Jeg ville nok ha spist det ferske brødet først, og spart det gamle til neste morgen. Jeg er nok ganske protestantisk, og går ikke av veien for å knaske flere dager gammelt brød. Grensa går ved mugg.
Jeg skryter ofte på meg å være en skikkelig protestant, ettersom jeg er litt sånn "slite først, kose seg etterpå"-dame. Men jeg er en real hedonist på enkelte områder, og mat er ett av de. Jeg spiser ikke gammelt brød, så sant det kan unngås, livet er for kort. Gammelt brød kan man lage krutonger, strøbrød, brødpudding eller toast av.
Min gamle mormor sa alltid at vi måtte spise det gamle brødet først, for vi ble vonde i magen om vi spiste det ferske, så hun bakte brød som hun lot ligge i skuffen i 2 dager før hun spiste det. Min svoger, som mener mye rart, sier at ferskt brød metter mindre enn gammelt brød. Ferskt er uansett best.
Presiserer: Det andre brødet er ikke GAMMELT. Det er godt, hjemmebakt brød som fint kan ligge og være godt i morgen tidlig også. Det er bare ikke varmt og deilig.
Nei, nei, nei, dette er textbook, direkte fra Den protestantiske etikk og kapitalismens ånd av Max Weber.
Selv brukte jeg Weber mye som basis for å forstå nøysomhetstankegangen i samvirkebevegelsen. Spare penger, bare handle kontant og ikke sløse med noe. Det er også basis i et samfunn der man kunne ha husmødre. De aller fleste hadde egentlig ikke råd til å ha hjemmeværende husmødre, så for å få det til, måtte man spare, knipe, strekke ting litt lenger, klippe det slitte lakenet i to og sy sammen på nytt så det slitte kom i kantene og det kunne brukes lenger, spe kjøttfarsen enda litt til og bli rasende når ungene ikke spiste opp. Man hadde ikke noen særlige alternativer til husmødre, da, så lenge ungene var små, det fantes jo ikke barnehager.
For det første, så hadde jeg vel neppe bakt brød hvis jeg allerede hadde tatt opp et fra fryseren. Men når det er sagt: Ingenting slår nybrødskalk med brunost! :nam: Så det nye hadde blitt spist først, og det "gamle" måtte pent vente til neste dag.
Jeg spiser det nybakte. Det gamle kan jeg jo riste i brødristeren, eller lage ostesmørbrød eller arme riddere med, eller tørke og bruke som strø til fiskegrateng eller noe i den duren.
Når vi baker så baker vi for en uke, og det må nødvendigvis gjøres om kvelden. Og det går nesten et brød om dagen her, så det tas stort sett opp brød hver morgen.
Jeg prøver å la være å tenke på de sultne barna i Afrika (som uansett ikke ville fått glede av noen av brødene) og spiser det ferske. Det gamle blir liggende i brødboksen til det begynner å få prikker. Kan jo ikke kaste brukbar mat, må vite!
Hvis jeg i det hele tatt hadde bakt brød hadde jeg sikkert feira med tamtamtrommer og stjerneskudd.
Det "gamle" brødet hadde jeg pekt på, ledd av, for deretter å kaste det i søpla.
Ingen tvil. Det nybakte! Men jeg må vel innrømme at jeg hadde vært litt irritert på meg selv dersom jeg hadde et nytint brød ved siden av. Dårlig planlegging. Og at jeg hadde fått litt dårlig samvittighet. Når man er vokst opp med tenk-på-barna-i-afrika, mener jeg....
Her i huset blir gammelt brød fort eldre, om det kommer ferskt brød i hus :nemlig:. Jeg er ingen god husmor som baker selv, men kjøper ofte veldig nybakt brød - sånn som er varmt når man kommer hjem. Og det ville jo vært kriminelt å la det bli kaldt før man spise det :jupp:.