Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kommer trærne til å bli hogd nå mon tro?

#1

Azi sa for siden:

Da var vi lei etter 2 år med forhandling med naboen, så nå idag ringte vi til advokat og han skal sende brev til naboen. Så da blir det spennende å se om han hogger disse trærne. Skikkelig surt at vi om sommeren ikke skal ha noe sol etter 14-15 tiden. Mens han sitter der og koser seg i shorts, sitter vi og fryser rumpa våres i skyggen.

Så tvitvi at han hogger dem ned før sommer, så kanskje i år etter 2 år får vi sol lenger enn 14-15 tiden. :tvitvi:


#2

Joika sa for siden:

Hva er grunnen til at han ikke vil hogge de da?


#3

Azi sa for siden:

Født vrang? Nei jeg vet ikke. Han vil vi skal bygge ut hagen hans gratis. Og det går vi selvsagt ikke med på. Må være måte hvor mye man lar seg bli melket.


#4

kisha sa for siden:

En kjenning av meg tok motorsaga i egne hender, etter å ha sendt brev til naboen uten resultat. Han ble anmeldt, og saken henlagt.

Jeg håper dere slipper å gå til slike drastiske skritt.


#5

Azi sa for siden:

Nei nå sender advokaten brev til han. Og om han ikke gir beskjed iløpet av 14 dager så blir saken sendt videre i hans bekostning.

Jeg vil bare ha sol i sommer litt lenger enn to tiden. Så får vi se hvor langt han vil dra denne saken ut.


#6

Irma sa for siden:

Kan man tvinge naboer til å hugge trær mot sin vilje altså? Jeg kan liksom ikke helt se den store urettferdigheten, sorry Azi. :sorry: Når man kjøper en eiendom med sjenerende trær på nabotomten, så må man jo ta de sjenerende trærne på kjøpet? En annen sak er å gå inn i en konstruktiv diskusjon, og det å være litt grei. Men jeg synes vel ikke man kan forvente at naboer ordner eiendommen sin etter andres ønske, sånn i utgangspunktet. Mulig lovverket sier noe annet.


#7

Mani sa for siden:

Tenker som deg jeg Irma, men for all del, jeg håper det løser seg for dere Azi.


#8

Azi sa for siden:

Irma, forrige eier skulle ta trærne lenge før vi skulle flytte inn. Han flyttet og de nye eieren har fått for seg at dem vil være vanskelig.
Dessuten så finnes lover Irma, Grannalove 3. Der det krevs hvor langt i fra grensen trærene kan stå også så klart om trær skygger for solen osv. Trærne står nesten på våres tomt. Grenene står mer på våres tomt enn hans da.

Det er snakk om noen falleferdig trær her altså ikke noe å slåss for. Ett av dem kan vi risikere å få rett i stuevinduet om det blir storm.


#9

Misteri sa for siden:

Så det hadde vært helt i orden for deg å sitte i skyggen å se på naboen sitte der i sola å kose seg? Pga. noen trær? Store skyggefulle trær hører hjemme i skogen, å ikke i en hage i et boligstrøk.

Det finnes lover på dette også, så lenge det er sjenerende for naboen og man ber naboen felle det så skal det mye til for at han slipper. Det har også noe med antall trær å gjøre og høyden på det. Granneloven som også nevnes her er kjekt å lese.

Vi har en nabo med et 30-40 meter høyt bjørketre, han nekter å skjære det ned, han blir nå tvangspålagt å fjerne det.


#10

Joika sa for siden:

Men har dere tilbudt dere å fjerne det da?


#11

Irma sa for siden:

Det har jeg da absolutt ikke sagt? :rolleyes: Det er lov å være misunnelig, spørsmålet er om man kan kreve at naboen ommøblerer eiendommen fordi man selv er misunnelig. Det er en stor forskjell. Noen synes det er ok med trær for å adskille eiendommer f.eks, man kan ha forskjellige interesser. Dersom lover og regler tilsier at Azi sin nabo skal felle trærne, bør de selvsagt felles.


#12

Azi sa for siden:

Vi har tilbudt å hjelpe han. Han vil ha hagen bygd ut på våres bekostning han. Det er hans tilbud!
Altså han bor oppforbi oss og vi er nede i bakken og får alle bladene og gamle grenene og alt i hodet.

Nettopp Misteri. Det er jo trossalt ikke sol i Norge 10 måneder i året. Og det lille solen man får. Det vil man gjerne nyte også.


#13

Elisabet sa for siden:

Kjedelig når det blir sånn. Håper ting kan ordne seg på en grei måte. Skjønner godt at du er irritert. (Og jeg som irriterer meg over et stort tre 2 tomter bort på andre siden av veien som sperrer for solen etter kl. 20 på kvelden på sommeretn, burde ikke tenkte tanken på å klage engang.) :sparke:


#14

Maz sa for siden:

Jepp, det kan man om trærne er blitt veldig høye for sin plassering. Det er grenser for hvor nær en nabo trærne kan stå. Et tre kan ikke stå nærmere grensen enn 1/3 av sin høyde. Et tre på 6 meter må stå 2 meter unna tomtegrensen.

Våre naboer har en "hekk" med bjørketrær som vi fikk opplyst om at vi kan kreve fjernet. Naboen beskjærer disse og de er vel akkurat på 2 meters grensen (ikke tre om det er under 2 meter). Vi plages jo ikke å lar det består.

Argumentet ditt henger på greip når du kjøper et hus ved flyplassen eller ved en vei osv, men ikke på trær. Trær vokser, og er ikke noe fast.


#15

Azi sa for siden:

Trærne her er rundt 6-8 meter lange og står litt unna grensen. Den som står lengst bort, det er bare halv meter i fra vår tomtegrensen.


#16

Azi sa for siden:

Åå det høres jo ut som drøm å ha sol helt til åtte på kvelden!


#17

Elisabet sa for siden:

Men det er jo da etter ungene har lagt seg at jeg vil nyte kveldssola på terrassen i ro og fred. Naboene våre har sola nemlig helt til halv ti, så jeg har jo bare sammenliknet med dem, men skjønner jo at ikke alle har det så bra.


#18

Tertit sa for siden:

Naboen vår ville gjerne få felt et tre som sto på vår eiendom. Vi hadde ikke så veldig lyst til å felle det, da grenene danner et tak i kroken på vår ene terasse. Da det i grunnen bare var toppen av treet som skygga for sola til naboen, ble løsningen å felle kun toppen. Naboen hadde et tre som vi gjerne skulle ha felt. Det måtte tenkes nøye på, for han var ikke så veldig lysten. Vi sa det var greit, da den tok utsikt og ikke sol. Etter en stund, felte han likevel krona. Et års tid etter for resten av treet. Og godt naboskap har vi enda.


#19

Azi sa for siden:

Ja vi har også sånn godt naboskap med de fleste naboene her. Utenom han oppforbi da. Han har mistforstått når man prøver å være hyggelig.
Han kaster søppel og hageavfalle sitt ned på våres tomt og later som ingenting. Skikkelig uffyselig.


#20

Misteri sa for siden:

Du så ikkeuretferdighet i at de nektet, det var det jeg tenkte da jeg så meldingen din. Derfor kommentaren. ;)

Uanset, jeg syns ikke store trær hører hjemme i et boligfelt okke som. Fine eller ikke, trær hører hjemme i skogen. :nemlig:


#21

Misteri sa for siden:

Da samler du opp søppelet hans og setter det på trappa hans, med lapp om at han mista vist noe på plenen deres. :nemlig:


#22

Éowyn sa for siden:

Hva skal han med slik digre trær på tomta si da? Det er da trær nok der hvor dere bor. :p


#23

Azi sa for siden:

Vi har bare ryddet det bort fram til nå. :sparke: De fleste sier at vi skal gjøre det du sier. Eller kaste det opp til han igjen.
Men vi orker rett og slett ikke. Vi skal sette opp gjerde også noen busker foran gjerden, men først må han ta disse trærne.


#24

Azi sa for siden:

Ja ikke sant. :haha:
Vi bor jo bare 1-200 meter i fra skogen. Trodde at det holdt massevis.
Kanskje jeg skulle tipse han om denne tråden! :humre:


#25

Maz sa for siden:

Om det er bare en halv meter fra grensen er det jo innlysende at dere kan kreve det fjernet.

Lykke til.


#26

Azi sa for siden:

Den som står mest bort er kun halvmeter unna. De 3 andre trærene står rett før grensen vår.

Takk. Jeg håper at han fjerner dem. Nå har han 1 måned på seg hvertfall. Så tvitvi.


#27

Maz sa for siden:

Alternativt får dere ta røttene på deres side.... Dere trenger å grave litt i hagen, ikkesant?


#28

Azi sa for siden:

Vi har fjernet jorden som stod på våres side. Siden trossalt det er nedoverbakke ned til oss i fra trærne. Vi trodde jo han ville fjerne trærne da vi fikset den siden av hagen og satt støttemur der.

Det er helt utrolig at disse trærne har klart å stå så lenge. Dem står jo midt i nedoverbakke med lite jord. Deformet er dem da. Men å begynne å ta i røttene tror jeg ikke jeg våger. Er redd han sitter der og gnir i hendene og venter på å få en reaksjon i fra oss. Og det får han ikke. Vi skjønte for lenge siden at han var bare ute etter å få se en reaksjon.


#29

LilleRosin sa for siden:

Trenger du å engasjere advokat da Azi? Er det ikke nok å kontakte kommunen?

I all verden. Har det blitt litt lite sukker i dag?


#30

Azi sa for siden:

Kommunen her tar ikke slike ting. Har surfet endel på det. Ser ut som eneste riktige tingen å gjøre er å gå til en advokat.


#31

LilleRosin sa for siden:

Så kjipt. Det er jo ganske surt å måtte betale advokathonorar for noe som burde være en formalsak fra kommunens side.


#32

Azi sa for siden:

Egentlig burde dette vært bare en enkel nabosak. Men å velge sol eller 1500 kr til advokat. Vi valgte solen. Kjedelig og sure penger ja. Men det er verdt det.


#33

Veronal sa for siden:

Man kan nok ikke tvinge naboen til å fjerne trærene. For å få fjernet trærene etter Grannelovparagrafen som Azi og Maz nevner så kreves det at trærene er mer til ulempe for deg som nabo (de må være av "nevneverdig skade eller ulempe" for deg) enn de er til nytte for vedkommende som eier tomten trærene står på.

Har trærene noen funksjon for naboen? Estetisk? Hindring av innsyn? Andre ting?

gammel.viover60.no/nytt-nyttig/jurist/nabotre.html


#34

Azi sa for siden:

Hadde det vært noe så hadde vi ikke stresset med det i 2 år og engasjert en advokat tilslutt. Det er jo ikke akurrat en drømmesituasjon man vil være oppi.

Føler jeg gjentar meg her. Men trærne har ingen funksjon for naboen. Utenom irritasjonmoment for oss og tydeligvis glede for han.


#35

Veronal sa for siden:

Jeg skjønner dine argumenter, Azi. Som regel er det to sider av en sak, og jeg tror ikke nødvendigvis at du etter 2 år med nabokrangling (?) er den beste til objektivt å vurdere naboens behov for trærene sine med mindre din nabo har sagt rett ut at vedkommende kun vil beholde trærene for å plage vettet av dere. Har naboen din overhodet ingen saklige argumenter som vedkommende kan klare å hoste opp nå som advokat blir innblandet? I så fall bør dere ha en god sak.


#36

Misteri sa for siden:

Det har det helt sikkert. :rolleyes:


#37

Azi sa for siden:

Han har ikke hatt noe god grunn til nå. Han har bare kommet med tomme løfter også det siste da, at hvis han fikk hagen så skulle han ta trærne.
Vi har faktisk ikke kranglet med han. Prøvd å holde det ganske så sakelig. Skal jo trossalt bo her. Men om han klarer å komme med en god grunn hvorfor råtne falleferdig trær som ikke har noe funskjon i hele tatt så skal han få lov å beholde dem.
Han er innflytter selv, så han har ikke akurrat plantet dem og sett dem vokse og derfor har vanskelig for å ta farvel.
Er glad for vi eier stortsett alle trærene over 2,5 mål i fra oss og utover. Utenom disse da. Og det er jo nettopp de som er problemet! :mumle:

Det var til Vero..


#38

Azi sa for siden:

:trøste:Ikke tenk på det snuppa.


#39

Veronal sa for siden:

Har dere tilbydt dere å dele kostnaden med å fjerne trærene?


#40

Azi sa for siden:

Jeg svarte faktisk på nesten det samme tidligere! :humre:
For å sitere han. Han ville først bruke det til å fyre i ovnen.
Også var det vist ikke det han ville, han ville utvide hagen sin. Og det han vil vi skal ordne det for han.
Det koster faktisk over 100.000 å sette opp støttemur helt opp til han og pluss må vi da gi bort en goddel av våres tomt for at han skal kunne ha utvide sin hage da enda mer.
Yea right drøm videre burde vi ha sagt til han.


#41

Nooria sa for siden:

Nesten det samme er ikke det samme :cool:. Jeg skal spørre naboen vår om å fjerne noen trær som skygger veldig for lyset i stua vår, og da skal jeg tilby meg å stille med noen som fjerner det. Ettersom han ikke ser ut til å ha noe ønske om å fjerne de selv (ettersom de står der fortsatt mener jeg), så regner jeg med at han ikke vil være så ivrig på å gjøre jobben. Det er flere menn i nabolaget som mer enn gjerne tar jobben mot å få bedre havutsikt.


#42

Adrienne sa for siden:

Jeg tenker som Veronal. Det er ikke bare, bare å få igjennom fjerning av trær, selv om det sjenerer dere aldri så mye. Vi undersøkte dette grundig for noen år siden, da naboen vår så fint tilbudte seg å fjerne trærne som står på vår side av gjerdet, etter at de allerede hadde fjernet flere andre trær inne på vår tomt da vi var på ferie. Siden de var så utrolig frekke gikk det en liten f... igjennom oss og trærne står der fortsatt. Jeg sier ikke at dere har oppført dere like teit som vår nabo, men poenget er at vi fant ut at vi kan ha de trærne der ganske lenge, for det skal veldig mye til for at man får tillatelse til å fjerne andre sine trær.


#43

Azi sa for siden:

Vi går via loven og den veien. Så får vi satse på at det ikke vil ta så lang tid.
Det er hærverk å drive å ta andre sine trær uten tillatelse. Så frekk trodde jeg ikke folk var engang.

Akurrat disse trærene så tror jeg det kommer til å bli fjernet. Dem er for gammel og står alt for nærme og kan ødellege eindomen vårt om dem faller.


#44

Candy Darling sa for siden:

Jeg skjønner ikke at folk er så glade i trær. :barnslig og furten over nabotreet som tar sol fra oss også:


#45

ElinM sa for siden:

Det er lov å fjerne grener som kommer inn på deres eiendom, er det ikke? Og dersom man er litt sleip, er det visstnok et fint knep å slå i noen kobberspikere i treet, for da dør det.


#46

Azi sa for siden:

Jeg er veldig glad i trær, men ikke disse naboene sine! :humre:
Vi har mange trær på tomten vår. IKKE denne delen der hovedhuset er på da. Fine nydelige trær! Hus til mange ekorn. :glis:


#47

Miss Norway sa for siden:

Vi fikk fjernet over 20 digre trær på nabotomten og har fått ufattelig mye mer sol og lys. Men vi har bekostet det da. Dealen var at han ikke fikk noen utgifter og at hagen ble gjort pen etterpå uten alle de stygge stubbene. Så om ikke lenge kommer det anleggsgartnere der for å plante litt nye busker og fjerne stubber o.l. Alt bekostes av oss da. Skulle bare mangle synes jeg; han er glad i trærne og har IKKE noe behov fo å fjerne dem, og de står helt lovlig. Og det er vi som får økt verdi på boligen vår, ikke ham.


#48

gajamor sa for siden:

Utrolig hvor mye styr man kan lage for noen stygge trær som tar både lys og utsikt :rolleyes: Vi fjernet nylig en krattskog som sto på kommunal grunn og tok hele utsikten vår. Først gikk jeg en runde med barnevogn og fikk overtalt de fleste naboene. Så gikk mannen en runde og overtalte de siste gamle kjerringene som ikke ble sjarmert av en liten baby, men som derimot likte kjekke unge menn. Da vi hadde snakket med alle vi trodde hadde noe som helst å si hogde vi ned skogen. Plutselig, da vi var så å si ferdig, dukket det opp ei dame, som kunne se denne skogen når hun sto på tærne helt ytterst på tomta si, og lurte på hva vi holdt på med. Nå ble det jo fullt innsyn til henne... Da var vi heldigvis ferdige med hogsten, så det var ikke så mye hun kunne gjøre :D

Det beste var at naboen ble inspirert, og hogde ned masse trær hos seg. Så hvis vi bare sprenger huset nedenfor oss ei natt de er borte, så får vi panoramautsikt!


#49

Maverick sa for siden:

Snufs.

:Idefix:


#50

Donald sa for siden:

Det skal veldig mye til for å få felt trær. Nedfall fra trær er for meg ikke grunn nok til at man kan kreve de hugget. Avstand fra tomt har heller ikke mye å si. Det skal rett og slett være til tydelig skade og ulempe som andre sier for at de kan felles. Det skal endel til. Jeg synes samtidig det er leit at noen skal fjerne det som er på et boligfelt. Det tar kort tid å få ned, men det tar noen år før de vokser opp igjen.

#51

Azi sa for siden:

Jøss ser ut som det hadde vært lettere om det hadde vært kommunen som eide det. Utenom så klart damen som måtte stå på tå for å se trærnene da. Det er vel alltid en eller annen som MÅ være vanskelig. Det merker vi jo her.

Disse trærne tar ikke utsikt. Det er ikke noe utiskt den veien heller.


#52

Maverick sa for siden:

Kanskje han liker trærne sine. Det kan hende. Vi finnes fortsatt, vi treelskere.


#53

Azi sa for siden:

Han kan plante nye levende trær, ikke beholde trær som er halvdø! :nemlig: Også så klart lovlig i sin egen tomt. Langt opp fra bakken vår.


#54

Elisabet sa for siden:

Nærmeste naboen vår har hatt ei diger furu i hagen sin hvor alt av barnåler og kongler havner i hagen vår. Den har aldri skygget for sola, men den har irritert oss ganske mye i løpet av over 10 år nå. Dette er en veldig grei nabo, så han har sagt de siste par årene at det er bare å ta furua (og vi har ikke spurt engang), men han kom ikke til å gjøre det selv både fordi han ikke orket eller hadde redskap til det. Det var stort tre så det har liksom aldri blitt til at vi har gjort det, men for noen uker siden så kom de to andre naboene våre frem med motorsaga og tok den ned. Tenker naboen ble overrasket når de kom hjem fra Spania. :knegg:

Håper dere får fikset det raskt på en grei måte. Sånne teite kraglete naboer er kjedelig å ha. Vil han ikke la dere fjerne dem og dere gjør det og tar vekk røttene og fyller på litt jord? Må da være verdt sola på tomta det?


#55

Azi sa for siden:

Planen var å fikse det fint opp der da. Vi gravde og lagte støttemur og hadde alt klar ifjor for å ordne det fint der. Vi tok vekk noe jord også, slik at det ble lettere. Planen var at han skulle ta trærne i samme slengen.

Vi har hele tiden sagt vi skal hjelpe han, bare han går med på å ta dem ned. Han har jo sagt at han skal ta dem ned også da. Men han klarer ikke å bestemme seg.

Uannset så skal dem nok ned. Det føles bare godt å bli kvitt dem snart. Og hjelpe han det skal vi gjøre, men ikek pokker at vi utvider hagen hans. Men fjerne røtter og slikt det er minste problemet. Om han vil ta imot hjelpen da.



#57

Maverick sa for siden:

Jeg liker trær! :hjerter: Spesielt gamle, halvdøde.


#58

Azi sa for siden:

Kanskje du kan få disse da? :hyper:


#59

Maverick sa for siden:

Du har ikke skjønt poenget med trær, Azi. :skuffet:


#60

Propella sa for siden:

Det mange vrange naboer. Vi hadde en som hadde eide en tomt hvor det ikke stod noe hus. Når vi byggde gikk vi runden til alle naboene. Vi kjørte også til denne naboen for å få underskrift og svare på eventuelle spørsmåø. Tenkte at vi skulle være hyggelige å la naboene slippe å gå på posten for å hente et rekomandert brev. Denne naboen nektet og vi måtte sende rekomandert.

Vi og noen andre naboer ønsket å få fjernet noen trær fra denne tomten som skygget for oss. Vi tilbad oss å gjøre det og kjøre veden hjem til han hvis ønsket det. Ikke aktuelt. Da ringte vi til kraftselskapet som kom å fjernet trærne. Det går en kraftlinje over deler av tomten og da forsvant noen trær. Nå er tomten solgt og trærne ryddet bort. :)

Vrange naboer er pyton.


#61

Kanina sa for siden:

Tree-hugger og tre-hugger har visst fryktelig forskjellig betydning, ser jeg nå!


#63

bina sa for siden:

Det er ikke kommunens bord. Det er et privatrettslig forhold.



#65

Polyanna sa for siden:

Men dere kan vel bare gå i gang og skjære de greinene som henger over deres hage, kan dere ikke?

Sånn som en begynnelse?


#66

ElinM sa for siden:

Nei, strengt tatt ikke. De skal først varsle naboen om at de ønsker å få fjernet disse greiene. Dersom naboen ikke gjør det, kan de selv fjerne dem på egen hånd.


#67

Veronal sa for siden:

:jupp:

Jeg vil tippe at det krever at man spesifikt ber naboen om å fjerne greiner og at det ikke holder at man har uttrykt en misnøye over trærene generelt i 2 år? :gruble:


#68

Mikkeline sa for siden:

Håper dere blir kvitt trærene, Azi.

Det er jammen ikke alltid like lett, det kan jeg skrive under på.
Vi har ventet på fjerning av en diger eik på nabotomten i nesten 8 år. Vi har et greit forhold til naboen som eier eiken, og de har besåret de fleste grenene som er til sjenanse for oss med tanke på sol. Men en av naboene vår (han som har grense nærmest treet, og som må føre saken i henhold til naboloven) har tirret denne naboen så kraftig at at de ikke har har hatt noen interesse av å fjerne treet. Men nå ser det ut til at styret i sameiet har overtatt kontakten med naboen, og da løste det seg plutselig. Så da ser jeg frem til en sommer med masse sol, og en høst uten løv over hele eiendommen vår! :D


#69

Azi sa for siden:

Hva mener du Veronal? Eller rettere sagt, hva prøver du egentlig å si her?


#70

Azi sa for siden:

Har vi lov til det da?


#71

ElinM sa for siden:

Dette skrev jeg om i innlegget som fulgte rett etter Polyanna sitt: Nei, du har ikke lov til det, ikke før du på forhånd har varslet naboen om at du vil ha greinene fjernet. Dersom han så ikke fjerner dem innen rimelig tid, kan du fjerne dem.


#72

Azi sa for siden:

Han har gitt inntrykk at vi ikke kan gjøre noe med tree. Så da har vi holdt oss unna.


#73

Maverick sa for siden:

Jeg gjetter på at Veronal tolker lovteksten dithen at dere er nødt til å ha bedt om at spesifikt de grenene som går over deres eiendom må fjernes, før dere eventuelt kan gjøre det selv.


#74

Azi sa for siden:

Ja jeg vet hvor og hva Veronal sikter hen. Og det var ikke det jeg tenkte på heller.


#75

ElinM sa for siden:

Naboloven paragraf 12 gir dere rett til å kutte trær, greiner eller røtter som kommer inn på deres eiendom dersom disse er til nevneverdig skade eller ulempe, og dersom eier er varslet men han ikke har fjernet det innen rimelig tid. (Obs dere har kun lov å kutte det som er inne på deres eiendom.)

Du kan lese litt her: www.viivilla.no/articles.asp?articleid=30616


#76

Azi sa for siden:

Takk ElinM for link.


#77

Veronal sa for siden:

:jupp:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.