Nå har jeg endelig fått tak i en liter Erlet. Lillebrors lege har oppfordret meg til å kjøpe det, etter å ha kastet et blikk på guttungen og lurt på hvor han får fettet i kosten sin fra.
Nuvel. 1 liter Erlet. Hva i all verden skal jeg bruke den til?
Melke- og glutenfritt må det være, og poenget er altså at smårampen skal få i seg litt (mye) fett.
Vi brukte det som erstattning for fløte i ris-kremen til jul. Den smakte ingenting, men var rett konsistens da vi pisket den. Kanskje du kan bruke den til sauser eller vaffler? Det er sikkert flere som har gode tips.
Det er litt dumt at det bare en 1 liter! Skulle vært små-pakker.
Jeg fant noen is-oppskrifter på nett da jeg googlet etter Erlet. Det kan jo fryses ned og gis i porsjoner, sånn at du får brukt opp hele literen på en gang.
Har googlet litt jeg også, og det står at man kan blande den ut med vann, og bruke til Cornflakes el. kornblandinger etc. 2 dl Erlet blandes opp til en liter.
Hvordan dette smaker vet jeg jo ikke da :cool:
Men du burde kunne bruke det istedet for vann i bakverk ja?
Pisker den til stiv krem og blander den med stiv eggedosis. Oppi der putter jeg grot økologisk peanøttsmør og sjokade (som er melkefri) Putter i fryseboksen og røer et par ganger mens den fryser. Blir kjempegod, den blå pakka med ferdige iskjeks er melkfrie :)
Du kan lage sitronfromasj med den og sjokolademousse. (Bruk de pakkene fra Freia) Det er ikke lurt å ta den med i bagasjen på flyet, den blir ødelagt etter frysing. Du kan også lage god vaniljesaus med den. Pisk opp litt og tilsett oatley vaniljesaus til passelig konsistens og smak.
Håper det er ok at jeg abonnerer. Jeg er også Erlet-nybegynner. Legen jeg snakket med sier at man kan fryse den, siden den har så kort holdbarhet etter åpning.
Man kan fryse den, men jeg vet ikke hvordan piske-egenskapene er etterpå, dvs vi har dårlig erfaring med det. Men det kan være en annen blunder vi gjorde samtidig. :hm:
Har også dårlig erfaring med å fryse Erlet og prøve å piske etterpå :nemlig:
Også synes jeg den er veldig drøy! Men ikke veldig holdbar...
Her var det mange gode ideer jeg må prøve. Hvis du skal bruke den alene som krem må du tilsette noe som smak (f.eks vaniljesukker), for den har ingen smak i det hele tatt.
4-5 ts vaniljesukkerOdense Erlet, melis, vaniljesukker og salt piskes til tyktflytende krem.
Tilsett appelsinsaften og pisk videre til blandingen er nesten stiv.
Hell blandingen i små begre og sett disse i fryseren. La de stå i fryseren i minst to timer.
Nytes til dessert eller en varm sommerdag!
Nei, det stod på kartongen jeg fant på Mega i dag at den ikke kan piskes etter frysing. Men man kan nok bruke den til fløte likevel. Jeg kjøpte en liten pakke med noe soyafløtegreier i stedet. Den kan ikke piskes men jeg har bare tenkt å ha den i middagen.
1/4 dl saltErlet og sukker piskes stivt. Tilsett vaniljesukker og melis. Helles i begre eller annen lufttett emballasje og fryses. Serveres til bær, eplekake eller med strø. Strø kan være Oboy, kakao, kokesjokolade el.l
Elstemann brukte erlet som melk. Når den er blandet ut med vann så kan den fint brukes i vaffler, grøt osv. Lag gjerne smoothie med bær og litt vann. I og med at den blir tykk bare av pisking behøver man ikke tilsette noe annet enn smaken og eventuelt noe å tynne den med.
Min farfar som var kreftsyk fikk noen næringsdrikker på blå resept. Om legen mener at han burde få i seg fett å hadde det kanskje vært noe? Men noe av det er det melk i. Ja jeg sjekket det etter han døde ...
Jeg ville bare komme med forslag til oljer som er sunnere enn palmeolje, men er ikke noen ekspert på glutenfrie oppskrifter. Kan alltids se om jeg finner noen.
Fet fisk inneholder jo masse sunt fett.
Kjøttdeig- og tomatsaus med masse olivenolje og ris til, eller glutenfri spagetti.
Brød bakt av bokhvetemel og hirsemel med rapsolje og linfrøolje.
Linsesuppe med mye olivenolje.
Nøtter.
Du skal bruke kaldpressede oljer, olivenolje og rapsolje er best. Du kan ha en god ekstra dæsj i brødoppskriften du lager, du kan steke omelett i olje, og du kan istedet for å vispe inn fløte i omeletten vispe inn litt olje. Du kan ha olje over maten, du kan wooke og ha sånt blått melkefritt smør og olivenolje på sammen med urtesalt og evt graham masala eller tikka-masala, eller curry. Du kan lage rotmos med olivenolje og eller blått smør, potetmos med mye blått smør og ha fisk eller pølse eller karbonader til. Du kan ha peanøttsmør på skivene (men husk å kjøpe på helsekosten et merke som ikke har ødelagt fett, - de skiller seg ofte, slik at du må røre inn oljen som samler seg på toppen når du åpner den), du kan gi ham rosiner og valnøtter (sunt og godt fett!), du kan lage havregrøt med eggeplomme og raspet valnøtt og litt olje. Du kan ha mandler/valnøtter/paranøtter til frukten, eller i lommen til turmat.
Man skulle kanskje prøve å feite opp lillemann litt også...
Hadde jo håpet han skulle nå 15kg omtrent når han var 4 år slik jeg kan sette han i beltestol :knegg: