Med naturlig surdeig mener jeg at man ikke bruker gjær i det hele tatt. Jeg har prøvd en oppskrift, men den må det ha vært feil i. Mengden mel og vann var oppgitt, og at man skulle lage deig av det, men den mengden som var oppgitt ble det bare suppe ... Noen som vet om man skal bruke kaldt eller varmt vann?
Har ei oppskrift på grov surdeig fra åpent bakeri. Der er utgangspunktet dag 1 3 dl vann og 500 g fin sammalt rug, så det skulle vel bli ganske deigete. Vannet skal være 30 grader. Kan skrive inn resten av oppskrifta hvis det er interessant.
Ja, vil gjerne ha den. :) Vet du hvorfor man må lage så himla mye surdeig? Jeg skal bare prøvebake ett brød med surdeig, og er ganske sjokkert over at jeg må lage flere kilo surdeig for å ta av en "valnøttstor" klump til mitt ene brød. :fersking:
Har ingen anelse hvorfor man må lage så mye, men sant nok, det var mye "kast resten" i oppskrifta! Jeg har ikke prøvd oppskrifta sjøl, men vil tro at Åpent bakeri er til å stole på. Brødene deres er i hvert fall farlig gode.
Here goes:
Dag 1
3 dl vann
500 g fin sammalt rug
Varm vannet til 30 grader, og bland vann og rug for hånd. Blandingen skal være fast. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag.
Dag 2
3 dl vann
300 g fin sammalt rug
200 g hvetemet
100 g deig fra dag 1 (kast resten)
Varm vannet til 30 grader og bland alle ingredienser sammen for hånd. Dekk med plast og la deigen stå i romtemperatur til neste dag.
Dag 3
Nå skal du se at deigen har begynt å gjære. Er det ingen reaksjon på dette tidspunktet har noe gått galt, og du må begynne om igjen fra dag 1.
3 dl vann
300 g fin sammalt rug
200 g hvetemel
100 g deig fra dag 2 (kast resten)
2 ts (10 g) havsalt
Bruk kaldt vann og bland alt sammen for hånd. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag.
Dag 4
3 dl vann
300 g fin sammalt rug
200 g hvetemel
2 ts (10 g) havsalt
100 g deig fra dag 3 (kast resten)
Bruk kaldt vann og bland alt sammen for hånd. Dekk med plast og sett deigen på det varmeste stedet i kjøleskapet til neste dag. Nå har du en surdeig.