Jeg har invitert venninnegjengen med menn til middag neste helg. Vi har bestemt oss for forrett og dessert som vi lager på fredag, men vi står igjen med hovedrett. Aner virkelig ikke hva vi skal lage, og ber om tips til noe godt og ikke for tungvint vi kan servere som hovedrett.
Vi blir 10 personer.......
Da ville jeg lagd en god gryterett jeg tror jeg, for den kan du lage litt tid i forveien.
Med en god salat og litt godt brød ved siden av.
Til dessert fruktsalat med vaniljekrem.
tjälknöl med potetsalat og god saus- alt kan lages på forhånd....
gryterett ala stroganoff, chili con carne osv.
taco (men da passer det ikke med forrett, syns jeg)
Tjälknöl er elgstek eller oksestek som er laaaaangtidsstekt på 70 grader, for så å nedkjøles i saltlake. Blir uendelig mørt og godt kjøtt, deilig med den salte smaken, og ikke minst er det lettvint og kan lages dagen før!
Jeg ville også gått for et helt kjøttstykke; indrefilet/ytrefilet/lammelår eller noe annet. Dersom det langtidsstekes blir det meste mørt, og med et steketermometer kan det ikke gå feil. Bare ikke overstek kjøttet...
Frossen stek (!) i ovn på 70 grader i 12-14 timer (avhengig av størrelse of course) - du kan gjerne steke 2 mindre steker enn en kjempestor (til 10 personer må du sikkert ha ca 2,5 - 3 kg).
Lag lake av 5 dl vann + 1,5 dl grovsalt, 1 ts salt, noen hele pepperkorn, enebær. Laken må ganges opp slik at du har nok til å dekke steken(e).
Legges varm i laken og avkjøles i denne til alt er kaldt. Tror jeg lot den stå ca 12 timer. Legg på press så steken ikke flyter opp.
Skjæres i tynne skiver ala roastbeef, og serveres med god saus og potetsalat. [/LEFT]
Jeg ville kjøpt noe deilig kjøtt og lagt i marinade på fredag og innledet grillsesongen. Kjøp litt forskjellige kjøttyper og lag "mixed grill". Lag en diger salatbolle med god vinaigrette og bak poteter i ovnen. Hvitløksmør er godt til. Dette er lettvint til så mange - og himla godt!
Kan godt hende vi går for grillmat, men det er i så fall væravhengig. Det som er greia, er at jeg har innbudt til Soirée, og har lyst til å gjøre det stilig og smålekkert. Har aldri lagd mat til så mange, og har lyst til å kose meg også , ikke være helstressa vertinne.
Anbefaler fortsatt fløtegratinert klippfisk. Kan lages klar til steking tidlig på dagen. Serveres med baconterninger og brokkoli. En favoritt blandt våre venner.
Grillmat er for meg lik stress. Selv om mye kan forberedes på forhånd blir det gjerne til at en må stå å grille lenge, gjerne også etter at folk har satt seg.
Da er Bacalao kjekt da. Når maten er ferdig kan vertinnen og verten slappe av sammen med resten av selskapet.
(det er forøvrig tjälknöl også, men om man ikke har prøvd det før er det kanskje safe å prøve en gang man ikke skal ha en masse gjester).
Har du god oppskrift på bacalao da? Jeg har 2 oppskrifter jeg, en som er mer fornorsket utgave, om jeg kan kalle det det, som jeg har arvet av min bestemor. Den andre er en spansk utgave med masse hvitløk, olivenolje, oliven, pinjekjerner osv.
Si fra om du er interessert i oppskrift da :).
Hva med sånne Melba-toaster med sort og orange "kaviar", en klatt med dillrømme, en klatt med majones og en sitronbit? Enkelt, godt, og i "havsjangeren".
Parma-/ eller Serranoskinke med litt salat av babyblader eller ruccola, rømme med frisk timian hakket oppi og balsamicosirup.
Det er godt til forrett, synes jeg. :jupp: