Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fadder til dåp

#1

dutte sa for siden:

Hvordan er det med å bruke en fadder til kirkelig dåp, dersom ikke fadderen er innmeldt i den norske statskirken ? Noen som har erfaring med dette ? Er det noe presten undersøker, når vi oppgir at vi vil bruke vedkommende til fadder ? I brosjyren vi har fått fra menigheten står det at fadderen ikke må forkaste dåpen og et eller annet om tilhørighet til en trosretning. Men kan en som ikke står i statskirken være fadder ? Takker for innspill.


#2

Guava sa for siden:

Ja, en som ikke står i statskirken kan være fadder så sant denne personen oppfyller kriteriene ellers. For katolikker, presbyterianere, metodister (av dem som ikke forkaster barnedåp), ortodokse osv. er det ikke noe problem å bli fadder.
Prester undersøker sjeldent dette, men om dere nevner at personen dere ønsker som fadder ikke er medlem så vil det kanskje bli bedt om en samtale med fadderen.

Det er svært rart dersom en person sier ja til fadderskap hvis denne er i mot barnedåp.


#3

Ekorn sa for siden:

Jeg er ikke medlem av statskirka og er fadder til to.


#4

Ekorn sa for siden:

Jeg er ikke medlem av statskirka, men det betyr ikke det samme som at jeg skal være i mot dåp.


#5

Guava sa for siden:

Nei selvsagt ikke. Det var derfor jeg skrev det med oppfylte kriterier.


#6

Éowyn sa for siden:

En av Lillebrors faddere er katolikk og ikke medlem av statskirken. Da jeg var på forsamtale med presten spurte han ikke om fadderne.


#7

cilen sa for siden:

Jeg er også fadder til et av mine tantebarn. Dengang var jeg kotolikk, og husker ikke jeg ble spurt om noe. Barnet hadde flere faddere da.. om det har noe å si?
For da jeg døpte eldstemann (katolsk) kunne jeg ikke bruke min beste venninne som ikke var katolsk alene, men hvis mamma var fadder i tillegg gikk det greit.


#8

Mauser sa for siden:

Jeg er ikke medlem og ble forkastet.


#9

cilen sa for siden:

Gjorde det deg noe?

Jeg ville uansett ikke sagt ja til å være fadder i dag, er ikke medlem av kirken lenger og føler ikke for å hjelpe til med kristendomsopplæringen til noen barn, for det er jo det du skal om du er fadder.


#10

Gwen sa for siden:

Jeg synes det er like viktig at faddere er med på å lære barnet noe om livet generelt. Lillesøster har fadder som ikke er medlem av noen trosretninger og vi valgte ham fordi vi synes det er viktig at barnet lærer seg å se mer enn en side av det å tro.

Det ville jeg svart dersom vi hadde blit spurt av kirken også, men vi ble ikke spurt.


#11

Dali sa for siden:

Jeg er fadder til to. Første gang var jeg medlem, andre gang ikke. Ble ikke spurt om jeg var medlem.

Kommer ikke til å si ja til å være fadder flere ganger da jeg syns at en som er fadder i en kristen dåp bør være kristen. Man kan være kristen uten å være medlem i statskirka. På samme måte som jeg syns at de som døper barna sine også bør tro på Gud.

Det er min personlige oppfatning, jeg vet svært mange er uenig med meg.


#12

noen sa for siden:

Jeg kunne ikke valgt faddere til barna som har meldt seg ut av statskirken. Da har man sagt klart og tydelig at man ikke tror, og for meg blir det litt rart å be denne personen være fadder i en dåp med "kristent innhold". Jeg synes også det er rart at folk døper barna sine hvis de ikke tror på Gud selv.


#13

Dali sa for siden:

[quote=Embs;953368]Jeg kunne ikke valgt faddere til barna som har meldt seg ut av statskirken. Da har man sagt klart og tydelig at man ikke tror, [quote]
Man kan da tro på gud uten å være medlem av statskirka. Fins mange andre grunner til å melde seg ut - kirkens syn på div., andre trossamfunn osv.
Men ellers er jeg helt enig med deg :jupp:


#14

noen sa for siden:

Ja, men dåpen er jo en slags "innmelding", så for en som har meldt seg ut bør vel kanskje ikke være med å putte noen inn tenker jeg. :confused: Men hvis h*n tror og synes det er greit selv, så er det vel kanskje ok. Jeg har forresten vært fadder for min katolske nevø (hm, avslører jeg dobbeltmoral nå?), og jeg tenkte godt over det før jeg sa ja. Jeg og paven er ikke helt på linje i en del saker for å si det sånn... :D

Det er vel ikke jeg og godeste biskop Kvarme heller... + en del andre (bis)koper. Heldigvis bor jeg i et bispedømme med takhøyden i orden...


#15

Dragen sa for siden:

Jeg har en baptist som fadder til alle mine tre barn.

Hun er i utgangspunktet mot barnedåp, baptistene har barnevelsignelse og voksendåp.

Hun syns det er viktigere at mine barn har en fadder som faktisk tror, så hun har sagt seg villig til å være fadder likevel.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.