Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvorfor yoghurt, men ikke melk?

#1

MissS sa for siden:

Jeg fikk beskjed fra HS om at babyen kunne få yoghurt ca 8 mnd og det har han fått. Da lurer mannen på hvorfor han ikke kan få kumelk før han er 12 mnd. Lurer visst på det, jeg også. ;) Noen som vet?


#2

Ariel sa for siden:

Er det ikke noe med hvordan det er behandlet da?


#3

DollyDuck sa for siden:

Det er fordi youghurt er behandlet på en annen måte enn melken er. Er ikke helt sikker på hvordan.. Men det er også trygt å gi Biola nå. Den er også behandlet på en annen måte enn vanlig melk.


#4

MissS sa for siden:

Aha! Takk for svar. Hvis noen har mer inngående svar så er dere velkommen til å svare så jeg kan overrekke en skeptisk mann. :knegg:


#5

Skilpadda sa for siden:

Syrnet melk er jo generelt lettere fordøyelig enn søt/fersk melk. Var det alminnelig yoghurt, eller den spedbarnsyoghurten på glass? Den på glass er i alle fall spesialbehandlet for å være lett fordøyelig for spedbarn - noe av det samme som gjøres med melken som MME lages av, tror jeg.


#6

banana sa for siden:

Det har noe å gjøre med strukturen på proteinkjedene i syrnede melkeprodukter kontra ikke-syrnede. Jeg mener å huske at proteinkjedene er brutt ned til kortere enheter i syrnede melkeprodukter gjennom selve syrningsprosessen, og dermed en det hele lettere fordøyelig.


#7

Ole Brumm sa for siden:

Jeg trodde ikke Biola var anbefalt til barn før de var tre år. :vetikke:


#8

annemede sa for siden:

Jeg tror ikke at det skjer noe med selve proteinkjedene, men sukkeret derimot, det er mindre laktose i youghurt enn i melk, slik at om barnet har laktoseintoleranse, så (vil*stryk dette) kan det tåle youghurt, men ikke vanlig melk. Har det derimot melkeproteinintoleranse, eller allergi, vil det verken tåle yoghurt eller melk.


#9

banana sa for siden:

Jeg har hittil ment å vite at det er det at (de lange) proteinkjedene i melk er så tungt fordøyelig som er grunnen til at de minste barna ikke skal ha melk.


#10

annemede sa for siden:

Det stemmer, men de er, etter det jeg har forstått, like lange i syrnede melkeprodukter. Det er vanskelig å endre proteinkjedene, de må hydroliseres for å spaltes, hva nå enn det betyr.


#11

allium sa for siden:

Jeg tror også det har noe med mengden å gjøre.

Hvis man gir klarsignal for å gi kumelk, går mange over til det som drikke/mat istedenfor morsmelk eller erstatning. Dermed får barnet, som er i en alder der det fortsatt ikke spiser mye fast føde, mesteparten av kaloriene sine fra kumelken, melk som er laget for å gi optimal ernæring til kalver, ikke til mennesker.

Melk og melkeprodukter er greit som en del av et variert kosthold, men ikke som eneste næringskilde.

Yoghurt derimot erstatter ikke flaske eller bryst, men kommer i tillegg, som annen "skje-mat".


#12

ElinM sa for siden:

[LEFT]Dette står i "anbefalinger for spedbarnsernæring", som er anbefalinger fra Statens ernæringsråd, utgitt av SHdir.

[quote]
Anbefaling
Det anbefales at introduksjon av kumelk som drikke og i grøt bør utsettes til 12 måneders alder. Mindre mengder kumelk kan brukes i matlaging mot slutten av første leveår (ca. 10 måneders alder). Fra denne alderen kan barn også få yoghurt og syrnet melk (gjerne typer uten eller med lite tilsatt sukker), helst sammen med kornvarer, eller som dessert. Brunost og prim tilsatt jern kan med fordel benyttes som pålegg når barnet begynner å spise brødmat. Fra ett års alder anbefales lett-, ekstra lett- eller skummet melk hvis barnet har normal vekstutvikling.
[/QUOTE]

Jeg kan tenke meg at det er flere grunner til at kumelk ikke anbefales før 12 måneder, og andre kumelkprodukter bare i små mengder fra 10 måneder. En grunn er at kumelk kan føre til jernmangel. Dette kan man også lese om i "anbefalinger for spedbarnsernæring". [/LEFT]


#13

Veronal sa for siden:

[LEFT]Offisiell anbefaling:[/LEFT]

[LEFT]Jeg er litt usikker på hvorfor yoghurt og syrnet melk er OK fra 10 mnd ettersom virkningsmekanismen ikke er beskrevet, men jeg spekulerer i om det har noe med at det ikke fortrenger jernopptaket ettersom både yoghurt og syrnet melk er har lavere pH-verdi enn melk og på den måten unngår å fortrenge jernopptak? :gruble:[/LEFT]

[LEFT]www.shdir.no/vp/multimedia/archive/00001/IS-1019__1971a.pdf[/LEFT]


#14

trøtt sa for siden:

Jeg må bare kommentere denne. Ikke alle med laktoseintoleranse tåler yoghurt, men noen. Det kommer an på om laktasen er totalt fraværende i tarmen eller om man har noe. Min jente blir dårlig av yoghurt, hun har medfødt laktoseintoleranse og mangler laktase totalt i tarmen (noe som vil si at hun heller ikke tålte melkesukkeret i mm).


#15

annemede sa for siden:

Takk for opplysning.


#16

MissS sa for siden:

Takk for mange oppklarende svar! :blomster:


#17

Candy Darling sa for siden:

Men det er vel noe laktase i syrnet melk, er det ikke, trøtt? Jeg sier ikke at du tar feil, langt i fra, men jeg trodde det var det som var grunnen til at småbarn kan få det før vanlig melk, og at man f.eks. gjerne bør starte med yoghurt eller syrnet melk før man drikker vanlig melk etter en skikkelig runde diaré og omgangssyke (da forsvinner laktasen først og kommer sist tilbake?).


#18

Elise sa for siden:

Snodig av helsesøster å si det er ok fra 8 mnd når det offisielle rådet er 10 mnd. Trodde de skulle følge anbefalingene, jeg. Eller kan de anbefale ut fra eget forgodtbefinnende?


#19

Elise sa for siden:

Scarlett, hun sier at det er laktasen i tarmen som noen ganger er totalt fraværende, ikke i yoghurten/syrnet melk.


#20

Ingrid-lille sa for siden:

Laktase: enzym som finnes i tarmtottene i tynntarmen hos friske mennesker som har til hensikt å bryte ned/spalte laktose. (melkesukker)

Jeg trodde også det var bedre med syrnete produkter til babyer fordi det var mindre og endrede sukker der enn i vanlig "søtmelk", men jeg er sannelig ikke sikker altså.


#21

Candy Darling sa for siden:

Ja, det skjønte jeg. :) Jeg mente at jeg trodde det var laktase i syrnet melk, og at det var derfor noen med laktoseintoleranse kunne drikke det. Eller mer presist; det er bakteriekulturer som utskiller laktase.


#22

Elise sa for siden:

Ok. Trodde du misforstod det hun skrev serru... så da måtte jeg blande meg. :knegg:


#23

Candy Darling sa for siden:

Det var en helt ukjent mekanisme for meg. :lyve:

:knegg:


#24

trøtt sa for siden:

De fleste som har laktoseintoleranse tåler yoghurt pga at det er mindre laktose i det enn i søte melkeprodukter. Det er ikke tilsatt laktaseenzym i yoghurt, men melkesukkeret blir naturlig spaltet i syrningsprosessen (tror jeg det er). Problemet er at det fortsatt er noe laktose igjen. De fleste som har laktoseintoleranse har litt laktase i tarmen, men de som medfødt intoleranse mangler som regel laktase totalt og da kan det lille som er av laktose i yoghurt være nok til at en blir dårlig. I laktoseredusert melk er det tilsatt laktaseenzym og det er derfro mindre enn 0,1g laktose i denne melken. Min jente drikker den, men hun burde holdt seg helt unna for det er for mye laktose for henne i den og.

I vanlig yoghurt er det mellom 1 og 3 g laktose, i litago er det mellom 1 og 0,1g (vet ikke eksakt hvor mye siden det står oppført på denne måten i utenmelk sin tabell). I gulost er det under 0,1g laktose.

Her er et utdrag fra helsenytt:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.