Guttungen har en date i mårra, med en fortryllende treåring som har cøliaki. Har forstått at grønnsaker, ren fisk og rent kjøtt er ok, det samme er ris.
Kan jeg steke kyllingen i smør, eller må det være olje? Andre tips?
Den ene gangen jeg laget middag til en gjest med cøliaki, ble jeg tipset om at smør fra en NY pakke var OK, men ikke fra en som var brukt fra før. (Hvis man smører flere brødskiver med samme kniv, kan det komme spor av mel fra brødet i smøret.)
Generelt var det en tankevekker at ting som i utgangspunktet er OK mat kan være "besudlet" av tidligere bruk. Vi serverte tapas, og da fikk jeg beskjed om at alle skålene måtte ha eget serveringsbestikk, slik at ikke den maten som var glutenfri i utgangspunktet skulle bli ødelagt av at de andre gjestene flyttet bestikket frem og tilbake mellom de trygge og de farlige rettene.
Takk for svar. :)
Oljen jeg har er ikke helt ny, og har stått mye med korken av. (Det mener mannen min at olje skal, av en eller annen grunn. ) Bør jeg kjøpe en ny en? Den står like ved der det lages mat, og det kan ha kommet melpartikler oppi...
det tror jeg nok skal gå bra! med mindre hun er ekstremt følsom.
ang. melk, så ville de vel ha sagt ifra dersom hun har laktose-intoleranse, det gjelder ikke alle (jeg hadde det visstnok i fjor da jeg fikk diagnosen, men jeg merka det ikke, og da er det ikke farlig heller, i motsetn. til gluten). hvis du går for melkeprodukter er det jo mer å velge i. toro bretagne kyllingsaus er glutenfri. sauser kan også jevnes med maizena. vær obs på at soyasaus er hvetebasert.
på www.ncf.no finnes en liste over ingredienser som inneholder gluten, som det er lurt å ta med seg i butikken og sjekke varedeklarasjonen. lykke til!
Takk for link, Kanina.
Denne syntes jeg var verdt å dele:
PASS PÅ
Det er fort gjort å "gå i fella" slik at man får i seg gluten. Her er noen tips og råd for å unngå dette.
Glutenfrie brødskiver: skjæres på rengjort skjærefjel og ikke blandes med andre brødskiver.
Servering ved kakebord, bufeet etc.: Pass på at ikke serveringsbestikket blir brukt både på glutenfritt og glutenholdig mat.
Maisbrød i utlandet: Sjekk om de er helt glutenfrie. Kan være bakt ut i vanlig mel.
Pass på at ikke samme sauseskje brukes i vanlig og glutenfri saus.
Pommes frites: Sjekk om den er stekt i samme olje som panerte retter eller annet som inneholder gluten.
Små barn bør ikke selv "avgjøre" om produkter er glutenfrie. Det er mange tilnærmet like produkter og feil kan fort skje.
Barnevakter: Et godt tips kan være å gi beskjed om hva barnet kan spise (evt. lage en kort liste med oversikt over trygt pålegg og søtsaker/snacks, be om at foresatte kontaktes dersom barnet skal spise noe annet på listen. Pass på at de er godt informert om at glutenfrie brødskiver etc. ikke må blandes med glutenholdig mat.
Ja, det er litt rart. :nemlig: Hun her er ei sånn som bare er ei venninne, men tydelig er interessert i noe mer. Dessverre blir hun stadig avvist, for det er ei annen i barnehagen som han omtaler som potensiell kjæreste.
Daten gikk veldig fint. Middagsgjesten syntes det var litt lite smak på risen (jeg tørte ikke å krydre eller ha på noe saus), men spiste av hjertens lyst likevel. Og jeg skjønner ikke at det skal være så vanskelig som mora vil ha det til å ha jenta på besøk, når hun kan spise alt av rent kjøtt og ren fisk, ris og alt av frukt og grønnsaker.
Det viste seg at hun var laktoseintolerant i tillegg, så planen om kroneis til dessert gikk i vasken. Men eple var minst like populært.
Middagstips til neste date :)
Gilde sine pølser er glutenfrie, de har også pølser som ikke inneholder melk. Grillspyd med pølsebiter og kyllingfilèer skåret i biter er alltid populært. Kan stekes i ren stekepanne med olje. Du trenger ikke ha noe ved siden av, bare tre på pinner og server rett fra panna. Dessert: fruktsalat av epler, pære og banan. Enkelt og godt for både for den med cøliaki og resten av partyet. Lykke til videre med middagsgjesten :)