Når dere bruker ferske urter i maten, blir de brukt med stilken eller uten?
Det er vel kanskje forskjell på de forskjellige typene også. :vetikke:
Jeg har alltid plukket av bladene og kastet stilken, men muligens dette er unødvendig. Og bør jeg muligens la stilkene stå igjen, vil det kommer ut nye blad som kan brukes.
Er det myk stilk så putter jeg den oppi. Er det stiv stilk kaster jeg den. Stilken til Rosmarin er forresten fin å bruke til små pølse/grønnsaksspyd, det setter god smak.
Akkurat nå husker jeg kun Salvie, men jeg kan gjerne sjekke det opp.
Akkurat nå har jeg ikke tid, for jeg skal til tannlegen og trekke en fryktelig vond visdomstann.:leppe:
Jeg bruker mye ferske urter. I sauser og slikt tar jeg bort stilken, men som smakstilsetter kan den gjerne være på.
Bruker det mye i former i stekovnen. Og timian marinert med hvitløksolivenolje på ovnstekte båtpoteter :nam:
Jeg er ikke så flink til å bruke ferske urter, men bruker helst bare bladene. Har så lyst til å ha ei basilikumplante i vinduskarmen, men de visner omtrent på dagen. Er de vanskelige å få til eller er det bare jeg som gjør noe galt?
De man kjøper i matbutikken er ikke sådd for å vare. De står for tett, og har ikke nok næring i jorda. Det du kan gjøre er å potte den om i en selv-vannende potte fra Eva Trio (de enste som funker iflg. min venninne som har prøvd litt forskjellig) med litt ekstra jord.
Nja, du kan tynne den ved å bruke de innerste bitene først, og knipe dem helt nederst.
Min erfaring er at det er mest røtter og lite jord i de pottene, så det er vanskelig å dele den opp. Men du kan "riste" røttene litt forsiktig, slik at de sprer seg litt og lettere griper tak i den nye jorda.
Her er en liste over urte man bør holde seg unna ved graviditet:
Klaseormedrue (Cimicifuga racemosa )
Cat's claw (Uncaria tomentosa)
Celery seed (apium graveolens)
Djevelklo (harpagophytum procumbens)
Dong quai (angelica sinensis) (kan brukes til å styrke kroppen FØR graviditet)
Bukkehornkløver (trigonella foenum-graecum)
Matrem (tanacetum parthenium)
Goldenseal (hydrastis canadensis)
Lakrisrot (glycyrrhiza glabra)
Oregon grape root (mahonia aquifolium)
Persille (petroselinum crispum) - Ikke i medisinske doser.
Salvie (slvia officianalis)
Sennes (cassia acutifolia and c. angustifolia)
Melbær (arctostaphylos uva ursi)
Jernurt (verbena officianlis)
Har også hørt at man skal være veldig forsiktig med kanel i svangerskapet. Bortsett fra når du er klar for fødsel. Om du da drikker te med kanel i, kan det gi en god og myk fødsel. Te med kanel er også veldig bra etter en fødsel, for da blir du raskere og bedre renset.
Jeg har ferske urter stående i vinduskarmen på kjøkkenet. Bruker de nevnte Eva Solo urtepotter. Der får jeg selv de man kjøper ferdigvokste til å stå lenge. Men vi bruker mye og ofte da. De står friske hvertfall en uke. Så inget er umulig ;)
Er veldig glad i løpstikke (også kalt kjærlighetsurt) jeg. Pleier å kjøpe den på gartneriet om våren og planter den i krukke på terassen. Utrolig god i pasta. Basilikum er også blandt favorittene.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.