Jeg trenger tips og oppskrifter til desserter som kan passe etter et kraftig måltid som ostefundue er. Jeg har tenkt tanken på noe med frukt, sorbet kanskje, men jeg har ikke ismaskin så det måtte være noe som ikke krever noe spesielt utstyr. Det må ikke være noe sånt, det kan være noe helt annet som jeg ikke har tenkt på også. Gode idéer?
Sitronfromasj eller en luftig sjokolademousse. :sikle:
Du kan lage "hjemmelaget" is ved å halvsmelte vaniljeis og røre inn dine egne smaker, feks. kaffe, knuste cookies osv, røre godt og la den fryse inn igjen.
Ostefondue er veldig mektig, så det høres absolutt lurt ut å tenke i retning frukt og sorbet. :) Det går jo an å kjøpe en god sorbet og ha noe ved siden av?
Jeg har en kjempegod, mild syrlig dessert jeg ville likt å spise etter en ostefondue.
Hermetisk lychee-frukt på boks - ja, på boks, det er godt!!! helles i en skål, med saft og alt.
Så tilsetter du frisk melon - ikke vannmelon, men feks honningmelon eller en annen litt god, sursøt melon - i KULER. (Del melon i to, ta bort frøene, og bruk et huljern (sånn til smør) og lag kuler som man vil lage iskuler). Mengde sånn at det blir circa 50/50 av fruktene.
TA DA! That's it. Oppbevar gjerne begge deler i kjøleskap. Jeg pleier å server med en liten kule vaniljeis (Dream yoghurt-is vanilje er super) til, men man må jo ikke det. Superraskt og kjempegodt og litt annerledes og eksotisk, men ikke på noen måte snålt i smaken - dette liker både voksne og barn.
Jeg har en gang lagt ut oppskrift på en italiensk dessert med fersken, sitron, melis og kanel - den er enkel men smaker veldig godt, og er ordentlig frisk. (Jeg lagde den med chilipulver istedetfor kanel en gang jeg var litt vel rask - det var ikke godt!) :knegg: Si fra hvis du vil ha den oppskriften.
1 kg modne ferskener i små båter
150 g melis (smak til, kommer litt an på hvor søte fersknene er)
Saft av 2 sitroner
1 ts kanel (Jeg bruker ofte litt mer)
Sett i kjøleskap et par timer og rør av og til. Kan serveres med litt krem, men er også veldig god uten. Kombinasjonen av fersken, sitron og kanel er spesiell og veldig god.
Jeg slenger også med en oppskrift på sitron- og limepai.
Terte med sitron- og limekrem
Terteskall:
125g smør
100 g melis
en liten klype salt
250 g hvetemel
2 eggeplommer
2 ss kald melk eller kaldt vann
Kjør i foodprocessor, rull til en kort tykk pølse, pakk i plast og legg i kjøleskap minst 1 time.
Skjær forsiktig 1/2 cm tykke skiver av deigen, og kle bunn og sider i en paiform med bitene. Dytt tett sammen, jevn ut sprekker. Pensle med egg og halvstek skallet ved 180 grader, 12 minutter.
Fyllet:
350 g sukker
8 store egg fra frittgående høner
3,5 dl kremfløte
2 dl limesaft
1 dl sitronsaft
Pisk egg og sukker godt sammen (ikke til eggedosis). Rør forsiktig inn fløte og saften fra lime og sitron. Sett det halvstekte skallet inn i ovnen og hell fyllet i. Stek ved 180 grader i 40-45 min, eller til fyllet er fast men litt dissende i midten. Etter en times avkjøling er fyllet fast nok til ay konsistensen er perfekt - både bløt og glatt. Sikt evt. litt melis over og server med friske bær, evt bringebærsaus. Skallet blir fort bløtt hvis det står, så hvis man ikke er så mange at man får spist hele paien på en gang, foretrekker jeg å lage bare fyllet i små ildfaste porsjonsformer,
:skratte: Vet du, jeg er så vant til å tenke at jeg skal lage alt selv at idéen om å kjøpe sorbet faktisk ikke hadde slått meg. Det var jo egentlig lurt.
Takk for tipset. Jeg noterer villig.
Takk for oppskrifter Maximillia. :) Jeg tror jeg har kopiert den ferskendesserten før, men paien har jeg ikke. :nikker:
1 pose frossen skogsbærblanding
sukker
100 gr hvit kokesjokolade
vaniljeis
Ha skogsbærblandingen i en ildfast form. Stø på med sukker. Brekk en hvit kokesjokoladeplate i biter over. Settes i ovnen på ca 200 gr til sjokoladen et lett gylden. Servers med is.
Ellers synes jeg mangosorbeten som e rå få kjøpt er god. :)
Vi hadde en utrolig frisk dessert på julaften, som passet veldig godt etter tung og fet mat. Jeg kan tenke meg at den passer godt etter ostefondue også:
Appelsinskiver i stjerneanislake: 225 g sukker, 6 dl vann, 2 ss presset sitron, 5 hele stjerneanis
Bland vann og sukker i en kjele. Varm det opp under omrøring så sukkeret løser seg opp. Tilsett sitronsaft og anis og la det få koke opp. Skrell appelsiner, og skjær dem i skiver på tvers av 'midtstrengen'. Hell varm lake over. La det kjølne. Server :)
[color=#0000ff][/color]
Lakeoppskriften er stjålet herfra men brukt til pærer her.
[font=Arial][/font]
Utrolig friskt og godt.
Ikke noe dessert etter ostefondue, Nenne. ;) Jeg har i hvert fall aldri hørt om noen som har servert dessert etterpå.
Likør er det som pleier å være dessert. Frukt og desserter som inneholder melk er ikke å anbefale. Fruktsyrene skjærer seg med osten i magen, og du er nesten garantert vondt i magen etterpå, i hvert fall hvis du har spist endel fondue.
Det eneste jeg kan tenke meg ville fungert er kanskje noen tørre kjeks eller småkaker, av typen Shortbread e.l. Med likør eller te ved siden av.
Takk for tips. Hadde det vært bare oss som skulle spise, tror jeg ikke dessert hadde vært et tema nei, men siden det bare er nordmenn som er invitert, tror jeg nok de forventer noe form for søt avslutning.
Kanskje jeg skulle bake noen Amarettokjeks kanskje? :gruble:
Jeg måtte jo forresten sjekke på noen sveitsiske matsider og fant dette her:
Rund ums Fondue Davor: Trockenfleisch,Gemüse, mit Quarkdipp, leichter, frischer Salat Dazu:
a) Brot: Pariserbrot, Weissbrot, Schwarzbrot, Vollkornbrot, in Butter geröstetes Toastbrot. Das Brot sollte am besten viel Rinde haben und darf auch nicht mehr ganz frisch sein.
b) oder geschwellte Kartoffeln
c) Zum Trinken Weisswein oder Schwarztee
d) Beilagen: Cornichons, Silberzwiebeln, Oliven, getrocknete Tomaten, Sardellen, Peperoni, Crevetten, Spargelspitzen, Maiskolben, Früchte Dazwischen: Kirsch, Obstbranntwein, Marc, Williams, Calvados, Grappa und Pflümli für die "Verdauung" Danach: Ein leichtes Dessert wie Sorbet, Fruchtsalat oder Saisonfrüchte
Det var vel her jeg burde sjekket i første omgang kanskje? :)
Jøss, jeg har lært helt siden jeg var liten at frukt og fondue ikke er bra. Man skal jo ikke drikke jus eller saft heller, nettopp pga. at det "klumper" seg i magen og man blir dårlig. Kanskje jeg må prøve for å finne ut om det virkelig stemmer eller om det er skremselspropaganda. :knegg:
(Men jeg må si at jeg aldri har hørt om noen som spiser en forrett før fonduen heller...For ikke å snakke om bilager. Dette var merkelig)
Kanskje det ikke er farlig å spise snø heller? ;) Jeg tror på at saft eller juice til fondue ville være en dårlig kombinasjon, men desserten kan jo komme en stund etterpå når maten har fått sunket litt og da blir det kanskje annerledes?
Jeg har heller ikke hørt om forrett eller den type tilbehør til ostefondue.
Jeg lurer på om det blir amarettokjeks og så kanskje litt sorbet ved siden av. Det tror jeg kan bli godt.
Skjønner ikke hvorfor frukt etter ostefondue ikke skulle gå? Er det spesielle oster man bruker til fonduen? De fleste typer ost er jo vanlig å kombinere med frukt. Kirsebær,mandarin,appelsin,eple.
Jeg har bare spist ostefondue en gang, og jeg blir kvalm bare av tanken i dag. Var skikkelig dårlig etterpå. Det er mange år siden så husker ikke om jeg kunne ha spist noe etterpå som utløste det hele. Frister iallefall ikke å prøve igjen, selv om det egentlig var ganske godt når jeg spiste det.
Forøvrig høres sorbet ut som et supert forslag. :)
:humre: Weihnachtsguezli har vi lite av nå, men det er vel der amarettokjeksene kommer inn som substitutt da. For øvrig har vi både Kirsch og Williams, så det er i hvert fall i boks.
Har du ikke noen gamle Weihnachtsguetzli som du har fått fra familien til jul som du har smakt på, ikke likt så godt og så latt boksen stå helt bakerst i skapet til du glemte den helt? I hvert fall helt frem til NÅ? :flau: :sjokk:
Nei, her gjøres kort prosess 20. dag jul. Det som ikke er spist da, skal ut.
Coops spesialblanding. Den inneholder ganske mye gruyére, som er min favoritt. Mannen min var i Sveits for to uker siden og kom hjem med 2,4 kg ost til åtte mennesker. Det burde holde. :knegg:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.