Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Joikakaker?

#1

Azi sa for siden:

Hvordan smaker egentlig joika? Er det samme som kjøttkaker?

Jeg er skeptisk til alt boksmat og liker ikke kjøpe for å kaste det. Vil gjerne høres om det er noen som har smakt og hva kan man sammenligne smaken med før jeg kjøper. Eller kan man lage det selv?

Azi aldri vært med noen samer :sparke:


#2

ullmor sa for siden:

Kjøttkaker med litt viltsmak. Tror det er reinkjøtt i de.


#3

Azi sa for siden:

ÅÅ det er ikke verre. Trodde det er noe spesielt med dem, siden trossalt det reklameres på tv til å med! :humre:


#4

pippimamma sa for siden:

Det er mange år siden jeg spiste joikakaker, men husker jeg syns det var godt da jeg var barn. Såvidt jeg husker er det små runde boller med viltsmak og fiskebollekonsistens. Og som ullmor tror så er det ganske riktig laget av reinsdyrkjøtt.

Nå har jeg rikelig tilgang til viltkjøtt av mange slag og joikakakene hadde nesten gått i glemmeboken.


#5

Stompa sa for siden:

Kjøttkaker med viltsmak, ja. Ungene mine liker det godt, så vi har det en gang i blant.


#6

Azi sa for siden:

Men kjøttkaker da som er laget med vilt kjøtt. Blir dem automatisk joika?
Vi har smakt kjøttkaker som er laget av elg tror jeg det var. Kjøpte det ifra lille kjøttbutikken her. Det smakte helt ok.


#7

kisha sa for siden:

ikkepedia.wikia.com/wiki/Joikakaker

Joikakaker, er små og brune, og er samenes nasjonalrett. Bollene er laget av testikler fra reinsdyr og sausen består hovedsakelig av reinsdyrdiaré og fett. Før testiklene has ned i sausen tilsettes de for en liten dose radioaktivt materiale for å være helt sikker på at reinen er helt steril. Det hele blir til slutt presset ned i en gjennomsnittlig stor hermetikkboks og lokket blir sveiset på av en dyktig sveiser med fagbrev og minimum 20 års erfaring innen oljeindustrien.

Jeg har aldri smakt det, men er veldig glad i reinkjøtt. Så jeg regner med det er godt, men etter å ha lest dette foretrekker jeg vanlig reinkjøtt.


#8

Canisa sa for siden:

Ingen høydare ...


#9

Azi sa for siden:

Med andre ord har jeg ikke gått glipp av noe. Æsj nå ble jeg kvalmen! Dette må være spøk. Kan ikke være sant. Ingen spiser vel på bæsj?


#10

Azi sa for siden:

Men forresten hvem som helst tulling kan skrive på wiki. Så det er ikke til å stole på.


#11

kisha sa for siden:

Jeg har en fin oppskrift på reinskavgryte. :trøster:

Og googler videre.


#12

Ariel sa for siden:

Det smaker kjetting.

Og jeg tror nok ikke det med sveiser og bæsj var helt seriøst nei. :knegg:


#13

Bærekraftig sa for siden:

Joda, du har gått glipp av noe. Reinbæsj er godt! ;)


#14

Dixie Diner sa for siden:

Det er tull, Azi. :knegg:

Joikakaker er ganske godt, synes jeg, men jeg likte det bedre som barn. Jeg tror rett og slett du bare må smake, for vi har jo alle forskjellig smak.


#15

kisha sa for siden:

Du har ikke smakt den. :(

Drømmer om reinsdyrmedaljonger. :sukk:


#16

Bærekraftig sa for siden:

Helt seriøst, så er joikakaker godt! :jupp:


#17

Azi sa for siden:

Tror jeg lager min egen joikakake jeg! :knegg:


#18

Hannah sa for siden:

Joikakaker er godt det ja :D

Ungene elsker det, og min lillesøster som nå er 27 år hadde dette til julemidag fram til hun var ganske voksen :humre:


#19

Enhjørning sa for siden:

Bare husk på at du faktisk ikke skal spise bare kakene alene.
Følgende samtale utspant seg ved kassen der min danske venninne satt da jeg kom og skulle betale min boks med Joika:
Hun: Joika? Spiser du det altså? Jeg har smakt det en gang og syntes ikke det var noe særlig, jeg...
Jeg: Åh jo! Med spaghetti eller potetmos til er det helt nam!!
Hun: Hæh? Skal man ha noe til altså???
:humre:


#20

Elin sa for siden:

Helt seriøst, så smaker joikakaker skikkelig dritt!


#21

Dixie Diner sa for siden:

Haha ja, man må jo ha noe til. Veldig godt med poteter eller potetmos, og rosenkål og tyttebær til. Typisk viltmiddag-tilbehør.


#22

Azi sa for siden:

:knegg:

Ikke alltid lett å vite at man skal ha noe vedsiden av kjøtt!


#23

Interference sa for siden:

Åh joikakaker er digg, men man bør ha rømme og masse brunost i sausen når man varmer opp. sikle
Og potetpure samt tyttebær og kanskje en soppstuing til.
Åh nå ble jeg skikkelig sulten!


#24

Agurke sa for siden:

Joikakaker og potetmos er (påske- og) hyttemat for oss.

Men jeg vet ikke hvor mye reinskjøtt bollene på boks inneholder. Mener å ha lest/ hørt at det var minimalt.:vetikke:


#25

trøtt sa for siden:

Du har ikke gått glipp av noe. Det er ikke godt.


#26

allium sa for siden:

Joikakaker er vår fastfood/junk food. Vi spiser ikke ferdigpizza, og ikke pølser, men når jeg skal ha noe lettvint som alle liker og uten å være så veldig sunn, blir det Joika, og makaroni.


#27

Fibi sa for siden:

Joikakaker er kjempegodt! :jupp: Med potetmos/poteter, rosenkål, tyttebær og masse brunost og litt rømme i sausen.


#28

Che sa for siden:

Joikakaker smaker stort sett salt - mannen spurte forøvrig om vi kunne ha det til middag en dag, så noen liker det godt:)

  • Vi har forøvrig ris som tilbehør.

#29

Dragen sa for siden:

Jeg liker Joikakaker. Det gjør Poden også.


#30

Vimsen sa for siden:

Det er ikke veldig godt. Men det er ikke ekstremt dårlig heller.


#31

Azi sa for siden:

Tror jeg kjøper meg en boks og tester.


#32

Vimsen sa for siden:

Gjør det. MANGE liker det.


#33

Azi sa for siden:

Men hvor skal man ha brunosten hen? I sausen eller ved siden av?


#34

Vimsen sa for siden:

I sausen. NEPE!


#35

Azi sa for siden:

:knegg:

Skal man ha nepe og? :blond:



#37

Azi sa for siden:

Hehe ellers takk.


#38

Dixie Diner sa for siden:

Man smelter den i sausen, slik man gjør i viltgryter. Jeg bytter ofte ut brunost med feks. et beger Snøfrisk-ost (den kremete geitosten). Kjempesnadder. Men jeg foretrekker hjemmelaget viltgryte fremfor oppstaset Joika, altså, selv om Joika også er godt til tider.


#39

Joika sa for siden:

Hvorfor lurer du? :fnise:

Jeg syntes det smaker helt ok innimellom. :jupp: Det er en litt særegen smak på de, men den er mild.


#40

turi sa for siden:

Jeg syns det er veldig godt, med kokte gulrøtter! Men det er ikke akkurat 100% reinsdyrkjøtt... Mer 40% eller noe sånt.


#41

Azi sa for siden:

Ja noe må det være med det siden vi har til å med en Joika her inne! :knegg:

Iset blir det ikke veldig tykk saus da med snøfrisk osten?


#42

Dixie Diner sa for siden:

Du kan tilsette mer vann/fløte/melk for å få den tynnere, men jeg liker den tykk. Ikke som grøt altså, men ganske tykk. Det verste jeg vet er vannete sauser.


#43

Azi sa for siden:

Takk for tips. Det høres godt ut. Har aldri prøvd brunost eller snøfrisk i saus.


#44

Tallulah sa for siden:

Åh, jeg elsker Joikakaker! Men det er junk food altså.

Veldig bra beskrivelse.

Nei, Joika er en merkevare. Men du kan fint lage kjøttkaker av viltkjøtt eller reinsdyrkjøtt. Akkurat som du kan sy olabukser, men ikke Levi'sbukser.


#45

Manga sa for siden:

Nam nam, joikakaker er godt. Og sausen er ekstra god synes jeg.


#46

Enhjørning sa for siden:

Ja - om det blir saus til overs, tar jeg den over i et beger og fryser den til senere bruk.


#47

Zip sa for siden:

Eg er veldig glad i joikakaker, mannen likar det ikkje så veldig godt.
Ungane er glad i det så me har det av og til. Men potet og makaroni til.


#48

Søster sa for siden:

Åh, det har jeg ikke spist på tjue år. Jeg likte det da jeg var liten, skal teste det på familien en dag.

Er ikke reinkjøtt fortsatt fullt av radioaktivitet og sånn? :blånn:


#49

Enhjørning sa for siden:

Jeg håper da inderlig ikke det, for da skulle jeg vært selvlysende nå... :humre:


#50

allium sa for siden:

Det blir testet.

Sau kan man fortsatt bli nødt til å fore ned før slakting.


#51

Tallulah sa for siden:

Fore ned? :blånn:


#52

Dixie Diner sa for siden:

Gravide blir frarådet å spise reinsdyrkjøtt pga. strålingen. Men nå var det vel svært lite reinsdyrkjøtt i Joikakakene, så ... :knegg:


#53

allium sa for siden:

Ja, den blir radioaktiv av fjellbeitet, så når den kommer ned fra fjellet kan man ikke slakte den med en gang, men må la den stå noen uker og spise gress først.


#54

Tallulah sa for siden:

Aha! Så man vanner ut sauen på et vis?


#55

Azi sa for siden:

Da har vi kjøpt en boks med Joikakaker og brunost.


#56

Enhjørning sa for siden:

Ja! Og spaghetti, da, vel? :knegg:


#57

Benzo sa for siden:

Smaker høgg. :nemlig:


#58

Azi sa for siden:

Nei ikke denne gangen!

Spaghettien min skal kun ha hvit saus og i nøden rød! :knegg:



#60

Bærekraftig sa for siden:

Det er jo fordi det er dritt jo ;) Leste du ikke på boksen hva den inneholder?

:knegg:

Nå er jeg spent! Hva er dommen?
Jeg bruker ikke brunost i. Kanskje jeg må prøve det neste gang.


#61

Azi sa for siden:

Det var uvant smak. Sausen ble god da med brunost. Barna likte det. Det var uvant å spise noe annet enn kyllingfille! :knegg:


#62

Libra sa for siden:

:humre: Du fikk med deg at linken var til Ikkepedia - ikke til Wikipedia?

Joikakaker er forresten kjempegodt hvis du spør meg og ikke menneskeføde hvis du spør guttungen min.


#63

~TM~ sa for siden:

:nemlig:



#65

Che sa for siden:

Vi hadde det til middag idag. Det smaker fortsatt stort sett bare salt, men mann og barn likte det godt.


#66

Dronningen sa for siden:

Jeg forventa "kjøttkaker med viltsmak" som i og for seg høres forlokkende ut.
Opplevelsen var derimot at de var ganske kunstige i smaken.


#67

Guttemammis sa for siden:

Joika er godt det!
her liker vi det alle mann:D
Men det er sjelden vi spiser boksmat....(utenom hermetiske grønnsaker)


#68

Dali sa for siden:

Joika var favoritthyttemat da jeg var liten. Kan spise det også i voksen alder, men da helst med gubbens hjemmelagde potetmos :nam: Og kun på hytta!


#69

Aminta sa for siden:

:grineler:

Høres fortreffelig ut.
Jeg har aldri smakt, og har ikke tenkt til det heller.


#70

TheVoice sa for siden:

Det er brekkekkelt, akkurat som all annen boksmat :nemlig:

Man kan kjøpe en boks å ta m på hytta ett år, og spise den året etter pga god dato. Da har bollene ligget i boksen i ett år, i samme sausen.

Nei jeg takler ikke sånt :o

Men elsker viltkjøtt! D er nam!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.