Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Noen som har bodd i utlandet noen år?

#1

Skremmern sa for siden:

Og som hadde fast jobb, heim og unger i forkant? Klart, det avhenger litt av type jobb man har osv., men vi leker litt med tanken på å flytte utenlands (London, muligens) for noen år.

Vil gjerne høste av deres erfaringer.


#2

Bluen sa for siden:

Jeg slenger meg også med her, selv om det trolig bare er snakk om et halvt år for vårt vedkommende (i USA, og helt på skissestadiet).

Foreløpig kan jeg bare skilte med 2 måneder i Stockholm under fødselspermisjonen, men det ga i grunnen ikke så veldig mersmak. (Nå skal det også sies at jeg er særdeles lite eventyrlysten.) London, derimot, høres mer forlokkende ut!


#3

Skremmern sa for siden:

USA er også et alternativ for oss. Og Australia.


#4

Azi sa for siden:

Vi var 3 år i Sverige. Det går jo så klart ikke an å sammenligne sverige og London da. Men det gikk greit.

Mannen har jo hatt samme jobben hele tiden. Så det er bare for han å komme seg på jobb når han skal.
Jeg savner veldig Gøteborg. Synes det var utrolig flott der.


#5

Skremmern sa for siden:

Leide dere ut huset dere bodde i? Hva med huslånet hjemme? Bopel i utlandet? Skole / barnehage til ungene?


#6

goldnugget sa for siden:

Mannen min fikk tilbud om jobb i USA og vi flyttet og bodde der i nesten 4 år.

Vi solgte huset vårt i Norge rett før vi dro og satte møblene på lager. Jobben hans leide leilighet til oss der borte. Vi byggde hus her i Norge siste året før vi flyttet hjem. Det var ikke helt ferdig så vi leide en leilighet frem til det var klart.

Jeg fikk permisjon fra jobben 1 år, men det var ikke noe problem med det. Jeg er sykepleier og den gamle arbeidsplassen min ville ha meg tilbake når som helst.

Jeg fikk etterhvert jobb som sykepleier der borte, men det tok en evighet med godkjenning og arbeidstillatelse!

Vi hadde ikke barn da vi dro, men storesøster ble født der. Tilbudet for baby-og småbarns foreldre som er hjemme er HELT topp! Vi kunne være med på noe flere ganger hver dag om vi ville. Ellers er det ganske dyrt å ha barn i barnehage, men de kaller det ikke barnehage. Barna er på før-skole og lærer ganske mye! Større barn får det nok fint både på offentlige og private skoler! Det er lange dager med obligatoriske fritidsaktiviteter rett etter skoletid.

Vi lengter ganske mye tilbake! Vi hadde noen flotte år!


#7

Vimsen sa for siden:

Faen. Nå skulle jeg. yr av glede fortelle om mitt opphold i utlandet og så kommer du drassende med ungemas. :sur:
Jeg hadde da ikke unger med meg.


#8

Azi sa for siden:

Vi kjøpte hus i Sverige først i en mindre by. Men så solgte den og leide en leilighet i Gøteborg. Det var virkelig vanskelig å få leid der. Måtte jo til å med bestikke for å få leilighet. Helt annet system enn her i Norge. Og bestikkelsen viste vi ikke før etter en stund. Det var helt normal greie der å gi ekstra penger for å få leilighet.

I sverige er jo slik at alle barn er nødt å få barnehageplass innen 3 måneder. Så det gikk kjapt i fra vi søkte til jenta mi kom seg i barnehage. Barnehagen var utrolig flott. Makspris 1000 kr, varm mat inkludert hver dag. Til å med bleie spanderte dem.

Fikk barnetrygd tilsendt i fra Norge, for far jobbet forsatt i Norge.
Norge ville først ikke gi barnetrygd til meg da. Dem stoppet alt i 1 år faktisk. Måtte få bekreftele i fra Sverige at jeg ikke hadde fått noe av dem for så få av Norge.

Vi leide kun i Norge. Men tok med oss møblene da vi dro.

Vi flyttet forresten med annen vennepar av oss. Dem leide ut huset deres i Norge og han tok ett år permisjon i fra jobben for å flytte. Dem åpnet butikk i Sverige og levde på det.


#9

Martis sa for siden:

Mine foreldre flyttet til Norge i 85 og skulle bli her i 3 år.... Huset ble solgt, mesteparten av møblene og noe ble satt til oppbevaring hos diverse familie.

Pappa studerte og mamma skulle være hjemme/jobbe litt, så de begynte på språkkurs med engang. Vi søskenen (3 stk fikk ekstra norskundervisning på skolen/bhg). Jeg tror nok dette var vanskeligest for mamma, siden hun gikk hjemme og brukte lengst tid på å lære språket. Nå vil jo det helt sikkert ikke være et problem om man flytter til et engelskspråklig land.

Vi leide gjennom studentsamskipnaden det første 2,5 årene og foreldrene mine bygde også et hus på denne tiden. De flyttet tilbake til Island i 2000.

Jeg tror man skal passe seg for å ikke bli for lenge ute. Jeg vet at mamma har sine beste venninner her i Norge og lengter nok litt tilbake. Samtidig så bor søsteren min på Island med 1 barn og hun har søskenene sine der, såhun flytter nok ikke tilbake hit.


#10

C3PO sa for siden:

Ledsagere må passe på å melde seg til i Folketrygdekontoret for utenlandssaker. Jeg gjorde ikke dette fordi jeg tolket det slik at det ikke var mulig for meg, og endte opp uten fødselspenger for storebror. Jeg kan også fortelle at jeg nylig har fått vite at ved lengre opphold i utlandet kan ledsagere miste trygderettigheter - f.eks. at det kan ta opp til 3 år etter hjemkomst før man kan få uførepensjon fra folketrygden.

Vi planlegger for øvrig å flytte til England igjen for 2-3 år et par år etter at vi er ferdige med husbygging, så det blir mye å tenke på.


#11

Elin sa for siden:

Du kan få masse god og gratis informasjon om du registrerer deg på forumet Norge i Verden www.norgeiverden.net . Det er et forum for nordmenn som bor og jobber i utlandet. De vet ALT du trenger å vite.

Lykke til! :)

Jeg kan også svare på en noe ettersom jeg har bodd opptil flere ganger flere steder i utlandet.


#12

Milfrid sa for siden:

Abonnerer på denne tråden, vi planlegger også et par år i utlandet - USA :)


#13

Palmen sa for siden:

Jeg har bodd i utlandet i tilsammen 11 år nå, og jeg ville aldri vært det foruten. Etter hvert har det vel blitt en slags livsstil også, så jeg ser ikke for meg at når vi flytter hjem til Norge nå neste gang at det blir "for godt".

I denne sammenhengen blir det det nåværende utenlandsoppholdet som er relevant, for forste gang jeg bodde ute var jeg ung, singel og barnlos!

Denne gangen har vi leid ut leiligheten vår hjemme, så vi har noe å komme hjem til. Det er også med på å sikre invisteringen vår hjemme. Moeblene våre står på lagring, det vi visste at vi ikke kom til å bruke igjen senere solgte vi på finn.no. Sommertoy tok vi med oss hit. Vet at mange har sendt container ned hit med mobler og klær, men vi valgte altså å kjope nytt når vi kom ned.

Om man blir sendt til utlandet på kontrakt med sin eksisterende arbeidsgiver, som expat, er det svært vanlig at bolig og skole for barn er dekket av kontrakten. Det er ikke uvanlig at flyttelass, bil og barnehageplass er dekket. Vi har dekket bolig, telefon, flyttelass og bil, og om mini hadde vært stor nok for skole hadde det også vært dekket. Barnehage er ikke dekket på vår kontrakt.

Min oppfatning er at et utenlandsopphold gir et perspektiv på verden en vanskelig kan få på en annen måte, på godt og vondt. Man må toerre å gi litt av seg selv og være åpne for nye inntrykk og måter å gjore ting på, men lærer også vannvittig mye både om seg selv og om vertslandet.


#14

Elin sa for siden:

Kan bare skrive under på dette som Palmen skriver! :ja:


#15

Skremmern sa for siden:

Prøver å regge meg på det forumet, Elin, men det var ikke så lett. I følge en epost fra forumeier? må jeg printe ut et skjema, få mamma til å skrive under og deretter fakse det til henne. Synd jeg ikke har verken printer eller faks, for mamma synes garantert at dette er helt OK.


#16

Elin sa for siden:

Har sendt deg pm med info.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.