Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Å velge navn til barnet

#1

gajamor sa for siden:

I følge loven får lille skatt mitt etternavn hvis vi ikke sender inn skjemaet om navnevalg. Men hvilket fornavn får hun? Og kan vi bli straffet hvis vi ikke velger et navn til henne? Det står jo i loven at vi har plikt til å gjøre det.

Dette er rent hypotetisk altså, navnet på lille skatt er valgt for lenge siden. Jeg bare kom til å lure på det da vi skulle sende inn skjemaet til folkeregisteret :)


#2

Slettet bruker sa for siden:

Du kan få bot hvis du ikke leverer inn skjemaet. Hva som skjer med fornavn, aner jeg ikke.


#3

mehmet sa for siden:

Jeg trodde barnet (avhengig av kjønn) fikk samme fornavn som far eller mor, men jeg vet det ikke sikkert.


#4

gajamor sa for siden:

Vet du hvor stor den boten er?


#5

Esme sa for siden:

Jeg trodde at dersom man ikke velger et fornavn innen en viss tid (6 mnd eller noe sånt) så kommer barnet til å få tildelt et fornavn trekt ut fra listen av de mest 10 vanlige fornavnene.


#6

Lykken sa for siden:

Barnet står på mor inntil navn er valgt og skjema sendt inn.
Altså, det står gutt eller jente etternavn under fødselsdatoen eller mors p.nr. Husker ikke helt.


#7

gajamor sa for siden:

Hva hvis man nekter å sende inn skjemaet? Gjør de slik som Esme sier da?


#8

mehmet sa for siden:

Det vil jo da sannsynligvis si et ganske fint navn. Egentlig burde straffen være å trekke et navn ut fra de 10 minst populære fornavnene. :nemlig:


#9

Isa sa for siden:

Jeg har hørt om noen som måtte til avhør hos politiet fordi de ikke hadde sendt inn skjema og valgt navn til barnet.


#10

Esme sa for siden:

Hehe, jo men man kan jo risikere å få et navn fra en annen navnetradisjon enn hva man hadde tenkt. Det er vel ikke så mange med somalisk bakgrunn som har lyst at sønnen skal hete Christian, eller så mange med etnisk norsk bakgrunn som har lyst at sønnen skal hete Mohammed (selv om det var vel bare i Oslo at det navnet var ti på topp).


#11

Esme sa for siden:

Sier du det? Min kusine er et virrehue som ikke klarte å bestemme seg og fikk da purring pr brev, men måtte ikke til avhør nei. Kanskje det er forskjell fra sted til sted i landet?


#12

Lykken sa for siden:

Dette sto det via folkeregisteret på nett:
Navn

Etternavn Fornavn Mellomnavn Stedsnavn
Ny navnelov trådte i kraft 1. januar 2003. Folkeregisteret skal ha alle meldinger om å ta, endre eller sløyfe navn. Folkeregisteret er en del av ligningskontoret i kommunen du bor i. Meldning om navn i forbindelse med adopsjon skal sendes til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
Første gangs navnevalg
Innen barnet fyller seks måneder må den eller de som har foreldreansvaret for barnet, gi folkeregisteret melding om fornavn. En tid etter fødselen mottar de(n) foresatte et skjema der det skal gis melding om navn, og dette må sendes tilbake til folkeregisteret.
Har barnet fylt seks måneder uten at melding er sendt eller uten at meldingen kan godtas, får barnet som hovedregel morens etternavn.
Et barn skal ha fornavn og etternavn. Mellomnavn er noe man kan gi barnet, men ikke behøver å gi det.

Det står altså ingenting om bot, men.


#13

mehmet sa for siden:

I Rundskriv G-20/2002 som kom i forbindelse med navneloven står det at "Brudd på plikten til å melde navn innen seks måneder etter fødselen er straffbar etter straffeloven § 339 nr. 1."

Nå er straffeloven revidert siden det, så jeg fant ikke § 339 nr. 1.


#14

Isa sa for siden:

Det var sikkert da purringer ikke hjalp, vil jeg tro.


#15

Blå sa for siden:

Jeg kjenner en som flyttet før de hadde meldt inn navnet på barnet. I flyttemeldingen satte folkeregisteret barnet (en jente) med samme navn som moren, både for- og etternavn.


#16

Pia sa for siden:

Ja det tror jeg faktisk det sto på skjemaet vi skulle fylle ut. At de ville få tildelt et fornavn. Kanskje noe å tenke på om man ikke klarer å bli enige om navn? :p


#17

Skilpadda sa for siden:

Jeg tror de som jobber i Folkeregisteret har hver sin gang å velge ut navn på barn som ikke har fått navn fra foreldrene. :ja: Det er sikkert ikke ofte de får lov til å gjøre noe ordentlig gøy på jobben sin, så jeg regner med at de legger sjela si i det! :riktig:


#18

Myrsnipa sa for siden:

:hyper:

Caspara Marikki Dorothea Karlsen skulle jeg valgt. På pur faen. :nemlig:


#19

gajamor sa for siden:

Jeg leste gjennom skjemaet i sted, og det sto ingenting om fornavn. Jeg håper Skilpaddas teori er riktig. Det hadde vært fryktelig kjedelig å hete junior :(

Jeg er sterkt fristet til å la være å levere skjemaet for å se hva som skjer. Det er jo bare å endre det i ettertid :D


#20

annemede sa for siden:

Jeg har alltid lurt på hva som kom til å skje, er det noen som melder seg frivillig som prøvekanin?


#21

Che sa for siden:

Det ser ut til at lillebror her i huset forblir navnløs - Jeg kan sende inn et bilde av han, så kan de få jobben :knegg:


#22

Nebbia sa for siden:

For noen år siden stod det i en nettavis om en dame i Sverige som nektet å sende inn navnskjemaet i protest mot skjemaveldet. Etter å ha mottatt gjentatte purringer ble hun til slutt så forbannet at hun sendte inn noe sånt som dette:

s#"%&*'dgl?/4wkjndsz%&)aseøwjk53

Jeg mener å huske at hun ble bøtelagt.


#23

Nooria sa for siden:

Barnet står oppført med mors navn før det får navn med foran og bak. Det kan ha vært en feil eller noe de gjorde for å kunne identifisere ungen på flyttemeldingen.

Jeg tror det skal mye til før folkeregisteret foretar seg noe spesielt. De har mange viktigere restanselister å ta seg av :knegg:.


#24

Ina sa for siden:

Jeg kjenner til et tilfelle der mor var svært psykisk syk og innlagt etter fødsel (ingen far i bilde). Hun var ikke istand til å verken ta seg av barnet eller finne på navn til barnet, og barnet var i fosterhjem. Barnevernet ga da barnet morfarens navn.


#25

Ru sa for siden:

Hva med å RINGE folkeregisteret og spørre?
Det må da være noen som kjenner noen som jobber det?


#26

Aminta sa for siden:

:dulte:

Evnt. det Lille Ru sa peker.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.