Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
For kort tid tilbake kjørte Politiets fellesforbund en lønnskampanje i media. Denne kampanjen ble slaktet av Ingebrigt Steen Jensen (Rekamebyrået Dinamo), men slakten førte til mer mediedekning av kampanjen. Noe som igjen medførte muligheter for Arne Johannessen til å snakke om og utdype politiets lønnsforhold og lønnskrav.
Så du kampanjen eller omtalen av den? Hva synes du?
... og hva synes du om kravet?
Personlig synes jeg at det er hårreisende at politiet ikke har risikotillegg og at begynnerlønnen etter treårig politihøgskole er lusne kr. 280 000.
For en del år tilbake var politimannen Frode Anmarkrud (fra gisseldramaet på Torp flyplass i 1994) intervjuet på tv (tror det var et underholdningsprogram, men husker ikke helt) og jeg husker så godt en av de tingene han sa. Jeg husker dog ikke om han hadde tenkt det under selve gisseldramaet eller i etterkant, men det gikk i hvert fall ut på at der satt han i en bil med en pistol mot hodet, mens flygelederene satt trygt og godt og tjente omtrent det dobbelte av hva han tjente.
Hvorfor er det egentlig slik at de fleste yrker hvor man har med mennesker og omsorg for mennesker å gjøre (politi, sykepleiere, lærere, førskolelærere, m.fl.)verdsettes så uendelig mye mindre enn yrker knyttet til f.eks. økonomi? Er det viktigere å formidle eiendommer enn å sørge for lov og orden (og hjelpe de som er offer for en forbrytelse), pleie syke eller sørge for barns ve, vel og utdanning? retorisk
Med unntak av politi er yrker hvor man jobber tett med mennesker gjerne "kvinneyrker" og dermed betalt deretter.
Når det gjelder politilønn så kanskje noen en gang trodde at ga man politiet høy lønn ville alskens folk blitt tiltrukket av yrket? (Selv om det ikke holder vann med dagens opptakskrav.) Nei, jeg aner ikke. Bare synser og tuller her nå.
Godt spørsmål. Det er lang vei til likestilling lønnsmessig, de myke verdiene blir ikke akkurat belønnet. Men så gir det heller ikke så synlig avkastning som man kan se i andre typer yrker. Selv har jeg høyskoleutdanning og 10 års ansiennitet. Har fortsatt ikke rundet 300 000,- i bruttolønn. Det er veldig dårlig betalt, når man har et forholdsvis tøft yrke synes jeg.
Risikotillegget er jeg enig i, men politiet har da betalt i alle de tre årene de går på politihøgskolen har de ikke? De kommer ut etter tre års opplæring uten studielån? Da synes jeg lønna er helt OK.
Det er bare å leve med det, det offentlige betaler bare i knapper og glansbilder. Mvh siv.ing i kommunal jobb.
Jeg dulter på Nenne.
(Men det spørs om jeg tør si det høyt til min kompis i politiet. :knegg: )
Kanskje Politiet burde lære litt av sykepleierne? De er jo veldig flinke til å karre til seg oppmerksomhet og mer lønn, når det kommer til lønnsforhandlingene. Til tross for at det er noen under dem i hierarkiet som tjener langt dårligere, og som ikke har en reell streikerett. (Trust me, prøv å ta ut hjelpepleiere i streik og se hvor lang tid det tar før det blir tvungen lønnsnemd.)
Nei, nei, nei. De har ikke betalt utdanning. Det tok slutt en gang tidlig på nittitallet da politiskolen ble politihøgskolen med vektall og slikt. Så dagens phs-studenter har tre år med studielån.
Jeg er forøvrig helt enig i at hjelpepleiere også har for dårlig betalt, men for å jobbe som hjelpepleier trenger du ikke flere år med studielån etter endt videregående skole, så om man trekker inn livslønn her så er ikke forskjellene så store.
Ser man på denne oversikten (fra desember 2006, så den er ikke helt ny, men livslønnen er nok ikke så forandret på halvannet år) så er noe av det dummeste man kan gjøre å utdanne seg til førskolelærer. :eek: done that
1: Jeg trekker tilbake det med politilønnen, der jeg dultet på Nenne. Jeg trodde, i all min enfoldighet, at de fortsatt hadde lønn under utdannelsen.
2: TM; Hjelpepleierne var egentlig bare et sidespor til sidesporet; altså til sykepleierne som er veldig god på profilering, jfr. HI. : svinger inn på sporet igjen:
I den du linket til, tar de hensyn til at f.eks. prester statistikk sett lever lenger?
Ikke vet jeg hva gjennomsnittlig levealder på førskolelærere er, men jeg vil anta at det stiller på linje med barne-og ungdomsarbeidere og de nevnte hjelpepleiere, hva angår AFP og slikt noe? : synser i vei:
Hvis det er livslønnen man ser på burde man ikke ta utdanning i det hele tatt, da burde vi bli industriarbeidere hele gjengen.
Da jeg startet utdanningen min i 1990 så jeg en sammenlikning av industriarbeiderlønnen med siv.ing-lønnen sett i livslønnsperspektiv. Den gangen nådde man et break even ved 62-årsalder. Nå tror jeg aldri siv.ingen tar igjen industriarbeideren. Ikke etter endringene i pensjonssystemet som gjør at siv.ingens høyere lønn ikke gir opptelling over et visst nivå. Vi har ingen muligheter til å opptjene full pensjon, fordi det ikke er mulig å få mange nok år for de fleste av oss og så teller ikke alt vi tjener i de åra vi tjener penger heller. Nei, utdanning det burde man visst ikke kaste bort tiden sin på. :skuffet:
Hva er poenget ditt? At menneskekontakt og kjønn i utgangspunktet trekker lønnen ned?
Lønn er i veldig stor grad basert på behov, og i de tilfellene hvor det statlige/kommunale er i konkurranse med det private må de justere lønningene for i det hele tatt å få folk. Politi og sykepleiere har ikke arbeidsmuligheter (i det minste i svært liten grad) innenfor sin profesjon i det private, og når stat/kommune slipper å konkurrere om lønn, så gir de heller ikke noe ekstra. Det er ingen som er mer beinharde kapitalister enn staten. Å vri dette til en kjønnsdebatt er rett og slett skivebom.
Det er fordi de stillingene gjerne er økonomikonsulenter, it-konsulenter, rådgivere og allskens; og alle de stillingene har krav til høyskoleutdannelse.
Innenfor disse stillingene er det også mer konkurranse på arbeidsmarkedet, og man må punge ut for å få noen.
Der hvor jeg jobber, i det offentlig, er det flere som tjener bedre enn de ville gjort om de var i det private. Det er riktignok unntakene, men de finnes. Spesialkompetanse koster.
Ja. HI lurte på hvorfor det er slik at de som jobber med mennesker verdsettes mye mindre. Jeg kom med et svar. Er det ikke lov å komme med et forslag til hvorfor det er slik? Ingen av oss her inne sitter med en fasit.
I f.eks. barnevernet stilles det krav til høgskoleutdanning. Det er stadig vekk ledige stillinger utlyst på FINN.no. Kontorer sliter med å få inn søknader og å beholde folk. Ingen høyere lønn av den grunn.