Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Trenger hjelp til å begynne å sy!

#1

Meta sa for siden:

Nå har jeg sett på Shamu sine nydelige hjemmesydde klær. Jeg er ikke rent lite imponert! Så er jeg ikke mindre inspirert, jeg har så lyst til å begynne å sy.

Tipper jeg ikke trenger lete lenge etter noen med mer erfaring enn meg på syfronten, og spør etter litt hjelp! Link meg gjerne videre dersom det allerede finnes en tråd om dette (lette litt, men vanskelig å vite hva man skal søke etter).

Det jeg lurer på er hvor jeg skal begynne? Er det noe jeg MÅ ha, type litteratur, en startpakke med stoff, knapper, glidelåser og andre sysaker? Symaskin? :humre: Neida, det har jeg altså.

Hva vil dere anbefale å starte med å sy? Så at du Shamu hadde sydd luer en stund, kan det være noe å begynne på for meg, tro? Jeg tenkte litt på handlenett også, de burde vel være enkle å få til...?


#2

Kaija sa for siden:

Boka Barnetøy du selv kan sy er en kjekk førstehjelper. Ikke så lett å få tak i, men jeg har i hvert fall fått lånt den på biblioteket. Den har oppskrifter på en del enkelt og fint barnetøy. Jeg er ikke dreven på symaskin, men hjelmluene i denne klarte til og med jeg.


#3

kokosbolle sa for siden:

Bøker er kjekt å ha, søk på biblioteket ditt etter forskjellige bøker om søm, barneklær etc. Du finner mye bra der!

Luer er ikke så altfor kompliserte å sy, men det er greit å ha et mønster å tegne etter i begynnelsen. Så kan man modifisere mønstrene etterhvert slik man vil ha de selv.

Angående stoff er bomull veldig enkelt. Hvis du har gammelt sengetøy du ikke bruker, kan du jo klippe i de og prøvesy. Stoff er dyrt, så det er kjekt å vite at du ikke kaster bort masse flott stoff på å prøve deg frem :D

Lykke til!


#4

Meta sa for siden:

Fant denne på bokkilden.no, hva tror de erfarne om en slik bok? Finnes det noen bok om å sy luer? :blond:


#5

kokosbolle sa for siden:

Den boken du referte til er ganske ny, så jeg tror ikke det er så mange som har erfaring med den enda. Den berømte Børnetøj du selv kan sy, kommer i nytt opplag i mars, DEN er virkelig verdt å ha!


#6

kokosbolle sa for siden:

www.capris.no/product.aspx?isbn=8764103331
Her er link! Du kan overvåke, så får du melding når den gis ut! :ja:


#7

Teofelia sa for siden:

Mitt beste tips er å finne noe du virkelig har lyst til å sy. Det er mye mer inspirerende enn å sy noe som "bare er lett". Det første jeg noen gang sydde, var en stroppløs gallakjole som jeg ville ha til et studentball. ;)


#8

Bærekraftig sa for siden:

Jeg har nettopp kjøpt denne boka fra www.capris.no
Kjempefin bok med deilige fleeceklær til barna :riktig:

Denne kan også være kjekk å ha


#9

Solregn sa for siden:

Jeg har meldt meg på et kurs hos Fru Liland for å lære å sy barnetøy jeg :) Gleder meg!


#10

LilleLeo sa for siden:

Solregn: Så spennende!


#11

Meta sa for siden:

Takk for gode litteraturtips! Skal finne noe jeg virkelig har lyst til å sy før jeg setter i gang. Er det noe utstyr jeg burde kjøpe, som jeg garantert får bruk for? En slags startpakke?


#12

Kaija sa for siden:

:blånn:Saks, knappenåler, målebånd, ark til å overføre mønster...


#13

Teofelia sa for siden:

Det viktigste du trenger en en stoffsaks – som aldri er brukt til annet enn stoff. Forskjellen på en god saks og en dårlig saks, kan være forskjellen mellom en god og en dårlig syopplevelse. Og man skjønner vanligvis ikke hvorfor man trenger en skikkelig stoffsaks før man har prøvd en, og når man har det, lurer man på hvordan man klarte seg uten tidligere. :erfaren:

En god stoffsaks koster flere hundre kroner, men forskjellen på en en dyr og en billig stoffsaks er levetiden på saksen, så man kan godt klare seg med å kjøpe en billig stoffsaks og heller bytte den ut ved behov. (Jeg har hatt min i over ti år nå, og den er fortsatt like god. Jeg har satt en lapp på den med "Stoffsaks. Ikke rør!" og forklart mannen at den under ingen omstendigheter skal brukes til papir eller annet ikke-stofflig, og siden han liker godt verktøy selv, så kjønner han viktigheten av det.)


#14

Teofelia sa for siden:

Også kan jeg anbefale en genial liten dings, som virkelig letter syarbeidet: et sømometer.

Et sømometer brukes i stedet for målebånd når man skal måle opp korte avstander, for eksempel når man skal legge til 1,5 cm sømmemon rundt hele mønsteret man skal tegne/klippe. Sømometert over er veldig standard og har målene 1 cm, 1,5 cm, 2 cm, 3 cm, 4 cm, 6 cm og 10 cm. Hvis man ønsker 1,5 cm sømmemon, bruker man kanten øverst til høyre, legger denne langs kanten av mønsteret og tegner. Dette er utrolig mye mindre tidkrevende og mye lettere enn å styre med målebånd. Veldig mye syglede for 25 kroner. (Vet ikke om jeg klarte å forklare dette på fornuftig vis, dessverre.)


#15

Shamu sa for siden:

Angående bøker så er jo "Børnetøj du selv kan sy" selve bibelen da.. :knegg: Den er verdt å få med seg.
Av andre bøker er jeg enig i at mønstrene i "Blødt børnetøj" også er enkle.
Jeg ville tatt en tur på biblioteket og tittet.
Selv om boka gjerne er urgammel og klærne ut.. så er det gjerne fine grunnmønstre som du kan bruke. Med finere stoffer blir det ofte noe virkelig flott.

Av rting å starte å sy anbefaler jeg luer ala hjelmluer, handlenett er jo greit ja, elelr strikkepinne etui laget av putetrekk ;) Man kan også sy enkle A-formede kjoler. Disse finner du enkle mønstre i Blødt børnetøj på.

Fleece er ett taknemlig stoff å starte med, da dette ikke rakner ;)

Ellers er det greit å lete i skapet etter utgåtte sengetøy du kan teste ut med.

Av utstyr jeg ville hatt i starten er:

  • Målebånd
  • Stoffsaks
  • Saks til mønster, strikk o.a.
  • Knappenåler
  • skredderkritt
  • sømmometer
  • ekstra synåler til maskin
  • vanlige synåler til å sy i knapper e.l. for hånd
  • mønsterpapir
  • Tråd i forskjellige farger
  • Nok spoler til undertråd (følger ofte bare med ett par til maskinen. Jeg har MANGE så slipper jeg å spole om når jeg skal ha en ny farge)
  • Litt pyntebånd, knapper, buksestrikk, glidelåser, trykk knapper osv er kjekt å ha i bakhånd. Men ikke noe du MÅ ha i starten.

Stoff kan du kjøpe billig på: KID (gardiner og sengetøy på salg), Jysk, Ikea eller Fretex.

Nettbutikk som anbefales som har billig stoff er: www.stoffogstil.no

Anbefaler deg også å melde deg inn i ett hobbyforum (www.sykroken.no www.hobbyboden.no e.l. ) for å få råd og inspirasjon, og ikke minst dele sygleden med andre som syr.

Lykke til! Veldig veldig kjekt at jeg kunne bidra til å inspirere deg. Nå ble jeg GLAD!


#16

Meta sa for siden:

Se der, ja! Masse gode tips. Jeg tror jeg farter en tur på biblioteket og ser etter bøkene dere anbefaler og kjøper inn litt diverse utstyr. Så skulle jeg være være klar til permisjonen min starter;)


#17

Meta sa for siden:

Det skulle vel bare mangle, de stilige klærne kunne vel inspirert hvem som helst til å begynne å sy :blomster:


#18

noen sa for siden:

Nå har jeg blitt inspirert av eli83 som ble inspirert av Shamu. Skikkelig dominoeffekt!

Bøker er reservert på biblioteket og hentes i morgen! Snart skal jeg hjem og børste støvet av min neste ubrukte symaskin og titte i skapet for å se hva som finnes der av gamle sengetøy, gardiner osv.

Vekk med strikketøyet - her skal det syes! :digger:


#19

Shamu sa for siden:

:highfive:


#20

Meta sa for siden:

:digger:


#21

noen sa for siden:

Nå er jeg i gang! I går hentet jeg sybøker på biblioteket, kjøpte litt utstyr (fikk Fiskars skreddersaks til 100 kr...!) og har tegnet opp og klippet ut mitt første mønster. Det skal bli sommerbusken i "Børnetøj du selv kan sy".

Mannen min tror det har rablet for meg. :)


#22

gullet sa for siden:

Dette er et magasin du kan få kjøpt på Narvesen.
Her er mange enkle mønster, og mye "nytt" lekkert, selv om grunnmønsteret er enkelt.

Et godt råd.
Ikke bruk de minste stingene på maskinen 2,5-3 er greit. Det er enklere om du skal ta opp en søm du ikke er fornøyd med.

Vær nøyaktig, og fortvil ikke om du ikke får det til.
Legg prosjektet tilside, og ta det frem igjen.

U Ferdige Objekter er ikke noe nederlag.


#23

noen sa for siden:

Jeg har selvinnsikt og har allerede kjøpt sånn sprett-opp-sak...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.