Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Din beste chili con carne

#1

Mandarin sa for siden:

Noen som vil dele oppskrift?
:D

Og hva serverer dere til?


#2

Dixie Diner sa for siden:

Jeg synes rett og slett det krydderet fra Santa Maria (blå pose) til Chili con carne er fantastisk godt, så jeg bruker det endel. Spisskummen er et must i retten. Og ordentlige bønner, ikke tomatbønner. Jeg skjønner ikke at folk kan ødelegge gode chiliretter med tomatbønner (jeg liker tomatbønner men ikke i slike retter, da skal det være "ekte" saker). Litt rømme er også godt i gryta. Jeg elsker bønner, så jeg bruker mye av det, bla. kidneybønner, hvite store bønner og chilibønner, oftest en miks av alle disse. Og mais.
Pleier bare å ha brød og ekstra rømme til.


#3

Mandarin sa for siden:

Tomatbønner egner seg bare til speilegg ! :nemlig:
Jeg elsker også bønner. Bruker for det meste kidney. Men store hvite hadde kanskje vært noe. Hva heter disse egentlig?


#4

Dixie Diner sa for siden:

Ja hva heter de? :tenke: Tror de heter butter beans på engelsk iallfall. Selges i tørket form i helsekosten og så har jeg sett dem på hermetikkbokser i større matbutikker.


#5

Mandarin sa for siden:

Jeg så nemlig enn boks på RImi i dag- dvs. en liten kartong med tre forskjellige bønnetyper i , lurer på om ikke det var kidney og hvite.- og en sort jeg ikke husker. De er sikkert perfekte til å bruke da.


#6

Dixie Diner sa for siden:

Ja den grønne lille kartongen fra Bonduelle? Den har jeg brukt mange ganger, den er knallgod! Bruker kikertene også, kjempegode.


#7

torsk sa for siden:

Jeg syns det er viktig med litt godt øl oppi. (Ja, også litt i kokken. :rølp: )


#8

Dixie Diner sa for siden:

Ja det der har jeg hørt. Har ikke prøvd det selv.


#9

Hyacinth sa for siden:

Det er ikke vanskelig! Får MASSE skryt for denne og lager den ofte. Det er aller best om man bruker de økolgiske tortillachipsene fra Santa Maria til, de er tynnere og mer sprø enn vanlige. Den grillede paprikaen er det som gjør hele retten. IKKE dropp dette. Den steker et kvarters tid mens man lager det andre og så har man det bare oppi. Bruk søtpaprika (de lange). De er best.

Chili con carne (VG)

2 røde paprika
2 gule løk
4-5 fedd hvitløk, skrelt og finhakket
1/2 kg kjøttdeig
2 tomatbokser
1 spiseskje tomatpuré
3-4 soltørkede tomater, hakket
3 gulrøtter, skrelte og kuttet i biter
2 bokser bønner (f. eks kidneybønner)
1 ts kumin
1 ts koriander
1 chili
1 ts chilipulver
Evt: rømme og tortillachips

[size=3][/size]
Forvarm ovnen til 180 grader. Skjær paprikaen i skiver og legg dem i en ildfast form med skinnsiden opp. Ta dem ut når de begynner å bli temmelig svarte, ca. 10-15 minutter.
Ta dem ut og hakk dem grovt. Finhakk to gule løk. Stek den blankt i en stor gryte.
Ha i hvitløk og stek i omtrent ett minutt til. Ha i kjøttdeig og stek på middels varme til den får litt farge. Ha i tomatboksene og tomatpuré. Ha i gulrøtter og bønner.
Smak deg fram med kumin og koriander. Finhakk chilien og ha den i gryten (mer chili? Ha i chilipulver, men smak deg fram. Det er veldig sterkt). Ha i den hakkede paprikaen og la det koke i ca. 30-45 min.
Server eventuelt med rømme og tortillachips.


#10

Dixie Diner sa for siden:

Mmm grillet paprika er nydelig i seg selv. Vi spiser det som tilbehør flere ganger i uka, da steker jeg paprika i strimler til den er svart på sidene og helt myk. Vanvittig godt!


#11

Hyacinth sa for siden:

Ja, og så kan man vende det i god olje, krydre og ha på glass. Det oppbevarer man i kjøleskapet og kan spises til det aller meste. Også oppå brødskiva. Og det er et must i tomatbaserte sauser, synes jeg.


#12

Dixie Diner sa for siden:

Det med å ha den i olje har jeg prøvd ja, prøvde den ut etter oppskrift fra en Atkins-kokebok. Grillet paprika i hvitløksolje - nydelig.
Det å ha det i tomatbaserte retter har jeg ikke prøvd, takk for tipset!


#13

Hyacinth sa for siden:

Jo, det blir en sånn god, søtlig smak. Hele smaken blir annerledes. Jeg søter alltid tomatbasert mat. Men det er likevel enda bedre med grillet paprika. "Min" chili con carne smaker HELT annerledes uten paprikaene.


#14

Mandarin sa for siden:

Hvor mange ganger må jeg gange denne når jeg skal ha til 10 pers.
Lar den seg lage dagen i forveien?
Kan man servere foccatia til ? Ris? Salat?


#15

Hyacinth sa for siden:

10 personer? La meg tenke.. Hm. Jeg ville ganget med tre tror jeg. Hvis du skal ha ris til, er det i alle fall nok. Man kan fint ha ris til. Jeg liker imidlertid enda bedre disse tortillachipsene og en rømmeklatt i midten. Da må man ha mer kjøttmat, og det er mulig jeg ville ganget med fire da, men nå spiser jeg veldig mye da.

Kan fint lages i forveien, ikke noe problem.

NB! Husk å ta nok krydder i når man dobler og mangedobler. Mange er for forsiktige. Man kan aldri få nok spisskummen. Bruk MYE mer enn en teskje. Og så står det ikke noe om sukker i oppskriften. Det må man ha, minst et par teskjeer til en porsjon. Bare prøv, det er stor forskjell.

Bruk gjerne de brune bønnene som ligger i chilisaus. Man kan f.eks. ha en boks slike og resten andre sorter bønner. Den chilisausen er bare god i denne gryta.


#16

Mandarin sa for siden:

Gange med fire er nok lurt ja. Det er jo bare å fryse det som blir til overs. Ellers så er jo dette deilig nattmat også da ;-)
Har man forrett til slik mat?


#17

Maz sa for siden:

Jøss har de butterbeans her, det har jeg ikke sett. Mulig jeg har kjøpt det under annet navn.

De bør jo helst være ferske da. De smaker himmelsk.

Oppskrift til Chilli? Man tar kidneybeans og legger i bløt... resten tar en som det kommer.

"Baked beans" har ikke noe med chilli å gjøre.


#18

Dixie Diner sa for siden:

De har både hermetiske og tørkede her ja. :)
Årh, helt enig. Jeg blir nesten mannevond når jeg ser chili-oppskrifter med baked beans! Blasfemi!


#19

Harriet Vane sa for siden:

Chili Con Carne

3-400 g karbonadedeig
1 hakket løk
2 fedd hvitløk
2 ss olje (Odelia)
2 ts chilipulver eller 1/2 hakket grønn elle rød chili
1 ts kummin
1 boks hermetiske tomater
1 boks chilibønner/kidneybønner
1 stk. rød paprika i biter
1 stk. grønn paprika i biter
ca. 1 ts salt

Slik gjør du:

Brun karbonadedeigen med løk og hvitløk på god varme. Det skal bli småkornete. Ha i krydder og tomater og la det surre noen minutter. Ha i chilibønner og paprika og la det koke med et par minutter. Smak til med salt, og server gjerne med en grønn salat og brød.
Røren kan også fylles i Fajitas og gratineres i ovnen, eller fylles i pitabrød med grønnsaker. Videre kan du legge en skje av røren på tacosmåskjell, sånne små runde, ha på ørlite ost og gratinere noen minutter under grillen. Serveres med salat, guacamole, rømme og salsa.


#20

Mandarin sa for siden:

Hmm. hva skal jeg servere gjestene i det de kommer? ARG!!
Forrett passer liksom ikke føler jeg. Er helt tom i hodet!
Oliven i noen skåler kanskje?


#21

Harriet Vane sa for siden:

Oliven i skåler, foccaccia med aïoli, fetaostebiter, bakt paprika i biter, tapas, heter det vel. ;)

#22

Filifjonka sa for siden:

Kristin, takk for tips om ovnsbakte paprika og soltørkete tomater, det var virkelig det lille ekstra og blir fast innslag i min chili fra nå av. :) Jeg har ellers pleid å lage den ganske lik som din oppskrift, bare at jeg bruker karbonadedeig og river gulrøttene istedet for å ha dem i biter.


#23

Hyacinth sa for siden:

Ja, grillet paprika er helt herlig. :)

Jeg bruker også karbonadedeig. Stod det noe annet i oppskriften? Gulrøttene kan sikkert med fordel rives. :lat:


#24

Filifjonka sa for siden:

Ja, det sto kjøttdeig. :)


#25

Hyacinth sa for siden:

Ok. Den oppskriften er hentet fra Anders Sjuve (VG). Jeg bruker bare biffdeig, det er vel det samme som karbonadedeig, tror jeg. Men det står "husets biffdeig" på pakkene jeg bruker. (Kommer fra Mega).


#26

MsM sa for siden:

Jeg bruker ikke oppskrift, egentlig, men tar litt mer det jeg har. Men noe liknende de som har kommet her da. Med kindneybønner.
Men jeg bruker ofte strimlet biff i stedet for kjøttdeig/karbondedeig. Også syns jeg det er godt med litt saft fra Lime oppi helt på slutten :nam:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.