Hele poenget deres var jo at han spiste mye mindre enn henne. Men de trodde hun spiste like mye, og at det dermed var forbrenningen som hadde "skylden".
Muskler trenger jo mer mat, dermed så vil jo en person med meg muskler forbrenne mer på tross av at metabolismen er det samme. Sånn sett vil de fleste menn forbrenne mer enn en gjennomsnittskvinne.
Jeg oppfattet det ikke sånn. Jeg oppfattet det som om at de kun sa at ulik forbrenning ikke var grunnen til at han var lett og hun var tung. Det var vel mer for å avkrefte enn å bekrefte at forbrenningen hadde innvirkning tenker jeg.
Enkelte av oss må jobbe mye mer for å forbrenne maten. Men hormoner og stoffskifte og sånt har jo og noe å si på om man går ned i vekt.
Men selvfølgelig her skylte de på at hun ikke spiste så mye og han spiste mye og at han da sikkert hadde mye høyere forbrenning.
Men de sa jo heller ikke hvilken jobb de hadde. Kanskje hun hadde et kontoryrke og han et hvor man beveger seg mer. Selv om man ikke trer så kan det være forskjell på bevegelsen i løpet av dagen.
Men hvis man ser bort fra kosthold og trening så ER jo forbrenning alt! Forbrenningen er jo "motoren" i kroppen, den som styrer hvor mye av det vi spiser vi gjør nytte av. Hvis man har lav forbrenning, så må man spise mindre og trene mer. Hvis man har høy forbrenning så må man spise mer. Snakket senest i dag med en fyr som sliter med veldig høy forbrenning samtidig som han ikke er den i verden som er mest glad i mat. Og som ikke vil spise usunt. Og han er mager!
Hvis to personer har lik forbrenning, og den ene holder vekta mens den andre går ned, så må det bety at den som går opp i vekt enten spiser for mye og/eller beveger seg for lite. Akkurat det er veldig enkelt. Og man kan øke forbrenningen med å trene mer - jo mer muskler, jo høyere forbrenning.
Så forbrenning er ikke alt, samtidig som det er alt, for det er hvor mye av det man spiser man klarer å forbrenne, som til syvende og sist vil bestemme om man legger på seg eller tar av.
Joda, det er ALLTID en sammenheng mellom kalorier, forbrenning og vekt.
Mht de to eksemplene du sier. Lavkarbo innebærer at man spiser mer proteiner og fett. Når kroppen skal forbrenne så fortrekker den karbohydrater og fett framfor proteiner. Proteiner man ikke forbrenner blir gjort om til fett. Dvs at spiser man for mange kalorier og for mange av dem er fra proteiner, så vil kroppen gjøre disse om til fett. Og man vil miste muskelmasse. Muskler veier mer enn fett. Dvs at man kan gå ned i kroppsvekt, men få en tilsvarende mindre sunn kroppsammensetning. Ikke bra.
Tilsvarende mht trening og gå opp i vekt. Muskler veier mer enn fett. Trener man masse vil man gå opp i vekt. Både fordi man får mer muskler, fordi man lagrer mer vann, og fordi man får mer blod. Et normalt mennske har ca 5 l blod. Et godt trent menneske kan ha det dobbelte!
Ergo er det helt tullete å kun se på vekten når man trener. BMI passer overhode ikke for et menneske med lav fettprosent og masse muskler.
Feks var hun som underviste oss i Fitness (treningslære) på Norges idrettshøyskole en skikkelig slank og atletisk dame. Som trente daglig og spise sunt. Og hadde en BMI på 27. Overvektig om en kun skal se på BMI. Og et veldig godt eksempel på at BMI ikke alltid er et godt mål på om man er overvektig eller ei :nemlig:.
Forbrenningen sier noe om hvor mange kalorier man bruker. Hver og en av oss har en hvilemetabolisme (dvs hvor mye vi forbrenner når vi er i tilnærmet hviletilstand). Den kan måles, og det var vel det som ble gjort i programmet. Så forbrenner man alt etter hvor mye man er i aktivitet og alt etter hvor mye man i utgangspunktet veier - tykke forbrenner mer per minutt aktivitet. Og alt etter hvor mye muskler man har. Og det er rett og slett slik at om man spiser mer enn det man forbrenner, ja da legger man på seg. Det er i grunnen ikke så mye å diskutere, akkurat det der, det må vel kunne kalles en naturlov - det man ikke klarer å kvitte seg med, det legger seg der vi ikke vil ha det.
Og aktivitet forbrenner ikke bare der og da, men en skikkelig god treningsøkt kan føre til at man har økt forbrenning (også når man hviler) i opp mot 12 t etter at man har satt seg på rompa.
Det er en ganske allminnelig myte at man kan øke muskelmasse ved å spise ekstra proteiner. Mange kroppsbyggere bruker mange penger på proteintilskudd fordi de tror det vil hjelpe dem til å få raskere muskler. I dag vet man at det er helt feil. Man kan like gjerne skyle hundrelappene ned i toalettet. Fysisk aktivitet er den eneste måten å bygge muskler på.
Og videre:
Generelt sett kan man si at så lenge den totale energitilførselen er tilfredsstillende, vil man få i seg en tilstrekkelige mengde proteiner, til tross for at proteinbehovet øker ved trening. Økt aktivitet gir økt forbruk av energi og proteiner som igjen gir økt inntak av mat og dermed også proteiner.
Og så enda videre:
Kroppen har kke kapasitet til å lagre overskudd av proteiner. Overskuddet av proteiner vi spiser brukes som energikilde eller omdannes og lagres som glykogen eller fett. Sposer man et stort overskudd av proteiner vil man legge på seg (proteiner ommdannes til fett) og ikke få mer muskler som mange ønsker.
MEN man trenger proteiner, for proteiner gir engergi og bygger muskelceller. Så om man får i seg for lite energi, vil kroppen bruke proteinene som er lagret i kroppen, altså i musklene, og man vil tape muskelmasse. Dvs at om man slanker seg kraftig, så vil man tape muskelmasse.
Men jeg tror ikke folk som spiser lavkarbo, masse kalorier mye fett og en del proteiner går ned i vekt fordi de mister muskler forsatt. Er ikke helt overbevist på den.
Bare for å korrigere meg selv, det er ikke musklene i seg selv som blir fett, men hvis man spiser for mye proteiner så blir de lagret som fett, de blir ikke gjort om til muskler, hvis du forstår hva jeg mener? Proteiner er byggesteine som blir muskler, men man må trene for å bygge muskler, og det holder med de proteinene man naturlig får gjennom kosten. Som bør være 50-60% karbohydrater (vel å merke komplekse karbohydrater (grove korn, frukt, grønnsaker, minst mulig sukker og enkle karbohydrater. En karbohydrat er ikke en karbohydrat, og Fedons glykemiske indeks har noe for seg). 30% fett (fett er heller ikke fett, det er flerumettet fett man vil ha i seg) og 10-20% proteiner.
Poenget er enkelt og gret at når kroppen skal forbrenne så velger den det som er enklest tilgjengelig, og er karbohydrater. Og i motsetning til protein så kan karbohydrater lagres som energi i kroppen. Det omdannes til glykose og lagres som glykogen i lever eller muskler, og omdannes vanskelig til fett, da det er en veldig energikrevende prosess.
Fett lagres som fett i kroppen, og hentes som energi når glykogenlagerne i kroppen er tomme. Deretter går kroppen løs på proteinene som er lagret. Og da tydeligvis like gjerne dem man har i musklene, som dem som er lagret som fett.
Hvis jeg har forstått alt riktig da. Hvis noen som har pittelitt mer kunnskap enn meg om dette føler for å korrigere meg, så feel free :knegg:
Summa summarum så er kroppen en kompleks ting, gitt.
Men er du sikker på at kaloriinntaket er så stort om man går på lavkarbo? Jeg har ikke regnet etter så jeg vet ikke, men jeg blir i hvert fall mye mettere av fett enn av karbohydrater. Kan lettere overspise om måltidet for det meste består av karbohydrater, og da blir kaloriintaket for stort.
Ja, kroppen vil alltid forbrenne karbohydrater først, og spiser man mye av det vil kroppen ikke rekke å forbrenne fett.
Proteiner kan omdannes til karbohydrater (energi) i kroppen hvis man har for lite, karbohydrater er derfor strengt tatt ikke nødvendig.
Mange på lavkarbo spiser under 20 g karbo i døgnet og er da i Ketose. Det setter ordentlig sving på fettforbrenningen, som jo mange av oss ønsker å øke. Det samme vil også skje hvis man spiser færre karbohydrater uten å være i ketose, da kroppen ikke blir så opptatt med å forbrenne karbo hele tiden.
Jeg skal ikke gi meg ut for å være en superekspert, for det er jeg overhode ikke, men slik jeg forstår det så er det sånn at det kroppen fortrekker når den skal bruke energi er karbohydrater. Får den ikke det, går den løs på fettet Får den ikke det, så går den løs på proteinene. Enten de man inntar i kosten, eller de man har i fett eller muskler, hvis man ikke får i seg nok energi.
Spiser man mer proteiner enn kroppen forbrenner, så blir de lagret som fett. Enkelt og greit fordi det er slik kroppen lagrer proteiner den ikke bruker. Så hvis man spiser for mye proteiner, så må det nødvendigvis bety at kroppen gjør dem om til fett.
Jeg må innrømme at jeg ikke har nok peiling på lavkarbo-dietter, men etter det som ble forelest på NIH så kan jeg ikke se at det er noe særlig smart i lengden. Fedon har et stort poeng mht at man bør spise mat med lav klykemisk indeks, men det er et godt stykke derfra til at man ikke skal spise karbohydrater i det hele tatt. Iom at et er det kroppen foretrekker som brennstoff, og iom at overskudd av proteiner ikke kan lagres som energi, kun som fett, og ikke som muskler.
Men jeg har jo vært lenge nok på FP til å vite at det er delte meninger om det, og mange som brenner for lavkarbo....
Det at kroppen ikke rekker å forbrenne fett om man spiser for mange karbohydrater stemmer ikke. Dvs det stemmer om man spiser for mye, men det stemmer også om man spiser for mye proteiner eller fett også.
Hvis man bare sitter på rompa og ikke leer et øyelokk så er sikker dette med ketose etc ganske smart :rolleyes:.
Årsaken til at man går ned i vekt på en sånn diett kan ha sammenheng med at det koster kroppen mer energi å forbrenne 1 gram fett enn 1 gram karbohydrat. Sagt på en enkel måte forbrenner du mer ved å spise proteinrik kost enn på å spise karbohydratrik kost dersom energiinholdet er det samme.
Hvis du spiser x antall kalorier og sørger for at du lever et liv der du forbrenner mer kalorier enn det du tar inn, så vil du gå ned i vekt enten du spiser det ene eller det andre.
Saken er den at om du spiser for mye, så er det bedre å spise for mange karbohydrater enn proteiner og fett, fordi karbohydratene vanskelig lagres som fett, de lagres som energi som kroppen lett forbrenner når du bare beveger det. Mens det du spiser av fett og proteiner lagres som fett. Og som du selv sier: det er vanskeligere å forbrenne.
Så det der biter seg litt i halen i grunnen. Spiser du mye proteiner så lagres det som fett. Som er vanskelig å forbrenne iom at kroppen foretrekker å forbrenne karbohydrater.
Så det vil si at når man slanker seg så kan det være en grei måte å gjøre det på, for å kvitte seg med fett. Men vil man slippe å få mye kroppsfett - og man kan ha mye fett uten å være feit, det er veldig viktig å huske!! - da bør man spise mye karbohydrater, for det lagres på en måte som man lett forbrenner når man bare beveger seg.
Sikkert en tungvint måte å si det på. Men poenget er at man kan være feit uten at det vises utenpå - man kan være slank og ha en alt for høy fettprosent. Og det er ikke helsemessig bra!
Man kan rett og slett ikke spise så mye fett og proteiner man vil, fordi det man ikke forbrenner lagres som fett. Punktum og ferdig med det. Men hvis man vil ned i vekt så kan man velge en overvekt av proteiner, og gå ned i vekt. Men da må man hele tiden sørge for å spise mindre kalorier enn det man trenger, hvis ikke blir overskuddet lagret som fett. Kanskje ikke på rompa, men rundt innvollene. Det er kanskje pener, men ikke særlig mye sunnere ;)
Jeg har stor tro på at det ikke gjelder alle nei! Folk er jo forskjellig og det er jo det jeg mener. Selv om man forbrenner 1700kalorier stilleliggende så fungerer det anderledes i praktisk.
Når jeg spiser lavkarbo er frokosten min på ca 1500kalorier. etter det har jeg aldri regnet ut. Men det blir en del mat ut over dagen. Siden man bruker så uhorvelig mengder fett.
Ketose er nok grunnen til at man kan spise så mye.
Nei, for kroppen lagrer bare en viss mengde proteiner, mens den til gjengjeld kan lagre uvisse mender karbohydrater.
Dermed så skal man i praksis ikke trenge telle kalorier så lenge man spiser proteiner og veldig lite karbohydrater.
:eek: Tull og tøys! Proteiner er et næringsstoff og inneholder kalorier. Og de proteinene man ikke forbrenner, blir lagret i kroppen som fett. Det ville vært ren magi om kroppen bare tryllet bort de kaloriene man ikke forbrant. Hvor i alle dager mener du at skjer med kalorier som kroppen ikke klarer å gjøre nytte av blir av? At de bare sklir gjennom kroppen og havner i do. Det hadde vært digg :knegg:.
Jeg aner ikke hvem som har fortalt deg at proteiner man ikke klarer å gjøre nytte av bare forsvinner i løse lufta, men det er så feil som det kan bli. Putter man noe i munnen som inneholder kalorier, enten det er proteiner, fett, karbohydrater eller alkohol (som også er et næringsstoff) så skjer en av to. Enten blir kaloriene forbrent (altså brukt for å holde kroppen i gang). Hvis ikke blir det lagret i kroppen til senere bruk. Karbohydrater lagres som glykogen i lever eller muskler. Fett og proteiner lagres som fett.
Så nei, man kan ikke spise så mye proteiner man bare vil. Enkelt og greit. Jeg har min kunnskap fra lærebøker og forelesninger på Norges Idrettshøyskole.
Det som ER rett er at kroppen bare har bruk for en begrenset mengde proteiner. Og at den foretrekker karbohydrater når den skal lage energi.
Og noe annet som er sant er at kroppen bruker mer energi på å forbrenne et gram protein enn på et gram karbohydrat.
Det er mulig jeg forklarer dårlig eller blander noe her, men jeg har erfart dette selv. Altså jeg har gått ned i vekt uten å telle kalorier og jeg har spist MYE. :nemlig:
Kan du forklare hvordan man da kan leve på proteinbasert kosthold og spise mange tusen kalorier om dagen og likevel gå ned?
Det er flere her som har gjort dette, så det er ikke bare jeg som har denne erfaringen. Ifølge deg er en kalori en kalori. Det kan ikke stemme.
Om man spiser ketogen kost. Dvs. rundt 15-40 karbohydrater pr dag, vil kroppen etterhvert komme i ketose. Ketose er underlig nok en ganske ukjent form for forbrenning for mange "lærde". Jeg sier "underlig nok" fordi det ble skrevet om i medisinske journaler allrede på 1800 tallet. De fleste "ernæringsfolk" her i landet har også en feilaktig oppfatning om hva ketose er og hva det dreier seg om. Drevon visste ikke engang forkjell på Ketose og Ketoacidose. Noe jeg syns er skremmende fra en mann som mener å kunne alt om kosthold......:rolleyes:
Det er også mange hobbyernæringsfysiologer som sprer rundt seg med bastante påstander uten å vite hva de snakker om i denne sammenhengen.
Jeg kan prøve å forklare hva ketose er og hvordan og hvorfor den virker på kroppen.
Det jeg skriver nedenfor er bekreftet av både endokrinolog og av lege. Det finnes masse forskning på dette og alt kan dokumenteres. Det er altså ikke noe jeg tror eller mener - det er fakta.
HVA ER KETONER ?
Ketoner er en normal og effektiv kilde til brennstoff og energi for kroppen vår. Ketoner produseres i leveren, - og kommer fra fettsyrer som blir dannet når kroppsfett brytes ned som erstatning for glukose/sukker. I en ketogen diett, som Ketolysekuren f.eks. – eller dietter som behandler barneepilepsi, kan de små mengder glukose som trenges for at kroppen skal fungere, dekkes av et minimum karbohydrater. Glukose kan også dannes i leveren – fra proteiner. Når kroppen produserer ketoner og bruker dem som brennstoff kalles det for ”ketose”.
HVORDAN KAN KETOSE HJELPE MEG Å TA AV ?
De fleste dietter reduserer kalori inntak. Du tar av, - noe av det er fett, noe er muskelmasse. Mindre muskler betyr nedsatt stoffskifte, noe som gjør at der er vanskeligere å ta av, samtidig som du legger på deg lettere etterpå. Ketose hjelper deg å forbrenne fett. Når du er i ketose bruker kroppen hovedsakelig fett som brennstoff (ketoner). Når du i tillegg spiser nok proteiner behøver ikke kroppen bryte ned muskelvev. Ketose setter også fortgang i forbrenningen. Når leveren omdanner fettet til ketoner kan det ikke bli til fett igjen – i stedet blir det skilt ut gjennom urinen.
MEN ER IKKE KETOSE FARLIG ?
Det er ikke farlig å være i ketose på en lavkarbo diett. Kroppen vår er laget for effektiv bruk av ketoner som brennstoff når det ikke finnes glukose. Ketose blir ofte blandet med et lignende ord, ketoacidose. Ketoacidose er en livstruende tilstand for diabetikere. Og det handler ikke om keto- delen av ordet, men acid – syre. Det er syreforgiftning av blodet og skyldes opphopning av ketosyrer i blodet på grunn av alvorlig insulinmangel. De vanligste årsakene er ved nyoppstått type 1 diabetes og i tilfelle hvor mennesker med type 1 diabetes får annen sykdom med feber som øker behovet for insulin. I slike situasjoner vil blodsukkeret være høyt (over 15 mmol/l) og man finner sukker og ketonsyrer (ketoner) i urinen. Uten behandling vil man raskt blir alvorlig syk med bevisstløshet (diabetes koma). Kombinasjonen høyt blodsukker, sukker og ketoner i urinen bør føre til at man straks kontakter lege. Det er altså det høye blodsukkeret og syreforbindelsen som er farlig. Ketonene er en del av bildet og er et resultat av tilstanden – IKKE årsaken. Diabetikere med type 1 diabetes kan trygt følge en ketogen diett for å ta av fettvekt, men under nøye oppfølging av lege da blodsukkeret må holdes lavt og stabilt.[size=2][/size]
OM KETOSE OG ALKOHOL
Leveren produserer ketoner av alkohol, så teknisk sett vil du fortsatt være i ketose når du drikker alkohol. MEN, problemet er at alkohol omdannes fortere til ketoner enn fett gjør. Leveren vil da bruke alkoholen som brennstoff først fordi det går fortere. Så når du drikker alkohol vil kroppen bruke alkohol som brennstoff og begynner ikke å forbrenne fett igjen før alkoholen er helt ute av kroppen ! Denne raske nedbrytingen av alkohol til ketoner og acetaldehyd (det du blir full av), gjør også at de på lavkarbo kosthold også blir fortere fulle, dvs. tåler mye mindre alkohol enn en som spiser høykarbo. Spesielt om man ikke har spist mat på forhånd.
Mer info ligger inne på [url]www.lavkarbo.no[/url] (hvis jeg får lov å linke dit...;))
En kalori = den energimengden som trengs for å varme opp et gram vann 1 grad.
Koppen er litt mer komplisert laget enn det.
Spiser man ketogen kost - dvs. er i ketose - kan man spise store mengder kalorier OG gå ned i vekt. Men det er ikke likegyldig hva man spiser og hvordan maten er sammensatt. Det må være en viss balanse.
Ketogen kost passer ikke for alle kropper. Men det gjør ikke lavkalori/lavfett heller. Det har med kroppskjemi å gjøre og ingen er like. Men fordi som har prøvd kaloritelling uten å klare å ta av, - men tvert i mot lagt PÅ seg mer og mer, - kan lavkarbo og/eller ketogen kost være en god og vellykket løsning.
Det finnes ingen fasit og det er ikke bare en sannhet. Selv om våre ernæringsmyndigheter mener å tro det. Det har aldri vært flere som følger myndighetenes kostråd. OG det har aldri vært så mange overvektige mennesker her i landet. Er det ikke på tide å prøve noe annet ?
Uansett hva man syns eller ikke er det iallefall opp til hver enkelt å finne ut hva som passer for deres kropp.
Jeg har levd lavkarbo i mange år og er veldig sunn & frisk i forhold til alderen. Og det er IKKE tull & tøys !
Det er heller ikke tull og tøys at ketose regnes som en svinnsykdom hos dyr :rolleyes:.
Jeg kan være helt enig i at kaloritelling ikke er den beste måten å slanke seg på. Vanlig kosthold i kombinasjon med trening er uten tvil det beste.
Det eneste som bygger muskler er trening, og av det jeg har klart å lese meg til er det ikke spesielt smart å trene nå man er i ketose, fordi musklene trenger glykogen.
Kosthold med mat med lav GI er forøvrig helt i tråd med det de aller fleste eksperter anbefaler - en karbohydrat er ikke en karbohydrat, på samme måte som fett ikke er fett. Og det finnes også ulike proteiner. Når kostholdseksperter sier man skal spise karbohydrater, så sier de ikke at man skal gafle i seg boller og hvetebrød. Tvert i mot. Man anbefaler ubehandlet ris og fullkornalternativer. Mat med lav GI.
Å spise kun proteiner (og fett) får deg kanskje ned i vekt, men i det lange løp er det ikke særlig sunt. Og hvis man ikke klarer å leve opp til det 100% så vil man jo gå opp i vekt rimelig fort.... Jeg kjenner noen velger å spise disse pillene som gjør at fettet renner ut igjen. De kan også spise så mange kalorier de vil, og likevel ta av. Men er det en sunn måte å ta av på? Er det et mål å spise tusenvis av kalorier? Er det bra for kroppen på sikt? Jeg mener svaret er nei, og at man lurer seg selv. Og forskning viser jo at de fleste som slanker seg går opp i vekt igjen. Ofte mer enn det de tok av :(
Sorry, men jeg er ikke for ekstremkosthold for å gå ned i vekt. Men jeg er veldig for trening.
Jo mer muskler man får, jo mer forbrenner man.
Og det bør ikke være et mål å være slank, det bør være et mål å være sunn. Det er gjort ganske mange tester hvor man måler kroppsfett, og finner ut at de som er slanke ikke nødvendigvis er sunnere enn de som veier litt mer. De kan ha atskillig høyere fettprosent enn det som er bra. Og være i mye dårligere form.
Å måtte leve på diett er et handikap. Å ikke kunne spise det man får servert er et handikap.
Har man stor selvkontroll kan sikkert et ketose-kur hjelpe en å kvitte seg med kilo. Men hvis man ikke har det, så kan man fort komme i en situasjon der man legger på seg i stedet av å ta av, slik det er folk her inne som har erfart.
Og er det forsket på langtidsvirkningen av en slik kur, der man "skrur av" den vanlige forbrenningen og lurer kroppen. Hva skjer om man begynner å spise normal kost igjen?
Årsaken til at vi blir feitere og feitere ligger ikke i kostholdrådene, de har ikke endret seg "siden tidenes morgen", og min foreldregenereasjon var langt fra feite!
Det som HAR endret seg drastisk er hvor mye vi beveger oss. Vi har fått bil som bein og selv om vi trener på helsestudio så beveger vi oss veldig mye mindre enn før. Dessuten spiser vi en del mer. Og annerledes. Blant annet mye mer kjøtt...
Jeg er 110% sikker på at den største utfordringen for å bli slank ikke ligger i hva man spiser, men hvor mye man rører seg. Hvis folk hadde vært halvparten så motivert til å trene, som de er til å lide seg gjennom alle mulige slags slankekurer, så hadde vi nok sett resultater fort. OG fått færre hjerte- og karsykdommer, mindre diabetes, mindre beinskjørhet (man får faktisk sterkere bein av å trene styrke!).
Jeg bestrider ikke dette med ketose, men jeg bestrider at man kan spise så mye proteiner man vil i et vanlig kosthold og fremdeles gå ned i vekt. Det var det jeg protesterte på. At kroppen bare kan lagre begrensede mengder proteiner. For det kan den ikke. Proteiner blir omdannet til fett. Hvis man ikke er i Ketose. Og hvem lever i evigheter i Ketose?
Nille er jo et fantastisk eksempel på at man KAN leve på Lavkarbo i mange mange år uten å gå opp i vekt og uten at kroppen forfaller heller det stikk motsatte.
Og det er vel ingen som har sagt at man skal spise masse proteiner til et normalt kosthold. Ihvertfall ikke om normalt kosthold er det vanlige karbohydratkosholdet i Norge. Men mer proteiner og fett og mindre karbohydrater. Dermed blir det og mer kalorier siden mye karbohydrat mat ikke har like mye kalorier, om man ser vekk fra de sukkerholdige matvarene.
Vi spiser ikke likt nå som verken min foreldregenerasjon eller mine bestforeldres generasjon gjorde. Vi spiser og drikker mye mer sukker. Det er sukker som er fienden. Før spiste de mye mer grov brød, knekkebrød og flatbrød og poteter. Ikke ris, lys pasta og snop. Dette har kommet inn de siste 30årene i store mengder.
Lavkabokosthold er urkost. Var ikke mange med diabetes 2 i urtiden.
Man må også huske at det er mye hel og halvfabrikata som rett og slett inneholder mye dritt. Og at vi spiser altfor lite grove kornprodukter og trege karbohydrater. Folk var feite før også, men det er klart at mosjon spiller en rolle. Men jeg tror faktisk at kosten er hovedproblemet. :nemlig:
Jeg er ikke enig i at det er et handikap å ikke kunne spise det alle andre spiser. Det er faktisk en bra ting i mange tilfeller, for å spise store tallerkener med pasta og ostesaus ol som folk flest ofte legger i seg er IKKE bra. :niks:
Jeg har nesten ikke spist karbo på en uke nå. Så spiste jeg en pakke nudler i sta og hva skjedde? Jeg følte meg bare mer sulten og er VELDIG godtesyk. :sukk:
Glemmer ikke følelsen av blodsukkerstigning etter 3mnd på ketogen kost og så var vi på klassetur til Tyskland hvor vi var på et hotell langt ute i gokk og fikk servert pomfrit. Jeg kan ikke tysk så jeg fikk ikke bestilt noe annet.
Men jeg har aldri sagt at det er galt å leve på lavkarbo! For de som lever på lavkarbo lever jo ikke uten å spise karbohydrater, men de velger karbohydrater med lav GI. Og norske kostråd sier jo nettopp det, at man skal spise komplekse karbohydrater, ikke enkle karbohydrater. Selv om de ikke nødvendigvis bruker begrepet GI.
Det jeg protesterte på var at kroppen bare kan lagre en viss mengde proteiner, og at man derfor kan spise ubegrenset av det. For det kan man ikke. Med et unntak. Men man kommer ikke i ketose av et lavkarbo-kosthold.
Og grovt brød og poteter og grove kornprodukterer også karbohydratert! Frukt og grønnsaker likeså. Og det er slike karbohydrater man vil folk skal spise, når man anbefaler 50-60% karbohydrater. Det er jo stor enighet om at sukker og hvetemel, behandlet ris og pasta er ting man bør spise begrensede mengder av. Så ekspertene er jo enige!
Som sagt - en karbohydrat er ikke en karbohydrat, man på spise riktige karbohydrater. Har man et kosthold med 60% enkle karbohydrater har man IKKE et sunt kosthold.
Og når kroppen skal forbrenne, så foretrekker den karbohydrater. Og karbohydrater lagres som regel ikke som fett. Protein lagres kun som fett.
Et balansert kosthold kombinert med trening er det beste. Og akkurat som man skal være opptatt av om man får i seg mettet eller umettet fett, så må man være opptatt av å unngå enkle karbohydrater (sukker, hvetemel etc) og satse på komplekse karbohydratert (grovt mel, mat med mye fiber).
Og tren, tren, tren for å øke forbrenningen. Jo mer trening, jo mer muskler, jo mer muskler jo mer forbrenner man både når man trener og når man hviler :nemlig:. Og jo mer man forbrenner, jo mindre trenger man å tenke på vekta, og jo mindre man tenker på vekta, jo mer kan man nyte livet ;).
Jeg er ikke så veldlig uenig med deg om hva man bør spise, Isolde, jeg er bare opptatt av at man ikke skal se på karbohydrater som næringsstoff som fy, men at man skal kunne skille mellom gode karbohydrater - grovt mel, grønnsaker og frukt, og dårlige karbohydrater - sukker, fint mel etc.
Jeg tror ikke vi er så uenige som du vil ha det til ;)
Og når jeg snakker om å ikke kunne spise det alle andre spiser, så snakker jeg ikke om å gafle i seg usunn mat. For alt i verden. Jeg snakker om at i det fleste sammenhenger er det vanskelig å følge ekstremkurer. Og jeg har ei venninne som må gå på diett pga sykdom, og for henne er det definitivt et handikap å ikke kunne spise det hun får servert - om det er aldri så vanlig og normalt sunn kost.
Og igjen - nudler er ikke sunne karbohydrater! Det er ikke det ekspertene anbefaler når de sier hvor mye karbohydrater du skal spise! Tvert i mot....
Og nei, forskning viser at folk ikke spiser så veldig mye mer enn før, men de spiser mer usunt = mer sukker og fine kornprodukter, mer fett, mer kjøtt og mindre fisk. Men ikke nok til at vi burde legge på oss så mye som vi gjør. Men vi beveger oss veldig mye mindre. Forflytningsaktiviteten vår er halvert og vel så det. Vi går veldig mye mindre. Vi gjør mye mindre husarbeid. Vi ser veldig mye mer på tv (og da sitter vi stille).
Norges Idrettshøyskole vurderer å fjerne opptakskravene knyttet til fysisk aktivitet? Årsak? Selv de som er godt trente og interessert i idrett er i dårligere fysisk form. Veldig mange består ikke opptakskravet. Og det selv om kravene er halvert de senere årene!
Vi spiser mer enn vi forbrenner, og når vi gjør det (og ikke er i ketose :rolleyes:), ja da legger vi på oss. Det er en naturlov!
Og når vi jo-jo-slanker oss og prøver alle mulige kurer, ja da ødelegger vi forbrenningen. Og resultatet er at noen legger på seg/eller ikke tar av, selv når de spiser lite. Eller nettopp fordi de spiser lite.
Det finnes bare EN måte å få fikset dette på, og det er å begynne å trene. Trening er løsningen på det aller meste. Den gir oss høyere forbrenning, sterkere hjerte, bedre lungefunksjon, sterkere beinbygging, bedre psyke osv, osv, osv. Det finnes ikke EN negativ ting ved trening. Bare en haug med positive nemlig
Har ikke lest hele tråden, men, forbrenning er alt om en har lav forbrenning. Nå tenker jeg på til vanlig, ikke om en feks går på lavkarbo. Har en lavt stoffskiftet, går mesteparten av det en spiser over til fett, istedet for å bli sendt til energi. Og da sitter en igjen med null energi å forbrenne fettet med. Ganske kinki.
Jeg er enig med deg i mye, Mildrid, men jeg vil påpeke én ting: Kroppens karbohydratlagringskapasitet - i form av glykogen som lagres i lever og muskel - er begrenset. Overskuddsenergi inntatt i form av karbohydrater vil lagres som fett (via bl.a. pentosefosfatveien).
Han svarte i en TV debatt at "ketoacidose ikke er en effektiv slankemetode" - Nei, det er det jo ikke hellere, men han beskrev ketoacidose som det du får du når du spiser så lite karbohydrater at du vesentlig forbrenner fett
og omtrent samme ordlyd i et svar på direkte spørsmål i VGs Slankeklubb
nettmøte. Skal se om jeg finner sitatene, mener jeg har lagra de på enten denne eller den gamle PC´en
Her blander de ketose og ketoacidose... man kan ikke SPISE seg til ketoacidose ! Ganske graverende feil. Det er også ganske graverende feil at det ikke er en effektiv slankemetode. Mannen er dessuten svært så bastant i sine påstander og uttaler seg klart mot bedre vitende. Jeg har faktisk anbeflt ham e del bøker og vitenskaplige forskningsrapporter han kan lese....:rolleyes:
Dette var ikke en engangsfeil som sagt, han sa det også i en TV debatt....
Ja, jeg vet at overskuddet av karbohydrat blir lagret som fett, det også, men det er vanskeligere for kroppen å gjøre om karbohhydrater til fett.
Men det har jo hele tiden vært mitt poeng at hvis man spiser for mye, da legger man på seg :) Man kan jo selvfølgelig ikke spise ubegrenset av karbohydrater heller. Man kan rett og slett ikke spise ubegrenset av noe.
Og jeg synes forresten det som blir sagt her er litt opplysende på akkurat det området. Atkins har ikke opphevet naturlovene :rolleyes::
Og jeg er sikker på at det er noen som kan argumentere i mot det som kommer fram her. Men til syvende og sist handler det bare om hvem man velger å tro på.
Du snakker som om vi sier at man ikke skal spise karbohydrater i hele tatt. Man skal spise lite, men ikke ingen. Når man har gått ned i vekt så bør man ligge mellom 40 og 50 KHD for dagen. Det er ganske mye grønnsaker og kansje noen skiver grovt grovt brød.
Og man KLARER ikke spise uante mengder med proteiner. Rett og slett fordi man blir mett, VELDIG mett. Man får en helt annen metthetsfølelse når man spiser proteiner og fett enn man får med mye karbohydrater. Jeg for min del blir i hele tatt mett. Det blir jeg ikke med verken potet, ris eller pasta. Til nød med veldig grovt brød.
Og spiser man så mye proteiner at de i følge deg omarbeides til fett så spiser man mestsansynlig ikke karbohydrater for å få plass til dette så da er man i ketose like vel.
Det er allerede slått fast at denne "artikkelen" (som forøvrig er 4 år gammel :rolleyes:) er full av feilinformasjon, både om Atkins´ teorier, om hva Atkins diett dreier seg om og feiltolkninger av resultater av undersøkelsen som ble foretatt i forbindelse med programmet. Nettopp fordi en utsatte prøvepersonene for en slags "kvasi-Atkins" på grunnlag av hva man "trodde" og "hadde lest". På samme måte som folk her uttaler seg om lavkarbo uten å ane hva de snakker om.
Og etter å ha jobbet med rådgiving og lavkarbo i mange år har jeg sett hvordan lakarbo kosthold har hjulpet utrolig mange mennesker. For meg, som har levd lavkarbo mer eller mindre siden 1982 har det betydd masse. Både leger, tannleger og de behandlere jeg har hatt kontakt med er overrasket over hvordan mitt kosthold har medvirket til en radikal forbedring på alle områder. Selv med alt dette farlige fettet og proteinene er alle tester o blodprøver perfekte. I følge ernæringsmyndighetene ( og artikler som den der er linket til over) burde jeg jo vært død for lenge siden. Jeg er i aller høyeste grad oppegående. Og det er ikke mange som tror meg når jeg forteller jeg er 51.....
Men tiden med lavkarbo og rådgivning/kursing har også lært meg at det ikke finnes noe fasitsvar og bare en sannhet. Det har lært meg at forskjellige ting funker for forskjellige personer. Det er bare den siste lille erkjennelsen jeg etterlyser hos våre ernæringsmyndigheter .... og her inne.
Anbefaler å lese et par ernøringsbøker:
Naural Health & Weightloss av dr. Barry Groves
The Protein Power Lifeplan av Dr. Michael R. Eades & Mary Dan Eades.
The Thyriod Diet av Mary J. Shomon.
Eller for den saks skyld "Slank med ketolyse-kuren".
Alle med en mengde henvisninger til NYE forsknings rapporter og seriøse undersøkelser.
Kostindusert ketose er en 150 år gammel, velprøvd slankemetode, det er forsket mye på sikkerheten med slike slankekurer. Se f.eks. referanselisten bak i "Slank med ketolysekuren". Der finner du et utplukk av vitenskaplige, medisinske artikler fra de mest velrennomerte legetidsskrifter. Det er ikke bare EN som går god for kostindusert ketose, men alle som har satt seg inn i stoffet og de som har forsket på området.
Det er god dokumentasjon på at kolesterolinnholdet i blodet går ned selv om man spiser mye fett i forbindelse med ketose. Mange - selv enkelte Norske hjertespesialister- vet ikke dette, fordi de ikke har satt seg inn i emnet! De advarer, tross manglende faktakunnskap, mot ketose fordi alt fettet jo må øke kolesterolet. DET SKJER IKKE. Det er sukker som gjør fett farlig!!!
Nå finnes det noen ketosekurer som er mer vitenskaplig basert enn andre. Ketolysekuren bygger på arbeidene til Professor Hans Bassøe på 1970-80 tallet (Norges fremste endokrinolog, fedmeforsker og spesialist på spiseforstyrrelser) samt senere internasjonal forskning på samme område. Atkins sin induksjon og overgangen til mer generell lavkarbo gjennom flere faser er også tuftet på vitenskaplig forskning fra 1980 og fremover, samt på kunnskap og et stort erfaringsmateriale fra over 70.000 pasienter.
Men jeg skjønner jo at det er nytteløst å diskutere når det her er snakk om "hvem man velger å tro på" og ikke vitenskaplige fakta. Jeg tror på vitenskapen jeg, og "tror" ingenting før jeg ser det.
Nille: Har du vært i ketose siden 80-tallet? Eller mener du at du har fulgt en lavkarbofilosofi så lenge, uten å være i ketose?
Jeg tror så absolutt at lavkarbo kan være en god diett for mange mennesker. Men ketose synes jeg virker skummelt. Jeg leser jo at det forskes mye på ketose hos voksne mennesker, og at blant annet den amerikanske hjerteforeningen hevder at det gir økt risiko for hjertesykdommer, nyresvikt og reduksjon av benmasse. Dette siste gjorde særlig inntrykk, da en jeg kjenner har vært i ketose i noen måneder nå, og blir behandlet for urinsyregikt. Han har vært under veiledning av erfarne ernæringsfolk, som anbefalte ham ketosediett. Samtidig bekrefter de nå at de ser at endel pasienter får urinsyregikt mens de lever slik. Det er jo ikke akkurat et godt tegn. Så vidt jeg vet er urinsyregikt noe som kan oppstå hvis nyrene har det tøft, og urinsyregikt kan blant annet føre til benskjørhet. Slike konsekvenser har jeg ikke lest om mer tradisjonelle dietter som Grete Roedes kaloritelling. Da synes jeg det er rart at ketose anbefales så ukritisk.
Jeg har spist lavkarbo siden 80- tallet. Har selvfølgelig ikke vært i ketose hele tiden. Det er da heller ikke meningen at man skal. Ketose er kun for å få forbrenningen igang og om man skal ta av. Om man vedlikeholder vekten er det ingen gevinst ved å være i ketose. Selv har jeg en renseuke eller to i året, etter jul og etter sommerferien. Da har jeg en til to uker på ketogen diett. jeg bruker dette som ens lags "rensekur". Det føles godt !
Ketogen diett/ketose har heller ingen hensikt for mennsker som har mindre enn 10-15 kilo å ta av. Det er de som har stor fettmasse som drar nytte av denne formen for for forbrenning. Ketose er en kostbar forbrenningsmåte for kroppen og det er veldig viktig at man i den perioden spiser god variert kost. Det betyr at alle måltider skal og bør inneholde både fett, proteiner og antioksindanter, da i form av grønnsaker. Kroppen trenger de usenvis av vitaminer og mineraler grønnsakene gir. Spesielt i ketose. Det er virtig at man spiser NOK. Mange begår den feilen at de spiser for lite. For i avisa/ukebladet står det jo at man kutter ut alle karbohydrater ! :rolleyes: Og uten å ha lest noe om kostholdet på forhånd, kutter en viktige næringsstoffer fra dietten, uten ane hva en driver med. men bør også ta kosttilskudd som en god multivitamin, omega 3, i tillegg til magnesium/kalsium og kalium. Dette fordi ketogen diett i seg selv er vanndrivende og da skylles en del viktige vitaminer og mineraler ut uten a krppen klarer å nyttegjøre seg dem. man bor sjekke kaliumnivå hos lege før man tar dette tilskuddet, men normalt vil man trenger 750-1500 mg pr døgn.
"Selvkomponert lavkarbo" funker svært skjelden før man har tilegnet seg de nødvendige kunnskapene. Det er ingen (eller iallefall få) som setter seg inn i en bil for å kjøre uten å ha lappen. Men å utsette kroppen sin for de merkeligste ting gjør en uten å tenke !
Det er riktig at det forskes på ketose, men foreløpig finnes det ingen indikasjoner på at det på noen måte er skadelig for friske mennesker.
At den Amerikanske hjerteforeningen hevder at det gir økt risiko for hjertesykdommer, nyresvikt og reduksjon av benmasser er ikke riktig. Det er en gammel teori som for lenge siden er tilbakevist igjennom undersøkelsen "Efficacy and safety of low-carbohydrate diets. A systematic review. Journal of the American Medical Accociation" og flere rapporter i Lancet i perioden 2001 - 2006.
Mennekser som HAR nyresvikt eller andre sykdommer bør konsultere lege før de starter en ketogen diett.
Ikke helt riktig det siste du sier der. Urinsyregikt er en stoffskiftesykdom med urinsyreopphopning i kroppen. Nedsatt utskillelse gjennom nyrene eller økt produksjon av urinsyre er sentralt i sykdomsmekanismen. Det kan være arvelig eller komme av andre forhold som f.eks. leukemi, nyresvikt og eventuelt bruk av vanndrivende medisiner. Man FÅR ikke urinsyregikt av ketogen diett om man følger dietten slik den skal, dvs. spiser balanser kost/tilskudd og er frisk på forhånd. Men har man en nyresykdom eller arvelig urinsyregikt skal man uansett konsultere lege før man starter en slik diett.
Min stefar har hatt podagra (ureinsyregikt) i mange år. I tillegg til høyt blodtrykk og kolesterol OG diabetes II. Han veier altfor mye og jeg anbefalte ham IKKE ketogen diett, men derimot Fedon kosthold. Det har funket bra og hans blodprøver er nå fine, INKL. kolesterolet. Han kunne slutte med blodtrykksmedisier og er 50 kilo lettere.
Men jeg skjønner at man blir skremt når man hører slike skremselshistorier om hva som KAN skje.
Ketose anbefales IKKE ukritisk.
Det er mange rare konsekvenser som kan oppstå om man ikke gjør Grete Roedes metode rikig også. Tap av muskelmasse og ødelagt stoffskifte bl.a. De fleste som havner på lavkarbo har prøvd Grete Roede og lavfett/kaloritelling først.... Og har endt opp som jojo slankere. Det er en grunn til at de prøver noe annet. GR passer for noen, men altså ikke for alle. Hvor mange kurs tror du snittet av GR tilhengere har ?
Nille - vi diskuterer to forskjellige ting, og da kan vi ikke bli enige ;)
Som du selv sier - man kan ikke være på ketolysekuren så lenge om gangen. Det sier jo også han legen på lavkarbo.no (ja, jeg har vært medlem der).
Og mht hva man tror på eller ei. Jeg har også lest masse forskning om kosthold og trening. Jeg tar utdannelse i det. Det sies veldig mye forskjellig, og man kan ikke være enig i alt, særlig ikke når folk har ulike synspunkter.
Jeg for min del velger å forholde meg til det jeg har lært på NIH om trening og kosthold.
Det betyr ikke at jeg slår tvil om at du holder deg frisk og fin på lavkarbo (som forøvrig ikke var det jeg var mest kritisk til, min kritikk gikk til hun som sa at man kunne spise så mye proteiner man bare ville, fordi kroppen ikke klarer å lagre dem. Det er beviselig feil iom at kroppen lagrer dem som fett.
Jeg er motstander av dietter som løsning på vektproblemer, jeg er en tilhenger av trening som løsning. Det betyr ikke at jeg mener at man ikke skal spise sunt. Men jeg mener at man skal spise slik at kroppen får de næringsstoffene den trenger for å kunne være i aktivitet, og da er karbohydrater (de med lav GI!) viktige.
Men for alt i verden, "ekstreme tilfeller krever ekstreme metoder", så jeg skal ikke kritisere verken slankeoperasjoner eller ketolysekuren om man er veldig overvektig.
Jeg er forøvrig klar over at ketolysekuren feks brukes som behandling mot eplepsi, hvor "bivirkningen" er at man risikerer vekttap. Så jeg bestrider ikke at man kan gå ned på den måten. Jeg er bare veldig skeptisk til at det brukes som slankemetode av mennesker som egentlig ikke er veldig overvektige, og som kunne klart å kvitte seg med kiloene sine med vanlig kosthold og trening.
DET er min kjepphest.
Jeg ønsker mer fokus på aktivitet, mindre fokus på diett. Sunt kosthold skal man selvfølgelig ha. Men hovedfokus bør være på at man kan spise så mye som man forbrenner, og ikke mer enn det. Og at man skal jobbe med å øke forbrenningen, fordi trening er bra for hele kroppen - uavhengig av hva man putter i den.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.