Jeg prøver å lære, og leser flittig i vin-boken min. Jeg flirer hver gang jeg kommer til kapittelet om nebbiolo, og sender Nebbia en tanke. :rairai:
Nå har jeg funnet ut at jeg trenger å smake en vin fra Ribera del Duero (Spania), men ettersom boken min er ytenlandsk, så står det ingen ordentlige forslag.
Er det noen som har et godt forslag til et sted å begynne? Polet har jo en hel drøss viner fra det området. :undre:
Eller skal jeg heller fortsette på min italienske eksprimentering (som startet med Masi Campofiorin), og prøve å bevege meg mot Amarone?
Jeg ville gått på polet og spurt en ansatt som så oppegående ut, de burde klare å anbefale deg en typeriktig Ribera del Duero. (Nå avslørte jeg sikkert at jeg har liten oversikt over det området).
Og ja, du bør også fortsette italiensk eksprimentering. :) Amarone er jo stas, men hva med Barolo, Barbaresco og Brunello di Montalcino for å nevne noen. (Ja, også er jeg en sucker for en god Valpolicella Classico, men det har du sikkert prøvd).
Jeg får ta meg en tur på polet over påske, har ikke tid før. :undre:
Jeg bør vel helst gå for noe som kan lagres en 9 mnd. tid om nødvendig. Sånn i tilfelle rottefelle liksom. :sparke:
Jeg har vært der! :D Vi besøkte to vingårder der, Valsotillo og Pesquera i fjor sommer. Min kjære er veldig vininteressert, og vi har helt klart drukket Contado de Haza og. Jeg husker naturligvis ikke nøyaktig hvilke viner som er best, men jeg skal høre med han som har mest peiling i heimen. Vinene er lagringsviner, mange av de hvertfall - og 9 måneder går innmari bra. ;)
Vinene er preget av amerikansk eik, men det liker hvertfall jeg. :)
Strengt tatt finnes det bare én stjerne på Ribera-himmelen og det er Vega Sicilia. Den var i mange år den eneste produsenten i området, men på grunn av den fantastiske kvaliteten har det kommet veldig mange nye. Jeg tror ikke det var flere enn 16 vinprodusenter i Ribera i 1980, mens det er over 200 i dag. Av de som følger nærmest Vega Sicilia skiller helt klart Pesquera og Valsotillo seg ut. Særlig deres Gran Reserva-utgaver, men de veldig dyre. Domino de Autata er også en meget god produsent. Jeg vil helt klart anbefale å kjøpe Pesquera eller Valsotillo Reserva fremfor f.eks. Vega Sicilias Alion. Condado de Haza er noe billigere, men et trygt og godt valg.
Ønsker du å utvide din spanske horisont utenfor Rioja kan jeg varmt anbefale Priorato. Mange fantastiske viner der, men i likhet med Ribera begynner det å bli dyrt der også.
Min kjære anbefaler to startviner som er juven (ung) vin som ikke er fatlagret som heter Austum (ca 117,-) eller Mesoneros De Castillia (129,-). Her kjenner du smaken veldig på Tempranillo-druen som forsvinner litt når det lagres.
Condado de Haza Crianza (191,-) eller reserva (272,-) eller Pesquera Crianza er blant min kjæres favoritter!
Hvis du vil prøve en gran reserva anbefaler han Valsotillo gran reserva 1995 (529,-).
Her var noen tips fra oss og særlig min kjære som har veldig sansen for spansk rødvin. :)
Eg smakte på to nebbiolo-vinar (direkte importerte frå Italia) i går. Ein kvit og ein raud. Den kvite er noko av det aller beste eg har smakt, og eg kjem til å sjå etter kvit nebbiolo-vin på polet neste gong.
Eg har også gått til innkjøp av min første Amarone no til påska. Den står på kjøkkenbenken og ventar standhaftig på ei god anledning.
Jeg tror du vil slite med å finne hvit nebbiolo på polet. Det er ingenting i veien for å lage hvitvin av nebbiolo, men det såvidt meg bekjent ingen offisielle appellasjoner i Italia som tillater nebbiolo i hvitvin. Nebbiolo brukes også til å lage roséviner, dog i svært små kvanta, så i all hovedsak er nebbiolo en ren rødvinsdrue. Kanskje det er snakk om nebbiolo bianco? Dette er et synonym som brukes for druen arneis. Dette er en flott hvitvinsdrue, men den har egentlig ingenting med druen nebbiolo å gjøre - annet enn at den dyrkes i samme område.
Husker du forresten navnet på vinen og produsenten?
Ah! Så det er ikke bare meg altså! Jeg kan nada om vin, men Mr. Norway er into that stuff. Og idag stod det klar en rødvin ved siden av TVen på kjøkkenet, og jeg fniste faktisk da jeg oppdaget at det stod NEBBIOLO på hele fronten og jeg måtte tenke på Nebbia såklart. :knegg:
Nå har jeg konsultert mine italienske vinbibler og det finnes ingen appellasjoner hvor nebbiolo brukes i hvitvin. I Italia finnes det også en vinklassifisering som kalles Indicazione geografica tipica. Dette er en uoffisiell kategori som gir produsentene lov til hemningsløs eksperimentering. Ettersom jeg ikke finner noen beskrivelser av dette fenomenet, tror jeg vi trygt kan slå fast at dette er et resultat av eksperimentering - en svært sjelden sådan.
Du får ta deg ein tur hitover. Vinen var absolutt verdt en smak. Den vart servert til tørka røykalaks m/ avocado og snøfrisk, pesto, salat og pinjekjerner. Orgasmisk samansmelting i munnen. :nemlig:
Mannen kommenterer forresten frå sidelinja at han snakka med innehevaren etter maten, og han sa at denne vinen er det berre dei i heile Noreg som har.