Når jeg en sjelden gang lager pizza, ender den alltid som min mors: urnorsk med tjukk bunn. Men jeg vil prøve å lage sånn tynn og elegant italiensk pizzabunn. Kan jeg få oppskrift, råd og vink inn med teskje?
Helst ville jeg kunne forsteke bunnene, også la dem hvile mens jeg henter i barnehagen, sånn at guttungen kan være med å velge fyll. Går det an?
2 pizzabunner:
500 g mel
1 pk tørrgjær
1 ss salt
3 dl lunkent vann
2 ss olivenolje
Bland sammen mel, salt og gjær. Tilsett vann og olje og elt det godt sammen til du får en smidig og fin deig. Blir deigen for tørr tilsett mer vann, blir den for bløt tilsett mer mel. Deigen skal ikke heve. Kjevle deigen til 2-3 mm tykkelse uten å heve deigen. Legg bunnen på en stekeplate og prikk den godt over det hele med gaffel.
Forstek bunnen til den får lysebrune prikker på toppen. På 220 ºC i ca 6 min i vanlig stekeovn, 2-3 min i pizzaovn. Ferdigstekte bunner kan fryses.
Jeg lager alltid en stabel med (italienske) pizzabunner som jeg halvsteker med tomatsaus før jeg fryser dem ned. Når vi skal ha pizza så er det bare pyntingen som gjenstår og den er overstått lenge før ovnen er varm.
Jeg lager bare med hvetemel, salt, gjær og vann. Pleier vel å ta utgangspunktet i 1 liter vann (45 grader), tilsetter gjær og salt og så tilsetter hvetemel til deigen slipper bollen. Deler deigen i emner med en gang (ellers rekker de å heve forskjellig i mellomtiden) og kjevler ut til tynne, tynne, tynne leiver. Pizzabunnen rekker å heve litt + sjokkheve litt i ovnen. Smører ut tomatsaus (jeg lager i samme slengen tomatsausforråd) og halvsteker pizzaene til tomatsausen har blitt "tørr".
Skal prøve farris og oljetipsene neste gang. Brukte ikke mel til utbakingen nå, deigen var fin og smidig av seg selv, var jo litt olje i den. Bunn to av tre står i ovnen nå. Eneren ble kjelmpefin, jeg kommer til å gjenta denne suksessen.
Jeg har lagt inn et par oppskrifter i Irmas kokebok. Bruk pizzastein, det synes jeg gjorde stor forskjell. (Har kun prøvd det på grill, men det skal kunne brukes i vanlig stekeovn også.) Bunnen blir mer tynn og crispy.
Nja, must og must. Vi brukte bakestein før, men i nyhuset har vi ovn med pizzafunksjon (undervarme) og pizzaen blir like bra på den måten som med bakestein.