Jeg skal på "lag" til lørdag, og skal ha med meg en tapas eller koldbord rett, for felles koldtbord.
Sist jeg var på dette hadde veldig mange med seg, kjøttboller og pastasalat. Tenkte jeg kanskje skulle finne på noe annet, slik at det blir litt variasjon på matbordet!
Jeg vet at det er noen som skal ha med seg
marinert scampi
gresk salat
tzatziki
greske kjøttboller
pastasalat
Er det noen med et godt forslag til hva jeg kan bidra med, gjerne med en oppskrift. Drømmen er også at jeg kan lage dette kvelden i forveien.
Jeg var i fest for noen uker siden, hvor alle skulle ta med seg en liten rett hver. Og der var det veldig mye forskjellig.
Sånn bortsett fra det du har ramset opp så var det bl.a:
Foccatiabrød
Salat med tomat,mozzerellaost,basilikum,salt og pepper
Bruchetta med avocadomiks på (dette hadde jeg med)
Olivensnacks
To forskjellige paier
Ellers så kan du jo gå inn her og se om du finner noe spennede:
Jeg liker empanadas veldig godt. Det er enkelt å lage, og kan kan fint lages kvelden i forveien.
Empanadas med kjøttfyll
Fyllet kan varieres. Prøv for eksempel med spinat med bønnespirer.
Deig: 150 g usaltet smør 5 dl hvetemel (gjerne blandet med maismel) 1 dl kaldt vann 1/2 ts salt (kan skøyfes)
Fyll: 1 kg kjøttdeig 1 kg grovhakket løk spisskummen 2 ss paprikapulver smør til steking noen oliven og rosiner (kan sløyfes) nykvernet pepper og salt
Bland mel, smør og salt. Smuldre med fingrene til en kornet deig. Rør inn det kaldet vannet (jo kaldere jo bedre) og arbeid deigen til den er smidig. Pakk den i plastfolie og legg den i kjøleskapet over natten (minst 1 time).
Bland kjøttdeig, spisskummen, nykvernet pepper og salt godt sammen og la det hvile i 20 minutter. Stek kjøttdeigen til den er brun. Ta den ut av pannen og tørk pannen. Legg smør i pannen og stek løken til den er godt stekt. Tilsett paprikapulver og rør om. Bland løken, kjøttet og noen rosiner og oliven godt sammen.
Kjevle ut deigen til den er ca 3 mm tykk. Bruk en liten bolle/kjele til å stanse ut empanadasene (ca 12 stykker). Legg på 2 ss med fyll på den ene halvdelen og pensle rundt kanten med litt pisket egg og brett deigen over fyllet og klem kantene godt sammen med en gaffel. La de ferdige empanadasene stå kaldt og tildekket med plastfolie i en time.
Pensle overflaten av empanadasene med egg og dryss over med litt krydder ette smak. Lag 2-3 snitt på oversiden slik at dampen kommer ut. Stek dem på 180 grader i ca 30 minutter. De fylte empanadasene holder seg 2-3 dager i kjøleskap før steking.
1 pose peanøtter, 2 dl soyasaus, 2 ts brunt sukker og 1 finhakket chili kjøres i stavmikser til mos.
Del hver kyllingfilet i fire på langs. Tre dem på spiddene og smør dem inn med peanøtt-soya- chili- blandingen. 10 kyllingfileter gir 40 spyd. Stekes på stekeplate 200 Cº i ca 7-10 minutter.
2) Scampi i hvitløk og chili
Husk coctailpinner. Beregn 1 pose rå skrelte scampi. Skjær 5-6 hvitløksfedd i tynne skiver og en rød chili i ringer med frø. Ha i 2 -3 dl olivenolje i en wok, stek hvitløk og chili et minutts tid på middels varme, ha scampiene og stek til de er akkurat perfekt ferdige, dvs rosa. Det tar ca 1 minutt. Finhakket koriander strøs over scampiene, og scampiene tres på coctailpinner, en og en.
3) Dadler med mandel og bacon
1 kilo dadler, 3 pakker bacon og 100 g mandler. Skåld mandlene ved å koke dem i 3 minutter, avkjøl og smutt dem ut av skallet. Fjern evt. steiner i dadlene ved å bruke den butte enden på en tykk grillpinne, putt en skåldet mandel inn i hver daddel. Del baconstripene i to, og surr baconet rundt dadlen. Legg dadlene på en stekeplate og stek i ovnen på 200 C° til baconet er blitt stekt. Ca 10 minutter skulle være passe, men følg med. Settes på coctailpinne.
4) Guacamole og kaviar på bruschetta
1 pakke ferdig bruschetta, 1 boks rød kaviar og 1 boks svart kaviar (av den billige sorten). Du finner dem der de selger sild og sånt i butikken.
2 modne avocado, ½ finhakket rødløk, 1 most hvitløksfedd, 1 ss sitronsaft, ½ ts salt, 1 ts honning, litt kvernet pepper. Del avocadoene i to og ta ut steinen, skrap kjøttet ut av skallet og mos alt med stavmikser. Smak til og ha i en sprøytepose eller plastpose med et lite hull.
Legg utover bruschettaene på et stort fat, rett før servering sprøytes guacamole på hver bruschetta, og toppes med en liten teskje kaviar. Kaviar kan byttes ut med en eller to reker.
5) Stekte sjampinjonger med gorgonzolakrem
En stor pose sjampinjonger renses for evt jord. Ta av stilkene og stek sjampinjongene i smør og rapsolje (ganske mye, sopp suger fett) og legg dem med toppen ned på fat.
Bland 1 pk romtemperert gorgonzola med ½ dl fløte og kjør med mikser til krem. Ha i en sprøytepose og ha en dæsj i hver sjampinjong.
6) Fiken med skinke og honning
10-12 fikener deles i 4, og dryppes med flytende honning (For eksempel av merket Meli) og surres i en bit tynt skåret spekeskinke. Coctailpinne gjennom hver.
7) Minipizza
Til 40 minipizzaer:
Deig: 4 kg hvetemel, 2 pakker gjær, 2ts salt, 4 ss olivenolje og 4 ts sukker. Bland alt det tørre og ha i 2,4-2,5 l. 37 Cº vann. Kna til fast deig som slipper bollen. Hev i 40 minutter.
Tomatsaus: 4 bokser hermetiske tomater, 4 fedd knust hvitløk, 2 ss sukker, 1 ss salt, 1 ss basilikum. Kok inn og smak til
Del deigen i 100 g emner, og kjevle ut til ørsmå pizzabunner, smør på litt tomatsaus, ha på for eksempel:
Mozzarellaost (fersk, deles i to og så i skiver med eggedeler) 4 ferske mozzarellaer er nok.
Oliven
Spekeskinke
Cherrytomater
Peperoni
Stekes i ovnen på 225 °C i 10 min.
8) Kjøttboller
1 kilo karbonadedeig
1 ss chilipulver
2 ss sennepspulver
3 ss karri
2 dl griljermel/kavring/knust knekkebrød
3 dl farris
Bland alt godt sammen og form små boller som stekes i panne. Lag tomatsaus som til pizzaen, men ikke la den koke inn. Ha bollene oppi etter hvert som de har fått litt brunfarge. Ha på coctailpinne.
Hvis ingen andre tar med gode oliven ville jeg tatt med det.
Denne oppskriften på bakt paprika, som jeg fant på MatPrat, er utprøvd og veldig god. Godt med litt grønnsaker også på tapasbordet:
1 stk. rød paprika
1 stk. grønn paprika
1 stk. gul paprika
2 ss olivenolje
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss hakket bladpersille
Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 250 grader. Del paprikaene i to, fjern kjerner og frø. Legg på brett/langpanne med skallsiden opp og ha godt med olje over.
Sett paprikaen i ovnen, og la den stå til den er mørk og nesten ”brent”.
Ta dem ut og legg plastfilm, eller aluminiumsfolie over og kjøl ned. Etter en stund, kan du så flå skinnet av paprikaen.
Del paprikaen i strimler, vend sammen med olivenolje, salt og pepper og finhakket frisk bladpersille.
Jeg har fått denne oppskriften, men har ennå ikke hatt anledning til å prøve den. Høres nå godt ut i allefall og de kan helt sikkert lages kvelden i forveien og bare varmes rett før servering.
Minipaier: ca 18 stk.
1 porsjon mager paideig:
3 dl hvetemel
75 gr kjøleskapskaldt smør
100 gr kesam
Smuldre smøret i melet for hånd . tilsett kesam og arbeid deigen raskt sammen.
Lag paideigen. Trykk den ut i 18 engangsformer
( helst aluminium,kan bruke muffinsformer men bruk da dobble former når du trykker ut) Du kan også kjevle små leiver å legge disse oppi formene hvis du synes det er vanskelig å trykke u deigen i formene.
La de hvile i kjøleskap 15-30 min.
sett stekeovn på 225. Del tomatene i to. visp sammen egg, fløte, melk, salt og pepper. Fordel osten i formene og hell på eggblandingen. Legg en halv tomat, 7-10 pinjekjerner og en liten grønn kvast i hver form.
Stekes midt i ovnen i ca. 20 minutter.
Disse paiene er milde i smak og det er viktig at osten er vellagret da det er den som gir smaken til paiene. Kan fryses. Serveres varme.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.