Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Rare rotfrukter (eller hva det nå er). Hva gjøre?

#1

LilleRosin sa for siden:

Ja, med grønnsakskassen fra Grønt rett hjem, kommer det ting som jordskokk, pastinakk, persillerot og sellerirot.

Noen tips for å få dette i seg, slik at det ikke råtner i kjøleskapet?


#2

emm sa for siden:

Jordskokk har jeg brukt i potetstappe og i grønnsakssuppe. Artig liten sak:)


#3

Tallulah sa for siden:

skjær dem i skiver og bak dem i ovnen med litt god olje, salt, pepper, rosmarin, timian og oregano.

Pastinakk er også veldig godt honningglasert. Da skjærer du dem i staver og steker dem i panna med smør, honning, litt salt og litt kanel. Pastinakk er litt søt i smaken og passer genialt til dette.

Persillerot og sellerirot er godt i supper også.

Evt. kan du skive det opp, forvelle det og fryse det ned i passe poser,og bruke i suppe ogslikt utover våren.


#4

Nenne sa for siden:

Jeg fikk også pastinakk, persillerot og sellerirot før påske og brukt alt i rotmos sammen med kålrot og gulrot i går. Det ble veldig godt.

Persillerot er dessuten helt nydelig sammen med sukkererter og sjampinjong som tilbehør til litt kraftig kjøtt, for eksempel andebryst. Skjær fyrstikktynne biter av persillerot og gi dem et kort oppkok sammen med sukkerertene. Stek sjampinjongen i smør og bland grønnsakene sammen, ha i litt smør (meierismør altså) i serveringsbollen som smelter i de varme grønnsakene.

Persillerot er også nydelig i fiskesuppe. Lag sånne fyrstikktynne biter (julienne tror jeg det kalles) av persillerot og gulrot, det passer veldig godt smaksmessig til fisk.

Pastinakk kan erstatte persillerot i begge disse sammenhengene, de er ganske like på smak.


#5

LilleRosin sa for siden:

Takk,

da prøver jeg meg på rotmos i morgen (bare å koke, mose og kanskje en fløteskvett og krydder, sant?). Det må da passe til kjøttkaker.


#6

Nenne sa for siden:

Det blir alltid godt med litt smør sammen med fløteskvetten. :nikker:

#7

emm sa for siden:

All mat som lages i kombinasjon smør og fløteskvett er god:flau:


#8

Luftslottet sa for siden:

Rotfrukter er veldig godt med foliebakt laks. Jordskokk har jeg ikke smakt, men de tre andre er fast tilbehør til laks. Du tar legger laksefilet på et stykke aluminiumsfolie og krydrer med sitronpepper, en dæsj rømme og så oppskårne rotfrukter, gulrot og purre. Brett folien sammen på midten og lukk den for endene, legg i en ildfast form og stek på 200-225 grader i ca. 25-30 minutter.

Det er også godt som mos, eller som smakstilsetning i potetmos.


#9

malena sa for siden:

Lag kyllingsuppe. Suppen blir nydelig med gode rotgrønnsaker i.


#10

Kneazle sa for siden:

[LEFT]Både jordskokk og pastinakk er kjempegode på smak. Ovnsbakt eller som mos/puré. Bama har ganske informative sider hvor du kan søke opp de ulike grønnsakene. [/LEFT]


#11

Harriet Vane sa for siden:

Jordskokk lager jeg gjerne suppe på.

600 g jordskokk
1 løk i skiver
2 fedd hvitløk
7 dl melk
5 dl vann
2 ss kyllingbuljong
eventuelt 1 dl melk
saften fra en halv sitron (kan sløyfes)
sukker (kan sløyfes)
salt og pepper (kan sløyfes)

Skrell jordskokkene, og skjær dem i mindre biter. Legg dem i vann, så de ikke blir misfargede. Fres jordskokkene sammen med løk og hvitløk i litt smør og olje.

Hell på melken, vannet og buljongen. La det så koke under lokk i ca. 20 minutter; til skokkene er myke. Miks suppen jevn med en stavmikser eller lignende. La den så koke opp enda en gang, og spe den eventuelt ut med mer melk. Tilsett salt og pepper etter smak, og eventuelt litt sitronsaft og sukker.
Strø gjerne litt klippet karse, persille eller gressløk over ved servering.

Sellerirot bruker jeg i mos, og det er nydelig sammen med stekt kyllingfilet, andebryst eller kalkun. Ta like mye sellerirot som poteter og kok dem møre i lettsaltet vann. Moses med en stavmikser eller rotmoser etter hvor fint du vil ha det. Ha i et par ss godt smør og en godf dæsj fløte eller creme fraiche og smak til med salt og pepper.

Jeg bruker alltid persillerot og/eller sellerirot når jeg koker grønnsakssuppe, lapskaus, til kraftkoking og ovnsgratinering som fløtegratinerte poteter, bare at du bytter ut potetene med forvellede skiver av rotgrønnsaker.

Pastinakk kan du bruke som røsti:
ca. 500 g pastinakk (og evt andre rotgrønnsaker)
1 liten løk
1 bunt persille
1/2 ts urtesalt,
pepper
2 ss siktet speltmel eller hvetemel
1 egg
1 ss fløte

blandes og stekes i panne i olje/smør-blanding.

Alle rotgrønnsaker kan deles opp i småbiter og stekes med kjøtt og løk i lasagnesaus og spaghettisaus.


#12

Benzo sa for siden:

Fløtegratinerte grønnsaker er nydelig.


#13

Ina sa for siden:

Jordskokk kan også brukes i wok. Jeg bruker også å steke det sammen med f.eks løk og sopp til kjøtt eller i rotmos.


#14

Hyacinth sa for siden:

Sellerirot er noe av det beste som finnes og jeg bruker det masse! Det er uunnværlig i potetmos, synes jeg.

De fleste rotgrønnsaker er gode når de bakes i ovnen. Jeg skjærer dem i biter og legger dem i form, og så kan man f.eks. legge kjøttet oppå. Lettvint, god og sunn middag med lite oppvask etterpå.


#15

Hyacinth sa for siden:

Mange rotfrukter blir dessuten litt nøtteaktige i smaken når de stekes. Det er godt å skjære sellerirot i tynne strimler (julienne) sammen med gulrøtter på samme måte. Stek til det er mykt og deilig i masse smør.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.