Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Oppskrift på gomme?

#1

LilleVims sa for siden:

Jeg har så fryktelig lyst til å prøve meg på å lage lefse og gomme i år - til jul. Men er det noen som har en skikkelig god oppskrift på gomme??


#2

Ole Brumm sa for siden:

Er det det samme som søst ?


#3

LilleVims sa for siden:

Ehm, jeg er jammen ikke helt sikker...

Er fra nordnorge - om det har noe å si - og der sier vi bare gomme.

Er vel grøt,kanel,sukker,rosiner eller noe sånt..:o Har aldri prøvd å lage, men synes det er så utrolig godt!


#4

Martis sa for siden:

Skal vi se....

20 liter H melk
Noen liter Kulturmelk og la dette koke i 20 timer :p Med rosiner i... Og kanel på toppen til slutt.

Beklager, men jeg husker ikke oppskriften, men dette har jeg laget det sikkert 100 ganger i løpet av min tid i ferskvaren på Mega.


#5

Mandarin sa for siden:

:knegg:
denne diskusjonen har jeg vært med på NM .. "Er søst og gomme det samme??"

Jeg derimot lurer fremdeles på hva dette er ??
Tydligvis ikke noe vi har på vestlandet :D


#6

Ole Brumm sa for siden:

Det hørtest ut som det samme ja :)
Har ikke oppskriften min her, men kan kanskje grave den frem en gang vist du ikke får inn noen andre gode ;)


#7

Ole Brumm sa for siden:

Jeg kommer fra vestlandet :snurt:


#8

Martis sa for siden:

Ingredienser:
2 l melk
5 dl kulturmelk
1-2 ss hvetemel
1 dl vann
3/4 dl rosiner
2 ss revet appelsinskall
1 ts kanel
Tilberedning:
Kok opp melken før kulturmelken røres inn. La blandingen skille seg. Småkok under lokk i 3-4 timer til blandingen er lys brun. Rør av og til.
Jevn blandingen med hvetemel utrørt i melk, og smak til med rosiner, appelsinskall og kanel.
Dryss sukker og kanelblanding på toppen.

Fant denne på www.varden.no


#9

Søster sa for siden:

Hva!?! Gomme er jo vestlandetmat så det holder. Det heter sikkert bare noe annet hos dere. :p

Det er en slags kornete ostemassesak som smaker litt som prim bare mildere og mindre brunostete.


#10

Ole Brumm sa for siden:

Søst :nemlig:


#11

LilleVims sa for siden:

MIN gomme har da aldri smakt prim søster :eek: Den jeg er vandt til smaker bare deilig søt,kornete ostemassegrøtsak eller noe sånt :D

Jeg kjøpte en sånn boks med søst/gomme på Ica her om dagen...Mmmm tenkte jeg, endelig litt gomme. Det kom veldig fort ut igjen. Det var ikke det samme som jeg kaller gomme.


#12

Mandarin sa for siden:

unnskyld.. vestlandet er stort:nikker:
Men her i min kyst-by har jeg aldri sett dette. Har fått det forklart tidligere, men har aldri smakt eller sett det.
Sikkert godt! jeg synes det er så fasinerende at jeg ikke vet hva det er.


#13

Fara sa for siden:

Skal vi se om jeg husker min oppskrift.

2 l hel-melk
1 pk fløte
1 l kultur melk
sirup
1 egg
noen ss semulegryn
sukker

Jeg koker opp melk og fløte.
Tilsetter kultur melka
Tar den tykke grøten som skiller seg ut over i en kasserolle og tilsetter 1/3 av væsken.
Tilsetter noen ss sirup
Lar dette stå å koke i ca.3 timer
Tilsetter da ett pisket egg
Bruker semulegryn for å få en god konsistens
Tilsetter sukker etter smak
Har i rosiner


#14

Søster sa for siden:

Er din hvit/beige på fagen da? Og fast så den kan skjæres i tjukke skiver hvis man er forsiktig? Det er nemlig også et gommeprodukt, men man gjør noen tiks underveis. Vi kaller den eggost.
Min gomme ligner på den de ha i boks i melkeskapet på butikken. Dvs kornete og brun og og karamellaktig. Sånn hvit boks med grønn skrift. Den er jo ikke så god som hjemmelaget, men nær nok til å duge.
Prøv den på sesamknekkebrød med litt aprikossyltetøy på så har du Mandalslunsj.


#15

LilleVims sa for siden:

Ja - det er det jeg kaller gomme :nikker:

Åh, som jeg gleder meg til å slave over gryter og karr i mange mange dager til ende :jippi:


#16

Søster sa for siden:

Det var bra vi fikk etablert det da. Mamma hadde en god oppskrift, skal prøve å få den ut av henne hvis du ikke får noe respons på det her.


#17

LilleVims sa for siden:

:D

Det var en gammel kone som lagde verdens beste gomme. Har ikke smakt bedre hverken før eller senere... Men jeg tror hun tok med seg oppskriften i graven...

Tror jeg må ringe mamma :gruble:


#18

LilleVims sa for siden:

Hvordan er Molsgommen da? Søt? Salt?


#19

Martis sa for siden:

Lillevims: Hvis den skal være hvit/lys, kan det da være helgelandsgomme du tenker på? Den er veldig lys og søt. Tror den er krydret med kardemomme i tillegg til kanel...


#20

LilleVims sa for siden:

Da er det helt sikkert den jeg tenker på :nikker: Visste ikke at den også ble kalt helgelandsgomme. Burde jo kanskje ha tenkt på det - siden jeg kommer derifra :rolleyes:


#21

Martis sa for siden:

:lol:

Skal se om jeg finner oppskriften på den, så den isted når jeg så etter vanlig gomme oppskrift.


#22

Martis sa for siden:

Gomme (hvit, oppskrift fra Helgeland)
4 l helmelk eller råmelk (fra ku)
1 l kuturmelk (til å skille ut ostestoffet)
All melka blandes i en kasserolle og varmes opp. Ta ut ostemassen når den skiller seg fra mysen (væsken) - dette skjer ved kokepunktet.
Tilsett 1-2 egg, 4-6ss sukker, 4-6ts vaniljesukker, ca 1 pose kardemomme og ønsket mengde rosiner i ostemassen.
Varm opp massen, spe med myse (væsken som er silt fra ostemassen) eller med helmelk til passe konsistens, og kok opp til den farge man ønsker. Dersom massen blir for tynn korrigerer man dette med maisenameljevning.
NB! Vi kokte gommen på råmelk og erfarte at den ikke ville skille seg. Vi tilsatte da 3ss 7% eddik, og prosessen var i gang.

Her er den.


#23

LilleVims sa for siden:

Tusen takk!! :lykkelig:

Da får jeg håpe resultatet blir spiselig.

Burde vel egentlig lære meg å lage krinalefse også..Eller så får jeg bare satse på vanlig lefse.


#24

LilleVims sa for siden:

Ah, jeg får stoppe borti veien og høre om jeg får melke ei ku:humre:

Men seriøst, jeg kan det altså :nemlig:


#25

DM sa for siden:

Jeg har mistet oppskriften fra mormor. :leppe:

Men jeg mener å huske at det var noe slikt som 4 liter H-melk, en god dæsj kanel, 1 ss sukker, og passe mengde rosiner og la det koke inn i løpet av 4 timer til det blir sånn kornete og god masse, og strø en klype med hvetemel over til slutt for å få den helt siste perfekte konsistensen. Så tilsetter jeg ekstra kanel etterpå.

(Hun bodde i Bergen hele sitt voksne liv, men var født og oppvokst i Bodø)


#26

Ole Brumm sa for siden:

Nå fikk jeg sykt lyst på lefse og søst :sparke:
Vente til jul...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.