Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Erlet for nybegynnere

#1

Dragen sa for siden:

Nå har jeg endelig fått tak i en liter Erlet. Lillebrors lege har oppfordret meg til å kjøpe det, etter å ha kastet et blikk på guttungen og lurt på hvor han får fettet i kosten sin fra.

Nuvel. 1 liter Erlet. Hva i all verden skal jeg bruke den til?

Melke- og glutenfritt må det være, og poenget er altså at smårampen skal få i seg litt (mye) fett.


#2

goldnugget sa for siden:

Vi brukte det som erstattning for fløte i ris-kremen til jul. Den smakte ingenting, men var rett konsistens da vi pisket den. Kanskje du kan bruke den til sauser eller vaffler? Det er sikkert flere som har gode tips.

Det er litt dumt at det bare en 1 liter! Skulle vært små-pakker.


#3

Adrienne sa for siden:

Jeg fant noen is-oppskrifter på nett da jeg googlet etter Erlet. Det kan jo fryses ned og gis i porsjoner, sånn at du får brukt opp hele literen på en gang.


#4

trøtt sa for siden:

Erstatt melk med erlet i matlagingen. Hva med å bruke erlet istede for vann i brødene dere baker? (regner med at dere bruker vann nå)


#5

Left sa for siden:

Har googlet litt jeg også, og det står at man kan blande den ut med vann, og bruke til Cornflakes el. kornblandinger etc. 2 dl Erlet blandes opp til en liter.
Hvordan dette smaker vet jeg jo ikke da :cool:
Men du burde kunne bruke det istedet for vann i bakverk ja?

Det står om det på denne siden: home.no.net/jahnolav/utenmelk/tips.html

home.no.net/jahnolav/utenmelk/kokebok/kokebok.html

www.allergikokken.no/hjem/oppskriftsamling/desserter/odense-erlet-is

Vet ikke om du har sett disse sidene jeg, men limer inn i alle fall :)


#6

Susse sa for siden:

Jeg lager snickersis med erlet :)

Pisker den til stiv krem og blander den med stiv eggedosis. Oppi der putter jeg grot økologisk peanøttsmør og sjokade (som er melkefri) Putter i fryseboksen og røer et par ganger mens den fryser. Blir kjempegod, den blå pakka med ferdige iskjeks er melkfrie :)


#7

annemede sa for siden:

Du kan lage sitronfromasj med den og sjokolademousse. (Bruk de pakkene fra Freia) Det er ikke lurt å ta den med i bagasjen på flyet, den blir ødelagt etter frysing. Du kan også lage god vaniljesaus med den. Pisk opp litt og tilsett oatley vaniljesaus til passelig konsistens og smak.


#8

Hyacinth sa for siden:

Håper det er ok at jeg abonnerer. Jeg er også Erlet-nybegynner. Legen jeg snakket med sier at man kan fryse den, siden den har så kort holdbarhet etter åpning.


#9

annemede sa for siden:

Man kan fryse den, men jeg vet ikke hvordan piske-egenskapene er etterpå, dvs vi har dårlig erfaring med det. Men det kan være en annen blunder vi gjorde samtidig. :hm:


#10

Dragen sa for siden:

Takk! Tenker vi satser på de glutenfrie iskjeksene isåfall.


#11

m^2 sa for siden:

Har også dårlig erfaring med å fryse Erlet og prøve å piske etterpå :nemlig:
Også synes jeg den er veldig drøy! Men ikke veldig holdbar...
Her var det mange gode ideer jeg må prøve. Hvis du skal bruke den alene som krem må du tilsette noe som smak (f.eks vaniljesukker), for den har ingen smak i det hele tatt.

Smoothie kanskje? kakao med krem :) risgrøt!


#12

annemede sa for siden:

Bringebær/jordbæris med Erlet

  • 2 dl Erlet
  • ca 1/2 dl bringebær eller jordbær saft, oggjerne noen friske bær.
  • 2 ss sukkerPiskes sammen og fryses.

#13

annemede sa for siden:

Is med appelsin og vanilje - uten egg og melk

Denne oppskriften passer til 4 porsjoner.

  • 1/2 dl friskpresset appelsinsaft
  • 1 1/2 dl Odense Erlet
  • 75 gr sukker
  • 1 knivsodd salt
  • 50 gr melis
  • 4-5 ts vaniljesukkerOdense Erlet, melis, vaniljesukker og salt piskes til tyktflytende krem.
    Tilsett appelsinsaften og pisk videre til blandingen er nesten stiv.
    Hell blandingen i små begre og sett disse i fryseren. La de stå i fryseren i minst to timer.
    Nytes til dessert eller en varm sommerdag!

#14

Hyacinth sa for siden:

Nei, det stod på kartongen jeg fant på Mega i dag at den ikke kan piskes etter frysing. Men man kan nok bruke den til fløte likevel. Jeg kjøpte en liten pakke med noe soyafløtegreier i stedet. Den kan ikke piskes men jeg har bare tenkt å ha den i middagen.


#15

annemede sa for siden:

Karamellis med Erlet

  • 1/2 dl karamellsaus
  • 2 dl ErletBlandes, piskes stivt og fryses.

#16

annemede sa for siden:

Softis med Erlet

  • 4 dl Erlet
  • 100 gr sukker
  • 1 ss vaniljesukker
  • 50 gr melis
  • 1/4 dl saltErlet og sukker piskes stivt. Tilsett vaniljesukker og melis. Helles i begre eller annen lufttett emballasje og fryses. Serveres til bær, eplekake eller med strø. Strø kan være Oboy, kakao, kokesjokolade el.l

#17

annemede sa for siden:

Sjokois med Erlet

  • 1/2 dl sjokoladesaus eller oboy
  • 2 dl Erlet
  • 1 ts vaniljesukkerBlandes, piskes stivt og fryses.

#18

annemede sa for siden:

Jeg tror jeg skal teste ut litt oppskrifter ja. :nikker:


#19

Trois sa for siden:

Leste et sted at Erlet burde brukes med forsiktighet da den fettet i den ikke er av sunneste slaget. Leter etter link.....


#20

annemede sa for siden:

Det er underordnet da man ikke kan bruke fløte ved melkeallergi. :nemlig: Fettet i fløte er forøvrig heller ikke videre sunt.


#21

Garbella sa for siden:

Elstemann brukte erlet som melk. Når den er blandet ut med vann så kan den fint brukes i vaffler, grøt osv. Lag gjerne smoothie med bær og litt vann. I og med at den blir tykk bare av pisking behøver man ikke tilsette noe annet enn smaken og eventuelt noe å tynne den med.


#22

Myrsnipa sa for siden:

Hva pokker er Erlet? Aldri hørt om det.


#23

annemede sa for siden:

Erlet er palmeolje som brukes i stedet for fløte for de som ikke tåler fløte. Kan piskes og inneholder mye fett.


#24

Marge sa for siden:

Er da andre oljer som er mye sunnere enn palmeolje. Eller er poenget at oljen skal kunne piskes?


#25

annemede sa for siden:

Poenget er at den skal kunne piskes. Det finnes noe havre som også kan piskes, men denne er ikke garantert fri for gluten.

#26

Dragen sa for siden:

Flott! Kom med dem. Gode oppskrifter, uten melk og gluten, med sunt fett, mottas med takk!


#27

Marge sa for siden:

Er du spydig?


#28

annemede sa for siden:

Det kan jeg aldri tenke meg.


#29

Marge sa for siden:

Da misforstod jeg. :humre:


#30

Dragen sa for siden:

Nei, ikke akkurat denne gangen. Det hørtes ut som du hadde peiling, og sønnen min har behov for litt sunt fett i kosten.


#31

annemede sa for siden:

Min farfar som var kreftsyk fikk noen næringsdrikker på blå resept. Om legen mener at han burde få i seg fett å hadde det kanskje vært noe? Men noe av det er det melk i. Ja jeg sjekket det etter han døde ...


#32

Marge sa for siden:

Jeg ville bare komme med forslag til oljer som er sunnere enn palmeolje, men er ikke noen ekspert på glutenfrie oppskrifter. Kan alltids se om jeg finner noen.


#33

Marge sa for siden:

Fet fisk inneholder jo masse sunt fett.
Kjøttdeig- og tomatsaus med masse olivenolje og ris til, eller glutenfri spagetti.
Brød bakt av bokhvetemel og hirsemel med rapsolje og linfrøolje.
Linsesuppe med mye olivenolje.
Nøtter.


#34

DM sa for siden:

Du skal bruke kaldpressede oljer, olivenolje og rapsolje er best. Du kan ha en god ekstra dæsj i brødoppskriften du lager, du kan steke omelett i olje, og du kan istedet for å vispe inn fløte i omeletten vispe inn litt olje. Du kan ha olje over maten, du kan wooke og ha sånt blått melkefritt smør og olivenolje på sammen med urtesalt og evt graham masala eller tikka-masala, eller curry. Du kan lage rotmos med olivenolje og eller blått smør, potetmos med mye blått smør og ha fisk eller pølse eller karbonader til. Du kan ha peanøttsmør på skivene (men husk å kjøpe på helsekosten et merke som ikke har ødelagt fett, - de skiller seg ofte, slik at du må røre inn oljen som samler seg på toppen når du åpner den), du kan gi ham rosiner og valnøtter (sunt og godt fett!), du kan lage havregrøt med eggeplomme og raspet valnøtt og litt olje. Du kan ha mandler/valnøtter/paranøtter til frukten, eller i lommen til turmat.


#35

Hyacinth sa for siden:

Ja. Men Erlet er ikke som f.eks. olivenolje, hvis det er det du trodde. Det er mer som fløte.


#36

dharma sa for siden:

Her var det mange gode tips.
Gleder meg til å prøve ut isen.:jippi:


#37

trøtt sa for siden:

Tror jeg skal prøve isen jeg og. Genialt med oppskrifter uten melk og egg. :D

Erlet er bedre enn soyafløten som kan piskes, soya har så ekkel bismak.


#38

krystallklart sa for siden:

Man skulle kanskje prøve å feite opp lillemann litt også...
Hadde jo håpet han skulle nå 15kg omtrent når han var 4 år slik jeg kan sette han i beltestol :knegg:

Skal nok lage is i morgen :jupp:


#39

Dragen sa for siden:

Lillebror er nesten ett år eldre enn din, og sitter fortsatt i fempunktssele. Han er 13 kg nå.


#40

trøtt sa for siden:

:undrer: Er ikke lillebror 1,5 år eldre da?


#41

Dragen sa for siden:

Joda. 12.04 betyr ikke 12. april, det betyr desember -04. :o


#42

krystallklart sa for siden:

Han er nok godt tynnere enn vår gutt da. E har faktisk rundet 12kg nå. Og han er vel ca 94 cm. Hvor lang er din gutt, Dragen?


#43

krystallklart sa for siden:

Da var denne laget og lagt i frysa. Laget av 8dl Erlet. Lillemann syntes det var kjempegodt, hvertfall før det var frøset :knegg:


#44

Dragen sa for siden:

Ca 94 cm, vil jeg tro. Veier mellom 12 og 13 kg.


#45

krystallklart sa for siden:

Aha, så da er de like store, altså, bare din er en del eldre.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.