Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Forskjellen på mandler og polypper?

#1

DM sa for siden:

Jeg har ikke helt skjønt greien med mandler og polypper og sånn?

Hva er mandlene, hvilken oppgave har de? Er det ikke så at de er en del av utrensningssystemet, og blir ikke kroppens utrensning mindre effektiv dersom man fjerner mandlene? Og kan man bli syk senere i livet av det i så fall?

Hva er det man fjerner? Det fortelles om polypper, om mandler, og om falske mandler? :confused:


#2

Marge sa for siden:

Mandlene sitter i halsen og spiller en viss rolle i immunforsvaret. Polyppene sitter bak nesen og vet egentlig ikke hvilken funskjon de har, men de kalles også for falske mandler. Man kan fjerne både mandlene og polyppene.


#3

Veronal sa for siden:

Falske mandler aka polypper aka adenoider.

Adenoider er lymfekjertelvev som ligger i overgangen mellom nese og svelg som alle har. Når dette vevet vokser og blir forstørret så kan det bli et problem pga. det hindrer passasjen. Det er vel først når vevet er forstørret at det kalles for falske mandler eller polypper.

Mandler aka tonsiller

Dette er også lymfekjertelvev. Disse sitter øverst i svelget.

Lymfekjertelvev er en del av immunsystemet. De er vel en bidragsyter i produksjonen av hvite blodlegemer, hvis jeg ikke husker helt feil. (Men når de bare skaper kluss så gjør de ikke jobben godt nok og det er bare å røske dem ut. :nemlig: )


#4

Filifjonka sa for siden:

Mandlene er de som sitter i halsen, som man kan se når man gaper. De falske mandlene (som også kalles polypper) sitter i svelget opp mot nesen... :) Jeg er ikke så flink til å forklare, men du får sikkert noen bedre svar.

Jeg fjernet mandlene (i halsen) da jeg var 10 år, etter at de hadde vært konstant betente i årevis og lå nesten opp på tungen. Det var en veldig stor fordel for meg å få dem fjernet.

En av guttene mine hadde veldig mye ørebetennelse som liten, og ble utrolig mye friskere etter å ha fjernet de falske mandlene som femåring.


#5

safran sa for siden:

Disse falske mandlene - er det vanlig at de kommer tilbake? Toern fjernet dem ifjor, og nå er de sannelig tilbake og tuller med hørselen hennes igjen.


#6

Avatar sa for siden:

Da jenta vår tok mandler og falske mandler/polypper sa overlegen på sykehuset at bare barn har enten falske mandler/polypper og at voksne har det motsatte. Skjønte dere det? :wacko: Altså, falske mandler og polypper har med barn/voksen å gjøre.

Nå tror jeg at jeg slutter, før jeg roter forklaringa mi helt til. :knegg:


#7

safran sa for siden:

Jeg skjønte lite av det der, Bella. :blond:


#8

Veronal sa for siden:

Det er i hvert fall ikke uvanlig - jeg lurer på om det ikke var sånn at jo tidligere man fjerner dem, jo større er risikoen.


#9

Avatar sa for siden:

Hehe, jeg også, men det var veldig enkelt da legen forklarte det. :blond:

Eks. Voksne har ikke falske mandler, men polypper. Og omvendt for barn.
Sånn. skjønte du det? :D


#10

Avatar sa for siden:

Det er ikke uvanlig. Sa legen til oss. Men kanskje han ikke er så pålitelig? :hehehe:




#13

safran sa for siden:

Nå skjønte jeg det. :blånn:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.