Og det har jeg ikke gjort på sikkert 15 år, og da var det med assistanse fra mor. Dette er en hastesak! Finnes det noen bollefeller man kan falle i? Noen do's and don'ts?
Her er oppskriften. Hva er "grated orange zest"?
Pan de Muerto, "Bread of the Dead"
In celebration of Mexico's Day of the Dead, this bread is often shaped into skulls or round loaves with strips of dough rolled out and attached to resemble bones. Ingredients:
1/2 cup butter
1/2 cup milk
1/2 cup water
5 to 5-1/2 cups flour
2 packages dry yeast
1 teaspoon salt
1 tablespoon whole anise seed
1/2 cup sugar
4 eggs In a saucepan over medium flame, heat the butter, milk and water until very warm but not boiling.
Meanwhile, measure out 1-1/2 cups flour and set the rest aside. In a large mixing bowl, combine the 1-1/2 cups flour, yeast, salt, anise seed and sugar. Beat in the warm liquid until well combined. Add the eggs and beat in another 1 cup of flour. Continue adding more flour until dough is soft but not sticky. Knead on lightly floured board for ten minutes until smooth and elastic.
Lightly grease a bowl and place dough in it, cover with plastic wrap and let rise in warm place until doubled in bulk, about 1-1/2 hours. Punch the dough down and shape into loaves resembling skulls, skeletons or round loaves with "bones" placed ornamentally around the top. Let these loaves rise for 1 hour.
Bake in a preheated 350 F degree oven for 40 minutes. Remove from oven and paint on glaze.
Glaze
1/2 cup sugar
1/3 cup fresh orange juice
2 tablespoons grated orange zest Bring to a boil for 2 minutes, then apply to bread with a pastry brush.
If desired, sprinkle on colored sugar while glaze is still damp.
Ikke vær frekk nå, bare svar på dette: Hvor mye er en "cup"? Pappa tror det er et sted mellom 1,5 og 2 dl.
Og regner man smeltet eller ikke-smeltet smør?
Ok... Jeg har varmluftsovn. Sett at jeg slenger inn to brett. Bør jeg da ha høyere varme enn jeg egentlig skal? 190 i stedet for 200?
Kan jeg la bollene stå og heve over natta, eller blir de da helt enormt hevet? Man må jo sove også...
Du kan ikke la bollene heve over natta, men til gjengjeld tar det jo vanligvis ikke mer enn 8–9 minutter å steke hveteboller da.
Normalt skal man senke temperaturen i forhold til oppskriften hvis man bruker varmluftsovn, men jeg bruker det ikke selv til bollebaking, så jeg skal ikke si for sikkert om det virker bra eller ikke.
Bakverket kan lett bli litt tørrere hvis du bruker varmluft. Og nei, du må ikke la deigen heve over natta, da får ikke gjæren nok å spise og det hever seg ikke i ovnen.
Tørrgjær er utmerket til bollebaking, det. Men man bør ha litt høyere temperatur på væsken/deigen enn til fersk gjær. En cup er 2,36 dl, så vanligvis brukes 2,4 dl når man regner om.
Skilpadda: Jeg er elendig på gjærbakst og bruker vanligvis bare tørrgjær. Men sist jeg serverte kompakte boller, kommenterte min søster at grunnen var tørrgjær. Hun påstod at det til og med finnes forskjellige typer fersk gjær, og at det er en til bolledeig også! :eek: Ja, jeg er uvitende...
Ang. heving: Jeg (som rødmer nå, siden jeg er heimkunnskapslærer... :sparke: ) har hørt at langtidsheving er BRA, jeg??? Jo mer de hever, jo bedre resultat, lærte vi. Er dette feil?
Jeg har sett at det finnes en egen ferskgjær som skal være spesielt egnet til søt bakst, ja. Jeg har ikke prøvd den. Men det går i alle fall helt fint å lage ikke-kompakte boller med tørrgjær. :)
Hvis noe skal heve lenge (over natten, f.eks.), så må man vel sette deigen kjølig (kaldheving). Det skal være veldig bra. Men står deigen varmt og hever altfor lenge, så hever den seg først mer og mer, og så faller den sammen når gjæren er "brukt opp".
Jeg bruker tørrgjær når jeg baker, menkom over en rød pakke med tørrgjær (holdt på å skrive en pakke med rød tørrgjær...) som skal være for søt gjærbakst.
Har en kamerat som lager veldig gode boller og han sverger til at man IKKE skal bruke varmluft når man lager boller.
Jeg er jammen usikker på hva jeg bruker, har en innstilling som heter kakefunksjon. Tror det er en blanding av over/undervarme og varmluft eller vifte.
Bruker den forresten til det meste og det gir alltid spør svor på ribba uten at jeg trenger å gjøre noe spesielt.
Det gikk bra! :D Mannen min ble litt engstelig da jeg ringte ham kl. 23.30 på jobb og innrømte at jeg hadde et bakeproblem, men bollene blei gode, de! Mannen min var imponert. :kry: Jeg hadde riktignok formet dem feil, de skulle være flate og formet som små døde mennesker som ligger med armene i kors. Jeg syntes det kanskje var litt over the top, selv til de dødes dag.
Og jeg brukte rød tørrgjær, til søte deiger. Såklart! :snurt: