Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Stevia som søtstoff

#1

Joika sa for siden:

Er det noen som har noen erfaringer med dette? :)


#2

Fruktflua sa for siden:

Jeg har. Om du får tak i Stevia i "sukkerutgaven", dvs; det ser ut som sukker - hvitt pulver, så er det veldig ok å bruke.
Men Stevia er jo forbudt å slege som annet enn dyrefor i Norge, så den utgaven er ikke lett tilgjengelig lenger.

Nå har jeg to store bokser med steviablader i skapet. De har nesten ikke blitt brukt fordi smaken er regelrett for jævlig. Jeg har truet nedpå endel tekopper med tørkede steviablader, men hei! Det er jo meningen tekoppen skal være god og IKKE smake kjeller.

Konklusjonen er; kjøp det hvite pulveret og ikke tørkede blader.


#3

Joika sa for siden:

He he. Ok.

Men hvorfor er dette forbudt? Er det forbudt å dyrke planten selv og eller? :humre:


#4

Fruktflua sa for siden:

Her kan du lese mye av det du trenger å vite om Stevia. ;)




#7

Hyacinth sa for siden:

Jeg har stevia-dråper. De smaker litt merkelig, så det er ikke like egnet i all mat, spør du meg.


#8

Pelikan sa for siden:

Ja, mafia:mad:

Min søster kan ikke spise sukker, og brukte derfor stevia i pulverform en stund. Helt til hun ikke fikk tak i det hverken her eller i Sverige. Det skulle utrolig små mengder til for å få noe søt smak. Nå bruker hun noe annet, som hun får på helsekost, som jeg ikke husker hva heter (minner meg om det de har i sukkerfri tyggegummi (?) )


#9

Joika sa for siden:

Sikkert noe som er laget av sukkeralkohol. :nemlig: Xylitol feks.


#10

Fruktflua sa for siden:

Bjørkesøt Xylitol, tenker jeg?



#12

Meta sa for siden:

Så steviabladene er no good altså? Vi som har kjøpt steviafrø som nå spirer så flott i kjelleren... :(


#13

Fruktflua sa for siden:

De jeg kjøpte var ferdig tørkede, så jeg aner ikke hvordan de smaker når de er friske, men de tørkede var blæ. :nemlig:


#14

Nebbia sa for siden:

:eek:

Du tulller nå - ikke sant? Tror du virkelig at Mattilsynet tar hensyn til statens inntekter når de uttaler seg? Maken til konspirasjonsvås!

Sukkerindustrien vil selvfølgelig få seg en real knekk hvis det blir normalt å bruke stevia, så at de driver lobbyvirksomhet mot dette er forstålig. Men vil statens inntekter påvirkes? Hvis staten føler at dette er inntekter de ikke vil gi slipp på vil man trolig avgiftsbelegge stevia på lik linje med sukker. De vil i alle fall ikke bruke ulike tilsyn til å komme med desinformasjon.


#15

Maz sa for siden:

Sukkerindustrien bruker mye middler på forskning for å diskreditere alle alternative søtstoff. Splenda er vel det eneste de ikke jobber intensivt mot, all den tid det er laget av sukker. Det ble jo godkjent veldig fort her i landet. Det er nærliggende å tro at det er fordi det ikke finnes noen som har finansiert kritiske studier.

Stevia brukes jo som søtningsmiddel allerede og har vært brukt i en årerekke spesielt i Asia.

Matilsynet driver ikke vesentlig selvstendig forskning, men baserer seg på de studier som eksisterer. Når en av verdens største og mektigste lobbyer finansierer så mye forskning ja så vil også mattilsynet påvirkes.


#16

Fruktflua sa for siden:

Nei, jeg tuller overhodet ikke. Dette er ting jeg virkelig har satt meg godt inn i, og har inside information mht. Har du?


#17

Nebbia sa for siden:

Du har satt deg godt inn i at statlige tilsyn ikke uttaler seg på bakgrunn av kompetanse, men for å forsvare statlige interesser mot bedre vitende? Nei, jeg har ingen beviser på at dette ikke finner sted, men jeg tror rett og slett ikke på konspirasjonsteorier hvor tusenvis av mennesker er involvert i å finne på ting for å forsvare statens inntekter. Og hva får de for å være med på denne desinformasjonskampanjen? Dårlig betalt?


#18

Fruktflua sa for siden:

Du må gjerne tvile - du om det. ;)


#19

GNN08 sa for siden:

Ser at denne tråden er litt gammel, men nå som VG skriver om stevia er den jo like aktuell fordet!

Jeg bruker stevia som søtstoff selv, bruker det hvite pulveret som kan fås kjøpt fra norge på altshop.no, der står det endel info og oppskrifter også:nikker:
Riktignok selges det som dyrefor, men ingen har sagt at det er ulovlig å spise maten til hunden/pusen sin:p:p
Jeg bruker stevia i te, noen kaker, vafler, syltetøy ++ funker i det meste egentlig, men det er myyye søtere enn sukker så man må ikke bruke for mye, da kan man få en lakrisaktig ettersmak.

Er litt skuffa over at VG(artikkel 4.12) skriver så diffust om ulike søtstoff og tror de forvirrer mer enn de forklarer og jeg synes de skulle være litt tøffere enn at de bare skriver det mattilsynet sier! Det er jo tydelig at de ikke har peiling når stevia er ulovlig!!
Vær med å spre ordet om stevia for det kan hjelpe så mange med overvekt, diabetes +++++ lista er lang..

Det med at stevia kan påvirke forplantningsevnen er bare tull, da måtte et menneske på 65 kg ha spist 37 kg friske steviablader om dagen for å ha samme inntak som rottene i det forsøket fikk! Og nå planten er 300 ganger søtere enn sukker sier det seg selv at det ikke er mulig å få i seg så mye..
Pluss at planten har blitt brukt i store deler av verden leeeenge og det aldri har blitt påvist negative bivirkninger av det! Japan, mellom-amerika ++
Det er derimot bevist at stevia kan ha positive helsevirkninger, men det vil jo ikke EU og mattilsynet høre på..

Bare spør meg om dere lurer på noe, kan svare så godt jeg kan hvertfall.


#20

Ru sa for siden:

Jeg lurer på noe.
Kan du gi meg dokumentasjon på det du skriver? At det bare er tull at det kan ha innvirkning på f.eks. forplantningsevnen?

Og grunnen til at det ikke er lovlig å selge det i Norge og EU er vel strengt tatt at

  1. Det ikke er søkt om godkjenning (gjelder Norge)
  2. De ikke legger frem god nok dokumentasjon.

Jeg vil ikke ha i hverken min kropp, eller podens kropp, noe som er kvasi-dokumentert. :niks:


#21

Veronal sa for siden:

Har du referanse til rottestudien? :nysgjerrig på om propaganda holder mål:


#22

Dixie Diner sa for siden:

Det er nok litt vanskelig å få godkjent produkter som ikke kan patenteres, er det ikke? Er bla. derfor mange naturmidler ikke blir forsket nok på, har jeg lest.

Man finner en god del om Stevia ved å google. Jeg er glad det ser ut til å være på vei inn igjen. Helt latterlig at det ble forbudt.


#23

Ru sa for siden:

Iset: I følge mattilsynet så er det ingen som har så mye som søkt om godkjenning. Og det er heller ingen som kan dokumentere alle virkningene ved stevia.

Jeg vet at det er mange som ikke kan bruke sukker og at det er mange som lovpriser både det ene og det andre, og at man trenger alternativer. Likevel er jeg beyond skeptisk til ting som ikke kan dokumenteres.

Jeg synes ikke man finner så veldig mye GOD informasjon om Stevia når man googler. Det er enten eller, i grunnen.


#24

Veronal sa for siden:

Bare tøys. Det går i så fall på det rent kommersielle aspektet - ikke på godkjenning av sikkerheten for humant inntak.


#25

Dixie Diner sa for siden:

Ah okei, dere kan nok mer om det enn meg.
Litt på siden; jeg lurer på hva folk hadde tenkt om sukker om det kom på markedet i dag. Tror nok veldig få hadde vært positive til det.


#26

Hyacinth sa for siden:

Jeg kan rapportere om at flasken med Stevia eksploderte i kjøkkenskapet i natt! :eek: Det er gris overalt. Stivnet Stevia virker som superlim. Alt er limt fast til underlaget og lar seg verken fjerne med varmt vann, mikrofiber eller Cillit Bang... Dritt!


#27

Polyanna sa for siden:

Jeg kjenner at jeg fortsatt er veldig nysgjerrig på hvilke enorme inntekter den norske stat får fra sukkerindustrien. :p


#28

Pepper Lemon sa for siden:

Nå har vi jo finanskrise - tenk om det skulle komme et sukkerkrakk på toppen av det hele? :skremt: Hvordan skal det da gå med Statens Pensjonsfond som er så tungt inne i Coca Cola? :dobbelt-skremt: Jeg tror nok det er en god grunn til at han Staten trenerer et eventuelt Stevia-inntog i det norske kosthold. Da ville jo Staten tape penger - og er det noe alle vet så er det at når han Staten ser sitt snitt til å tjene penger lar han alle hemninger fare.


#29

Slettet bruker sa for siden:

Jeg bare nevner at jeg bruker sukrin istedenfor sukker. Det er ikke et sukkeralkohol - det er naturlig. 0 kalorier og 0 GI. Smaker og oppfører seg som sukker, men funker visst ikke i gjærbakst. (Har ikke prøvd selv). I kaker og andre ting er det supert.


#30

Blondie sa for siden:

Jeg også. :humre:


#31

Slettet bruker sa for siden:

Inntektene den norske stat får fra sukkerindustrien er selvsagt bestikkelser for å holde stevia unna markedet. Kommer på samme kontoen som chemtrails-spenna. :nemlig:


#32

Polyanna sa for siden:

Ah, åffkårs. Domme meg.


#33

Slettet bruker sa for siden:

Ellers er vel en del sukkervarer avgiftsbelagte. Det kan selvsagt kanskje være det. :kjedelig løsning:


#34

Polyanna sa for siden:

Ja, man økte vel sukkeravgiften voldsomt nå nettopp. Klart de er i lomma på sukkerindustrien! :nemlig:


#35

Hyacinth sa for siden:

Jeg bruker også Sukrin.

Men altså ikke Stevia. Lenger. :skremt: Ja, etter eksplosjonen, altså.


#36

Mams sa for siden:

Stort sett alt av sukkervarer er avgiftsbelagt med særavgifter, men det gjelder også sukkerfrie varer.
Stort sett alt vi kan dytte i munnen har særavgifter.
Sjokoladeavgiften (som også er sukkeravgiften) er ganske høy.


#37

Ulvefar sa for siden:

Der var steviatråden ja! visste jeg hadde sett den i dag!

Har allerede skrevet innlegget mitt, desverre ligger det her.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.