Omsider har jeg fått kjøkken med plass til brødbakemaskinen min. Vi elsker å våkne opp til ferskt brød hver morgen. Problemet er at den instruksjonsboka som fulgte med var litt mangelfull og jeg er derfor på leting etter gode oppskifter på skikkelig grovt brød; gjerne med litt "spennende" innhold. Noen som kan hjelpe oss litt?
Andre oppskrifter som egner seg i brødbakemaskin mottas også med stor takk.
Ikke veldig spennende akkurat, men veldig godt. Min sønn nekter å spise annet brød (dessverre).
Lønner seg å veie alle ingrediensene, også vann.
330g vann
50g havrekli
50g sammalt grov rug
125g sammalt grov hvete
300g hvetemel
1 ss tørrgjær
1 ts salt
Tilsettes i den rekkefølgen, gjæret has i en haug på midten tilslutt, saltet i en ring rundt kanten uten å røre gjæret.
Alle mulige frø o.l. kan tilsettes etter ønske og smak.
Dette brødet er favoritten til hverdagene, her i huset:
Gir et brød på 750 gram
3 dl vann
0.5 ss sukker
1 ss olje
1 dl helkorn
1 dl linfrø
1 dl solsikkefrø
1 dl havregryn
5 dl hvetemel/rugmel (eller andre typer mel om du ønsker det. Jeg har også prøvd med spelt, det blir ok, men ikke så lufti, naturlig nok)
1,5 ts tørrgjær
Hvis du skal lage brødet med en gang, så skal vannen være lunkent og du kan gjerne forvelle solsikkefrøene og helkornene litt før du legger de i deigen. Hvis du skal ha det klart til morgenen, så kan vannen være kalt og du trenger ikke å forkoke frøene.