Jeg er veldig glad i bagels og jeg har endelig klart å lage bagels som jeg er skikkelig fornøyd med. Oppskriften er en modifisert versjon av en jeg fant på en-eller-annen plass.
[LEFT] 32 bagels:
2 pakker tørrgjær
11 dl vann (45 grader)
1 dl sukker
2 ss salt
4 ss olje
Alt blandes sammen før det tilsettes 1/2 kg Fibra fullkornsbrødmel og så siktet hvetemel til riktig konsistens (denne skal være ganske kompakt) og eltes i 5 minutter i kjøkkenmaskinen.
Deles i 32 emner som lages til bagels uten forheving. Disse heves på plate i 30 minutter før de kokes i 2 minutter på hver side i en stor gryte med vann m/sukker (jeg brukte 4 liter vann og 2 ss sukker). Jeg fikk plass til 3 bagels i gryten samtidig (5 liters-gryte). Så penslet jeg med sammenvispet egg og stekte i 25-30 minutter ved 180 grader i varmluftovn.
[/LEFT]
Dagens produksjon (mobilbilde - derav litt dårlig kvalitet):
Nenne: Den originale oppskriften sier 200 grader i 25-30 minutter. Vanligvis kan man trekke fra 20 grader hvis man går fra vanlig ovn til varmluftovn (derfor 180 grader på varmluft, som jeg bruker).
Glitter: Jeg triller boller, presser dem flate, stikker fingeren gjennom i midten og og utvider hullet ved å tvinner dem om 1 finger og etter hvert opp til 4 fingre. Pingleversjonen er å trille pølser og koble dem sammen til en ring.
Aha! Selvfølgelig, nå føler jeg meg megateit. Jeg tenkte nemlig kun på pølseversjonen, men da vil man jo få en skjøt. Dette må prøves, jeg må bare få mannen til å ta seg av eltingen, vi har ikke kjøkkenmaskin og jeg liker ikke elting.
Åh, takk for oppskrift! Bagels er godt og dette var jo en grei oppskrift (de jeg har sett før har vært med både surdeig og gjær og mange stadier i bakingen). Disse må prøves.
Har du prøvd noen smakstilsetningsvarianter? Kanel eller blåbær eller noe slikt?
Jeg er kjempe glad i bagels, og har en oppskrift fra en bok som er kjempe god!
De tiner veldig fort, og smaker så og si nybakt når de er spiseklare. :D
Nei, jeg har ikke det, men det burde være helt uproblematisk å tilsette diverse.
I originaloppskriften brukte de 8 dl "hveteblandet rugmel" (jeg erstattet med 1/2 kg Fibra fullkornsbrødmel) - så hvis man ikke vil ha kornbagels så er det bare å bytte ut med noe annet.
Ellers er min favoritt er sesambagels, men jeg orker ikke alt frøsølet når jeg er hjemme. :bekjenner:
Har bakt bagels en gang før og de ble bare deigete og tunge. Aner ikke hva jeg gjorde feil. Kanskje på tide å prøve igjen.
Legger oppskriften i arkivet og venter på bakelystne dager.
Hev meg over og bakte disse i formiddag. Veldig gode, men det var litt arbeid da. Litt ekstra arbeid av en liten 3-åring som gjerne "åsså ville bake", men det var jo egentlig bare koselig.
Da har jeg bakt bagelsene, og de ble virkelig UTROLIG gode .
De hadde ikke fibramel på butikken, så jeg kjøpte fullkornsbrød-blanding. Det ble perfekt :nikker: Jeg hadde sesamfrø oppå. Jeg halverte både sukker og saltmengden, for jeg liker de ikke så søte.
Tusen takk for fantastisk oppskrift :klem:
Da står første brettet i ovnen, og resten står og venter. De er i litt varierende størrelse og form, ettersom glitterbarnet også har bakt noen (og når sannheten skal frem ble mine ganske skakke de også), men jeg regner med at de smaker godt. De ble innmari store når de kokte da, og jeg fikk plass til bare 10 stykker i ovnen. Hever de masse inne i ovnen også? I såfall har vi et problem.
De ble helt supre! Deilige, myke og saftige, ikke sånne litt seige og harde som man ofte får. jeg halverte saltmengden, og syns det ble veldig bra for det.
Nå står to brett i ovnen og to klare på benken. Det lukter himmelsk ! De ble lette og luftige mens de hevet så jeg er superspent på om de smaker like godt som de lukter. :D
Dette var godt. Flott å få oppskrift. :riktig:
Nå har jeg bakt bagels, oreokake og lagd pinnebrøddeig. Da har jeg vel en god unnskyldning for ikke å ha gjort noe særlig av det kjedlige husarbeidet i dag? :D
Da kan jo jeg meddele at bagels med smøreost naturell, røykalaks og rødløk oppå der igjen, er utrolig godt! Høres kanskje merkelig ut, men det er helt utrolig deilig. :nam:
'
Er ikke det ganske vanlig bagelspålegg da? Det er kjempegodt, det har du rett i. :nikker:
Sambo spiste faktisk disse bagelsene, selv om han ble matforgiftet på bagels'n'juice for noen år siden, og blir blek bare noen sier bagels. Han syntes de var kjempegode.
I dag har jeg bakt en ny ladning med bagels. Denne gangen droppet jeg sukkeret i deigen og brukte ca. halvparten hvetemel og halvparten Fibra fullkornshvetemel. Bagelsene blir like bra uten sukker, synes jeg.
Jeg er ikke i stand til å lage bagels. Har prøvd tre ganger, sist med denne oppskrifta. Sukk. Blir harde, kjipe greier. Må nok holde meg til rundstykker og boller.
Tenkte å lage disse igjen i morgen. Kan ikke skjønne at det er gått 5 år siden sist! Er det 8 dl hvetemel man bruker? Jeg tenkte også å ha i solsikkefrø, er det noen som har prøvd det?
Jeg har lagd dem grovere ja (husker ikke forhold) og de har blitt kjempegode. Likevel bør en nok ikke ta helt av med det grove, da mister en vel elastisiteteb eller hva jeg skal si.
Er det noen som har prøvd en variant hvor man kan steke dem til frokost? Kan de ligge i kjøleskapet når de er kokt? Kan de langheve over natta før de kokes? Jeg har prøvde bagels en gang før og det ble kjempegodt, men for å få de ferske til frokost må en jo stå opp midt på natta.
Jeg får prøve neste gang, siden jeg ikke fant ut noe, så tok jeg ikke sjansen denne gangen. Vi får se om jeg lager en liten batch neste gang og prøver ut damping og steking i dampovn.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.