Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er dette barnehagens oppgave?

#1

Isbjørn sa for siden:

Om et barn begynner å bli overvektig, er det da barnehagen eller helsesøster som skal ta opp dette med foreldrene?


#2

Skremmern sa for siden:

Hva har barnehagen med dette å gjøre?


#3

Mikkeline sa for siden:

Jeg klarer ikke helt å se hvilken rolle barnehagen skulle ha i dette, annet enn å følge anvisninger fra foreldrene i forhold til kosthold etc.

Men her høres det ut som om du spør om barnehagen skal fortelle foreldrene at barnet deres begynner å bli overvektig?

Den rette instansen er vel der helsesøster, men de vil jo også ha problemer med å fange dette opp når de ser barna 1 gang i året eller deromkring.


#4

Filifjonka sa for siden:

Jeg kan ikke heller se at barnehagen har noen rolle der.


#5

Isbjørn sa for siden:

Barnehagen skal jo ta seg av barnet ellers, hvorfor ikke bry seg når det gjelder det fysiske? Om man ser at barnet sliter med å henge med de andre barna, har det jo betydning.

Jeg bare lurer, dette har vært tema der jeg jobber et par ganger (for mange år siden), men det har aldri blitt noe ut av det.


#6

tink sa for siden:

Jeg skjønner ikke hvorfor ikke barnehagen kan ta opp dette. Men det er helt klart et svært vanskelig tema som må tas opp og behandles på en pen måte. Dersom foreldrene ikke ser ut til å legge merke til det selv så må kanskje andre voksne si fra. Etter småbarnstida er ikke barn særlig ofte hos helsesøster, så hun har ikke like god kontroll med å oppdage eventuell overvekt hos litt større barn. Utenom akkurat på 4-årskontrollen da.


#7

Mikkeline sa for siden:

Jeg synes det er stor forskjell på å informere foreldrene at barnet henger litt etter på et område, enten det er fysisk eller andre ting, enn å informere foreldrene om at barnehagen synes at barnet er begynt å bli overvektig.

Om barnet mitt var blitt så tungt at det hadde problemer med å henge med i leken, eller gjennomføre turer, så hadde jeg satt pris på å bli informert om det (om jeg ikke allerede hadde skjønt det selv).

Om barnehagen hadde fortalt meg at de syntes ungen min var begynt å bli tjukk, så hadde jeg kanskje ikke tatt den meldingen like positivt.

Om jeg tolker deg rett, så synes jeg at det er rett at barnehagen informerer om barnets utvikling på alle områder, men de har ikke ansvar for å informere foreldrene om hva de synes om barnets vekt om det ikke har negativ innvirkning på barnets hverdag i barnehagen.


#8

Carrera sa for siden:

Det er vel strengt tatt ikke barnehagens område, men i den rette settingen, så kan det vel nevnes, om det er et stort problem. Men da skal den som tar det opp veie sine ord, og trå meget varsomt frem. Vekt er et meget sårbart tema for mange.


#9

Maz sa for siden:

Ja takk, begge deler sier jeg. Jeg ser på barnehagen som samarbeidsparnere til barnets beste. Jeg synes dette kommer inn under barnets velferd, spesielt om barnet ikke virker å ha et sunnt kosthold hjemme.


#10

Alfa sa for siden:

Dersom barnehagen meiner at vekta skaper problem for barnet så synest eg verkeleg det må vere lov å ta det opp. (Sjølvsagt på ein skikkeleg måte.)


#11

Lisa sa for siden:

Bare et innspill ...

I fjor husker jeg det ble tatt opp i FAU i bhagen vår at mange var "irriterte" fordi et par barn hadde med seg svært usunn mat i matboksen (3 x boller, 3 pack kvikk lunsj, pakke gjende kjeks osv) Det ene barnet er svært overvektig men dette hadde forøvrig ikke noe med saken å gjøre ...

Uansett - styrer sa at det ikke lå under barnehagens "myndighet" å blande seg inn i barnas kosthold og hva evt foreldrene måtte mene barna skulle ha med seg i matboksen. Barnehagen bestemte hva måltidet var i bhagen og der baserer de seg på sunn mat, men hva barna til ettermiddagsmåltid (matboks) var altså ikke deres "sak" ....


#12

Karamell sa for siden:

På skolen kontakter vi helsesøster og har samtale med henne i forbindelse med overvekt. Elev og foreldre blir innkalt av helsesøster.
Fungerer det ikke sånn i barnehager?


#13

Mikkeline sa for siden:

Det er jeg forsåvidt enig i, men jeg synes ikke barnehagen blander seg med å sette et forbud mot å ha med sjokolade i barnehagen for eksempel.


#14

Tjorven sa for siden:

Helsesøster har jo liten mulighet til å følge opp overvekt. De ser jo barna uhyre sjelden etter spebarnsalder.

Jeg synes definitivt at barnehagen har lov til å komme med enkelte retningslinjer når det gjelder matpakka, men helt klart innenfor visse grenser (ref. den tråden om barnet som ikke fikk ha prim på brødskiva i barnehagen). Hvis barna kommer med en 3 pakk med kvikklunsj og blir skikkelig sukkerhøy, så blir det jo et problem for barnehagen. Da bør det være lov å gi beskjed om at maten er uegnet.


#15

tink sa for siden:

Ja det er ihvertfall en løsning på det som jeg ser som problemet. At barnehagen ikke skal bry seg i det hele tatt, fordi det er helsesøsters ansvarsområde - men helsesøster ser jo ikke de fleste av disse barna. Dersom barnehagen tar kontakt med helsesøster, som igjen tar kontakt - men det blir veldig omstendelig da.

Tror jeg ville foretrukket å få direkte beskjed selv, kanskje med henvisning til at det kan være lurt å ta dette opp med helsestasjonen. Men huff, nå fikk jeg enda en grunn til at jeg ikke jobber i barnehage.


#16

Maz sa for siden:

Jeg vil tilføye en ting, jeg tror det er til barnas beste om slikt blir tatt tak i før skolealder.


#17

Filifjonka sa for siden:

Men hvis et barn "begynner å bli overvektig", er det ikke naturlig at barnehagen regner med at foreldrene håndterer dette, og at et evt. initiativ i den forbindelse bør komme fra dem?


#18

Blånn sa for siden:

Dette er kanskje enklere i skolen hvor vi har en helsesøster å forholde oss til. Her er det i allefall slik at det er mange helsesøstre, så om barnehagen skulle tatt kontakt hadde det blitt mer komplisert.

Jeg samarbeider med helsesøster på skolen dersom det er elever jeg er bekymret for. Da ber jeg gjerne helsesøster ta en prat med eleven, dvs. jeg snakker med sosiallærer som snakker med helsesøster.


#19

007 sa for siden:

Ta opp dette med foreldrene? Tror du ikke foreldrene ser/vet dette selv?

#20

Maz sa for siden:

Så om foreldrene ikke ser problemet eller har litt skylapper så skal barne bli skadelidende? Det er jo resultatet om det går videre.

Jeg ville synes det var positivt om de engasjerte seg til mitt barns beste. Å være overvektig er ikke noe slemt eller stygt som det er grusomt å ta opp på en skikkelig måte.


#21

Donald sa for siden:

Barnehagen kan kontakte HS på samme måte som skolen kan det. Hvorfor skulle de ikke kunne gjøre det? Som andre sier, det er veldig sjelden at barna er på helsestasjonen etter spedbarnstiden.


#22

Filifjonka sa for siden:

Men hvis barnehagen kontakter helsesøster, så må det jo bety at de tror foreldrene ikke tar ansvar for dette? Dette er jo noe foreldrene må ta tak i.


#23

Lisa sa for siden:

Jeg tror nok de har gjort det flere ganger og det informeres om at "godteri og kaker" ikke er tilatt i bhagen. Men det ser ikke ut til å synke inn hos disse foreldrene, barna fortsetter å ha med seg kaker og godis. Tror ikke helt bhagen vet hva de kan gjøre for å få slutt på det, det er i alle fall et stort irritasjonsmoment for mange av oss. Jeg får jo detaljert rapport nesten hver dag om hva **** hadde med seg i matboksen, og nå som de har begynt å spise ettermiddagsmåltidet ute igjen og de voksene ikke har like bra oversikt så begynner "byttingen" igjen av mat. Lillemor var svært så fornøyd med å ha byttet bort druer og et knekkebrød mot 2 plater kvikklunsj forleden :gal:


#24

Donald sa for siden:

Jeg vil tro bhg sånne ganger har grunn til å gå til HS, at de kanskje har hatt problemer med å nå igjennom hos foreldrene før?


#25

Filifjonka sa for siden:

Det er jo noe annet.


#26

Lisa sa for siden:

Men dette med at helsesøster nesten aldri ser barnet .... de går jo til 4 års kontroll og så igjen i første klasse? Vi var nettopp på forsinket 4 års kontroll og siden vekten lå under kurven var det ikke noe sak men regner med hs hadde tatt opp saken da hvis barnet lå godt over kurven? Kanskje barn følges opp før de begynner i første klasse hvis så er tilfelle? Aner ikke hvor vanlig det er at barn er så overvektige at det er grunn til oppfølging så tidlig i livet ....


#27

Mams sa for siden:

Jeg er på linje med Maz i denne diskusjonen.
Barnehagen bør si i fra til foreldrene når barnet blir overvetig, i allefall når det hemmer barnet i leken. Barnehagen kan i mye større grad se dette enf oreldrene selv, spesielt om barnet kanskje ikke har de samme mulighetene for leg med jevnaldrende der de bor.

Jeg hadde i allefall satt pris på at slike ting ble tatt tak i før barnet begynte på skolen, hvor mobbing pga det kunne blitt et problem.


#28

Skremmern sa for siden:

Ikke sant? Og det Maximillia sa.

Barnehagen kan sikkert si et og annet om hva matpakken bør inneholde, men deres myndighet bør stopper der, synes jeg.


#29

Filifjonka sa for siden:

Jeg har inntrykk av at mange ser på barnehagens oppgaver temmelig annerledes enn jeg gjør. Jeg ser på det som barnepass/pedagogisk tilbud som foreldrene selv har valgt, ikke en slags statlig kontrolltjeneste som må holde styr på alt det de dumme foreldrene ikke klarer.


#30

Skremmern sa for siden:

Jeg har samme syn som deg ang dette.


#31

Alfa sa for siden:

Liven, Maxi og skremmern: det er faktisk ikkje alle foreldre som tek overvekt på alvor. Myten om at genetikk har alt å seie og at "dette går seg sikkert til av seg sjølv" er temmeleg seigliva.

Sjølvsagt fins det mange foreldre som både ser- og prøvar å gjere noko med borna si overvekt. Det er ikkje alltid like enkelt. Men det fins jaggu dei som ikkje verken "ser" overvekta eller prøver å aktivt gjere noko med den heller. Då bør barnehagen eller andre instansar gripe inn. Først og fremst for barnet si skuld. I den alderen er det mykje lettare å "slanke" barnet utan at det vert lagt merke til verken av barnet sjølv eller andre, og eg synest faktisk at det ville vere uansvarleg av ein barnehage å sitte og sjå på at dette utvikla seg utan i allefall å ta det opp med foreldra.


#32

Alfa sa for siden:

Det gjer då ikkje eg heller, men eg anser det som ei sjølvfølge at miljøet rundt eit barn som har tydelege problem (uansett problem) tek dette opp med foreldra.


#33

Señora sa for siden:

Det skrives her at barnehagen føler at den ikke kan sette retningslinjer for hva barna har med i matboksen, men om dette er et stort problem kan jo barnehagen strengt tatt "overta" alle måltider selv.

Dessuten håper jeg jo at de også kan ta kontakt med helsesøster. Man er ikke i kontakt med helsesøster her jeg bor fra de er 2 til de er 4, og så ikke før de begynner på skolen.


#34

Dixie Diner sa for siden:

Jeg synes i det minste barnehager kan forby snop i barnehagen. Skremmende å lese om Lisas barnehage, der ungene sitter og trykker i seg Kvikk Lunsj daglig. Har jo hørt om slike tilfeller før også, og der synes jeg absolutt barnehagene kan sette en strek!


#35

Maz sa for siden:

Jeg ser absolutt ikke på barnehager som en statlig kontrolltjeneste. Jeg ser på det som et tilbud til barna og ikke bare en oppbevaringsplass for foreldrene.

Jeg forventer at barnehagen skal ha mitt barns beste som fokus, og det KAN innebære å komme med inspill til meg og min mann om vår foreldrerolle. Å avskrive overvekt hos som valpefett og si at "vokse det av seg" tror jeg ikke er til barnas beste. Det skal ikke så mye til i en tidlig fase, og forebygge heller enn å kurere. Ikke som statelig kontrollorgan, men som voksne mennesker som har barnets beste interesser på hjertet.


#36

Filifjonka sa for siden:

Selvfølgelig er det en ting barnehagen kan ta opp med foreldrene, hvis dette er noe som hemmer barnet i lek i barnehagen f.eks. Men jeg ser det ikke som barnehagens oppgave å på noen måte slanke barnet, oppdra foreldrene eller ta kontakt med helsesøster, med mindre det er snakk om tydelig omsorgssvikt. Jeg tror ikke alle barn som er litt for tunge er utsatt for omsorgssvikt, dårlig kosthold eller har dumme foreldre.

(Bare så det har sagt, mine barn har alltid vært tynne, så det er ingen ømme tær hos meg her - det handler bare om hva jeg ser på som barnehagens oppgave og myndighet).


#37

Maz sa for siden:

Vår barnehage tok opp dette på foreldremøte. Da i forbindelse med matpakker på tur. Enkelte sendte da med ting de helst så ikke var med. Ingen forbud, men en diskusjon og en anmodning.

Nå tror jeg mine valg av "overaskelser" er sunnere enn det barnehagen selv finner på, men jeg retter meg selvsagt etter anmodningen.


#38

Alfa sa for siden:

Heilt einig med deg, Maz. Sterk overvekt kan i tillegg ha psykiske årsaker eller vere eitt teikn på anna sjukdom, så å berre oversjå det synest eg ikkje er pedagogisk forsvarleg.


#39

Filifjonka sa for siden:

Det var jo ikke snakk om et sterkt overvektig barn med psykiske problemer i hovedinnlegget akkurat. Det sto "et barn som begynner å bli overvektig", det tolket jeg som litt mindre alvorlig enn det.


#40

Alfa sa for siden:

Nei, med det gjer då heller ikkje eg. Her var det snakk om overvekt - ikkje barn som er litt tunge. Å ta det opp betyr slett ikkje å vifte med peikefingeren og komme med ein formanande tale. Det kan også vere å ta det opp på ein audmjuk, spørjande og respektfull måte.


#41

Alfa sa for siden:

Men dette er jo også eit heilt subjektivt og dynamisk utsagn. Det blir då umogleg å ikkje debattere på generelt grunnlag.


#42

Balanse sa for siden:

Jeg synes ikke poenget er overvekt i barnehagesammenheng. Men de konsekvensene som eventuelt reduserer barnets fungering og trivsel mener jeg er naturlig at barnehagen tar opp. De fleste barnehager bruker vel et skjema utgangspunkt for observasjoner og foreldresamtaler? I feks TRAS er det deler som klart gir utgangspunkt for å ta opp at barnet ikke henger med i leken og lignende. Det synes jeg er naturlig at barnehagen tar med og informerer foreldrene om.


#43

Lisa sa for siden:

Men som sagt, det er per definisjon forbudt Iset men disse to barna har foreldre som strengt tatt ikke bryr seg. Såkalte "resurssvake foreldre", barna følges ikke opp på noen som helst måte.


#44

Dixie Diner sa for siden:

Ah sånn ja. Huff det er skikkelig trist. :(


#45

Lisa sa for siden:

Det som jeg synes er litt puissig forøvrig er at hvis noen skriver en tråd der helesøster har kommentert at barnet veier for mye så blir det jo som regel ramaskriv, trøstesmileys, "ikke bry deg om den dumme helesøsteren" and what have you not .... (eller var det på NM?? )

Barnehagen har jo meldteplikt til barnevernet hvis de er "bekymret for barns utvikling generelt" - skal ikke dette da også gjelde barns fysiske utvikling?

Problematikken rundt overvekt hos barn er jo et meget sensitivt tema og jeg tror vel at kanskje overvekt i dag må være det som er mest "belastende" for barn i skolealder (mobbing / syke kroppsfikseringen som råder i samfunnet i dag og som barn har fra tidlig av osv...) så jo før det tas tak i problemt, desto bedre ...


#46

turi sa for siden:

Jeg ser ingen grunn til at barnehagen ikke skulle ta det opp. Enten på foreldresamtale, eller en generell samtale ved henting/bringing.

Har gjort det, og det har bare blitt positivt mottat, og vi har samarbeidet tett med foreldrene.


#47

Skremmern sa for siden:

Jeg synes ikke begynnende overvekt automatisk kvalifiserer til omsorgssvikt. Man må uansett se dette i sammenheng. Det har vært mange debatter om barn og vekt tidligere, og vi kan vel alle skriver under på at det er et svært komplisert tema. Det er ikke så lett som at begynnende overvekt = dumme, ressursvake foreldre, så man må nesten zoome ut og se på det store bildet. Får barnet med seg snop i stedet for mat, er det klart et problem, og da bør barnehagen ta tak i det på grunnlag av at foreldrene bryter barnehagens regler. Det er vel hyppige foreldresamtaler i barnehagen, så det virker som det riktige stedet for en sånn prat. Spiser barnet derimot "normal" mat, har klær på kroppen og normal hygiene, det er altså ingenting annet som bekymrer, synes jeg barnehagen ikke har noe å stille opp med.


#48

Señora sa for siden:

Da synes jeg en bekymringsmelding til HS, evt. barnevern er på sin plass dersom det er hold i denne uttalelsen din.


#49

Heiko sa for siden:

Jeg leste nettopp en undersøkese (og jeg husker ikke hvor, men skal prøve å finne den) som beskriver det at en stor andel foreldre som rett og slett ikke ser at deres barn er overvektig. Hvis det er fakta er det ganske urovekkende.

Slik jeg ser det er det ikke barnehagens primæroppgave å ta opp dette med foredrene, men er barnet så overvektig at det hemmer det i lek er det naturlig å nevne det i en foreldresamtale.


#50

Skremmern sa for siden:

Hvilket utgangspunkt har undersøkelsen tatt for hva som er normalvekt? Jeg vet at svært mange foreldre fikk tilbakemeldinger på at deres fireåringer var i største laget, fireåringer jeg anser som normalvektige, sunne unger.


#51

Mams sa for siden:

I barnehagen har man jo foreldresamtaler, som går på hvordan barnet trives og hvordan det ligger an ellers (de bruker noe jeg aldri husker hva heter).
Det ville jo være ganske naturlig å ta opp overvekt som er til hinder for barnet i denne sammenheng. Barnet klarer ikke være med på leken og da vil det vel falle naturlig å fortelle hvorfor.


#52

Lisa sa for siden:

Tror du helsestasjonen / barnevernet blir kontaktet hver gang barn ikke "følges opp" hjemme? Det hører vel heller til sjeldenhetene at de blir involvert. Det defineres vel strengt tatt ikke som "omsorgssvikt" hvis barnet får dårlig kosthold, ikke bry seg om barna får hjelp med lekser, mangel på stimuli, dårlig tøy som gjør at de blir våte / fryser osv.

Det er jo en særdeles upolitisk korrekt ting å si men noen folk er jo ikke egnet til å ta vare på / ha omsorgen for barn. Jeg mener vel ikke at bvernet bør blandes ihver eneste gang folk av ren skjær "dummhet" ikke vet hva som er til barnets beste. Det ville jo bli umulig. Alle har forskjellige definisjoner på hva som er god / dårlig omsorg for barn...


#53

Lykken sa for siden:

Barnevernet har jo som nevnt plikt til å sende bekymringsmelding der det er behov, men jeg tror og har fått inntrykk av at det er en svært høy terskel for å varsle barnevernet, og at det er mye som "vanlige folk" anser som omsorgsvikt som godtas, ellers ville barnevernet vært enda mer overarbeidet enn dem er. Det er vel ingen hemmelighet at det mange tilfeller som ikke fanges opp.
Jeg ser ikke problemet med at barnehagen tar opp evnt overvekt og påfølgende hemming i lek og aktivitet som følge av dette, all utvikling og positiv/negativ utvikling tas jo opp på foreldremøter. Jeg ser heller ikke problemet med at de i noen tilfeller ser at det kan være gunstig å kontakte helsesøster som kan ta videre veiledning. I en slik diskusjon kan man jo ikke ta utgangspunkt i at alle foreldre ser overvekt, anerkjenner et problem og at de gjør noe med det. Ref. kvikklunsj i matpakker etc. Det er ikke alle som gjør det, og da trenger foreldre og barn hjelp.


#54

Señora sa for siden:

Hva med at barnehagen arrangerer foreldremøte og inviterer ernæringsekspert til å holde foredrag. Vi hadde ei fantastisk dame som snakket om barns kosthold og viste hvilke frokostblandinger som var ok av og til og hvilke som ikke var det etc. Hun var fantastisk å høre på for oss alle.

Problemet her er vel at disse foreldrene nok ikke stiller opp på slikt heller.


#55

Filifjonka sa for siden:

Jeg tror ellers ikke at de som jobber i barnehage er så mye bedre på kosthold enn mange foreldre. (Hvis man ser bort fra de ekstreme tilfellene..)



#57

Filifjonka sa for siden:

Jeg mener ikke at de ikke kan kommentere det overfor foreldrene, det jeg reagerer på er at det liksom skulle være barnehagens oppgave å "ta tak i" begynnende overvekt hos et barn.


#58

Isbjørn sa for siden:

Det var egentlig det jeg også så for meg. At man allerede i førskolealder legger grunnlaget for fremitidig helse.

Jeg synes ikke man skal regne med at foreldrene håndterer og ser det samme barnet som man gjør i bhg. Som foreldre har man ofte foreldrebriller på seg, og kanskje man trenger et spark bak, fra f.eks bhg?


#59

Isbjørn sa for siden:

De fleste ser det sikkert selv, men det finnes alltid unntak. Om et barn begynner å legge på seg i 2-3-årsalderen og vekten bare øker frem mot skolestar, da tror jeg ikke foreldrene ser det selv. Eller de ser det, men gjør ikke noe med det.


#60

Isbjørn sa for siden:

Barnehagen kan kontakte Helsesøster, ja. Da har man i allefall meldt en bekymring ang barnet. Er litt usikker på om foreldrene må godkjenne/fortelles at Helsesøster kontaktes?


#61

Maki sa for siden:

Om barnet begynner å bli såpass overvektig at det henger etter og blir hemmet i leken, synes jeg barnehagen har et godt argument for å ta tak i det. Feks nevne det under en foreldresamtale.


#62

Heiko sa for siden:

Jeg vil definere slik at barn som generelt er våte, kalde, feilernærte og understimulerte lider under omsorgsvikt. De barna og deres foreldre trenger helt klart hjelp.


#63

Heiko sa for siden:

Beklager Skremmern jeg klarer ikke å finne den artikkelen, så jeg husker ikke hverken hvor stor prosentandel av foreldrene det var snakk om eller hva som ble definert som normalvekt.


#64

Lisa sa for siden:

Så man bør melde fra til barnevernet om de tilfeller der man mener barn får dårlig kosthold, har foreldre som ikke har evne, som ikke aktiviserer de, tar de med på aktiviteter osv. Dette gjelder fryktelig mange mennesker i mine øyne, barnevernet kan du umulig ha kapasitet til å blande seg inn i alle disse familiene .??... nei jeg er ikke perfekt selv


#65

Pamina sa for siden:

Jeg kjenner jeg blir provosert av det du skriver her, for hadde alle barn som ikke blir fulgt opp hjemme blitt meldt allerede i barnehagealder, så tror jeg mange av de "problembarna" vi møter i skolen ikke hadde vært så mange. Barn har krav på en oppvekst der forledre følger dem opp på alle måter, også kostholdsmessig.

Å ta tak i ting tidlig, i stedet for å "se an" er løsningen for mange av ungene. Når unger frivillig bytter fra seg sjokolade for å få druer og knekkebrød, så ser jeg dette som et tegn på at ungen faktisk ønsker noe annet enn sjokolade i matpakka.

Det er langt enklere å få barnevernet til å ta fatt i ting når det gjelder små barn, det er ikke snakk om omsorgsovertakelse, men kanskje foreldrene kan få veiliedning og vite at de er under oppsikt slik at de tar tak i det de kan for å bedre barnas og sin egen situasjon.

Så, svar til HI, barnehagen som ser barn daglig bør ta fatt i slike problemstillinger og dere ser at forledrene ikke gjør det.


#66

Lisa sa for siden:

Jeg tror du misforstår litt her... altså, for å si det direkte, hva gjør man med "dumme" folk da? Skal man ha IQ test å se om de kan ha omsorgen for barna sine? Det finnes veldig mange menneskser i dette land som ikke "vet bedre", de spiser dårlig mat selv som voksene .... de har ikke "evne" til å hjelpe barna med lekser for de er stokk dumme selv (siden du må ha det med teskje) .... det er ikke dermed sagt at de ikke er glade i barna sine hvis du skjønner hva jeg mener.


#67

Skremmern sa for siden:

Men, Pamina, du kaller det problemstilling, men det vet man vel ikke? Jeg mener, foreldrene er vel ikke på noen måte pliktet å dele sine tiltak med barnehagen? Hva om overvekten skyldes medisiner? Eller så kan det være at barnet har et helt normalt kosthold, men at han eller hun er fryktelig glad i mat?

Det er her skillet går, synes jeg. Er foreldrene normalt oppegående vesner som ikke sender med snop o.l., bør vel barnehagen anta at foreldrene har kontroll? Eller skal de være generelt mistenksomme og nærmest fungere som en kontrolltjeneste?


#68

Pamina sa for siden:

Jeg vil vel tro at om ungen går på medisiner som påvirker vekt, så er barnehagen informert.

Når det gjelder Lisas innlegg - så tror jeg ikke jeg har misforstått, og om du leser det jeg skriver, så er det ikke omsorgovertakelse, men veiledning disse forledrene burde fått. "Dumme" mennesker trenger uten tvil veiledning, at det ikke finnes ressurser blir et annet problem. Om alle barn med omsorgssvake foreldre hadde blitt meldt bekymring om til barnevernet ville det kanskje gitt et tegn til bevilgende myndigheter om at det trengs mer penger for å gi støtte til unger som trenger det. Jeg, personlig, synes det er omsorgssvikt at unger ikke følges opp kostholdsmessig, klesmessig og ikke følges opp og stimuleres slik de burde ha krav på.

Jeg tror samfunnet hadde blitt spart for masse senere utgifter om tiltak blir satt inn tidlig nok. Det er viktig å tenke på barnevernet som en samarbeidspartner og ikke som "politi", hvis ressursene er få, så er det faktisk mulig å be om støtte til å finansiere fritisaktiviteter for barna.


#69

Lisa sa for siden:

Jeg skjønner hva du sier men dette blir et for "elitisk" syn for meg ... man kan rett og slett ikke melde alle disse menneskene til barnevernet i Norge!


#70

Skremmern sa for siden:

Det er ikke sikkert, det kommer an på hyppigheten. Du skjønner likevel gangen i innlegget mitt? Barnehagen har ingenting med barnets vekt å gjøre, men jeg er enig i at de kan bestemme hva som ikke hører hjemme i matpakka. En bekymring går mer på hele barnet, hele bildet, gjør det ikke, og ikke overvekten alene?


#71

Pamina sa for siden:

Jeg skjønner hvor du vil, Skremmern.

Tenkt utfra at de fleste foreldre er oppegående, så vil jeg tro at barnehager ikke vil legge seg oppi barnets vekt. Om de ser overvekten som et symptom på bakenforliggende problemer av andre slag i familien så regner jeg med at de vil forsøke å finne ut hva som skjer med barnet. Hvis de ser at barnet lider (ikke kan følge med i lek, unormalt slitent på tur) så hadde jeg i alle fall satt pris på om de luftet det på en ok måte med meg som forelder, og med andre dersom de mener at jeg ikke er god nok til å følge opp.

Jeg tror vel ikke noen foreldre ønsker å være dårlige foreldre og håper og tror at mange kunne endre seg med riktig veiledning. naiv


#72

Lisa sa for siden:

Beklager men slik fungere jo strengt tatt ikke verden desverre! og i dette tilfelle så er vel hele problemet at disse foreldrene ikke nødvendigvis ser på seg selv som "dårlige foreldre". Hvis de kommer fra en viss type "klasse" mennekser så er det det livet de lever som er normalen for de. Lett for andre å dømme men som sagt, de mener jo bare godt .... (f.eks hvis du har vokst opp på pølser, grøt og pannekaker selv så er jo ofte det "normen", hvis du kommer fra en familie med null "kulturell kapital" kan du ikke forvente at de tar med barna på masse "givende" aktiviteter osv osv. )


#73

Filifjonka sa for siden:

Jeg ser dette som en oppgave litt utenfor det barnehagen skal tilby.


#74

Propella sa for siden:

Jeg kjenner noen som fikk beskjed fra helsesøster på skolen at eldste barnet var overvektig. Barnet har det vanskelig pga overvekten både fysisk og psykisk. Istedet for å ta fakta til seg og gjøre noe med overvekten så reagerer foreldrene med å nekte mer kontakt med HS. Det yngre søskenet er også overvektig. Mor jobber innen omsorgsyrket og har god utdannelse. Likevel evner ikke foreldrene å se at barna er overvektige. Barna sliter generelt med det sosiale. Foreldrene har høy styrke i glassene på "foreldrebrillene". Hvis en barnehage hadde tatt opp noe med disse foreldrene ville det endt med at de tok barna ut. De har ingen kontakt med HS siden de finner det uhørt at de ble bedt om å passe på kosten til barna.

I noen tilfeller vil det være greit for barnehagen å ta opp dette problemet. Det gjelder de foreldrene som evner å se barnet sitt for det de er og ikke bare gjennom "foreldrebrillene". I andre fall, som jeg gir et eksempel på, bør det ikke nevnes i det hele tatt. I slike tilfeller bør barnehagen heller kontakte helsesøster og/eller barnevern.

På generelt grunnlag så synes ikke jeg at å veilede foreldrene i forhold til kosthold og aktivitet er en oppgave som bør pålegges barnehagen. Barnehagen skal selvsagt sørge for et godt kosthold i barnehagen og aktivitet. Det kan være et emne på foreldresamtalene men da bør de ha hatt kontakt med helsevesenet først.


#75

Pamina sa for siden:

Det mener jeg og, men i og med at barnehagen har mer kontakt med barna enn det helsesøster har, så mener jeg at de bør ta tak i ting og melde de riktige instansene slik at denne typen veiledning kan bli gitt.

Sånn fungerer det i alle fall i skolen, problemet da er at, i alle fall i ungdomsskolen, det er såpass seint, at yngre barn som sliter med omsorgssvikt på et eller annet plan prioriteres langt foran de ungene som har gått for lut og kaldt vann i lang tid. Vi opplever ofte at elever har blitt satt på vent gjennom hele livet. Jeg har selv snakket med barnehageansatte som er langt fra overrasket over at det har gått galt for unger når de har gått på ungdomsskolen.

Jeg tror kanskje at vi er litt for redde for å ta "nabokjerringansvar"


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.