Jeg er blitt satt på "diett" resten av svangerskapet, for å forsøke å unngå at jeg får like mye vann i kroppen som jeg fikk i forrige svangerskap. Jeg har fått tilbud om samtale med ernæringsfysiolog dersom det skulle være nødvendig, men jeg tror jeg skal klare dette på egen hånd.
Kort fortalt er poenget at jeg må kutte ned på (raske) karbohydrater (og selvfølgelig sukker), spise mer proteiner og kutte det meste av salt. Jeg må dessuten få i meg ganske mye vann.
Jeg kan egentlig veldig lite om denne typen kosthold, men jeg har skjønt såpass at jeg må kutte ut ris, pasta og poteter til middag og bare spise grønnsaker, kjøtt og fisk. Er det OK med grovt knekkebrød/havregrøt til frokost, eller innebærer dette mye karbohydrater? Kan jeg fortsette med salat (med egg, cottage cheese og reker) i lunsjen, bare jeg kutter ut å bruke pasta i salaten og spise brød ved siden av? Dere som lever på lavkarbo, hvordan ser en vanlig dag ut matmessig?
Her er fine siden; www.lavkarbo.no/
Masse oppskrifter og tips til hva man kan spise og slikt på forumet.
Og ang. brød og knekkebrød kommer det selvsagt ann på typen, samt hvor "nazi-karbs-teller" du skal være. Speltbrød/knekkebrød er fint, gjerne med bønner, linser, frø, nøtter ol. i. (Helsekosten, og United Bakeries har faktisk et veldig godt speltbrød.)
Gjør den? Høres rart ut? Kan det være fettet da? For jeg ser jo ingen logisk grunn til at kvalme skulle bli verre om man ikke spiser poteter, pasta, ris og brød? Er disse matvarene kvalmedempende?
Jeg vet det høres helt villt ut, men det eneste som fikk meg igjennom svangerskapene var fullkarbokosthold. Du kan tro kroppen min var ganske screwed etterpå. Proteiner var verst, faktisk, fett gikk ganske bra.
Den har faktisk vært verre de siste dagene. Jeg har skyldt på at jeg er syk, men det er ikke utenkelig at det har noe med kostholdsomleggingen å gjøre. :( Men hva gjør jeg da? Jeg orker ikke å blåse opp som en ballong på samme måten som forrige gang, men jeg vet jammen ikke om jeg orker å gå rundt å være kvalm hele tiden hvis jeg vet at det finnes en kur mot den verste kvalmen. Urk, altså, dette er litt valget mellom pest og kolera... Kanskje jeg skal forsøke meg på fullstendig sukkerkutt og ekstremt grovt kosthold i første omgang. Så kan jeg se om det både holder kvalmen i sjakk og ødemene på avstand.
Det er vel egentlig ikke noe logisk overhodet med kvalme? :gruble: Jeg er f.eks. ikke kvalm når jeg er sulten - ergo har jeg matlyst - men jeg blir kvalm igjen etter måltidet helt uavhengig av måltidssammensetningen.
Ja den kvalmen er jo egentlig helt syk. Fatter forresten heller ikke hva som er poenget med brekninger under svangerskapet, altså at man sliter med å ta piller, pusse tennene osv fordi brekningsrefleksen er så helsikes mye sterkere. HVA er logisk med det? Duste-natur!
Jeg er ganske kvalm når jeg er på lavkarbo, men det tror jeg er blodsukkeret, uten at jeg skal si det for sikkert. Men bælmer jeg f.eks en halvliter cola, så går kvalmen over.
Havregrøt tror jeg inneholder mye raske karber. Det finnes sånne rugknkekkebrød med masse fiber som er kjempegode. Jeg spiser sånne, med masse pålegg på: Skinke, ost, crabsticks (:flau: ). I lunsjen pleier jeg å spise salat (omtrent som du beskriver), samt en skive sånt mørkt rugbrød, med egg og ansjos på, roastbiff, reker, leverpostei. Jeg passer på å ha litt fett til alle måltider, for eksempel olje og eddik på salaten.
Til middag har jeg bare byttet ut ris o.l. med grønnsaker.
Hvis jeg bare kunne kuttet ut å meske meg med godis, vafler og boller hver gang det blir servert, så hadde jeg vært i mål, tenker jeg. :p
(Jeg er ingen ekspert, altså. Jeg har bare satt sammen noe som jeg liker, som passer i hverdagen og jeg syns virker fornuftig. Så det er lov å si at jeg har anbefalt noe som er helt på jordet her. Jeg er forresten veldig i stuss på juice - ok eller ikke?)
Havregrøt er faktisk veldig bra hvis du ikke skal ha for mye raske karber. Spis gjerne egg først, sånn at blodsukkerstigningen blir minimal. Ha godt med kanel på grøten, kanel er bra for insulinresistens, men helst ikke sukker. Bruk heller rosiner. Den salaten du snakker om med egg og reker høres helt fantastisk ut, og jeg synes du skal spise den uten brød til.
Så kjipt at kvalmen blir verre av lavkarbo, du får nok prøve deg frem for å finne balansen. For meg var det forresten proteiner som var vanskeligst, spesielt rødt kjøtt. Jeg holdt meg helt unna storfekjøtt og til dels svinekjøtt da jeg var gravid, men kylling og annet tilsvarende hvitt kjøtt gikk greit i ikke altfor store mengder. Kanskje du fungerer på samme måten?
Mat sånn som Polyanna beskriver burde nok gå fint, de der rugsprøknekkebrødene er veldig gode synes jeg.