I følge loven får lille skatt mitt etternavn hvis vi ikke sender inn skjemaet om navnevalg. Men hvilket fornavn får hun? Og kan vi bli straffet hvis vi ikke velger et navn til henne? Det står jo i loven at vi har plikt til å gjøre det.
Dette er rent hypotetisk altså, navnet på lille skatt er valgt for lenge siden. Jeg bare kom til å lure på det da vi skulle sende inn skjemaet til folkeregisteret :)
Jeg trodde at dersom man ikke velger et fornavn innen en viss tid (6 mnd eller noe sånt) så kommer barnet til å få tildelt et fornavn trekt ut fra listen av de mest 10 vanlige fornavnene.
Barnet står på mor inntil navn er valgt og skjema sendt inn.
Altså, det står gutt eller jente etternavn under fødselsdatoen eller mors p.nr. Husker ikke helt.
Hehe, jo men man kan jo risikere å få et navn fra en annen navnetradisjon enn hva man hadde tenkt. Det er vel ikke så mange med somalisk bakgrunn som har lyst at sønnen skal hete Christian, eller så mange med etnisk norsk bakgrunn som har lyst at sønnen skal hete Mohammed (selv om det var vel bare i Oslo at det navnet var ti på topp).
Sier du det? Min kusine er et virrehue som ikke klarte å bestemme seg og fikk da purring pr brev, men måtte ikke til avhør nei. Kanskje det er forskjell fra sted til sted i landet?
EtternavnFornavnMellomnavnStedsnavn
Ny navnelov trådte i kraft 1. januar 2003. Folkeregisteret skal ha alle meldinger om å ta, endre eller sløyfe navn. Folkeregisteret er en del av ligningskontoret i kommunen du bor i. Meldning om navn i forbindelse med adopsjon skal sendes til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Første gangs navnevalg
Innen barnet fyller seks måneder må den eller de som har foreldreansvaret for barnet, gi folkeregisteret melding om fornavn. En tid etter fødselen mottar de(n) foresatte et skjema der det skal gis melding om navn, og dette må sendes tilbake til folkeregisteret.
Har barnet fylt seks måneder uten at melding er sendt eller uten at meldingen kan godtas, får barnet som hovedregel morens etternavn.
Et barn skal ha fornavn og etternavn. Mellomnavn er noe man kan gi barnet, men ikke behøver å gi det.
I Rundskriv G-20/2002 som kom i forbindelse med navneloven står det at "Brudd på plikten til å melde navn innen seks måneder etter fødselen er straffbar etter straffeloven § 339 nr. 1."
Nå er straffeloven revidert siden det, så jeg fant ikke § 339 nr. 1.
Jeg kjenner en som flyttet før de hadde meldt inn navnet på barnet. I flyttemeldingen satte folkeregisteret barnet (en jente) med samme navn som moren, både for- og etternavn.
Ja det tror jeg faktisk det sto på skjemaet vi skulle fylle ut. At de ville få tildelt et fornavn. Kanskje noe å tenke på om man ikke klarer å bli enige om navn? :p
Jeg tror de som jobber i Folkeregisteret har hver sin gang å velge ut navn på barn som ikke har fått navn fra foreldrene. :ja: Det er sikkert ikke så ofte de får lov til å gjøre noe ordentlig gøy på jobben sin, så jeg regner med at de legger sjela si i det! :riktig:
Jeg leste gjennom skjemaet i sted, og det sto ingenting om fornavn. Jeg håper Skilpaddas teori er riktig. Det hadde vært fryktelig kjedelig å hete junior :(
Jeg er sterkt fristet til å la være å levere skjemaet for å se hva som skjer. Det er jo bare å endre det i ettertid :D
For noen år siden stod det i en nettavis om en dame i Sverige som nektet å sende inn navnskjemaet i protest mot skjemaveldet. Etter å ha mottatt gjentatte purringer ble hun til slutt så forbannet at hun sendte inn noe sånt som dette:
Barnet står oppført med mors navn før det får navn med foran og bak. Det kan ha vært en feil eller noe de gjorde for å kunne identifisere ungen på flyttemeldingen.
Jeg tror det skal mye til før folkeregisteret foretar seg noe spesielt. De har mange viktigere restanselister å ta seg av :knegg:.
Jeg kjenner til et tilfelle der mor var svært psykisk syk og innlagt etter fødsel (ingen far i bilde). Hun var ikke istand til å verken ta seg av barnet eller finne på navn til barnet, og barnet var i fosterhjem. Barnevernet ga da barnet morfarens navn.