I påska sto det både eplejuice og eplenektar på frokostbordet. Jeg prøvde meg på å si til familien at juice var sunnere enn nektar, men ble da møtt med argumentet at det på nektarkartongen sto at nektaren ikke var tilsatt sukker. Karbohydratinnholdet var også lavere enn i juicen, i følge innholdsdeklarasjonen.
Er det tilfelle at nektar kan være "bare" juicekonsentrat og vann, og at det dermed er liten forskjell på de to drikkene? Enlighten me!
Ekte juice er ikke fra konsentrat, men direkte fra frukten. Juice er fra frukten, dvs. fruktens eget vann er fjernet før transport, og så tilsettes vann før de tappes. Nektar er konsentrat som er utvannet, og veldig ofte tilsatt ekstra sukker, og det smaker jo sukkerskvip i forhold til ordentlig juice da! :nikker:
Nektar varierer, men det er basert på råsaft fra frukt og bær. Det varierer om det er tilsatt sukker - i hvert fall på nektarpakkene jeg har inspisert på butikken. Ernæringsmessig er det dårligere enn juice ettersom det har lavere vitamininnhold. Det har vel muligens mindre fruktfiberinnhold også? :gruble:
Rart du tar opp dette akkurat nå fordi vi snakket om dette ved frokostbordet i dag. Vi ble ikke helt kloke på det så håper noen har noen svar. Jeg har jo alltid vært sikker på at juice er mye sunnere enn nektar.
Jeg forstår at det ernæringsmessig er bedre med juice pga. vitaminene. Men det er jo uansett ikke hoveddrikken til barna, så jeg trenger argumenter for å si at nektar faktisk er mere usunt enn juice. Om sukkernivået er det samme (og det ikke er kunstige tilsetningsstoffer) så har jeg jo lite å fare med?
Dersom de vil ha nektar, og den eneste forskjellen er at nektaren er tilsatt vann har det jo i hvert fall et økonomisk aspekt.
Kjøp juice og bland selv ut med vann.
For at betegnelsen juice kan brukes er det to kriterier som må oppfylles. Den kan ikke tilsettes sukker, og den kan ikke fortynnes. Det finnes juice som er laget av konsentrat, men når de tilsettes vann må vanninnholdet være identisk med det som i utgangspunktet var fjernet.
For nektar står man langt friere. Det eneste kriteriet er at det må være minst 50% juice. Hvis det ikke er tilsatt sukker vil det kun være utvannet juice. Da vil den selvfølgelig ha et lavere kaloriinnhold enn juice. De fleste nektarer tilsettes derimot sukker og har som oftest et høyere kaloriinnhold. Og som flere har påpekt er det mindre vitaminer i og med at juicen er fortynnet.
Og alikevel er det meste av juice nettopp fra konsentrat.
Vi bruker stort sett økologisk juice som ikke er fra konsentrat, og man smaker virkelig veldig forskjell.
Juice fra konsentrat smaker ikke så godt som ren juice altså.
(Og næringsinnholdet i ren juice er jo høyt da.)
Problemet er ikke at de heller vil ha nektar enn juice, men at det ble argumentert med at forskjellen var minimal.
Det har jeg skjønt. Spørsmålet var om det var usunt med nektar i forhold til juice dersom det ikke er sukker eller søtningsmiddel i nektaren. Svaret er altså at det er mindre vitaminer/fruktfiber, men at det ikke er direkte usunt?
Det er godt med juice, men hvis man tenker på tennene så er det faktisk ikke så sunt med juicen (triste saker :ja:), for juicen er sur (eplejuice f. eks er omtrent like sur som Cola og det betyr at den ødelegge tannoverflaten).
Så i den forstand er faktisk nektar ikke så gale hvis den er blandet med vann og er mindre sur og inneholder kunstige søtningsstoffer.
Selv foretrekker jeg juice :o, men skiller munnen med vann etterpå for å nøytralisere syren.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.