Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Teknisk hjelp ønskes

#1

Fibi sa for siden:

Jeg har kjøpt meg en brukt brystpumpe. Hun jeg kjøpte den av importerte den fra USA, og har kun brukt den med batterier. Jeg er en sånn person som bare må prøve nye ting med en gang, så jeg skulle se om jeg fikk denne pumpa til å virke. Det fulgte med en sånn sort dings med lang ledning som man plugger i pumpa i ene enden, og så selve dingsen inn i støpselet. Siden denne var Amerikansk, fikk jeg også med et adapter. En sånn hvit dings som jeg putter den sorte dingsen inni, og så putter jeg den hvite inn i støpselet. Om du skjønner.

På den sorte dingsen som fulgte med pumpa sto det:
Input AC~120v 60Hz 20.2W
Output DC 9V 1600mA
Og et modellnummer (D57-09-1600)
Dingsen heter vist AC/DC Adaptor Class 2 Transformer.

På den hvite dingsen står det ikke så mye. Bare 125V/15A.

Det var ikke noe problem å koble disse dingsene sammen, så jeg prøvde. Den funka fint i sånn ca et halvt minutt-et minutt, før det sa POFF, og så røk det fra den sorte dingsen. Jeg antar at det var noe V-greier (vatt, volt, jeg har ikke snøring. ) som var feil, for høyt, for lavt, whatever. Jaja, no problem. Den dingsen burde vel ikke være den vanskeligste i verden og bytte ut.

Så, i dag rydda jeg litt på kontoret, og kom over en sånn sort dings vi hadde liggende. Den pluggen som skal inn i selve pumpa er helt lik som på den Amerikanske, så jeg antar at den passer.

På denne sorte dingsen står det:

I.T.E Power Supply
D48091000A050G
Input 220V-240V ~ 50/60 Hz 0.1A
Output 9V 1000mA

Den jeg fant hjemme har naturlig nok norsk "plugg" (sånn som skal inn i støpselet). Kan jeg bruke denne til pumpa? Eller må jeg ha noe mellom den og pumpa, siden det står 120 på den originale og 220 på denne, sånn for at ikke hele pumpa skal eksplodere? Eller vil det bare gi pumpa litt ekstra pumpekraft?

Som du skjønner, er jeg HELT grønn når det gjelder slik.


#2

Teofelia sa for siden:

Så fremt pluggen som skal inn i pumpa passer, bør det gå bra å bruke det strømadapteret du har funnet til pumpen din. Og nei, du trenger ikke noe mellom pumpa og adapteret. :)

Også har du lært til en annen gang å aldri bruke amerikanske strømadaptere i Norge, ikke sant. Det hjelper ikke et plukk å sette på en overgang for å få støpselet til å passe i veggen. Adapteret vil likevel brenne opp når du kjører 220V gjennom det, siden det er beregnet på 110V. (Noe du altså har testet i praksis nå.) ;)


#3

Nebbia sa for siden:

Du trenger en omformer.


#4

Fibi sa for siden:

Har det virkelig ingenting å si at der står 220 på den sorte dingsen, og den originale var på 120?


#5

Teofelia sa for siden:

Ikke så lenge strømadapteret hun har funnet er et 220V-adapter.

#6

Fibi sa for siden:

Som er hvafforno'? :flau:


#7

Esme sa for siden:

På den gamle dingsen (transformator som endrer strøm og styrke fra det vanlige strømnettet til det som maskinen vil ha) står det 125V/15A ja. Det norske strømnettet er 220V, så det var nok feilene ja, at det ble for høy spenning inn på transformatoren.

Den transformatoren som sa poff omformet til 9 Volt spenning og 1600mAmpére i strømstyrke. Den nye transformatoren din har rett spenningsstyrke (9V) men gir for lite strøm, 1000 mA. Tror ikke jeg villle ha brukt den nei.

Tillegg: Teofelia har rett, den adapteren har innebygd trafo som tar endrer spenningsstyrken fra 125 til 220. Men den nye dingsen kan du ikke bruke likevel, tror jeg.


#8

Fibi sa for siden:

Det er det. :jupp:

Men hva er den omformeren Nebbia snakker om? :flau:


#9

Nebbia sa for siden:

Apparatet tar kun 120 V, strømnettet i Norge er 220 V. Du trenger en omformer (transformator) som tåler 220 V, og gir 120 V til din pumpe.


#10

Fibi sa for siden:

Hvor kan jeg få tak i en som jeg kan bruke? :sparke:


#11

Fibi sa for siden:

Åh, sånn ja...

Kanskje det er best å ta med hele rukla til en el-butikk og la dem finne noe. :knegg:


#12

Esme sa for siden:

Clas Ohlson eller Biltema kanskje?


#13

Fibi sa for siden:

Herregud så blånn jeg føler meg nå. :knegg:


#14

Nebbia sa for siden:

Ah....beklager, jeg la ikke merke til at pumpen kun bruker 9V.


#15

Teofelia sa for siden:

Nei. Det har bare noe å si i forhold til om du bruker den i USA eller i Europa. I USA bruker du de som det står 120V på. I Europa bruker du de som det står 220V på.

Det som spiller noen rolle for pumpen din, er hva det står under "Output". I dette tilfelle 9V. Pumpen din går på 9V uavhengig av om det som kommer ut av veggen er 120 eller 220V i utgangpunktet. Pumpen din tåler nemlig verken 120V eller 220V. Den tåler bare 9V. Det er derfor det må være et strømadapter mellom pumpen og strømmen i veggen, for å gjøre om fra enten 120V eller 220V til bare 9V.


#16

Donald sa for siden:

Ja du kan ikke kjøre mer volt inn i apparatet enn hva det er ment for å tåle.


#17

Fibi sa for siden:

Får prøve der... Eller ringe pappa. :sparke:


#18

Esme sa for siden:

Nebbia, Teofelia har rett.
Dessuten er det jo trafoen som er gåen, og for pumpa sin del spiller det ingen rolle så lenge den får 9 V og 1600 mA.


#19

Fibi sa for siden:

Men der står jo 9v på begge de sorte dingsene... Men der er høyere mA på den amerikanske.

Jaja, jeg får ta en tur til en el-butikk. :knegg:


#20

Nebbia sa for siden:

Det stemmer. Jeg nøyde meg med å skumlese og la ikke merke til at pumpen bare brukte 9 V.

:trekker tilbake alle mine ubrukelig bidrag:


#21

Fibi sa for siden:

Jeg snakker ikke gresk. :knegg:

Herregud, jeg ER virkelig blond! :flau:


#22

Esme sa for siden:

Ja du trenger en trafo som det står 9 V på og som har strømstyrke på minst 1600 mA på, og norsk støpsel i den ene enden og plugg som passer inn i pumpa i den andre enden.


#23

Fibi sa for siden:

So... Who was right? :fårvirra:


#24

Fibi sa for siden:

Så når det bare står 1000mA på den norske, så kan den altså ikke brukes? Og hva skjer om jeg bruker den?


#25

Nebbia sa for siden:

Teofeila har rett.


#26

Teofelia sa for siden:

Jeg ville ikke tro at det skulle ha så mye å si? Kanskje pumpen får litt dårligere effekt, men det vil vel neppe være skadelig? Jeg tror deg på ditt ord hvis du mener at det er av stor betydning, men pumpen min hadde i alle fall et ganske bra slingringsmonn i forhold til A. Jeg mener å huske at det var spesifisert 1–2A.

Men for all del, hvis du finner en transformator (trafo) som har spesifikasjonen 9V og 1600mA så er du i alle fall garantert at det ikke er noe problem å bruke.


#27

Esme sa for siden:

Teofelia, Nebbia og jeg ble enige i hvertfall. :humre:

Jo: den svarte dingsen som du fant på kontoret er en trafo (kort for transformator). Ta med den til en elbutikk og vis den frem og si:

"Jeg vil ha en akkurat lik en, altså samme spenning på 9 Volt, men med høyere strømstyrke, må kunne levere 1600 mA (milli ampær)"


#28

Esme sa for siden:

Tja, om man ikke vet hva elektronikken inni er for noe, så hadde jeg vært skeptisk. Men Teomannen og du vet det bedre enn meg om dere kokkelurer litt på det.


#29

Esme sa for siden:

I beste fall ingenting, i verste fall kan pumpen bli ødelagt. Men ikke noe farlig å bruke den sånn for personlig sikkerhet.
Jeg hadde villet sjekke om jeg fikk kjøpt en annen trafo jeg, og om jeg ikke fant den, så hadde jeg bare prøvd den du fant.


#30

Fibi sa for siden:

Der kom teskjeforklaringa jeg ønsket meg. :D

Takk, folkens. :knegg:


#31

Teofelia sa for siden:

Jeg skal be om second opinion hjemme, men ellers er du altså helt garantert en problemfri tilværelse hvis du gjør som esme sier i innlegg 27, så det er nok det safeste.

#32

Fibi sa for siden:

Ok, jeg tok motet til meg og prøvde. Og den funket helt fint. :kry:

Muuulig den er litt slakkere enn den ville vert dersom jeg hadde sånn sort dings med 1600 mA, men vi får se når melka kommer. Jeg er ikke akkurat tungmelka for å si det sånn. :humre:


#33

Nebbia sa for siden:

Hvis pumpen har en effekt på mer enn 9 W, kan det være et problem å bruke omformeren med kun 1000 mA. Den vil fungere, men du overbelaster den og det vil kunne gi varmegang. Vi hadde samme problemstilling med en 12 V omformer på badet i gamlehuset. Der var det 4 x 40 W downlights som var koblet til en omformer som kun tålte belastning på 105 W. Det gav et ustabilt lys, og vi oppdaget etterhvert at omformeren hadde brent.


#34

torsk sa for siden:

Hoho, den var subtil. :humre:


#35

Nebbia sa for siden:

Ouch! Denne tråden burde kanskje linkes til dysleksitråden. Ikke kan jeg lese, og tydeligvis kan jeg ikke skrive heller.

Unnskyld, Teofelia!


#36

Teofelia sa for siden:

Nå har jeg konferert med min bedre halvdel og med en elektrikkervenn av oss, og de sier omtrent det samme som jeg sa i sted; det går trolig helt greit å bruke det strømadapteret du har. Siden dette leverer 1000mA i stedet for 1600, vil du kanskje oppleve to ting: det ene er at pumpen yter dårligere enn den skal, og det andre er at sikringen kan gå i strømadapteret, noe som kanskje betyr at strømadapteret går i stykker, siden det slett ikke er alle adapter man kan skifte sikring i.

Hvis noe går i stykker er det adapteret og ikke pumpen. :)


#37

Ole Brumm sa for siden:

Du har allerede prøvd den nå, så mitt svar er muligens ikke nødvendig. Men uansett så vil den nok fungere, dog ikke så bra som om den hadde riktig output. Faren er som Nebbia sier at det kan føre til overbelastning og varmgang som igjen kan føre til at flere deler ryker. Men det vil ikke komme så raskt som den siste poffen din. :humre: De fleste transformatorer eller omformere kjøpt i Norge har forøvrig en grense fra 110-240 V på inputen slik at de skal tåle både norske (europeiske) og amerikanske spenningsnivå.


#38

Fibi sa for siden:

Har nå sendt mannen avgårde til elkjøp jeg. Prøvde litt i går, sånn utenpå-genseren-pumping, men kjente ikke noe "drag" i det hele tatt, så pumpen yter rett og slett ikke nok med det adapteret. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.