Jeg er egentlig en reser på å lage tapas, men jeg trenger noen gode råd.
Lørdag får jeg 10 damer på besøk. Ungene er hos svigermor hele helgen (YES! :glis: ). Jeg har for så vidt all verden tid til å lage mat, men det vil jeg ikke. Jeg vil sløve, drikke vin, pynte meg, dekke bord, dille og dalle. Derfor vil jeg gjerne ha tips til enkle og gode tapasretter. Gjerne retter som kan lages dagen før, eller på formiddagen. Jeg ønsker meg også oppskrift på et godt brød som passer til tapas.
Forvella asperges med parmesan og spekeskinke. Lett som ein plett, og snadder saman med rødvin. :nam: Chillikjøttbollar, onvssteikte potetbåtar og cherrytomat med oliven er også både enkelt og godt. Foccachia er godt til tapas, og er både raskt og idiotsikkert.
Ca 3 dl lunka vatn (meir om du vil ha fleire)
Løys opp gjæra (tørr eller fersk) i vatn
Ha i ei halv teskei sukker og ei teskei salt
Ha oppi valfritt mjøl (eg brukar ca ein neve havregryn i tillegg til grovt mjøl og ca halvparten av alt mjølet bør vere kveitemjøl) til deiga er passe smidig.
Legg deigballen på eit bakeark og hell ca 5 ss olivenolje (eller meir) oppå
Bruk fingrane til å forme deiga ca som ein pizzabotn.
Ha på maldonsalt og rosmarin (ev. anna krydder)
Steik til toppen er sprø. Brødet hevar i ovnen.
1 liten langpanne:
30 g gjær
6 dl lunkent vann
800 g hvetemel
2 ss sukker
1 ts salt
1 kvist rosmarin
1 fedd hvitløk
olivenolje
grov salt
1: Løs opp gjæren i det lunkne vannet, ca. 37 *C. Tilsett mesteparten av hvetemelet, sukker og salt. Arbeid deigen til den blir glatt og fin. Tilsett mer hvetemel hvis deigen virker klissete og klever til fingrene.
2:La deigen heve under et kjøkkenhåndkle på et lunt sted i ca 1/2 t.
3: Arbeid deigen godt sammen. Kjevle den ut til en stor firkant. Legg den i en smurt, liten langpanne.
4: Bland rosmarin, hvitløk og litt olje i en morter. Fordel blandingen over deigfirkanten. Bruk fingrene til å lage de karakteristiske hullene i deigen.
Dryss litt grov salt over.
5:La brødene heve under kjøkkenhåndkle i ca 1/2 time.
6: Stek brødet i ovnen ved 200 *C i ca 25 minutter. Skjær brødet opp i firkanter.
Jeg pleier å heve den litt lengre både første og andre gang. Og noen ganger ikke andre gang. ;)
Jeg har eksprimentert med en dæsj sammalt hvete, det går finfint.
Du kan servere jukse-aïoli til:
En pakke majones, 1 dl. rømme, et presset hvitløksfedd eller to, en dæsj sitronsaft, litt salt & pepper. Røres sammen, og serveres med brødet.
(Jeg kan spise bare focaccia og denne aïolien. :rødme: )
(1/2 skive bacon surres rundt hver daddel (skrives det sånn?), og festes med tannpirker (fortrinnsvis uten mintsmak ;)). Stekes i ca 30 minutter ved rundt 200 grader.)
Du kan kikke på kikke på kjøttbollene og sausen i denne tråden. (Oppskrift på sausen finner du i innlegg 11.)
Både sausen og kjøttbollene kan lages dagen i forveien, og dette er en fabelaktig god rett.
Tips fra min kjære ang. å lage sausen dagen i forvegen: kok opp sausen før du skal servere den og kjør den en ny runde i hurtigmikseren rett før servering. (Den skal "hurtigmikses" første gang etter tilbereding.)
Kjøttbollene varmes i litt smør, på svak varme, under lokk i stekepanne. Legges i sausen når de er varme, etter at sausen er hurtigmikset.
1 kg småløk (uskrelte)
2 dl balsamicoeddik
2 ss fint, brunt sukker
2 dl olivenolje
Ha løkene i en ildfast form og stek dem i 1,5 time ved 160 grader. Når de er kalde nok til å håndteres så skreller du dem. Legg dem på et rent glass med vid hals. Bland balsamicoeddik og sukker, tilsett olje og rist godt. Hell blandingen over løkene og forsegl glasset (blandingen skal dekke all løk). Sett glasset til marinering i kjøleskapet over natten, snu glasset av og til. Over natten er minimum, men glasset kan godt stå i inntil 3 døgn.
Parmesanchips er veldig godt som tilbehør til tapas. Høvle "skiver" eller spon av parmesan og legg det på en bakepapirkledd bakeplate i små "dunger" dryss over litt hakket pinjekjerner og stek på 200 grader i noen minutter. Du ser når parmesanen er helt smeltet og ligner på små boblene kjeks. Taes ut og avkjøles. Kan lages dagen i forveien. (advarsel - det lukter fysj og æsj mens det steker, men smaker kjempegodt)
Jeg hadde tapas på venninnekveld for en stund siden - stor suksess!
Kjøtt/tapasboller (med urter og spekeskinke i, veldig gode), mozerella med salamichips (salt, men godt!), fylte champinjong (med spekeskinke, løk og sopp, urter), spansk tortilla, oliven, chorizopølse med cherrytomat, salsa, ailoi og noe til. Hadde salat ved siden av istedenfor brød. Fant alle oppskrifter på nettet, mange gode!
Kjøttboller er et must! Og de kan du lage lenge i forveien. Bruk gjerne lammekjøttdeig og krydder som du liker (mariner god tid i forveien), lag en enkel tomatsaus til.
Chorizo-pølse får du kjøpt ferdig kuttet og kan varmes/grilles i ovnen til de blir sprø.
Begge deler legges i ildfast form i ovnen fram til gjestene kommer.
Aioli er godt å dyppe brød i.
Kjøp marinert fetaost.
Jeg ble sulten, jeg!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.