malena sa for siden:
Her kommer originaloppskriften på ekte nordnorsk hvalnøttbrød:
25g (1/2pk.) gjær
5dl vann
1/2dl olje
2ts salt
2dl grovhakkede hvalnøtter
ca. 1,5 liter hvetemel
Smuldre gjæren i en bakebolle. Oppløs den i lunkent vann.
Tilsett olje, salt og nøtter. Arbeid inn så mye mel at deigen blir blank og slipper kantene i bakebollen. Hev deigen under et klede i ca. 1 time.
Legg gryten og lokket i vann i mellomtiden.
Elt resten av melet i deigen og form den til et flatt brød.
Pensle gryten og lokket godt. Legg i deigen og legg på lokket. Sett gryten
på rist på nederste rille i stekeovnen, som stilles på 200 grader.
La gryten stå i ca. 1 time.
Hvelv brødet og la det bli kaldt under et klede.
Vegetar-variant: Hvalnøttene kan med hell byttes ut med vanlige valnøtter!
:p