Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Næringsinnhold i alternative matvarer

#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg lever på streng diett for tiden, og lurer på litt av hvert i forhold til maten jeg får i meg.

Jeg trodde jeg kunne en del om kosthold, og jeg kan nok mye også, men på diettmat er jeg ganske blank. Jeg spiser en del soyaprodukter i stedet for meieriprodukter, bl.a. soyabasert rømme, fløte, yoghurt og ost. Jeg drikker rismelk, fortrinnsvis den som er kalsiumberiket.
Jeg kan heller ikke spiser vanlige kornprodukter og inntar mye brød basert på maismel, potetmel, kikertmel, rismel etc. Pasta er byttet ut med maispasta. Ellers spiser jeg nokså normalt i forhold til kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker.

Jeg kan jo lese på ingredienslisten, men jeg er ikke ute etter informasjon i forhold til energi, fett, proteiner og karbohydrater. Jeg tenker mer på hvor sunn maten jeg nå spiser er i forhold til det jeg spiste før. Er det noen næringsstoffer det er vanskelig å få nok av, og er det noe som gjør det bra å leve på en slik diett? En kollega av meg lovrpiser disse soyaproduktene og sier at det er veldig sunt. Jeg ser jo at det er flere umettede fettsyrer i soyafløte enn i vanlig fløte, men hvis det er direkte sunt, hvorfor spiser ikke alle dette da? :undrer:

Jeg går overhodet ikke på diett for vektens skyld, men jeg registrerer at det er en del tilsatt sukker i mange soyaprodukter. Det er nesten ikke til å unngå.

Men altså: Hvor sunt lever jeg egentlig? Jeg kan lite om soya, og er alt dette maismelet egentlig så sunt, da? Hva med rismelk, og ikke minst, hva med mangelen på hvete, havre, rug og bygg? Kan man fint leve uten dette på sikt?


#2

Hyacinth sa for siden:

Ja, og så bruker jeg blå margarin (fysj) i stedet for smør. Det irriterer meg, jeg har aldri brukt noen form for margarin. Jeg MÅ ha et eller annet på brødskiva under skinken, og før brukte jeg litt Philadelphia eller cottage cheese til det. Jeg savner det! Har omsider funnet en soyabasert smøreost, da smaker alt mye bedre. Men melkefri ost (bortsett fra oppskåret) har jeg tilgode å finne.

Hvor (u)sunt er den ekle blå margarinen?


#3

gajamor sa for siden:

Hæ!? Har du funnet melkefri ost? Hvor? Hva? :vilha:


#4

Hyacinth sa for siden:

Bare en kjip, svindyr cheddar-look-alike i skiver. 50 kroner for 8 skiver. Smaker merkelig. Jeg trodde det fantes noe som lignet på vanlig gulost, jeg. Jeg har også funnet noe som ligner mozarella i skiver.


#5

Hyacinth sa for siden:

Jeg vil ha noe å gratinere med! :sta:


#6

gajamor sa for siden:

Å, kan den ikke varmes opp? Da vil jeg ikke ha den. Tviler ikke på at den smaker rart.


#7

Hyacinth sa for siden:

Jo, det kan den sikkert, men den er som sagt både grisedyr og smaker temmelig merkelig.


#8

Doremifa sa for siden:

Jeg må begynne å leve mer på den måten som du gjør etter som jeg tåler melkeprodukter dårligere og dårligere. Før gikk det greit med melk i enkelte matretter, men det blir verre det også :mad:
Kommer til å overvåke tråden din for å se hva slags svar du får :nikker:


#9

Hyacinth sa for siden:

Helt i orden, men det ser ikke ut til at jeg får så mange. :knegg:


#10

Nooria sa for siden:

Jeg har jo levd tidvis på et slikt kosthold du beskriver (burde nok det bestandig), og jeg er opptatt av å passe på at jeg får i meg nok kalsium, jern, D-vitamin og en god balanse mellom fett, karbohydrater og protein (sistnevnte er noe man typisk får for lite av i et norsk kosthold, tror jeg).

Nå sier du at du bruker rismelk tilsatt kalsium, så da får du jo i deg kalsium. Ellers blir det jo viktig å få i seg rikelig med rent kjøtt (som er en god proteinkilde i tillegg til å inneholde en del jern) og fisk (selvsagt da også fet fisk som gir omega fettsyrer og D-vitamin).

Ellers spiser vi mye bær og nøtter her i husket fordi det gir rikelig med antioksidanter, vitaminer, fiber osv.

Jeg kunne skrevet mye mer men gir meg her foreløpig.


#11

trøtt sa for siden:

Jeg vet ikke hvor sunt det er, men venter på svarene som kommer. Du burde kanskje få i deg ekstra kalsium, tror ikke den som er tilsatt melken er nok.
Maismel tror jeg ikke er av det sunneste, men du har vel ikke så mange alternativer. Så lenge du får i deg frukt, grønt, fisk og kjøtt så vil jeg tro du får det du trenger.

Blå soft smaker mye bedre enn smør syns jeg.


#12

Nooria sa for siden:

Nei maismel er ikke mye sunt. En lege sa til meg at "mais, det bør du droppe å spise, det har ikke kroppen din mye glede av". Maismel er ikke langt unna å være sukker slik det oppfører seg når det kommer i blodet. Stort sett bare stivelse.



#14

Hyacinth sa for siden:

Men er ikke alt mel nesten bare stivelse da? Er potetmel bedre? Hva med amaranthmel, quinoamel og kikertmel? Soyamel? Jeg har bakt brød i dag. LItt jyttemel, amaranth, soyamel og rismel. Pluss natron.

Doremifa: Jeg har prøvd jyttemel. Det er en blå og hvit pose. Hva er jyttemel teff? Er det noe annet? Hører noen sier det er det samme som bokhvetemel, er det sant?


#15

Nooria sa for siden:

Vel... ikke alt mel. Om du kjøper det som heter soyaprotein, så er det ikke noe særlig karbohydrater i feks. Men det er dyrt. Det er ikke det som heter soyamel. Kikertmel er nok veldig sunt tenker jeg. Kikerter er hvertfall veldig sunt. Også det er rikt på protein.

Jyttemel og amaranth har jeg aldri hørt om.



#17

B@mbi sa for siden:

Jyttemel: En melblanding som inneholder mye bokhvete. Også ris, sukkeroer og potetstivelse. Naturlig glutenfri.

Jeg bruker sammalt bokhvete. Det er proteinrikt.

Søk på [url]www.matvareguiden.no[/url]


#18

Hyacinth sa for siden:

Jeg har også tenkt en del på det, men jeg spurte legen i forrige uke og han sa at soya var helt ok for meg å spise. Jeg bruker fortrinnssvis de soyabaserte smøreostene nå, så det er ikke så mye soya jeg får i meg.


#19

Nooria sa for siden:

Leger er vel gjerne ikke så opptatt av sånne ting som at matvarer er genmanipulert og kunstig fremstilt.


#20

Hyacinth sa for siden:

Jo, stoffskiftelegen min er. Det var ikke fastlegen jeg mente, men det glemte jeg å skrive...


#21

Madde sa for siden:

Sluttå klage! Jeg har måttet spise melkefrieprodukter siden jeg var 8 år. Jeg er tretten, men jeg klager fortsatt ikke. Hvis dere synes at den "blå margarinen" eller den "ekle og svindyre osten som smaker så merkelig" ikke er godt, slutt å spise det da! :confused:


#22

Dixie Diner sa for siden:

Jeg liker best den cheddarosten smeltet, på ostesmørbrød eller veggisburgere, da er den faktisk veldig god. Mozzarellaen funker også best smeltet, de ostene er ikke gode rå!

Cheezly mozzarella funker fint til gratinering men har en konsistens jeg ikke er helt fortrolig med. Jeg bruker heller hjemmelagte melkefrie ostesauser til feks. lasagne og slikt. Pizza spiser jeg uten ost som regel, men har hvitløksdressing på.

Har mange flere tips i bloggen. Jeg lever jo helt melkefritt men føler jeg spiser helt normalt takket være fantasi og alle erstatningsproduktene jeg har funnet. Jeg har også deltatt i en test på melkefrie oster her (jeg er Cathrine). Cheezly kom faktisk best ut, men jeg håper jo det kommer en fantastisk god erstatning til Norge snart. I feks. USA har de mange flere!


#23

Hyacinth sa for siden:

Du er 13 år, lager deg en profil her for å kommentere en fire år gammel tråd? :rofl:


#24

Dixie Diner sa for siden:

Hahaha jeg så ikke at den var 4 år gammel. Håper noen andre lærte noe nyttig da. :knegg:



#26

polarjenta sa for siden:

Jeg er enig i at det kanskje er litt "over the top", men innholdet er jeg egentlig enig i. Om man ikke liker noe så er det jo bare å la være å spise det.


#27

Dixie Diner sa for siden:

Ja, men jeg hadde inntrykk av at Hya hadde smakt på den men ikke noe mer, da hun ikke likte den? Man ønsker seg jo vanligvis et alternativ til det man ikke kan spise. :)


#28

Hyacinth sa for siden:

Jaja. Jeg prøvde det en gang. Det er fire år siden jeg spiste slik, så jeg har glemt hvordan det var. Reaksjonen min var basert på en kommentar fra et barn(!) på foreldreportalen. Kom tilbake når du er voksen, tenker jeg.


#29

Fakse sa for siden:

Når det gjelder melkefri ost vil jeg bare tipse om denne testen.


#30

Dixie Diner sa for siden:

Jeg liket til den lenger oppe, jeg var med i den testen (jeg er Cathrine, på det store bildet nederst, sammen med Jørund). Vi var alle overrasket over at Cheezly vant, vi hadde ingen anelse om at det var den vi spiste og kåret til vinner, selv om alle hadde smakt den før, haha.


#31

Fakse sa for siden:

Ja jeg så det etterpå. Blingset først og trodde tråden hadde bare en side. En god ting kan uansett ikke sies for mange ganger. :knegge:

Skulle bare ønske jeg hadde sett den testen der da vi drev og styret med melkefritt kosthold, for alternativ til skikkelig ost var virkelig noe vi strevde med. Nå ville jeg muligens ikke syntes det var et fullgodt alternativ uansett, jeg registrerer at veganere som har spist erstatningsprodukter en stund ofte sier at noe er like godt som produktet de erstatter, mens jeg som spiser originalen jevnlig slett ikke er enig i det. Kanskje man glemmer, eller kanskje man bare vil veldig sterkt?


#32

Dixie Diner sa for siden:

Ja, jeg tror nok man kan glemme litt ut hvordan originalene smaker, det er jo ett år siden jeg smakte vanlige melkeprodukter sist. Jeg synes egentlig ikke NOEN veganske oster (her i Norge) er fullgode erstatninger når det gjelder gratinering osv, men de har oster i utlandet som er utrolig gode, feks. i den testen var det en som smakte nesten som parmesan og hadde litt mykere konsistens (minnet om Provolone-ost), og jeg har fått høre at det finnes mange andre gode, til og med vegansk blåmugg som skal være skikkelig god. Håper vi får et bedre utvalg her i landet etterhvert.
Men til lasagne og slikt bruker jeg altså en tykk og god bechamelsaus som smaker skikkelig ostete, der bruker jeg bla. næringsgjær. Til taco bruker jeg nøtteost laget av bla. cashewnøtter og næringsgjær, den gir en fantastisk ostete følelse, og ikke-veganske venner som har smakt det har også syntes det var skikkelig godt.


#33

Hyacinth sa for siden:

Kan jeg spørre om hvorfor du ble veganer, Dixie?



#35

Nooria sa for siden:

Jeg kan verken spise melkeprodukter eller soyaprodukter og har vel egentlig avfunnet meg med et liv uten ost. Eller finnes det oster for meg? I utlandet?


#36

Dixie Diner sa for siden:

Jepp, det er mange gode i utlandet. Et vegansk vennepar av meg fikk servert en ostetallerken med et utvalg fantastiske oster i Paris, de skrøt voldsomt etterpå og har aldri glemt de ostene. Den ene i ostetesten over var såpass lik Provolone, en av mine favorittoster, at jeg ble helt salig. Synd man ikke får tak i den her, men mange kan bestilles fra utlandet. Dyrt da. Mari som stod bak testen bestilte de fleste fra England, hun nektet å si hva det kostet, hehe.
Når det gjelder smelteevne på pizza osv, vet jeg at mange skryter av Dayia, den skal være helt på topp. Jeg syntes den smeltet godt, men den smakte jo vanilje! Cheddaren skal være mye bedre, men den har jeg ikke fått smakt enda.


#37

Nooria sa for siden:

Men er det ikke soya i disse ostene?


#38

Dixie Diner sa for siden:

Jo, noen er soya, andre er ris tror jeg. Og de har både ris- og soyakrem på boks. I Norge har jeg bare sett soyavarianten, risvarianten skal visstnok smake mye bedre. Jeg foretrekker havrekrem.
Tror de fleste ostene er basert på soya. Jeg er ikke redd for det overhodet da.


#39

Nooria sa for siden:

Ok, takk! Nå er jeg mer opplyst. :D


#40

Nip sa for siden:

Veldig spennende tråd som jeg vil følge med på.

Jeg har valgt å fortsette med melk fordi jeg føler de andre melketypene ikke "metter" mine behov (da jeg ønsker proteinrikt, helst ikke høykarbo, kalsium - selvom jeg forsåvidt har skjønt at mange mener at melk dog ikke er så bra for det som man skal ha det til og heller ikke noe med så masse kalorier).
Det står foresten en "lynguide" i første utgave av iform nå om melk uten ku. Der står det litt om rismelk, havremelk, kokosmelk, nøttemelk og soyamelk.

Soyamelk + samme mengde protein, finnes varianter med kalk, fettsyrefordelingen er gunstigere, jerninnholdet bedre og mer miljøvennlig

  • proteinkvaliteten dårligere fordi det ikke inneholder essensielle aminosyrer, kan være tilsatt sukker, inneholder fytinsyre som kan hemme opptak av mineraler, og isoflavoner, plantehormoner som i overdrevne mengder kan settes i forbindelse med brystkreft og infertilitet

#41

Nip sa for siden:

RISMELK:

  • Fri for kolesterol og fettet består av umettede fettsyrer. Fri for gluten og gluten.
  • skyhøye tomme og raske karbohydrater, lite protein og ikke B12

#42

Dixie Diner sa for siden:

Jeg drikker jo ikke melk, bruker det bare i matlaging, så jeg tenker ikke så mye på det. Ungene drikker jo både soya- og rismelk, men de drikker ikke mye av det heller. Vi bruker ikke melk som tørstedrikk, ungene får soyasjokolademelk i helgene, ellers går det i smoothies, vann og litt juice.


#43

Nooria sa for siden:

Jeg bruker ikke melkeprodukter bortsett fra mandelmelk i kaffelatte. Kalsium og B12 får jeg fra grønne grønnsaker og egg (spiser 2 egg til frokost og grønne grønnsaker både til lunsj og middag).


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.