maribo sa for siden:
Noen som kan gi meg oppskrift på enkel og vanlig brun saus.
Min har en tendens til enten å smake mel eller bli altfor salt :(
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Har du noen gode oppskrifter å dele, eller er på jakt etter noen gode oppskrifter? Da er dette det rette forumet.
maribo sa for siden:
Noen som kan gi meg oppskrift på enkel og vanlig brun saus.
Min har en tendens til enten å smake mel eller bli altfor salt :(
Claire sa for siden:
For at den ikke skal smake mel er det i hvert fall viktig å la smør og mel brune seg skikkelig. Et par skiver brunost gir sausen litt søtsmak. Har ingen oppskrift her og nå, pleier å ta det på "gefühlen".
Harriet Vane sa for siden:
Jeg tror ikke svaret er å brune mel og smør "skikkelig", for da smaker det gjerne svidd, og svidd mel er kanskje noe av det vondeste som fins. Du må bruke lite mel og sausen må koke litt. Da blir du kvitt melsmak. Salte lite, ettersom buljong ofte har salt allerede. Bruk gjerne kraft du har laget selv, da kan du styre saltinnholdet bedre. Smak underveis, det er eneste løsning!
Jeg smelter smør, en passe klatt, kanskje i underkant av 50 g. Og så har jeg i 3-4 ss hvetemel. Jeg rører dette sammen og rører mens det begynner å lukte litt paideig. Så sper jeg med 3-5 dl. kokende vann blandet med buljong eller kraft. (ta litt og litt, så den blir passe tykk) Jeg bruker helios-buljong, for den er uten glutamat. Jeg har i litt melk og fløte (1/2- 1 dl), litt negro for farge og smaker til med salt og pepper.
DM sa for siden:
Jeg bruner smør og mel til det begynner å få en god brunfarge (kunsten er å enten ha høy varme, røre hele tiden og ha væske tilgjengelig på sekundet når det har brunet nok, eller å bruke god tid på litt lavere varme så det ikke svir seg). Så når tiden er inne, så heller jeg over vannet fra grønnsakene jeg koker, har i litt urtesalt og litt grønnsaksbuljong, og lar dette småkoke en liten stund.
allium sa for siden:
Jeg pleier å brune smøret separat først, og brune litt til etter at jeg har tilsatt melet.
Med god kraft trenger jeg ikke sukkerkulør for å få sausen brun nok, og den smaker godt. Hvis den skal være til svinestek, er det godt med litt sennep i.
Eia sa for siden:
Jeg gjør litt forskjellig, men koker alltid sausen en god stund for å få ut melsmaken. Og så smaker jeg alltid før jeg salter - buljong/kjøpekraft er veldig salt i seg selv.
Ingrid-lille sa for siden:
Jeg har brunsaus-jevning jeg. Jeg koker en til to pakke rsmør i jerngryte. Lenge. Etter noen timer har jeg mel og buljong oppi denne til det blir helt "tett". Ikke saus, ikke grøt, men en tett masse. Det lar jeg også stå i panna i flere timer (rører litt underveis) og da brunes det.
Når jeg skal lage mat med brunsaus, koker jeg opp vann som jeg tilsetter av denne jevningen oppi. Tjukkelsen på sausen bestemmer jeg av mengden jevning jeg har oppi vannet. Jeg tilsetter også litt negro for fargens skyld og smaker til med salt og pepper, evt en dæssj melk/fløte helt til sist. Dette er sinnsykt lettvint!
Silence sa for siden:
Gubben hadde ikke spist brunsausen min om jeg hadde hatt sukkerkulør i. Eller det vil si, han spiser den med en kraftig rynke i pannen...
Jeg er faktisk så håpløs at jeg bruker oppskrift når jeg lager brunsaus. :flau: Men så er brunsausen sinnsykt god også, smaker ikke brent og har ikke melsmak.
Min redning til slike ting, er mamma's skolekjøkkenlærebok: MATLÆRE av Høst og Milberg, min bok er 14. utgave og utgitt i 1962, 1. utgave kom i 1916. ;)
Det tar gjerne litt tid før jevningen begynner å brunes, men når den først begynner å brunes tar det et øyeblikk mellom perfekt brun til svidd... Jeg koker vann i vannkokeren og rører ut buljongterninger først. Så står den varme buljongen og venter på at jevningen brunes. Jeg rører også hele tiden for å brune jevnt.him sa for siden:
Det er to måter å lage brun saus på. Det blir litt forvirrende når begge oppskriftene presenteres som vanlig brunsaus.
Den ene er ved å brune smør og mel, og da må du brune denne massen i over 5 minutter. Dette blir glovarmt! Ikke noe med barn i nærheten. Det er også ganske kraftige saker for magen. Da jeg jobbet på sykehjem lagde de aldri denne type brunsaus pga det.
Den andre er å lage vanlig meljevning og tilsette sukkerkullør.
Hva du vil lage er en smaksak. Jeg synes begge type saus er gode, men jeg smaker godt forskjell så hvis man er vant til den ene typen vil jeg tro at den andre smaker "rart".
Smakstilsetninger som er vanlig i brun saus er:
løk, brunost, kraft/buljong/fond, sennep, solbærsaft, ripsgele og salt og pepper selvfølgelig.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.