Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Spin-off av spin-off: hvilken tilknytning har du til bunaden din?

#1

Ina sa for siden:

Jeg lurer på om det egentlig er så mange som velger bunad fra et område de ikke har noen tilknytning til? Har du selv tilknytning til der din bunad er fra, isåfall hvilken?

Jeg har bunad fra der hvor min far er fra, men har aldri bodd der selv.


#2

Harriet Vane sa for siden:

3 av mine besteforeldre er fra ulike gårder på Hedmarken (Stange, Rudshøgda, Nes), så min tilknytning til Hedmarksbunaden er grei. Jeg er født og oppvokst i Østerdalen og den eneste besteforeldren jeg har som ikke var fra Hedmarken hadde mor fra Elverum, så det er innafor, på alle vis.


#3

Canisa sa for siden:

Har Lofotbunad, og er fra Lofoten.:nikker:


#4

Ariel sa for siden:

Har Rogaland, pappa er derfra. :)


#5

Dronningen sa for siden:

Har grønn nordlandsbunad. Er fra Mo i Rana. Har selv bodd 10 år der, og begge foreldrene mine + deres familier er derfra. Bunad er brodert av oldemor. Hun hadde selv samme type, i tillegg til mormor, mamma, søster, to tanter, 2 søskenbarn, et.c.


#6

Hjertensfryd sa for siden:

Født og oppvokst her som bunaden min kjem i frå. Mors slekta mi høyrer og til her.


#7

Agurke sa for siden:

Har Trønderbunad, og er fra Trondheim.


#8

him sa for siden:

Har nordlandsbunad. Jeg er født og oppvokst i Troms, men bare en halv times kjøring unna fylkesgrensen. "Alle" har nordlandsbunad der hvor jeg kommer fra. Egentlig skal man ha grønn om man er tilknyttet jordbruk og blå hvis man er tilknyttet sjøen, men ettersom det aldri har vært noen storskala på noen av delene i min slekt (Typisk bønder som fisket :humre: ) valgte jeg den jeg selv syntes jeg kledde best.


#9

IOA sa for siden:

Har beltestakk fra Telemark (Bøstakk), er født og oppvokst i Midt-Telemark.


#10

Veronal sa for siden:

Jeg har Rogalandsbunad og jeg er oppvokst i Stavanger. I tillegg har jeg valgt mønster Bokn ettersom min mormor var fra Bokn. (De mest populære Rogalandsbunadene har mønster fra Jelsa og Frafjord, uten at eieren av bunaden nødvendigvis har noen tilknytning til Jelsa og Frafjord.)


#11

Bluen sa for siden:

Jeg har arvet svigermormors hedmarksbunad (med svigermors konfirmasjonsliv). Begge disse damene samt mannen min er oppvokst i Ringsaker, og svigerforeldrene mine bor der fortsatt. Sjøl er jeg oppvokst på Romerike, men jeg har ei mor fra Hedmark og føler tilhørighet til fylket.


#12

Lotte sa for siden:

Jeg viste ikke hva jeg ville ha av bunad jeg. Har foreldre fra forskjellig steder i landet og oppvokst på det tredje stedet. Så jeg valgte kystdrakten. Det ble mest riktig for meg :jupp:


#13

Selma sa for siden:

Jeg har Nordlandsbunad. Mønstret i Nordlandsbunaden stammer fra hjemkommunen min, Vefsn


#14

kokosbolle sa for siden:

Jeg har Nordlandsbunad og moren min er fra Senja (som ja, ligger i Troms). Men siden Troms-bunaden og Senja-bunaden først kom en god stund etter at min mor fikk bunad, har vi alltid hatt Nordlandsbunad.

Tror det er det som var tanken, opprinnelig. (Arrester meg gjerne hvis det er feil.)


#15

mehmet sa for siden:

Jeg har bunad fra stedet jeg flyttet til da jeg var 1 år.


#16

Bluen sa for siden:

Da kjente kanskje en av dine besteforeldre også Alf Prøysen, i likhet med Blåmanns mormor? :humre: Skjønt de er sikkert yngre.


#17

Dronningen sa for siden:

Jepp. De bruker begge. Men som regel samme farge innen en familie. :)


#18

Harriet Vane sa for siden:

Min farmor (født 1913) gikk 3 klasser over Alf Prøysen på Furu skole. Og hun hadde en raus med yngre søsken, yngste 19 år yngre enn henne, så det kan godt hende at dine svigers kjenner en del fra min familie. Har mye slekt rundt om i Ringsaker og ellers på Hedmarken.


#19

Hannah sa for siden:

Har Rogalandsbunad, og er utflyttet Rogalending selv :) Begge mine foreldre, alle besteforeldre og alle oldeforeldre er også Rogalendinger, så jeg er absolutt innenfor på alle måter.


#20

Tåtti sa for siden:

Jeg har trønderbunad fordi jeg har bodd i Trøndelag i over tretti år, selv om jeg er født i Nord-Norge og har bodd Norge på langs. Men foreldrene mine møttes i sin tid på gymnaset i Levanger, det teller vel noe? :humre:


#21

Inagh sa for siden:

Jeg har ikke bunad sjøl, men ønsker meg en Lierbunad - nettopp fordi jeg er født og oppvokst i Lier, og har flyttet tilbake til bygda i voksen alder.

Jeg fikk prøve svigermor sin Nordlandsbunad en periode. Den var nydelig - men det føltes ikke riktig for meg.


#22

Elisabet sa for siden:

Jeg har Hardangerbunad, og faren min er derfra. Er veldig glad i den bunaden, og jeg har arvet deler av den av farmoren min. (Noe sølv, bringklut og broderier.) :)


#23

Bille sa for siden:

Jeg er fra området bunaden stammer fra:)


#24

Ying sa for siden:

Har bergensbunaden og er fra Bergen


#25

Kalima sa for siden:

Jeg har bunad fra stedet jeg er født og oppvokst, og er veldig fornøyd med den(Sunnmørsbunad).


#26

Tangina sa for siden:

Har bunad fra min mors hjemsted. Synes ikke noe om Oslodrakta, men fordi bunaden min er for liten, vurderer jeg å kjøpe jubileumsdrakten som jeg synes er veldig fin.


#27

Carrera sa for siden:

Jeg har nordlandsbunaden. Har aldri bodd nordpå selv, men mamma er derfra, og derfor føler jeg at jeg har relasjon til den.


#28

Nenne sa for siden:

Min bunad har jeg arvet etter farmoren min. Hun hadde bunaden fra stedet der hun ble født.

#29

Tjorven sa for siden:

ja, jeg har tilknytning til bunaden min.

Jeg har østfoldbunad. Hele slekta på morssiden kommer fra Halden, og jeg bodde der til jeg begynte å studere.

Jeg kunne ikke tenkt meg noen annen bunad selv om jeg innrømmer at det ikke er den aller fineste av bunader.


#30

Muskat sa for siden:

Jeg har Nordlandsbunad og er fra Nordland. Min er blå fordi jeg er fra kysten og fordi jeg syns den er finest.


#31

leliane sa for siden:

Har Vest-Agder-bunad og er født og oppvokst i VA. Samme gjelder familien min. Ikke noe spennende ved det. :)


#32

Estrella sa for siden:

Hvis jeg skaffer meg bunad så blir det en fra Vestfold tenker jeg. Er fra Vestfold. Kan jo forsåvidt også skaffe meg Romeriksbunaden da jeg har bodd her i 12 år.


#33

Manga sa for siden:

Jeg har Vestfoldbunad. Er født og oppvokst der.


#34

Skytte sa for siden:

Har Oslodrakta. Er født og oppvokst i Oslo; det samme er min mor. Faren min er født og oppvokst i Bærum. Valget var ganske enkelt i og med at jeg egentlig alltid har likt Oslodrakta godt.


#35

Mikkeline sa for siden:

Jeg har Rogalandsbunad. Begge foreldrene mine er derfra, jeg er oppvokst i Bergen.


#36

Acsa sa for siden:

Jeg må tilbake til oldemor for å finne min slektstilknytning til Gudbrandsdalen. Men fordi mormors mor var derfra sydde mormor bunad derfra til moren min da hun var liten, og til meg da jeg var liten. Jeg har holdt på med slektsforskning på den grenen av familien, og føler derfor en forholdsvis sterk tilknytning dit. Mannen min har slekta si fra Ringsaker, og har bunad fra Gudbrandsdalen ettersom det er den vanligste i den delen av Hedmark. Farmora hans sydde bunader på Husfliden på Lillehammer i mange år, og det er hun som har sydd hans. Og livet til bunaden min.

Hvis jeg skulle ha kjøpt meg bunad nå, så hadde jeg kanskje valgt Akerdrakten, da jeg har en sterkere tilknytning til Oslo enn til Gudbrandsdalen. Men det er forferdelig koselig at vi har bunader fra Gudbrandsdalen alle fire! :)


#37

Acsa sa for siden:

Det er feil. :)

Det ble utarbeidet en blå og en grønn for å ha valgfriht, dette med innland og kyst utviklet seg som en slags tradisjon seinere. Så strengt tatt kan man velge helt fritt. Man kan jo også velge mellom stofftypene - toskaft eller klede, og grønn- og blåtonene er litt forskjellige avhengig av hva slags stofftype man velger. Jeg synes den grønne i klede er helt nydelig.


#38

Senna sa for siden:

Jeg har Rogalandsbunad, og jeg er derfra og bor der. Men jeg har ingen tilknytning til området som mønsteret er fra.
Mannen og alle tre ungene har Sunnhordalandsbunader da mannen og hans familie er derfra.


#39

Fadese sa for siden:

Jeg har trønderbunaden (sør) og er trondhjemmer.
Min mor er fra Nord-Trøndelag, og sånn sett kunne jeg sikkert valgt bunaden derfra (som mange synes er mye "penere" enn trønderbunaden), men for meg ble det helt feil.


#40

Maverick sa for siden:

Jeg har Bergensbunad, og er halvt bergenser. Ellers kunne jeg gjerne hatt Særpedrakta, siden jeg er halvt særping, men hvis jeg skulle valgt selv nå hadde det blitt Oslobunad.


#41

Libra sa for siden:

Min bunad er fra område hvor min far er født og oppvokst. Jeg har aldri bodd der selv. Bunaden min er sydd av damer i familien.


#42

kris sa for siden:

Jeg har arvet min bunad fra moren min, og det var hennes mor som sydde bunad til henne (og til søstrene hennes). Bunaden er fra fylket hvor min mor er født og oppvokst, men jeg har aldri bodd der selv.


#43

Olvina sa for siden:

Eg har bunad frå området både eg og foreldra mine er frå, og framleis bur. Ingen andre alternativt vurdert med andre ord, og eg trivst godt med bunaden min.


#44

LilleLeo sa for siden:

Har Bergensbunad og er fra Bergen. Den blå bunaden selvsagt.


#45

Maverick sa for siden:

:snurt:

Jeg har den hvite. :unik:


#46

Adrienne sa for siden:

Jeg har bunad fra det stedet som jeg er født og oppvokst, og som 99 % av slekten min er født og oppvokst, så den tilknytningen er rimelig klar. Det hadde ikke vært aktuelt å ha en annen bunad, så jeg er glad for at bunaden er fin.


#47

Nabojenta sa for siden:

Jeg har den grønne nordlandsbunaden, arvet av min mor som er derfra.

Den er veldig flott, men jeg har egentlig lyst på Åmlibunaden(AustAgder).


#48

tiddelibom sa for siden:

Jeg har bunad fra Aust-Agder. Mammas familie kommer derfra, og vi har hytte der. Jeg føler selv at tilknytningen er sterk, vi har alltid vært der i 2 måneder hver sommer fra jeg ble født.


#49

Honda sa for siden:

bilde?

:blond:


#50

Alexy sa for siden:

Jeg har Nordlandsbunad og er tilhørende her.


#51

Skilpadda sa for siden:

Jeg har (blå) Nordlandsbunad, selv om jeg er vokst opp i Tromsø. Det var det som tidligere var det vanlige både i Nordland og Troms - mamma, som er fra Kvæfjord i Troms, har også Nordlandsbunad. Pappa er fra Nordland, og farmor, som sydde bunaden til konfirmasjonen min, også - hun hadde Nordlandsbunad selv, da hun var yngre (den ble sydd om til meg da jeg var 9-10).

Dersom Poden skulle ønske bunad en gang, vil det vel være mulig for ham å velge mellom Nordland, Troms, Trondheim eller Hardanger - eller Oslo, siden han jo er født her.


#52

Maylen sa for siden:

Har grønn Nordlandsbunad, arvet fra min bestemor som opprinnelig var derfra.


#53

carmenzita sa for siden:

Har blå Nordlandsbunad.
Er født og oppvokst der.


#54

Teofelia sa for siden:

Jeg har Nordtrønderbunad. Siden jeg ikke er fra noe sted selv, valgte jeg den samme bunaden som moren min har, fra det stedet hun og faren min er fra. Selv har jeg aldri bodd i Nord-Trøndelag.

Jeg synes forresten det er alt for lite bilder i denne tråden. Her er min bunad (Nei, det er ikke meg på bildene; det er reklamebilder.):


#55

Martis sa for siden:

Jeg har islandsk nasjonaldrakt. Vi har bare 3 forskjellige og siden de ikke tilhører noen spesielle landsdeler blir det litt feil å kalle det bunad.

Hvis jeg skulle ha hatt norsk bunad, så hadde det nok blitt blå Nordlandsbunad, siden jeg har bodd mange år i Nordland. Den er veldig fin, men også veldig vanlig...


#56

devon sa for siden:

Jeg er fra Nordland og har blå nordlansbunad. Fikk den i komfirmasjonsgave hos foreldrene mine


#57

maggypop sa for siden:

Jeg har nordlandsbunad. Mor og far er nordlendinger, og anene kan visstnok spores helt tilbake til Benkestok :kry:

Ikke helt sikker på hvem det er, men det er visstnok svære greier...


#58

Isa sa for siden:

Jeg synes Østfoldbunaden er kjempeflott jeg. :D

Jeg har bodd i Østfold hele mitt liv, det samme har slekta på begge sider gjort flere ledd bakover.


#59

Adele sa for siden:

Jeg er født og oppvokst på det stedet der bunaden min er fra


#60

Candy Darling sa for siden:

Selvfølgelig har aC bergensbunad. :hjerter:

Jeg har også den (den mørkeblå :p), selv om jeg er en rakande fant. Men jeg er bergenser i mitt hjerte, har bodd der eller i omlandet halvparten av mitt liv (i Oslo i 13 år og Trondheim 5) og min far er erkebergenser.

Min mor og hennes familie har sunnfjordbunaden, og den kunne jeg nok valgt hvis jeg ikke hadde synes det grønne livet var så stygt da jeg var konfirmant (isje spyd meg).


#61

Kula sa for siden:

Jeg har Grafferbunad. Jeg har ingen annen tilknytning til Gudbrandsdalen, eller Graffer. Den eneste tilknytningen jeg har til min bunad er at jeg arvet den etter min mor da hun fikk sydd seg Vestfoldbunad for endel år siden. Og min slekt på morsiden er fra Vestfold.

Min kjære får nå sydd seg bunad fra Østfold. Der er hans slekt fra, og Østfoldbunaden til menn er flott.


#62

Angelique sa for siden:

Har Vestfold bunad og bodde i Vestfold i mine ungdomsår.Mine foreldre bor der fremdeles


#63

AprilRyan sa for siden:

Jeg har Rogalandsbunad og kommer fra Rogaland. Nærmere bestemt har jeg Jelsabunad og jeg har røtter der siden oldefar kom derfra.


#64

Hermine sa for siden:

Jeg har Tromsbunad fordi jeg er født i Troms og bodde der mitt først leveår. Halve slekta mi bor i Troms og jeg har tilbragt nesten alle sommerferier der.
Selv om jeg er oppvokst i Finnmark, så føler jeg sterk tilknytning til nabofylket. :nikker:


#65

Røverdatter sa for siden:

Jeg har bunad fra fylket der jeg er født og oppvokst. Noe annet ville ikke vært naturlig for meg selv om det finnes mange bunader jeg syns er finere enn min.


#66

Mandino sa for siden:

Jeg er født og oppvokst i nordland, og det er begge foreldrene mine. Nordlandsbunaden ble et naturlig valg. Kommer fra innlandet og alle på morsiden har grønn bunad. Valgte likevel blå siden alle på farssiden har blå.


#67

Sansa sa for siden:

Det har jeg aldri verken hørt om eller lagt merke til, så det har jeg vanskelig for å tro er noen "regel".


#68

Miss Norway sa for siden:

Født og oppvokst i bydelen i Bergen bunaden min kommer fra. Familiene på begge sider har bodd her i generasjoner også. :innavl: Så det var aldri noe spørsmål hvilken bunad jeg kulle ha.


#69

Kaz sa for siden:

Jeg har bunad fra det fylket jeg er oppvokst i.


#70

Michelle sa for siden:

Jeg har Lofotbunaden da min mor og hele hennes slekt kommer derfra. Jeg var også på hyppige besøk i Lofoten da jeg vokste opp. Selv er jeg født i Nordland og min fars slekt er derfra og jeg kunne også valgt Nordlandsbunaden.


#71

Optimist sa for siden:

Jeg er gudbrandsdøl og har gudbrandsdal festdrakt!


#72

Hasselnøtt sa for siden:

Tjukke slekta er fra det fylket der min bunad hører hjemme.


#73

Camomilla sa for siden:

Jeg har sort Målselvbunad. Mormor var derfra og mamma og tanten min har samme bunad. Vi har Gudbransdal sølv fordi da mamma og tante fikk sin bunad hadde ikke Målselv sitt eget sølv. Derfor tok vi sølvet fra der de vandret fra for mange år siden.

Har lyst på den røde Romeriksbunaden, den syne jeg er kjempefin og vi bor her.


#74

mina sa for siden:

Jeg har Namdalsbunad fordi jeg er født og oppvokst i Namdalen.
Kunne også hatt Nord-Trønder- eller Trønderbunad, men jeg var aldri i tvil om at det skulle bli Namdalsbunad.


#75

Ole Brumm sa for siden:

Jeg har bunad fra der jeg er født og oppvokst.


#76

Susse sa for siden:

Jeg har to. Den ene har jeg arvet av mamma og kommer fra Gudbrandsdalen som jeg overhodet ikke har noen tilknytning til. Den jeg bruker har jeg arvet av min farmor og det er en Vestfoldbunad. Jeg er født, oppvokst og bor fortsatt i Vestfold.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.