Jeg elsker sushi, og spiser det ihvertfall en gang i uken eller oftere hvis jeg kan. Hender jeg lager det selv, men ofte kjøper vi de ferdige pakkene på Smart club eller Deli de Luca. :nam:
Ungene vil gjerne ha, og de har fått smake, men jeg tør ikke gi dem noe særlig pga fare for bakterier. ( Er det listeria tro? )
Bakgrunnen for dette er at jeg ringte til næringsmiddeltilsynet, som ikke ville anbefale å gi Sushi til barn, særlig pga Gilde-saken med morr-pølse som rammet unger så kaftig, men ikke voksne. Det var for å være på den sikre siden som hun sa.
Men når kan de begynne å spise Sushi da? Hva gjør dere andre som spiser dette, og er det noen av bitene som er "tryggere" enn de andre, slik at de kunne fått ihvertfall noe av det? :gruble:
Hm. Dette har jeg ikke tenkt nøye over, men senest i dag hadde vi sushi til middag. Guttungen er snart 3 år, og spiste gladelig av laksen og lakserogn. Den Gildesaken gjaldt jo e.coli, jeg tror ikke faren er stor for det i sushi. Eller, jeg håper ikke det i hvert fall. Jeg mener å ha lest at listeria er farligst for foster, nyfødte, gamle og syke.
Guttungen min har spist sushi siden han var rundt året, og han har aldri blitt syk av det. All sushien som lages her til lands lages jo av fisk som har vært fryst, så sjansen for at de skal bli syke av litt sushi er liten.
Lager dere selv, eller gir dere dem "ferdig-sushi"? Eller får de begge deler?
Når jeg lager selv, så fryser jeg jo ned fisken først, men det gjør de vel på SC og DdL også? Har ihvertfall lagt merke til at fisken noen ganger ikke er helt tint, så da skal det vel være forholdsvis trygt?
Synes jo det er synd at de ikke skal få spise det når det er så sunt og godt, og vi liker det så godt selv.
Vi spiser sushi på restaurant. Hvis det er listeria som er det skumle her så hjelper det ikke å fryse fisken, listeria drepes kun ved høy varme. I fryseren stopper den å formere seg, men dør ikke.
Er det listeria i fisk? :undrer: Trodde ikke det, men har litt for liten kunnskap på området. Jeg trodde det var anisakislarven man var redd for i rå fisk.
Listeria er ikke farlig for normalt friske unger, er det da? Og det er så godt som umulig å klare å få farlige mengder listeria i sushi. Listeria klarer kun å bli mange nok bakterier til å være farlig for gravide og folk med nedsatt immunforsvar i mat som får bli gammel. Altså typer mat som skal "råtnes" eller "mugnes" eller modnes, eller i mat med laaang holdbarhetsdato. Fersk mat KAN ikke inneholde mye listeria. Fisk som er så gammel at den inneholder farlige mengder listeria STINKER lenge.
e.coli har vel oppstått i krydderblandinger og den slags, har det ikke? Så det er kanskje større grunn til å mistenke wasabien enn fisken...
Hadde vel vært litt skeptisk selv. Sønn har en kompis i bhg, alder 5 år, han spiser sushi, kapers og oliven like naturlig som andre har blingser med brunost til frokost.
Sushi i Norge skal vel være trygt. I utlandet tror jeg man skal være forsiktig, både liten og stor.
Ei vennine ble innlagt på isolat da hun kom til Norge etter et opphold i Barcelona. Hun hadde spist sushi på en ("fin") restaurant, og fått ecoli. Legene på Ullevål advarte henne mot all rå fisk i utlandet, da den suger til seg bakterier, og bakteriefloraen som kjent varierer fra sted til sted. Da kan man fort bli skikkelig dårlig. Det fikk i allefall min vennine merke..
Joda, en rekke bakterier drepes ved frysing. Men om de er sporedannende, kan sporene overleve og "våkne" til live ved frysing.
Det finnes bakterier som trives ved ekstreme forhold. På store havdyp kan vanntemperaturen komme opp i 250 -350 oC uten å koke, og det er indikasjoner på at archaebakterier kan leve ved temperatur opptil 140 oC. Og så er halofile bakterier som trives i svært salt vann (som Dødehavet), det finnes acidofile bakterier osv.
Nå er ikke jeg geolog akkurat, men det er vel til stadighet vulkanutbrudd på havets bunn? Og på dypeste havet er man jo uansett mye nærmere.. eh.. er det magma det heter?
Det er det høye trykket som gjør at vann kan bli så varmt uten å koke ja.
Men si meg - er ikke E.coli en veldig vanlig tarmbakterie som mange (de fleste?) av oss uansett har i systemet i en eller annen form? :blånn: Og så er enkelte typer farlige, formoder jeg?
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.