Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Skjellsord som kanskje ikke er det?

#1

Skremmern sa for siden:

Horribel overskrift, I know, men det er visst en maksgrense for hvor lang overskriften kan være. (Pluss at det er søndag.)

Jeg leste i tråden om "Tarmskylling" og kom over et av ordene jeg virkelig ikke liker. Homse. Jeg synes det høres ut som et skjellsord, noe a la "neger", og bruker det derfor aldri. Men det er kanskje et helt legitimt ord? Har du noen sånne ord? Ord du misliker klangen av, men som muligens er helt greie begreper?


#2

Fruktflua sa for siden:

Jeg er heller ikke noe for benevnelsen homse, men forstår at det ikke nødvendigvis betyr at man er homofob selv om man benytter seg av uttrykket.

Herregud er et uttrykk jeg ofte bruker selv om jeg er klar over at mange sikkert anser det som et skjellsord.


#3

Left sa for siden:

Homse og rompis er omtrent i samme kategori. Jeg ville ikke brukt ordet rompis for å beskrive min venns homofili.


#4

Guava sa for siden:

Jeg bruker kun ordet homse i sammenhenger hvor homofile selv bruker dette som term. Det faller meg ikke naturlig å bruke det til vanlig, men sammen med noen homofile venner som bruker ordet konsekvent hender det at jeg bruker det.. men altså bare sammen med dem. Akkurat i den settingen blir det så rart og høytidelig om jeg sier "homofil" i stedet.


#5

Filifjonka sa for siden:

Homse tror jeg er et ord mange homofile bruker selv?

Apropos ekle ord, så leste jeg den overskriften for tarms-kylling, og trodde et øyeblikk det var en oppskrift... :knegg:


#6

Guava sa for siden:

Ja det stemmer, men det finnes også noen som ikke liker uttrykket. Jeg vil derfor ikke ta for gitt at det er et greit uttrykk å bruke i alle sammenhenger.


#7

Maz sa for siden:

Homse er et ord mine homofile venner selv bruker, og jeg bruker det også. Men fra en "faghag" som meg er det ikke mye negativt.

For meg blir Homse litt som Gay (som slettes ikke kommer av glad men av God As You). Jeg synes ikke ord i seg selv er så veldig krenkende jeg da, det er kontektet som gjør det krenkende.


#8

Skremmern sa for siden:

Mange mørkhudede kaller seg og andre for "niggers" også, men det er likevel ikke et greit ord.


#9

Superior sa for siden:

Min svoger er homse, og er veldig for å bruke det ordet. Falt meg ikke inn at det var feil.. Regnet med at det var meg du siktet til.
Rompis derimot kunne jeg ikke funnet på å bruke.. Homse/ homo er et kort ord for homofil, ala hetro. Mer legger ikke jeg i det ordet. Men det er meg ;)


#10

Filifjonka sa for siden:

Jeg har bare aldri oppfattet homse som et skjellsord, eller på noen måte et ord på linje med nigger.


#11

Lykken sa for siden:

Jeg har også oppfattet at mange homofile bruker ordet homse, og er ganske glad i ordet, så jeg har ikke tenkt på det som negativt.


#12

Skremmern sa for siden:

Ikke vet jeg, altså, det er bare noe med klangen.


#13

torsk sa for siden:

Jeg bruker ikke homse selv, en homofil kollega bruker det mye, mens en annen gjør det ikke (så vidt jeg kan huske). En titt på blikk.no viser at det brukes mye der, da tenker jeg at det i hvert fall ikke er så betent som nigger eller neger. Jeg sier meg enig med Maz, konteksten avgjør.


#14

Hønni sa for siden:

Det kommer vel an på hvem man snakker med og til?
Jeg kjenner de som synes homse er greit, de som omtaler seg selv som skruller, og de som ikke ville like å bli kalt noen ting, "for man går da ikke rundt å putter merkelapper på hetrofile..."


#15

Mams sa for siden:

Jeg brukte nok homse mye mer før, men nå sier jeg stort set homofil.
Hvorfor jeg har endret det vet jeg rett og slett ikke, det har bare blitt slik.


#16

Skilpadda sa for siden:

Jeg bruker ordet "homse", og oppfatter det som litt sleivete/muntlig, men absolutt ikke nedsettende - det er det mest nøytrale alminnelige substantivet for "homofil person" jeg vet om. Jeg ville likevel ikke brukt det i noe som ligner en offisiell eller formell sammenheng, fordi jeg vet at det kan oppfattes som et uheldig ord av noen. Jeg har likevel aldri hørt det brukt som skjellsord, og synes det høres småkomisk ut å tenke seg at noen skulle kalle noen "din homse!" - ordet klinger for småkoselig for meg til det. ("Din homo!", derimot, vet jeg brukes mye.)

Det er mange ord jeg ikke egentlig liker, men som jeg ikke tror er stygge eller nedsettende av den grunn - ord det bare ikke faller meg naturlig å bruke, f.eks. fordi det er slang som tilhører en gruppe jeg ikke er en del av. "Kids" om ungdom er et slikt.


#17

Skilpadda sa for siden:

Det er jo sant, det også. Det er ikke så ofte man har behov for å fortelle hvilken seksuell legning noen har når man snakker om dem - men det hender, og da er "homofil" og "heterofil" greie og nøytrale betegnelser. De ordene høres litt kliniske ut for meg, i muntlige, veldig uformelle sammenhenger, og da sier jeg "hetero" i stedet for "heterofil", og kan godt finne på å si "homo" også, men foretrekker "homse" fordi det er så vanlig å bruke "homo" som skjellsord.


#18

daffy sa for siden:

Jeg liker ikke klangen i ordet "homse", og unngår stort sett å bruke det. Men jeg har også registrert at homofile selv gjerne bruker begrepet om seg selv.

Jeg syns det minner litt om alle ordene for kjønnsliv på tysk, med den ekle sch-lyden. Ser for meg en kjip, snerpete, gammel gubbe i språkhistoriens barndom, som finurlig har pønsket ut hvordan alle ord for ting han ikke liker kan forsimples med ekkel klang.


#19

Pia sa for siden:

Jeg liker ikke ordet Polakk. Jeg vet det er det riktige (og eneste?) ordet, men jeg synes det ofte er så negativt ladet.


#20

Dronningen sa for siden:

Oppfatter det som skjellsord. Bruker det ikke.

Bruker homofil eller homo.

(Liker generelt ikke en del nedsettende uttrykk. Vurderer faktisk folk litt ut fra ordvalg og uttrykk, og er oppdratt til å oppfatte en del som litt "lavmål".)


#21

Guava sa for siden:

Kidsa mine lissom. :grøsser:


#22

annemede sa for siden:

Homse er et gårdsnavn.
Grævla er et ord som ikke betyr så mye for meg, men som mange rundt meg skvetter litt av når jeg bruker, bruker det sjeldnere og sjeldnere.


#23

Guava sa for siden:

Jeg har skjønt at noen har hatt det som etternavn, men at mange har byttet.
Jeg husker at jeg ble litt paff da jeg fikk beskjed om å "kontakte Homsen på Vikeså".


#24

Ibidelma sa for siden:

Jeg vil ikke bruke verken nigger/neger/homse når jeg omtaler homofile/mørkhudete. Vet det er mange homofile som bruker ordet homse selv, og mørkhudete som kaller hverandre niggers osv. Men det blir på andre premisser mener jeg.

Synes også at polakk er negativt ladet, og sier heller polsk...syns det er mye finere =) "Har en polsk nabo jeg" eller "naboen vår er fra polen" osv...

Når det gjelder ord, så sier jeg "Fasikken" en del....:fnise:
Eks: "Fasikken, nå rekker jeg ikke bussen"
Da mener jeg det som et skjellsord istedetfor "faen", men det er vel ikke noe skjellsord likevel...
Ja, også bruker jeg Grævla også. (lignende jævla...)


#25

Ibidelma sa for siden:

:skratte:

Mitt første møte med en Homse:
Jeg skulle registrere et navn på en kunde.
jeg: "hva skal jeg registrere dette på da?"
han: "Homse"
Jeg rynket med øyenbrynene og så rart på ham.
jeg: "Ehmm....jeg tenkte på navn jeg...
Han (Med et relativt morsk blikk): "Ja, HOMSE er navnet mitt"

Jeg var så rød og varm at jeg holdt på å gå opp i flammer. Og det hjalp ikke mer da han var uforstående og bare kikket strengt på meg...:eek:


#26

annemede sa for siden:

Sagt på et bedehus på Jæren: Æg æ grævla glae for at æg æ frelste.


#27

Trolljenta25 sa for siden:

Homse for meg er et veldig negativt ladet ord, på lik linje med faggot eller fag (på amerikansk), så det bruker jeg ikke.

Andre skjellsord er Herregud. Min datter har en venninne på 9 år, og hun smeller fra seg Herregud i øst og vest, og jeg kjenner det kryper inni meg hver eneste gang. Jeg bruker det litt selv, men da høres det selvfølgelig ikke like ille ut. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.