Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Bruk av ferske urter

#1

Ole Brumm sa for siden:

Når dere bruker ferske urter i maten, blir de brukt med stilken eller uten?
Det er vel kanskje forskjell på de forskjellige typene også. :vetikke:
Jeg har alltid plukket av bladene og kastet stilken, men muligens dette er unødvendig. Og bør jeg muligens la stilkene stå igjen, vil det kommer ut nye blad som kan brukes.


#2

Tallulah sa for siden:

Er det myk stilk så putter jeg den oppi. Er det stiv stilk kaster jeg den. Stilken til Rosmarin er forresten fin å bruke til små pølse/grønnsaksspyd, det setter god smak.


#3

Hjertensfryd sa for siden:

Eg er ein slik som piller blada av stilken og kaster stilken.

Mannen tar heile buskaset oppi :knegg:


#4

Ole Brumm sa for siden:

Som selve grillspydet, da må den vel være litt hard da...
Skal prøve ut dette en gang om jeg husker det, har alltid rosmarin i hus. :)


#5

Tallulah sa for siden:

Ja, rosmarinpinner er gjerne litt stive og kvistete. Spesielt om man har en stor Rosmarinbusk.


#6

Nabojenta sa for siden:

Bare husk at det er visse urter man bør holde seg unna som gravid. :nemlig:

Spesielt Salvie!


#7

Tante Grønn sa for siden:

Oi, det har ikke jeg tenkt over.... kupper tråden litt: hvilke urter gjelder dette?


#8

LilleLeo sa for siden:

Slenger meg på denne, for dette er noe jeg ikke er klar over.


#9

LilleLeo sa for siden:

Forøvrig bruker jeg stilken på basilikum, men nå er jeg ganske fersk innen bruk av ferske urter.


#10

Pasta sa for siden:

Bruker stort sett alt, men kaster de stiveste stilkene.


#11

Nabojenta sa for siden:

Akkurat nå husker jeg kun Salvie, men jeg kan gjerne sjekke det opp. Akkurat nå har jeg ikke tid, for jeg skal til tannlegen og trekke en fryktelig vond visdomstann.:leppe:

#12

Nabojenta sa for siden:

Akkurat nå, akkurat nå ... :D

Salvie er forresten riefremkallende, og er fint å bruke dersom man har gått over tiden. :nemlig:


#13

Tante Grønn sa for siden:

Notert :D Einer er vist også fint dersom man har gått overtid...har jeg hørt..


#14

Ole Brumm sa for siden:

Hm, kjekt å vite. :)

Takk for info alle sammen, har ikke salvie i hus da, det er itilfelle sjeldent, men muligens jeg må vurder å kjøpe det inn om en måneds tid. :humre:

Men Einer, hva gjør man med de da, lager te eller...


#15

Tante Grønn sa for siden:

Man kan lage te av det ja. Smaker høgg, men hva gjør man ikke..


#16

Ole Brumm sa for siden:

:humre:

#17

Millis sa for siden:

Jeg bruker mye ferske urter. I sauser og slikt tar jeg bort stilken, men som smakstilsetter kan den gjerne være på.
Bruker det mye i former i stekovnen. Og timian marinert med hvitløksolivenolje på ovnstekte båtpoteter :nam:


#18

Tertit sa for siden:

Jeg er ikke så flink til å bruke ferske urter, men bruker helst bare bladene. Har så lyst til å ha ei basilikumplante i vinduskarmen, men de visner omtrent på dagen. Er de vanskelige å få til eller er det bare jeg som gjør noe galt?


#19

Tallulah sa for siden:

De man kjøper i matbutikken er ikke sådd for å vare. De står for tett, og har ikke nok næring i jorda. Det du kan gjøre er å potte den om i en selv-vannende potte fra Eva Trio (de enste som funker iflg. min venninne som har prøvd litt forskjellig) med litt ekstra jord.


#20

Tertit sa for siden:

Det skal jeg prøve! Må jeg dele den opp også da, siden de står for tett?


#21

Tallulah sa for siden:

Nja, du kan tynne den ved å bruke de innerste bitene først, og knipe dem helt nederst.

Min erfaring er at det er mest røtter og lite jord i de pottene, så det er vanskelig å dele den opp. Men du kan "riste" røttene litt forsiktig, slik at de sprer seg litt og lettere griper tak i den nye jorda.


#22

Nabojenta sa for siden:

Her er en liste over urte man bør holde seg unna ved graviditet:

Klaseormedrue (Cimicifuga racemosa )
Cat's claw (Uncaria tomentosa)
Celery seed (apium graveolens)
Djevelklo (harpagophytum procumbens)
Dong quai (angelica sinensis) (kan brukes til å styrke kroppen FØR graviditet)
Bukkehornkløver (trigonella foenum-graecum)
Matrem (tanacetum parthenium)
Goldenseal (hydrastis canadensis)
Lakrisrot (glycyrrhiza glabra)
Oregon grape root (mahonia aquifolium)
Persille (petroselinum crispum) - Ikke i medisinske doser.
Salvie (slvia officianalis)
Sennes (cassia acutifolia and c. angustifolia)
Melbær (arctostaphylos uva ursi)
Jernurt (verbena officianlis)

Har også hørt at man skal være veldig forsiktig med kanel i svangerskapet. Bortsett fra når du er klar for fødsel. Om du da drikker te med kanel i, kan det gi en god og myk fødsel. Te med kanel er også veldig bra etter en fødsel, for da blir du raskere og bedre renset.


#23

Millis sa for siden:

Jeg har ferske urter stående i vinduskarmen på kjøkkenet. Bruker de nevnte Eva Solo urtepotter. Der får jeg selv de man kjøper ferdigvokste til å stå lenge. Men vi bruker mye og ofte da. De står friske hvertfall en uke. Så inget er umulig ;)


#24

Tertit sa for siden:

Er veldig glad i løpstikke (også kalt kjærlighetsurt) jeg. Pleier å kjøpe den på gartneriet om våren og planter den i krukke på terassen. Utrolig god i pasta. Basilikum er også blandt favorittene.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.