Azi sa
for 16år siden:
Hvordan smaker egentlig joika? Er det samme som kjøttkaker?
Jeg er skeptisk til alt boksmat og liker ikke kjøpe for å kaste det. Vil gjerne høres om det er noen som har smakt og hva kan man sammenligne smaken med før jeg kjøper. Eller kan man lage det selv?
Azi aldri vært med noen samer :sparke:
ullmor sa
for 16år siden:
Kjøttkaker med litt viltsmak. Tror det er reinkjøtt i de.
Azi sa
for 16år siden:
ÅÅ det er ikke verre. Trodde det er noe spesielt med dem, siden trossalt det reklameres på tv til å med! :humre:
pippimamma sa
for 16år siden:
Det er mange år siden jeg spiste joikakaker, men husker jeg syns det var godt da jeg var barn. Såvidt jeg husker er det små runde boller med viltsmak og fiskebollekonsistens. Og som ullmor tror så er det ganske riktig laget av reinsdyrkjøtt.
Nå har jeg rikelig tilgang til viltkjøtt av mange slag og joikakakene hadde nesten gått i glemmeboken.
Stompa sa
for 16år siden:
Kjøttkaker med viltsmak, ja. Ungene mine liker det godt, så vi har det en gang i blant.
Azi sa
for 16år siden:
Men kjøttkaker da som er laget med vilt kjøtt. Blir dem automatisk joika?
Vi har smakt kjøttkaker som er laget av elg tror jeg det var. Kjøpte det ifra lille kjøttbutikken her. Det smakte helt ok.
kisha sa
for 16år siden:
ikkepedia.wikia.com/wiki/Joikakaker
Joikakaker, er små og brune, og er samenes nasjonalrett. Bollene er laget av testikler fra reinsdyr og sausen består hovedsakelig av reinsdyrdiaré og fett. Før testiklene has ned i sausen tilsettes de for en liten dose radioaktivt materiale for å være helt sikker på at reinen er helt steril. Det hele blir til slutt presset ned i en gjennomsnittlig stor hermetikkboks og lokket blir sveiset på av en dyktig sveiser med fagbrev og minimum 20 års erfaring innen oljeindustrien.
Jeg har aldri smakt det, men er veldig glad i reinkjøtt. Så jeg regner med det er godt, men etter å ha lest dette foretrekker jeg vanlig reinkjøtt.
Canisa sa
for 16år siden:
Ingen høydare ...
Azi sa
for 16år siden:
Med andre ord har jeg ikke gått glipp av noe. Æsj nå ble jeg kvalmen! Dette må være spøk. Kan ikke være sant. Ingen spiser vel på bæsj?
Azi sa
for 16år siden:
Men forresten hvem som helst tulling kan skrive på wiki. Så det er ikke til å stole på.
kisha sa
for 16år siden:
Jeg har en fin oppskrift på reinskavgryte. :trøster:
Og googler videre.
Ariel sa
for 16år siden:
Det smaker kjetting.
Og jeg tror nok ikke det med sveiser og bæsj var helt seriøst nei. :knegg:
Bærekraftig sa
for 16år siden:
Azi sa:
Med andre ord har jeg ikke gått glipp av noe. Æsj nå ble jeg kvalmen! Dette må være spøk. Kan ikke være sant. Ingen spiser vel på bæsj?
Joda, du har gått glipp av noe. Reinbæsj er godt! ;)
Dixie Diner sa
for 16år siden:
Det er tull, Azi. :knegg:
Joikakaker er ganske godt, synes jeg, men jeg likte det bedre som barn. Jeg tror rett og slett du bare må smake, for vi har jo alle forskjellig smak.
kisha sa
for 16år siden:
Ariel sa:
Det smaker kjetting. :knegg:
Du har ikke smakt den. :(
Drømmer om reinsdyrmedaljonger. :sukk:
Bærekraftig sa
for 16år siden:
Helt seriøst, så er joikakaker godt! :jupp:
Azi sa
for 16år siden:
Tror jeg lager min egen joikakake jeg! :knegg:
Hannah sa
for 16år siden:
Joikakaker er godt det ja :D
Ungene elsker det, og min lillesøster som nå er 27 år hadde dette til julemidag fram til hun var ganske voksen :humre:
Enhjørning sa
for 16år siden:
Bare husk på at du faktisk ikke skal spise bare kakene alene.
Følgende samtale utspant seg ved kassen der min danske venninne satt da jeg kom og skulle betale min boks med Joika:
Hun: Joika? Spiser du det altså? Jeg har smakt det en gang og syntes ikke det var noe særlig, jeg...
Jeg: Åh jo! Med spaghetti eller potetmos til er det helt nam!!
Hun: Hæh? Skal man ha noe til altså???
:humre:
Elin sa
for 16år siden:
Bærekraftig sa:
Helt seriøst, så er joikakaker godt! :jupp:
Helt seriøst, så smaker joikakaker skikkelig dritt!
Dixie Diner sa
for 16år siden:
Haha ja, man må jo ha noe til. Veldig godt med poteter eller potetmos, og rosenkål og tyttebær til. Typisk viltmiddag-tilbehør.
Azi sa
for 16år siden:
:knegg:
Ikke alltid lett å vite at man skal ha noe vedsiden av kjøtt!
Interference sa
for 16år siden:
Åh joikakaker er digg, men man bør ha rømme og masse brunost i sausen når man varmer opp. sikle
Og potetpure samt tyttebær og kanskje en soppstuing til.
Åh nå ble jeg skikkelig sulten!
Agurke sa
for 16år siden:
Joikakaker og potetmos er (påske- og) hyttemat for oss.
Men jeg vet ikke hvor mye reinskjøtt bollene på boks inneholder. Mener å ha lest/ hørt at det var minimalt.:vetikke:
trøtt sa
for 16år siden:
Du har ikke gått glipp av noe. Det er ikke godt.
allium sa
for 16år siden:
Joikakaker er vår fastfood/junk food. Vi spiser ikke ferdigpizza, og ikke pølser, men når jeg skal ha noe lettvint som alle liker og uten å være så veldig sunn, blir det Joika, og makaroni.
Fibi sa
for 16år siden:
Joikakaker er kjempegodt! :jupp: Med potetmos/poteter, rosenkål, tyttebær og masse brunost og litt rømme i sausen.
Che sa
for 16år siden:
Joikakaker smaker stort sett salt - mannen spurte forøvrig om vi kunne ha det til middag en dag, så noen liker det godt:)
Vi har forøvrig ris som tilbehør.
Dragen sa
for 16år siden:
Jeg liker Joikakaker. Det gjør Poden også.
Vimsen sa
for 16år siden:
Det er ikke veldig godt. Men det er ikke ekstremt dårlig heller.
Azi sa
for 16år siden:
Tror jeg kjøper meg en boks og tester.
Vimsen sa
for 16år siden:
Gjør det. MANGE liker det.
Azi sa
for 16år siden:
Men hvor skal man ha brunosten hen? I sausen eller ved siden av?
Vimsen sa
for 16år siden:
I sausen. NEPE!
Azi sa
for 16år siden:
:knegg:
Skal man ha nepe og? :blond:
Vimsen sa
for 16år siden:
Prøv!
Azi sa
for 16år siden:
Hehe ellers takk.
Dixie Diner sa
for 16år siden:
Azi sa:
Men hvor skal man ha brunosten hen? I sausen eller ved siden av?
Man smelter den i sausen, slik man gjør i viltgryter. Jeg bytter ofte ut brunost med feks. et beger Snøfrisk-ost (den kremete geitosten). Kjempesnadder. Men jeg foretrekker hjemmelaget viltgryte fremfor oppstaset Joika, altså, selv om Joika også er godt til tider.
Joika sa
for 16år siden:
Hvorfor lurer du? :fnise:
Jeg syntes det smaker helt ok innimellom. :jupp: Det er en litt særegen smak på de, men den er mild.
turi sa
for 16år siden:
Jeg syns det er veldig godt, med kokte gulrøtter! Men det er ikke akkurat 100% reinsdyrkjøtt... Mer 40% eller noe sånt.
Azi sa
for 16år siden:
Ja noe må det være med det siden vi har til å med en Joika her inne! :knegg:
Iset blir det ikke veldig tykk saus da med snøfrisk osten?
Dixie Diner sa
for 16år siden:
Du kan tilsette mer vann/fløte/melk for å få den tynnere, men jeg liker den tykk. Ikke som grøt altså, men ganske tykk. Det verste jeg vet er vannete sauser.
Azi sa
for 16år siden:
Takk for tips. Det høres godt ut. Har aldri prøvd brunost eller snøfrisk i saus.
Tallulah sa
for 16år siden:
Åh, jeg elsker Joikakaker! Men det er junk food altså.
pippimamma sa:
Såvidt jeg husker er det små runde boller med viltsmak og fiskebollekonsistens.
Veldig bra beskrivelse.
Azi sa:
Men kjøttkaker da som er laget med vilt kjøtt. Blir dem automatisk joika?
Nei, Joika er en merkevare. Men du kan fint lage kjøttkaker av viltkjøtt eller reinsdyrkjøtt. Akkurat som du kan sy olabukser, men ikke Levi'sbukser.
Manga sa
for 16år siden:
Nam nam, joikakaker er godt. Og sausen er ekstra god synes jeg.
Enhjørning sa
for 16år siden:
Manga sa:
Nam nam, joikakaker er godt. Og sausen er ekstra god synes jeg.
Ja - om det blir saus til overs, tar jeg den over i et beger og fryser den til senere bruk.
Zip sa
for 16år siden:
Eg er veldig glad i joikakaker, mannen likar det ikkje så veldig godt.
Ungane er glad i det så me har det av og til. Men potet og makaroni til.
Søster sa
for 16år siden:
Åh, det har jeg ikke spist på tjue år. Jeg likte det da jeg var liten, skal teste det på familien en dag.
Er ikke reinkjøtt fortsatt fullt av radioaktivitet og sånn? :blånn:
Enhjørning sa
for 16år siden:
Jeg håper da inderlig ikke det, for da skulle jeg vært selvlysende nå... :humre:
allium sa
for 16år siden:
Søster sa:
Er ikke reinkjøtt fortsatt fullt av radioaktivitet og sånn? :blånn:
Det blir testet.
Sau kan man fortsatt bli nødt til å fore ned før slakting.
Tallulah sa
for 16år siden:
Fore ned? :blånn:
Dixie Diner sa
for 16år siden:
Gravide blir frarådet å spise reinsdyrkjøtt pga. strålingen. Men nå var det vel svært lite reinsdyrkjøtt i Joikakakene, så ... :knegg:
allium sa
for 16år siden:
glitterchick sa:
Fore ned? :blånn:
Ja, den blir radioaktiv av fjellbeitet, så når den kommer ned fra fjellet kan man ikke slakte den med en gang, men må la den stå noen uker og spise gress først.
Tallulah sa
for 16år siden:
allium sa:
Ja, den blir radioaktiv av fjellbeitet, så når den kommer ned fra fjellet kan man ikke slakte den med en gang, men må la den stå noen uker og spise gress først.
Aha! Så man vanner ut sauen på et vis?
Azi sa
for 16år siden:
Da har vi kjøpt en boks med Joikakaker og brunost.
Enhjørning sa
for 16år siden:
Azi sa:
Da har vi kjøpt en boks med Joikakaker og brunost.
Ja! Og spaghetti, da, vel? :knegg:
Benzo sa
for 16år siden:
Smaker høgg. :nemlig:
Azi sa
for 16år siden:
Enhjørning sa:
Ja! Og spaghetti, da, vel? :knegg:
Nei ikke denne gangen!
Spaghettien min skal kun ha hvit saus og i nøden rød! :knegg:
krystallklart sa
for 16år siden:
Joikakaker smaker NAM!!
Bærekraftig sa
for 16år siden:
Elin sa:
Helt seriøst, så smaker joikakaker skikkelig dritt!
Det er jo fordi det er dritt jo ;) Leste du ikke på boksen hva den inneholder?
:knegg:
Azi sa:
Da har vi kjøpt en boks med Joikakaker og brunost.
Nå er jeg spent! Hva er dommen?
Jeg bruker ikke brunost i. Kanskje jeg må prøve det neste gang.
Azi sa
for 16år siden:
Det var uvant smak. Sausen ble god da med brunost. Barna likte det. Det var uvant å spise noe annet enn kyllingfille! :knegg:
Libra sa
for 16år siden:
Azi sa:
Men forresten hvem som helst tulling kan skrive på wiki. Så det er ikke til å stole på.
:humre: Du fikk med deg at linken var til Ikkepedia - ikke til Wikipedia?
Joikakaker er forresten kjempegodt hvis du spør meg og ikke menneskeføde hvis du spør guttungen min.
~TM~ sa
for 16år siden:
Benzo sa:
Smaker høgg. :nemlig:
:nemlig:
Karamell sa
for 16år siden:
Aldri smakt.
Che sa
for 16år siden:
Vi hadde det til middag idag. Det smaker fortsatt stort sett bare salt, men mann og barn likte det godt.
Dronningen sa
for 16år siden:
Jeg forventa "kjøttkaker med viltsmak" som i og for seg høres forlokkende ut.
Opplevelsen var derimot at de var ganske kunstige i smaken.
Guttemammis sa
for 16år siden:
Joika er godt det!
her liker vi det alle mann:D
Men det er sjelden vi spiser boksmat....(utenom hermetiske grønnsaker)
Dali sa
for 16år siden:
Joika var favoritthyttemat da jeg var liten. Kan spise det også i voksen alder, men da helst med gubbens hjemmelagde potetmos :nam: Og kun på hytta!
Aminta sa
for 16år siden:
kisha sa:
ikkepedia.wikia.com/wiki/Joikakaker
Joikakaker, er små og brune, og er samenes nasjonalrett. Bollene er laget av testikler fra reinsdyr og sausen består hovedsakelig av reinsdyrdiaré og fett. Før testiklene has ned i sausen tilsettes de for en liten dose radioaktivt materiale for å være helt sikker på at reinen er helt steril. Det hele blir til slutt presset ned i en gjennomsnittlig stor hermetikkboks og lokket blir sveiset på av en dyktig sveiser med fagbrev og minimum 20 års erfaring innen oljeindustrien.
:grineler:
Høres fortreffelig ut.
Jeg har aldri smakt, og har ikke tenkt til det heller.
TheVoice sa
for 16år siden:
Det er brekkekkelt, akkurat som all annen boksmat :nemlig:
Man kan kjøpe en boks å ta m på hytta ett år, og spise den året etter pga god dato. Da har bollene ligget i boksen i ett år, i samme sausen.
Nei jeg takler ikke sånt :o
Men elsker viltkjøtt! D er nam!