Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Avsporing; dobbelt statsborgerskap

#1

banana sa for siden:

Betyr dette at våre barn, som har norsk mor og nederlandsk far, kan ha dobbelt statsborgerskap også etter fylte 18 år? Jeg har alltid trodd at de må velge når de blir 18.

#2

mehmet sa for siden:

I følge UDIs nettsider:

Dine barn kan altså beholde begge statsborgerskapene såfremt også Nederland tillater dette.

#3

Nabbe sa for siden:

Mine barn har dobbelt, men det algeriske passet er egentlig bare for å slippe visum når de skal reise dit, fordi de kan jo ikke dra noen steder med det, omtrent, annet enn til Algerie. De kan jo ikke vise det ut av Norge, det holder ikke heller, de kan kun vise det på innreise til Algerie, og de må vise det norske på utreisen fra Algerie.


#4

Trolljenta25 sa for siden:

Mine barn har også dobbelt statsborgerskap, amerikansk og norsk, og jeg trodde de fikk beholde begge frem til de var 22 eller noe sånt, og at de da må velge. Dette må jeg sjekke opp, gitt.


#5

IOA sa for siden:

Man trenger ikke å velge lenger når man blir 22 år. Sakset fra UDIs hjemmesider (www.udi.no/templates/Page.aspx?id=8379):

Tap av statsborgerskap ved fylte 22 år og informasjon i norske pass
På innsiden av siste permside i passet heter det i pkt. 4:

Norske statsborgere født i utlandet, og som aldri har bodd i Norge, taper norsk statsborgerrett når de fyller 22 år - dersom de ikke etter søknad har fått beholde retten. Slik søknad sendes til norsk utenriksstasjon (ambassade, legasjon, konsulat) i god tid før en fyller 22 år.
Som følge av ny statsborgerlov er ikke lenger teksten korrekt.
Den nye loven innebærer at personer som fikk norsk statsborgerskap ved fødsel taper sitt norske statsborgerskap når de fyller 22 år, med mindre de har bodd i Norge i til sammen to år eller i Norden i til sammen syv år.
Som tidligere gjelder ikke dette de som har søkt og fått innvilget søknad om å beholde norsk statsborgerskap.

Men hvorvidt man kan ha begge statsborgerskap livet ut avhenger også av det andre landets lovgivning, så det er greit å sjekke det også. Men for norske myndigheter er det ikke noe problem i hvert fall, så lenge du har bodd lenge nok i Norge/Norden.


#6

Majsa sa for siden:

Jippi, det betyr at Hannah kan være norsk-amerikaner resten av livet. USA er i hvert fall ikke foreløpig vanskelige på det punktet. Kjekt hvis hun vil studere i USA og sånt.


#7

Nenne sa for siden:

Mellom 18 og 22-årsalder må ungene våre si fra at de vil beholde begge, så sant begge land tillater det får de beholde dem, men de må selv positivt si fra om det.

#8

IOA sa for siden:

De må ikke si fra til Norge lenger, se klipp fra UDI sine nettsider over. Det er kun de som er født i utlandet og ikke har bodd i Norge som må søke. Så de kan bare beholde sitt norske statsborgerskap uten å gjøre noe for det.


#9

Nenne sa for siden:

Ja, det har du rett i. De må si fra i det landet de ikke bor. Ja, sånn er det med Norge i hvert fall. Jeg tror det gjelder for Sveits også. :gruble:

#10

Nabbe sa for siden:

Når ungene mine søker om algeriske pass, må de legge ved kopi av de norske passene, for å vise at de har dobbelt, sånn at de ikke trenger visum.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.