Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lik lønn for likeverdig arbeid, sykepleiere vs. ingeniører


#2

ElinM sa for siden:

Før myndighetene begynner å tre tvangsordninger over den enkelte for å oppnå likelønn, syns jeg de skal gå en runde med seg selv. Det er ingen tvil om at ansatte i helsevesenet (som altså er ansatte innen stat og kommune) er dårligere lønnet enn mange andre grupper. Skal man gjøre noe for å oppnå likelønn bør de begynne med å se på egen praksis.


#3

Éowyn sa for siden:

Hvis dette går igjennom vil det da påvirke de andre høgskoleutdanningene og?


#4

Tuneland sa for siden:

Det må da det?


#5

Ru sa for siden:

Egentlig ikke. Det har jo stått i tariffavtalene og ikke minst i lovverket, i alle de år.
Spørsmålet er bare når de faktisk skal begynne å håndheve dette.
Lik lønn for likt arbeid av lik verdi, står det så fint.
Og jammen er arbeidsgiver flinke til å sno seg unna.


#6

bina sa for siden:

Kjære vene. Noen ganger går verden mer bakover enn fremover. I flere år nå har det vært jobbet for i mange yrkesgrupper at man skal få individuell lønn. Mange fagforeninger står for det samme. Den enkelte skal få lønn i forhold til den jobben vedkommende gjør. Noen ganger må kommunene for eksempel øke lønna til enkelte yrkesgrupper, fordi disse gruppene (f.eks. ingeniører) er ettertraktet vare på det private markedet, og hvis kommunene skal få ingeniører må de konkurrere også lønnsmessig med de private. Det er helt håpløst og urealistisk å tro at denne mekanismen uten videre skal overføres til alle som har like lang utdanning og like lang praksis. Resultatet vil bli at siden kommunene ikke har råd til å lønne alle høyskoleutdannede likt vil de senke lønningene til enkelte grupper - og oppleve å ikke få kvalifiserte folk i det hele tatt. Nei, dette her blir litt for mye kommunisme for min smak.


#7

Slettet bruker sa for siden:

Lik lønn for likt arbeid av lik verdi, ja. Det betyr at en avdelingssykspleier skal tjene like mye som en annen avdelingssykepleier med like stort ansvar.

Det er fullstendig fjernt å skulle sammenlikne ulike yrkesgrupper på denne måten. Som sykepleier er du alltid sikret å finne deg en jobb et eller annet sted. Ingeniøryrket er ganske så konjukturstyrt, og der kan det i perioder ikke være jobber å oppdrive i det hele tatt, og i andre perioder flust av jobber. Markedet styrer jobbtilgangen,og dermed også lønnsnivået.

Hvor mye tjener forresten egentlig en sykepleier med 367000 i lønn? Er det grunnlønna? I så fall er vel den reelle lønna adskillig høyere?


#8

Ru sa for siden:

Spør du meg, så er det der de må begynne. For man skal ikke se bort fra at en kvinnelig og en mannlig avdelingssykepleier tjener ulikt ...

Minstelønnen for en sykepleier (dvs. for stillinger med krav til høyskoleutdanning) er 277 500 (pr. 01.05.07). Etter 10 pr er det 315 700.
For hakket over , altså høyskole + spesialutd. er de samme tallene 296 600 og 332 500.

Avdelingssykepleieren ser sånn sett ut til å ligge plassert på lik linje som en med (en stilling som krever) mastergrad, dog midt mellom 8 og 10 års ansiennitet. (358 500 og 375 500.)

En leder skal avlønnes høyere enn de vedkommende er satt til å lede, derfor må en avd.spl tjene mer enn 315 700, evt. 332 500.

Og det er grunnlønnen. Uten tillegg for kveld/natt og alt det der.


#9

Slettet bruker sa for siden:

Så da har de generelt sett omtrent like høy lønn som en ingeniør. En avdelingsingeniør vil normalt sett ikke få noe ekstra betalt for arbeid på kveldstid / i helger / på helligdager. Kun muligheten til å avspasere dersom det lar seg gjøre.


#10

Miromurr sa for siden:

Sånn er det, så den reelle lønna kan godt være lik eller høyere for en sykepleier enn en avdelingsingeniør.


#11

bina sa for siden:

Men det er meningsløst å sammenligne. Likeverdig, hva er det? Like viktig? Hvilke yrker er i såfall mindre viktig? Eller verdifullt? Er det mer verdifullt å være lege enn sykepleier, for eksempel? Kan legen på noen måte greie seg uten sykepleieren? Hvorfor skal da legen tjene mer enn sykepleieren?

Det som må være viktig er at man innenfor samme yrkesgruppe sørger for at det ikke er kjønnsforskjeller i lønn. F.eks. for sykepleiere, eller ingeniører. Men ikke sammenligne dem mellom gruppene. Det blir som å summere epler og pærer.


#12

Ru sa for siden:

Det som vel er utgangspunktet for denne saken, etter å ha forhørt meg litt, er jo det faktum at disse stillingene i utgangspunktet har samme krav til utdannelse etc.
De skal i utgangspunktet lønnes likt, mtp. udanning og erfaring. Tariffavtalen for KS-området (kommune), skiller ikke mellom titler.
Så kan man jo si at den og den stillingen må vi lønne høyere på grunn av rekruttering, og dermed øke en av den grunn.
Det som ser ut til at var tilfelle her, er at det ikke noe slikt som ligger til grunn for forskjellen.


#13

bina sa for siden:

Men jeg mener likevel at utgangspunktet er feil. Krav til utdannelse er ikke likt. For sykepleierstillinger kreves sykepleierutdanning, for ingeniørstilling ingeniørutdanning. Det er ikke "likt". Hvis nå også alt var likt, hvorfor jobber ikke ingeniørene nattskift, egentlig?

Kjører man slike saker som dette for langt vil kommunene raskt tappes for kvalifiserte ingeniører, som kan få jobb i privat sektor med dobbelt så høy lønn.


#14

Miromurr sa for siden:

Jeg er faktisk enig med bina. Og hadde gjerne tatt litt ekstra lønn i stedet for avspasering alle de gangene jeg måtte på jobb sent på kvelden da jeg jobbet som avdelingsingeniør.


#15

Ru sa for siden:

Tariffavtalen skiller ikke mellom sykepleieutdannelse og ingeniørutdannelse. Den skiller mellom stillinger med krav til høyskoleutdannelse og f.eks. stillinger uten krav til særskilt utdannelse (og fagbrev og master etc.).
Ingeniører kan da fint jobbe nattskift? Det kommer helt an på hvor og hvordan arbeidet er lagt opp.
Der kommer du dog inn på en annen debatt, nemlig det at en ingeniør gjerne jobber skift, mens en sykepleier jobber turnis. Skift og turnus er ikke sidestilt ...

Slike saker som dette vil ikke tappe kommunene for ingeniører. Det vil jo ikke gjøre at de tjener mindre. Det er vel heller at andre kanskje tjener mer. Man har uansett andlening ihht. tariffavtale å innføre ekstraordinære tiltak, som å øke lønnen til enkelt grupper, på grunn av rekruttering. Det har INGENTING med denne saken å gjøre.


#16

Ru sa for siden:

Men om du MÅTTE på jobb, så skal du da ha overtid? :undrer:


#17

bina sa for siden:

Nei. Jeg har selv jobbet i kommune tidligere, riktignok ikke som ingeniør. Men vi var tidvis pålagt å jobbe utenfor normal arbeidstid, blant annet i forbindelse med møter i politiske utvalg. Og vi fikk ikke overtidsbetaling. Kun avspasering.


#18

bina sa for siden:

LilleRu, du vet åpenbart ikke mye om kommunalt ansatte ingeniører. De jobber ikke skift! Av den åpenbare grunn at deres arbeid er lagt til dagtid, med fleksitid. Skiftarbeid er noe som forekommer i private virksomheter, entreprenørbedrifter, og selv der er det sjeldent at ingeniørene faktisk jobber skift. Det er oftest håndverkere og arbeidere som jobber skift, mens ingeniørene har sin faste kontortid.

Selvsagt vil det tappe kommunene for ingeniører dersom lønnsnivået for ingeniører må likestilles med sykepleiere. Det sier seg jo selv at kommunene ikke er spesielt rike (svært mange av dem er faktisk svært fattige) og de har ikke råd til å øke lønningene til alle. De har ikke råd til å konkurrere med privat virksomhet. Og hvis de nå i tillegg ikke skal få lov til å bruke lønn som middel i kampen om arbeidskraften - ja da er det bare en vei å gå, og det er å senke lønningene for alle.


#19

Miromurr sa for siden:

Neida, så lenge ingen har pålagt deg direkte å jobbe, så får man ikke overtidsbetaling. Og det er det jo ingen som gjør, men å gjøre jobben måtte jeg, og det innebar til tider å være på jobb på kvelden. Sånn er det å jobbe med biologiske eksprimenter.


#20

Ru sa for siden:

Kjære bina.
Dette vet jeg faktisk ganske mye om, og jeg vet utmerket godt at det finnes kommunalt ansatte ingeniører som jobber skift. Jeg har dog aldri påstått at ALLE gjør det.

Og les det jeg skrev i forrige innlegg en gang til, er du snill.
Det er overhodet INGEN som påstår at ingeniørenes lønnsnivå skal settes ned til sykepleierenes. Det er sykepleierene som skal økes.
Og som jeg påpekte; Det er fortsatt en utmerket åpning i tariffavtalene for å ta i bruk lønn som virkemiddel i rekrutteringen.

Det er GRUNNLØNNEN som er diskusjonstemaet. Om man må ut med 100 000 mer for å få en avd.ingeniør, så kan man fortsatt gjøre det uten at alle avd.spl. skal få det samme.


#21

Miromurr sa for siden:

Begynnerlønna mi som avdelingsingeniør med mastergrad var forøvrig på 270 000 for fire år siden. Den har sikkert økt siden da, men at den skal ligge så utrolig mye over den reelle lønna til en sykepleier finner jeg vanskelig å tro. Jeg savner konkrete tall i den artikkelen det var linket til, det hadde vært interessant å se hvor stor forskjellen egentlig er.


#22

bina sa for siden:

Og hvor skal pengene komme i fra, da? Skjønner du ikke at pengene må hentes fra et sted?


#23

him sa for siden:

Ja, her får jeg alle illusjoner revet av meg. Jeg trodde jeg var blodrød, men det er jeg altså ikke. Jeg også mener at kommunen må forholde seg til det private næringslivet når de setter lønn. Hadde alt vært offentlig hadde det vært en annen sak. Jeg er helt enig i at det å ha personalansvar for 19 stykker vanligvis lønnes høyere, ofte er det jo personalansvar som lønnes, ikke faglig dyktighet.


#24

Milfrid sa for siden:

Aprilsnarr?

Skal man ha lik lønn for like lang utdannelse? Lik lønn for likt arbeid kan jeg forstå, men dette blir å trekke "likt arbeid" litt langt for meg. Og litt langt bort fra sporet..... Hvordan kommer man fram til hvem som har "like viktig arbeid"? Alle som jobber har jo en viktig jobb vil jeg tro, ellers kunne man jo bare lagt ned stillingen :rolleyes:.

Hvordan i alle dager skal man gennomføre dette i praksis? Alle med like lang utdannelse får samme lønn, uansett hvor de begynner innenfor staten/kommunen? Slutt med lønnsforhandlinger og resultatbasert lønn? Etter et år så øker man med x antall kroner, uansett hva man gjør og hvor godt man gjør det. Mange som har lyst til å jobbe i det offentlige da etter hvert.....

Jeg synes det er kjempeflott at folk kjemper for høyere lønn, men jeg synes man skal argumentere med sin egen viktighet, ikke med at andre som har andre jobber tjener mer. Det er i grunnen fullstendig irrelevant, om man ikke ønsker en kommunistisk stat der alle tjener det samme.


#25

Ru sa for siden:

Det handler om prioriteringer. Kommunene kan, hvis kommunene vil.
Så innmari dårlig står det faktisk ikke til.


#26

Ru sa for siden:

Jeg vil anta at man vil basere seg på tariffavtalen. Den har jo et helt kapittel om stillingskoder og hvem som rapporterer til hvem/hva etc; og således skiller den jo mellom de som innehar lederstillinger og ansvar i så måte.
Man må selvsagt ha alle fakta på bordet når man vurderer to stillinger opp mot hverandre, i hvert fall når man ser på ulike stillingstyper (som i HI).

I utgangspunktet skiller man jo, som jeg har nevnt tidligere, ikke mellom utdannelse i tariffavtalen. Den bryr seg faktisk ikke om hvilken utdannelse du har heller. Derimot går det på hva stillingen setter krav til. (Hvilket forhåpentligvis blir endret nå.)

I tillegg vil det jo ha stor betydning for hvilket kapittel stillingen ligger i, kap. 5. har f.eks. bare lokale forhandlinger, mens kap. 4. har sentrale forhandlinger som utgangspunkt. I sistnevnte kapittel, forhandler man gruppevis, dvs. at man kan gi X i lønnsforhøyelse til f.eks. hjelpepleiere, Y til sekretærer osv.

De aller fleste ingeniørene ligger uansett i kapittel 5, hvor man forhandler lokalt og enkeltvis. Der kan man fortsatt få resultbasert lønn, om man vil.


#27

Miromurr sa for siden:

Lurer på om dette vil få konsekvenser for staten? Der ligger så vidt jeg kan se avdelingsingeniører med 3-årig utdannelse i lønnstrinn 32-48, mens avdelingssykepleiere har lønnstrinn 43-58. Det vil vel i så fall si at avdelingsingeniørene skal opp i lønn i staten, mens avdelingssykepleierne skal opp i lønn i kommunene?


#28

Ru sa for siden:

Det er ikke sikkert Miromurr. Siden Staten fortsatt opererer med lønnstrinn, og at den skiller på stillingskodene fra starten av.
Men det er jeg usikker på, altså.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.