Jeg har planer om å servere fondue i morgen, men nå er det flere år siden sist jeg serverte dette, så nå husker jeg jo ikke lengre hva jeg har brukt å ha ved siden av. Planlegger altså kjøtt-fondue, med oksekjøtt og svinekjøtt, og så koker vi i olje for det synes jeg smaker best. Kan man forresten bruke kylling?
Marinert hvitløk, sølvløk, hele sylteagurker
Sopp, aubergine, squash, paprika, tomater, agurk, løk, mais eller minimais osv.
Racletteost eller annen ost (f.eks. port salut) (vi har smelteskåler under fonduegryten :nam: )
Rødt kjøtt, kyllingkjøtt, svinekjøtt i strimler, bacon, små pølsebiter (f.eks. chorizo) - gjerne marinert kjøtt
Sauser: Hvitløkssaus, chilisaus, karrisaus, bbqsaus osv.
Jeg pleier å lage en eplekarrisaus: 1 syrlig eple, 1/2 løk, 1 dl majones, 3 ss rømme, sitronsaft og karri til rett smak
Grunnsaus:
1 pk majones
1 dl piska kremfløte
sitronsaft
salt og pepper
Grunnsausen kan for eksempel tilsettes følgende:
Hakka paprika og paprikapulver
Persille, gressløk og pressa hvitløk
Ketchup og Worchestersaus
Karri og mer majones
Finsnitta purreløk
Hardkokte finhakka egg, paprikapulver og klippet persille
Alternativt:
Hermetisk paprika (ikke med eddik) og/eller fersk paprika i terminger kokes med salt, pepper og paprikapulver. En stor løk hakkes og surres til den er myk og blank. Avkjøles. Kraften fra paprikaen slås over løket og blandes med et par spiseskjeer tomatpuré. Smakes til med Worchestersaus og paprikaen tilsettes til slutt.
Det er også mulig å bruke ananasbiter, tyttebær, pickles eller sylteagurk, mais eller sopp.
Til Fondue Bourginion (den med olje) bruker jeg ofte fersk sopp og løkbåter. Serveres med loff eller baguetter, ris eller potetgull.