Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjelp! Jeg skal bake boller!

#1

Gremli Skremli sa for siden:

Og det har jeg ikke gjort på sikkert 15 år, og da var det med assistanse fra mor. Dette er en hastesak! Finnes det noen bollefeller man kan falle i? Noen do's and don'ts?
Her er oppskriften. Hva er "grated orange zest"?

www.globalgourmet.com/food/egg/egg1096/panmuert.html

Pan de Muerto, "Bread of the Dead"
In celebration of Mexico's Day of the Dead, this bread is often shaped into skulls or round loaves with strips of dough rolled out and attached to resemble bones.
Ingredients:

  • 1/2 cup butter
  • 1/2 cup milk
  • 1/2 cup water
  • 5 to 5-1/2 cups flour
  • 2 packages dry yeast
  • 1 teaspoon salt
  • 1 tablespoon whole anise seed
  • 1/2 cup sugar
  • 4 eggs In a saucepan over medium flame, heat the butter, milk and water until very warm but not boiling.
    Meanwhile, measure out 1-1/2 cups flour and set the rest aside. In a large mixing bowl, combine the 1-1/2 cups flour, yeast, salt, anise seed and sugar. Beat in the warm liquid until well combined. Add the eggs and beat in another 1 cup of flour. Continue adding more flour until dough is soft but not sticky. Knead on lightly floured board for ten minutes until smooth and elastic.
    Lightly grease a bowl and place dough in it, cover with plastic wrap and let rise in warm place until doubled in bulk, about 1-1/2 hours. Punch the dough down and shape into loaves resembling skulls, skeletons or round loaves with "bones" placed ornamentally around the top. Let these loaves rise for 1 hour.
    Bake in a preheated 350 F degree oven for 40 minutes. Remove from oven and paint on glaze.

Glaze

  • 1/2 cup sugar
  • 1/3 cup fresh orange juice
  • 2 tablespoons grated orange zest Bring to a boil for 2 minutes, then apply to bread with a pastry brush.
    If desired, sprinkle on colored sugar while glaze is still damp.

#2

Vimsen sa for siden:

Hva er galt med "vanlige" boller? :knegg:


#3

Gremli Skremli sa for siden:

Ikke vær frekk nå, bare svar på dette: Hvor mye er en "cup"? Pappa tror det er et sted mellom 1,5 og 2 dl.
Og regner man smeltet eller ikke-smeltet smør?


#4

Benzo sa for siden:

Grated orange zest er revet appelsinskall :)


#5

Vimsen sa for siden:

Se her da:

www.matoppskrift.no/sider/MaalVekt.asp


#6

Gremli Skremli sa for siden:

Takk til begge! Bør jeg knuse anisfrøene, montro? :undrer:



#8

Vimsen sa for siden:

Lese oppskriften, Gremli. :knegg:


#9

Gremli Skremli sa for siden:

Øh, hvor mye er 350 grader F da? Ser det står i linken din, Vimsen, men hvordan kan 0 grader C være 32 F og 100 C 212 F? Ikke logisk!


#10

Vimsen sa for siden:

Det står vel på siden jeg ga deg. Google selv du. :)


#11

Chanett sa for siden:

Det tenkte jeg også. Fnis.


#12

Gremli Skremli sa for siden:

Nå hever deigen! Jeg er så spent på åssen det endelige resultatet blir.


#13

Gremli Skremli sa for siden:

Man må smøre inn bakepapiret med et eller annet, må man ikke?



#15

Chanett sa for siden:

jeg har aldri gjort det, og jeg baker veldig ofte. Om du bruker kake- og brødformer bør du smørre og strø om du ikke har silikonformer.


#16

Gremli Skremli sa for siden:

Sånn var det ja... former... Takk for svar.


#17

Gremli Skremli sa for siden:

Øh, kan man ha to brett med boller i ovnen samtidig? :flau: Dette tar lenger tid enn jeg trodde...


#18

Skilpadda sa for siden:

Ne, det er ikke noe lurt, da blir det lite overvarme på det nederste brettet og lite undervarme oppe. Hvis du har varmluftsovn, går det bra.


#19

Vimsen sa for siden:

Går bra liksom. Det var ikke min nye 10000-kroners komfyrmye enig med deg i.


#20

Skilpadda sa for siden:

OK da. Hvis du har varmluftsovn, kan det gå bra. :) Men det skal være lavere eller høyere temperatur eller noe sånt.


#21

Vimsen sa for siden:

De øverste blir brent og de nederste nesten ferdig. :knegg:


#22

Chanett sa for siden:

I min varmluftsovn kan man steike fire brett kakemenn samtidig. På mitt nye kjøkken skal jeg ha 90 cm brei steikeovn. Da får jeg plass til enda mer.


#23

Gremli Skremli sa for siden:

Ok... Jeg har varmluftsovn. Sett at jeg slenger inn to brett. Bør jeg da ha høyere varme enn jeg egentlig skal? 190 i stedet for 200?
Kan jeg la bollene stå og heve over natta, eller blir de da helt enormt hevet? Man må jo sove også...


#24

Hyacinth sa for siden:

Ja, tørrgjær. Ikke bruk det. Det blir IKKE godt!

Og en cup trodde jeg var ca 2,3 dl?


#25

Teofelia sa for siden:

Du kan ikke la bollene heve over natta, men til gjengjeld tar det jo vanligvis ikke mer enn 8–9 minutter å steke hveteboller da.

Normalt skal man senke temperaturen i forhold til oppskriften hvis man bruker varmluftsovn, men jeg bruker det ikke selv til bollebaking, så jeg skal ikke si for sikkert om det virker bra eller ikke.


#26

Acsa sa for siden:

Bakverket kan lett bli litt tørrere hvis du bruker varmluft. Og nei, du må ikke la deigen heve over natta, da får ikke gjæren nok å spise og det hever seg ikke i ovnen.


#27

Teofelia sa for siden:

:huske å lese oppskriften før man svarer:

Nå ser jeg at du skal lage brød, og at det skal steke i 40 minutter.

Fortsatt er svaret at du ikke kan la det heve over natten.


#28

Gremli Skremli sa for siden:

Litt seint å forandre oppskriften nå. :knegg: Ellers står det faktisk 40 minutter på steketid. Æ'kke det litt rart? :undrer:


#29

Acsa sa for siden:

Nei, egentlig ikke, det er omtrent så lenge som jeg steker hvetekringle.


#30

Gremli Skremli sa for siden:

Da, så! :stuart:

Nå er første brett i ovnen! Tar ikke sjansen på å sette dem inn sammen...


#31

Skilpadda sa for siden:

Tørrgjær er utmerket til bollebaking, det. Men man bør ha litt høyere temperatur på væsken/deigen enn til fersk gjær. En cup er 2,36 dl, så vanligvis brukes 2,4 dl når man regner om.


#32

Gremli Skremli sa for siden:

Dette ser ikke bra ut.. Klissete deig = brente boller? Jeg klarte ikke å få bort all klissetheten...


#33

safran sa for siden:

Ups. :fnise:


#34

Chanett sa for siden:

Om man skal gjøre noe for første gang på lenge kan det være lurt å starte med ei basisoppskrift og få den til før man går til neste steg. Fnis.


#35

Hyacinth sa for siden:

Skilpadda: Jeg er elendig på gjærbakst og bruker vanligvis bare tørrgjær. Men sist jeg serverte kompakte boller, kommenterte min søster at grunnen var tørrgjær. Hun påstod at det til og med finnes forskjellige typer fersk gjær, og at det er en til bolledeig også! :eek: Ja, jeg er uvitende...

Ang. heving: Jeg (som rødmer nå, siden jeg er heimkunnskapslærer... :sparke: ) har hørt at langtidsheving er BRA, jeg??? Jo mer de hever, jo bedre resultat, lærte vi. Er dette feil?


#36

Skilpadda sa for siden:

Jeg har sett at det finnes en egen ferskgjær som skal være spesielt egnet til søt bakst, ja. Jeg har ikke prøvd den. Men det går i alle fall helt fint å lage ikke-kompakte boller med tørrgjær. :)

Hvis noe skal heve lenge (over natten, f.eks.), så må man vel sette deigen kjølig (kaldheving). Det skal være veldig bra. Men står deigen varmt og hever altfor lenge, så hever den seg først mer og mer, og så faller den sammen når gjæren er "brukt opp".


#37

Ru sa for siden:

Det finnes rød og blå tørrgjær. Den røde er til søte deiger.

:flink:


#38

Hyacinth sa for siden:

Aha! Det var nok derfor min gamle heimkunnskapslærer sa at man burde slå deigen sammen noen ganger hvis den skulle heve lenge. :blond:

Til informasjon (og evt glede for dere med barn i skolealder): Jeg underviser IKKE i heimkunnskap i år!


#39

Hyacinth sa for siden:

Rød og blå tørrgjær også? Ikke bare fersk?


#40

Skilpadda sa for siden:

:humre: Jeg tror uansett ikke for lang hevetid ville være noe problem i en heimkunnskapstime.


#41

Hyacinth sa for siden:

:haha: Nei, det har du rett i!


#42

Eia sa for siden:

Du kan også langtidsheve f. eks. brød i romtemperatur, men da med mye mindre gjær enn normalt.


#43

Beathe sa for siden:

Jupp - rød og blå tørrgjær også :) :flink jeg også:


#44

Mams sa for siden:

Jeg bruker tørrgjær når jeg baker, menkom over en rød pakke med tørrgjær (holdt på å skrive en pakke med rød tørrgjær...) som skal være for søt gjærbakst.
Har en kamerat som lager veldig gode boller og han sverger til at man IKKE skal bruke varmluft når man lager boller.
Jeg er jammen usikker på hva jeg bruker, har en innstilling som heter kakefunksjon. Tror det er en blanding av over/undervarme og varmluft eller vifte.
Bruker den forresten til det meste og det gir alltid spør svor på ribba uten at jeg trenger å gjøre noe spesielt.


#45

Gremli Skremli sa for siden:

Det gikk bra! :D Mannen min ble litt engstelig da jeg ringte ham kl. 23.30 på jobb og innrømte at jeg hadde et bakeproblem, men bollene blei gode, de! Mannen min var imponert. :kry: Jeg hadde riktignok formet dem feil, de skulle være flate og formet som små døde mennesker som ligger med armene i kors. Jeg syntes det kanskje var litt over the top, selv til de dødes dag.

Og jeg brukte rød tørrgjær, til søte deiger. Såklart! :snurt:


#46

nolo sa for siden:

:applaus: Flinke Gremli!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.