Mannen min er vanligvis godt over snittet nøye på kosthold. Så lenge det går på maten JEG lager. Han lager bråk og stor ståhei hvis vi har mat med hvitt mel (pasta eller annet) mer enn en gang i uken. Han skal ikke ha poteter mye (karbohydrater) osv. Det er klaging og bråk stadig vekk.
MEN når det kommer til frokosten er saken en helt annen.
Jeg drar tidlig på jobb og han fikser frokost. Det begynte dårlig etter min permisjon hjemme (barna var da vant til brødskvier til frokost). Han la rett over til frokostblandinger. Type med en del sukker. Opp til 30% (som også inkluderer både sjokoladefrokostblandinger og Sol Frokost og annet i samme sjanger).
Jeg så at barna la på seg (det blir faktisk en god del sukker de får i seg når de spiser frokostblandinger med sukker i så stor grad til frokost hver dag). Jeg tok det opp og viste han hvor mye sukker det var snakk om og han endret på praksisen. Over til Weetabix (lite sukker) eller havre med melk og syltetøy. Ikke sukker. De som ville ha brød, får det.
Men nå har det sklidd ut igjen. Han er tilbake på sukker-frokostblandinger siden eldstemann gikk lei av Weetabix :mad: Han kom drassende hjem med frokostblanding idag med 32% sukker. Jeg synes det er hårreisende og sier det til han, hvorpå han bruker middagene jeg lager mot meg. Vi har tett program 3 dager i uken og all mat må være laget og spist i løpet av 40 minutter etter vi kommer hjem. GROV pasta er ikke det verste mener jeg, men det er svært ille i følge fanatikeren (som viser seg å ikke være så fanatisk likevel). Idag hadde vi grillet kylling og fullkornsris (som også går inn under kategorien hvitt mel visstnok).
Vi sliter med eldstemann og spising på skolen også. Han boikotter matpakkene sine som jeg gjør fristende med masse frukt og grønnsaker og bare pålegg han egentlig liker. Han spiser ikke noe. Vil ha nudler og får det IKKE. Han hadde selvfølgelig spist hvis han fikk nugatti eller noe, men det får han ikke. Han får ikke boikottet seg frem til det han vil ha og ferdig med det.
Jeg føler at jeg gjør så godt jeg kan. Jeg gir meg ikke når det gjelder matpakken hans og jeg lager så fine og grei middager det er mulig å få til.
Er jeg helt på jordet når jeg lager bråk om frokostblandingene i huset? Burde jeg bare holde kjeft og la gemalen styre som han selv vil på morgenen?
Er det egentlig greit med frokostblandinger med 30% sukker? Er det jeg overdriver?
Gemalen skulle sååååå gjerne laget havregrøt selv. Sunn og fin, men kan har bare ikke tid til å stå å lage denne grøten de 10 minuttene det tar. Når jeg da foreslår at han kanskje kan stå opp 10 minutter før, er det selvfølgelig helt uaktuelt. Han står opp 0700, jeg 0545.
Typisk. Langt inlegg, i favør deg, birt-vekk. Veit ikke hva som skjedde, borte blei det iallfall. Og nå må jeg legge meg: i korte trekk hva jeg skrev: nei du overreagerer ikke: kosthold ER viktig, uten at man må være like nazinazi alle dager og måltider. foreldre bør samarbeide, og ikke undergrave slik jeg føler mannen din gjør i dette tilfellet: og i tillegg kritisere og være kravstor? Sånt blir ikke møtt med I LOVE U, her i huset... Natta..
Han er i hvert fall ikke særlig konsekvent. :himle:
Havregrøt lager han på under fem minutter, hvis han vil.
Kok opp vann i vannkoker (mens man dekker bordet, f.eks.)
Ha havregryn i en kjele
Tilsett kokende vann, ev. litt melk i tillegg
Kok i 1-2 minutter
Ferdig!
Hvis man gjør denne kjempejobben (:nemlig:) før barna går på badet rekker grøten i tillegg å kjøle seg ned til passe spisetemperatur (og man slipper å f.eks. gå tur i skogen mens man venter, med all risiko det medfører...)
Fullkornspasta og sjokolade frokostblandinger er 2 HELT forskjellige ting. Synes det er ren skjær latskap fra din mann sin side. Og akkurat noe min mann kunne gjort.
Frokosten er det viktigste måltidet på dagen. Og sukker kan ødelegge apetitten for senere.
Ja, de havregrøtene med eple og kanel er kjempegode, men gemalen påstår at de er så søte og at DE har minst 40% sukker. Jeg skal sjekke i butikken idag.
Jeg lager havregrøt i microen, med havregryn og litt solsikkekjerner, linfrø og kli. Den lages i tallerkenen på 2 minutter uten noe mer egeninnsats enn å trykke på START på microen. Ikke noe oppvask heller.
Og for å svare på det du spør om: Jeg syns ikke du overreagerer, og i hvert fall ikke siden han kritiserer middagene du lager.
Ja de er ganske søte, men jeg vet ikke %andel. Jeg spiser havregrøt hver dag. Blander havregryn og melk/vann i en bolle og setter i mikroen 2 minutter. Fiks ferdig.
Nå har jeg tatt en kjapp utregning her basert på de mengdene jeg tror de spiser til frokost:
Sol Frokost = 21,7 gram sukker
Crusli 4 nøtter = 16,8 gram sukker
Weetabix med syltetøy (lett)= 10 gram sukker
Havregrøt med eple/kanel = 12,3 gram sukker
Rugfras med syltetøy = 9,2 gram sukker
Hjemmelaget havregrøt med syltetøy= 6,6 gram sukker
Hvis man ganger opp resultatet med 5 dager i uken og 50 uker i året (for å gjøre det enkelt), så skiller det 3,775 kilo sukker på den verste og den beste. Dette er snakk om pr barn i året!
Så sjekket jeg dette opp mot Sjokade (noe vi aldri har hjemme). Hvor mange skiver med Sjokade kan de egentlig spise i året for å komme opp i samme mengde sukker som det ekstra sukkeret barna får i seg gjennom frokostblandingene?
La oss si at man bruker 5 gram sjokade pr. brødskive. Man må spise 7,7 kilo Sjokade i året for å få i seg samme mengde sukker. Det vil faktisk si 1540 brødskiver med Sjokade i året. Fordelt på årets 365 dager blir dette 4,2 skiver om dagen. Virkelig skremmende.
Jeg lurer på hvorfor du skal finne deg i at mannen din påpeker og kritiserer middagen du lager, mens du ikke skal kunne påpeke at han serverer usunn frokost!!? Og det regnestykket ditt var litt av en tankevekker! :nemlig:
Jeg hadde blitt skikkelig grinete av å få klaging på maten jeg laget punktum. Dersom klagingen kom fra en som saboterte hele familiens kosthold med sukkerbomber hver morgen hadde jeg gått fra grinete til elgsint.
Vi har sånne frokostblandinger i hus og de brukes kun i helgene, rett og slett fordi det erfor lørdagsgodt å regne, det er ikke mat.
Nei du overdriver ikke, det er det han som gjør. Når han skal fikse mat er det greit at det går raskt og følgelig lemper han da på kravene, mens når du lager maten (middag) så skal det ikke lempes på noe, har jeg forstått det riktig da tro? :rolleyes:
Og moralen er: spis sjokade, det er sunnest, best og kjappest! :glis:
Støtter den om havregryn m melk. Må ikke lage grøt av den. Vesla mi spiser den "bar", så det går an. Evt ha litt hjemmelaget rørt jordbær eller eplemos i - da syns jeg også at det er en god, mettende og sunn nok frokost.
Jeg nekter disse søte frokostblandingene hjemme. Er han opptatt av karbohydrater, så er det jo nesten kun det i disse, så jeg skjønner ikke hvorfor det er greit til frokost og ikke til middag?
Vi har enten havregryn (lettkokte), Kellogg's K (som nok er søt nok), havrefras eller rugfras som frokostblandinger.
Og nå fikk jeg ikke dårlig samvittighet for den ene skiva hver fjortende dag med sjokade e.l.... For et regnestykke - langt fra hva jeg ville forventet.
Hvis mannen din mener grov ris er det samme som hvitt mel, sier det jo i grunnen litt om ernæringskunnskapene hans. Jeg hadde blitt helt sinnssyk om mannen min holdt på slik.
Hva han synes om kosthold er jo for det første feil og for det andre inkonsekvent.
Dessuten synes jeg det ikke er holdbar argumentasjon at middagene dine (som han synes ikke er så sunne som de kunne ha vært, tar ikke stilling til det) som en unnskyldning for at barna kan spise sukkerfrokostblandinger. Hva er det for slags tankegang? Dersom mor og far gir mye sukker begge to så er det greit liksom? Han bør tenke litt rasjonelt og logisk over hva barna får i seg. Tenke mer og spise mindre faktisk. :knegg:
Å joda, han spiser frokostblandingene han også. Han elsker søte saker og spiser jevnt over ganske usunt. Han får i seg hvertfall en pakke kjeks hver dag i snitt.
Merkelig nok legger han ikke på seg. Han ser helt normal ut. Men han får i seg alt for mye sukker.
Jeg tror det samme som allium. Ellers er det klart at ernæringskunnskapene hans ikke er helt på topp. Jeg foreslår uansett havregryn med melk til frokost. Enkelt og sunt.
Jeg mener vi spiser rimelig varierte middager.
La oss ta en normal uke (tirsdag, onsdag og torsdag skal barna på trening og middagene må gå kjapt):
Mandag : Makaronigrateng med grov makaroni og pølser samt purre.
Tirsdag: Laksebiter i form med masse grønnsaker og fullkornsris.
Onsdag: Tomatsuppe med egg og kjøttboller samt grov pasta ved siden av for de som vil ha det.
Torsdag: Hjemmelaget pizza (dog pizzabunn pose fra Toro som ikke skal heve og som er laget av hvitt mel) med hjemmelagede kjøttboller av karbonadedeig og paprika.
Fredag: Tacos med masse grønnsaker og karbonadedeig.
Lørdag: Kyllingfileter i pestosaus med fullkornsris eller villris.
Søndag: Hjemmelagede kjøttkaker av karbonadedeig med brokkoli og poteter.
Hve er problemet er lissom? Han klager over for mange middager med hvitt mel. Jeg kjører ikke akkurat på med ferdig poser med pastablanding fra Toro heller. Jeg synes middagene våre er ganske varierte. Ovennevnte er bare et eksempel, men omtrent sånn ukens middager ser ut. Med variasjoner selvfølgelig, vi spiser spagetti, biff, kyllinggryter og alt mulig annet også.
Jeg er ikke spesielt bibelsk av meg, men nå får jeg lyst til å ta frem det gode gamle uttrykket om å se en flis i andres øyne mens du har en bjelke i ditt eget.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.