Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Iberiasnegler

#1

Nooria sa for siden:

Det siste døgnet har det vært ganske fuktig vær her hos oss, og fra i dag tidlig har Iberiasneglen inntatt oss for fullt. Jeg har aldri før sett så mange som jeg så på asfalten i bakken ned fra området vi bor i dag tidlig. Da jeg kalket plenen i kveld så jeg også utrolig mange og mannan plukket en hel skyllemiddelkanne full uten å ha fått tatt alle.

Det store spørsmålet er hvordan redusere mengden snegler mest mulig uten å måtte bruke hele sommerhalvåret til å gå å snuse på de ekle krypene.

Kan ikke dette være en tråd for alle de gode tipsene?

Jeg har så langt tenkt å

  • Spre Ferramol rundt hele grensen til eiendommen
  • Sette ut sneglefeller som jeg skal kjøpe på en butikk ned i gata

Jeg må sikkert plukke en del, men jeg vil helst plukke minst mulig.


#2

Tallulah sa for siden:

Plukking er det eneste som virkelig hjelper. Evt. kan du grave ned skåler med øl, da dør de lykkelige, i allefall. Hvis de blir liggende dødeigjen, tiltrekker de bare fler snegler, som spiser sine brødre.


#3

Ru sa for siden:

Klipp dem i to, la dem ligge, og ta deg runder der du tidligere har klippet snegler; de andre sneglene spiser opp de som er døde. Eller skjoren tar dem.
Og ikke ha stemorsblomster. Det er det beste de vet.


#4

Tallulah sa for siden:

Grønn Hverdag har også endel tips som ikke inneholder skadelig gift.
Hvordan?

  • Du kan håndplukke sneglene om kvelden, om natten (bruk gjerne hodelykt), tidlig om morgenen eller i fuktig vær. Klipp sneglene i to, hiv sneglene i en bøtte med salt eller hiv sneglene i kokende vann.

  • Fjern døde snegler fra hagen. Brunsnegler blir tiltrukket av lukten til sine døde ”kamerater”. Om du ikke fjerner sneglene kan du sitte igjen med flere snegler enn du først hadde!

  • Om høsten kan du lage en renne ved siden av bedet og dekke den med planterester. Her liker brunsneglen å legge egg. Deretter kan du helle kokende vann over eggene. Snegleeggene er runde, ca 4 mm, melkehvite på farge og ligger ofte 20-30 sammen i en klump.

  • Hold hagen ryddig og klipp plenen ofte. Løft på bøtter og krukker og fjern snegler og egg.

  • Du kan legge ut “åte”, f. eks. kålblader, løvetann, katte- eller hundemat (100 g tørrfôr legges i bløt og blandes med 1 kg fuktet hvetekli). Samle inn brunsneglene om kvelden, når de kommer til åtet.

  • Du kan bruke barrierer langs hagegrensen slik at sneglene ikke får adgang til dine planter: Kornete eller skarpe barrierer, for eksempel aske, kalk (eggeskall), sand, sagmugg eller sjømatskall.

  • Du kan bruke planter som brunsnegler ikke liker (se nedenfor) og sette dem rundt dine favorittblomster som en slags barriere.

  • Løpebiller, hagesnegler og boasnegler spiser brunsnegleegg. Disse skapningene forekommer naturlig i hagen din. Ta vare på dem ved å unngå kjemikaliebruk som kan drepe disse hjelperne.

  • Ikke vann hagen din om kvelden. Da skaper du perfekte forhold for skadedyret.

  • Hver gang du kjøper blomsterjord bør du undersøke jorden for snegler og snegleegg. Det samme gjelder når du kjøper planter.

  • For å unngå videre spredning må du ikke dumpe infisert hageavfall i naturen.

  • Du kan kjøpe ”Ferramol mot snegler” i hageforretninger. Preparatet består av jern og fosfat som naturlig blir nedbrutt i naturen (godkjent for bruk i økologisk jordbruk).

  • Brunsnegler liker følgende planter, som du derfor bør unngå i hagen; tagetes, stemorsblomst, fioler, hvite margeritter, løvetann, sommergeorginer, liljer, asters, lupiner, bønner, erter, selleri, jordbær, salat og kål.

  • Brunsneglen liker ikke disse plantene; roser, fuksia, begonia, petunia, blomkarse, løvemunn, valmuer og rododendron.

      		<strong>Hvorfor?</strong>
    
  • Når du bruker kjemikalier i hagen kan du lett havne i en ond sirkel. Kjemikalier dreper nemlig ikke bare skadedyr, de ødelegger også skapninger som hører hjemme i din hage, og som faktisk kan bidra til å begrense skadedyrene.

  • Sprøytegiftene forurenser vann, luft og jord og skader helsen vår.


#5

Observatøren sa for siden:

Hulk. Jeg vil ikke høre mer om snegler nå.

Vi plukker dem med pølseklype og salter dem i et stort kar. Unnskyld alle dyrevernere, jeg er klar over at snegler har følelser, men det har blomstene mine også!


#6

allium sa for siden:

Her bruker vi noe som heter Nemaslug, vi har vannet to ganger i året. Ingen snegler å se så langt, det kan jo være tilfeldig, men det er massevis av dem bare noen hundre meter unna.


#7

Tallulah sa for siden:

Nei, du må ikke la dem ligge! Lukta tiltrekker nemlig flere snegler som etter å ha spist vennene sine går løs på hagen. De spiser seg ikke mett på venner nemlig.


#8

Ru sa for siden:

Nåh. Tipset kom fra en kollega hos meg, som tok dem når de kom for å spise sine døde brødre.
:vetikke:

Jeg salter dem. Og spyler dem i sluket neste dag. :asfaltjungel:


#9

Nooria sa for siden:

Giftige stoffer nevnes, og jeg må understreke at Ferramol er godkjent for økologisk dyrking.

Det tok et par år fra vår nærmeste nabo fikk masse av dem til vi fikk det.


#10

Harriet Vane sa for siden:

Jeg leste følgende på oppslag i Glitters parsellhage i dag: Iberiasvineriet skal man klippe i to, lokke oppi fat med øl, strø grovsalt over osv. Da dør de. Og så samler du dem med hansker på oppi en pose, knyter igjen posen og kaster den. Døde snegler tiltrekker flere snegler.

Man kan jo kante hagen sin med skjellsand. Det er ikke giftig, er kantete og vondt for sneglesvineriet å klatre over og gir kalk. Vinn-vinn.



#12

Skremmern sa for siden:

Vi hadde maaaaange sist sommer, men tallet ble sterkt redusert etter at vi klippet bort busker, holdt plenen kort til enhver tid og fjernet alt hageavfall, planker og annet rusk fra eiendommen som sneglene likte å gjemme seg under. Vi sparyer dem med 50 - 50 vann og salmiakk. Neste dag er de borte.


#13

Elias sa for siden:

Strø på salt. Rikelig. Da er de døde etter noen få timer.
Enkelt og greit. Men sørg for at naboene gjør det samme.


#14

Miss Norway sa for siden:

Åh, så glad jeg er for at hageflekken vår ligger på en "halvøy" ut i veien, og med en høy mur under... Har nemlig ikke sett en snegle hittil. Men de kan komme, det er jeg klar over. Men da MÅ de forsere asfalt; gjør de det?

Ellers hadde jeg stor sans for han karen i fjor med bilbatteri og ledninger, Reodor Felgen in action lissom. Det kommer jeg til å prøve meg på om de kommer - det burde være mulig siden det er så få steder de i det hele tatt kan komme seg inn her på.


#15

Veronal sa for siden:

Iberiasnegler sprer seg ikke hovedsakelig i sneglefart - de sprer seg ved plantebytte og -kjøp. Nykjøpte planter bør i karantene før utplanting.


#16

Tallulah sa for siden:

Jeg syns det er greit å drepe dem ved å klippe dem i to før man heller på salt. Vi helte salt på en levende snegle i fjor, og selv om snegler er noe av det ekleste jeg vet, og jeg har null følelser for dem, så var ikke den dødskampen artig å se. Den tok lang tid, og det ble fryktelig grisete og slimete overalt.


#17

allium sa for siden:

Det gjør de nok.

Her i nærheten er det mange, og folk i nabolaget har tydeligvis for vane å gå tur med salt. Om sommeren ligger det døde snegler i salthauger strødd på asfalten.


#18

Miss Norway sa for siden:

OK. Klatrer de opp murer og? :grøsser:


#19

Observatøren sa for siden:

Det var det jeg visste, det er aliens som invaderer oss. :nemlig:

Ja, de klatrer oppover også. I alle fall hvis det er en svak helling.


#20

Skremmern sa for siden:

Det var dette som ble anbefalt av snegleekspertene også. Det er det mest humane man kan gjøre.


#21

Skremmern sa for siden:

Å ja. En jeg kjenner kan ha verken dører eller vinduer åpne om sommeren. Stakkars kvinnemennesket kan ikke sitte på terassen sin heller.



#23

Ru sa for siden:

Ja. :asfaltjungelTM: og har fortsatt drittsnegler.

Og vinduer. :nemlig:

Takke meg til vinterhage og nada innkjøpte planter.

Jeg driter i sneglers følelser, og hadde meg med saltbøssen ut når jeg var ute og røykte i fjor. Nå har jeg sluttet å røyke og gidder heller ikke å gå tur med saltbøssen, så de skal få salt-fred om ikke annet.
Derimot har jeg alle intensjoner om å fortsette å spyle dem ned i avløpsrenna.


#24

Ole Brumm sa for siden:

Reodor versjonen var ikke så verst da. Å dyrke løpebiller frsiter ikke så veldig...
Her plukker vi, salter og setter ut øl til de, alt ettersom. I år har jeg kjøpt inn ferramol også for å rekke å drepe alt i området her har jeg ikke truen på at vi klarer.


#25

Mauser sa for siden:

Vi ble angrepet av snegler da vi bodde i Tyskland. På 100 kvm plen plukket vi over 500 snegler som dukket opp over natten. Men Ferramol gjorde underverker - alt ble borte! Året etter drysset vi det langs plenkanten straks de første sneglene dukket opp, og den sommeren så vi knapt en snegl.

Her vi bor nå finnes det ikke snegler, i følge naboen. Yay!


#26

Honda sa for siden:

Har dere sånne snegler i Bodø?

Trodde ikke vi hadde sånt her oppe...
:blånn:


#27

Frances sa for siden:

Kommer aldri til å klare å klippe en snegle i to. :grøss: Hvordan i all verden klarer dere å gjøre det? Kvesser dere kjøkkensaksa før dere setter i gang?
:dobbeltgrøss:


#28

Misteri sa for siden:

Jeg bruker en sånn gressaks. Funker fint, fint, men å plukke dem opp. Yikes!


#29

Ariel sa for siden:

:nemlig: Det er et par damer i borettslaget "mitt" som har satt seg som mål i livet å utrydde all faenskapen. Så hele sommerhalvåret ligger det saltede snegler nedover på fortauet. :eek:

#30

Ariel sa for siden:

Pokker. Det stemmer det. :mumle: Og jeg som har plantet masse stemorsblomster i kassen min. :mad:

#31

Zianta sa for siden:

Moskusand spiser vist nok iberiasnegler.


#32

Veronal sa for siden:

Hahaha, Zianta. I Rogaland har jeg hørt at man kan leie ender for dette formålet. :fnise:


#33

Nooria sa for siden:

Jeg har alltid hatt sterk antipati mot pelagonia, men de blir nesten vakre ved tanken på at Iberiasneglen ikke liker dem. Jeg tror jeg må ha lys rosa pelegonia på verandaen i år... og kanskje petunia med små blomster (det har jeg heller ikke likt). Så skal jeg heller plante en Rhododendron der jeg vanligvis har en krukke med Tagetes og Georginer.


#34

Ru sa for siden:

Det var en tidligere nabo av mine foreldre som gjorde det. Holdt moskus-ender og leide dem ut til sneglespising. :iiik:
Kanskje han har flyttet til Rogaland?


#35

Ami sa for siden:

Kjøpe øl til svineriet? Aldri! :sjokk:
Det måtte i såfall blitt utgått CB eller noe slikt. Uansett blir det sløseri.


#36

noen sa for siden:

Enig. Drikker man nok øl, klarer man sikkert å overse en snegle eller 100 i hagen også.


#37

Michelle sa for siden:

Den dagen jeg oppdager denne berømte sneglen i min hage (Blir kvalm ved tanken) så flytter jeg i høyblokk og for en hageelsker som jeg så er det et drastisk skritt. Forleløpig er den ikke kommet på denne siden av byen og oppi høyden.
Min svigerinne som bor sørpå går hver dag å plukker snegler og hiver dem inn i naboskogen. Hun er hellig overbevist om at de ikke orker går tilbake men akk så feil hun tar :fnis:


#38

Estrella sa for siden:

Vi har heldigvis blitt spart for de. :lettet: Vi har en liten hageflekk forran og bak rekkehuset.

Ekle snegler. :grøsser:


#39

Ru sa for siden:

:bor riktignok ikke i en høy blokk, men en lav en:
:har fortsatt snegler, dog bare utenfor:


#40

Ariel sa for siden:

Pelargonia? Er det de som lukter så vondt? Må jeg virkelig ty til dem? :eek:


#41

Estrella sa for siden:

Jeg har alltid flotte mørkelilla hengepetuniaer i en blomsterkasse under stuevinduet forran. Kanskje det er derfor vi har sluppet unna? Har faktisk pleid å ha de bak også.


#42

Nooria sa for siden:


#43

turi sa for siden:

Har ikke sett en eneste av de ekle sneglene her, dog raket jeg en kjempediger padd her om dagen og løp skrikende innigjen og låste døren!! :tøff:

Mannen og minsten måtte fjerne den før jeg orket å låse opp døra.. Yaiks!!


#44

allium sa for siden:

Nei, det er petunia.

Ihvertfall synes jeg det. En av de styggeste blomstene som finnes, og vondt lukter den også.


#45

amylin sa for siden:

Mange gode tips! Hater disse Iberiasneglene, men så ingen av dem i fjor. Derimot hadde svigermor ekstremt mange av dem. Hun klippet dem ikke i to, men la dem i en bøtte med salmiakk.


#46

Kaija sa for siden:

Gutta mine har funnet og drept årets første mordersnegle. jeg har tenkt å ha sneglefri hageflekk i år, så vi starter sneglejakta tidlig. I fjor var guttene kjempeflinke og plukket med seg så mange de kunne se. Slang dem i en melkekartong og saltet etterpå. Jeg brakk meg bare bittelitt over hvor ekkelt hele greiene var. Hagen ble i hvert fall til å være i, og guttene fikk seg en god slump feriepenger for plukkejobben. De gleder seg til flere sneglepenger i år.


#47

GinaK sa for siden:

Æsj, ekle snegler. Vi slapp unna her hjemme men var på ferie i en leilighet i Udevalla i fjor sommer og der var det massevis av disse ekle sneglene. Gubben og 4 barn gikk på jakt og helte salt på sneglene og jammen ble det slim, ja.
Vi fant ut at når vi saltet en sperring inn mot plattingen så gikk de ikke over den sperringen så dermed slapp vi disse sneglene helt innpå døren. Så da kunne vi gå barbent uten å tråkke på eklingene.


#48

Estrella sa for siden:

Kanskje man skal strø skikkelig med salt langs hele grensen på plenen. :moahaha:


#49

Ying sa for siden:

Jeg orker ikke tanken på å klippe en og en snegl. Her går de rett opp i en pose og så strør jeg på salt til slutt og kaster det rett i boss-spannet. Dagens lille tur var 101 snegler på 10 min og da var jeg kun på plenen. Har ikke sjekket blomsterbedene ennå :gaah:.


#50

Susse sa for siden:

Vi går runde i nabolaget her, alle er heldigvis flinke til å følge det opp. Store villahager.
Rekorden min ble 204 på en kveld i fjor. Har ennå ikke sett en eneste en i år !
Klipper dem i to og lar dem ligge.


#51

Skremmern sa for siden:

Jeg har ikke sett noen enda. :lykkelig:


#52

Kaija sa for siden:

Vi gjorde et enkelt regnestykke i dag, da HE ikke hadde giddet å plukke en snegle han hadde sett. Den legger 400 egg, og hvis hver av dem også rekker å legge 400 egg, hvor mange snegler blir det da? Jeg regnet med at det skulle få guttungene til å se hvor viktig det var å ta sneglene nå på vårparten, men i stedet våknet griskheten hos eldsten. I stedet for den ene krona for årets første snegl ville han vente noen uker og høste inn de 160000 neste kronene han kunne få hvis den første sneglen og dens avkom fikk leve og formere seg. :eek:


#53

Note sa for siden:

Det beste som finnes. Jeg brukte det for to år siden og har ikke sett en snegle siden.


#54

Left sa for siden:

Hva er Nemaslug da?

Vi har heldigvis ikke sett en eneste en i nærheten av blokkene vi bor, men her på Nordmøre er det jo Rohdodendron over alt, så håper de skyr området.


#55

allium sa for siden:

Det er en slags parasitter (nematoder), som angriper sneglene. Kommer i form av et fint pulver som skal blandes ut i masse vann. Jeg vet ikke hvordan det skaffes, for vi bare får det av det lokale velet.


#56

LilleLeo sa for siden:

Vi har sinnsykt med brunsnegl. :mumle: Det hjelper jo sikkert på at huset vårt ligger ved en myr. :himle:

I fjor sommer kom to nabounger og plukket snegler for oss, å love dem 1 kr per snegl gjør vi aldri igjen,
for vi hadde helsikens mye snegler. :hehehe: En uke eller to etter kom de tilbake for å plukke, og da fant de enda flere, på kortere tid.

Alle sneglene ble hevet i spann som vi hadde lokk på, og som ble fylt med vann.
Vi glemte helt spannene, og for å si det sånn; vi glemmer aldri noe slikt igjen.
Den lukten som kom av de to spannene når de ble tømt, den unner jeg ingen.


#57

Left sa for siden:

Går en diskusjon om svineriet i en av dagens aviser også. Dyrevernere mener man skal slutte å drepe dem, for siden man ikke vet om de har følelser så bør man la være. Dessuten kan det skape ubalanse i naturen. Det var vel egentlig hovedargumentet :eek: De menste også at man fikk lage hager slik at sneglene valgte dem bort, ved å lage et miljø de ikke likte.
Den ene gartneren som ble intervjuet, sier at han aldri har hørt noe så dumt i hele sitt liv. Da sier naturvernerne med andre ord, at det var fullstendig ubalanse i naturen før disse ekle krypene kom til Norge i 1988. De er ikke en naturlig del av den norske faunaen.


#58

Left sa for siden:

Sakset fra www.bogront.no/tema/nematoder/index2.html

Nemaslug:

Om nematoder: Parasitter som dreper sneglene.
Sneglene slutter å spise 2-3 dager etter behandling med nyttenematoder og dør etter 2-4 uker. Det stadiet av sneglene som Nemaslug® har effekt på lever under jorda. Du kan derfor ikke forvente å se mange døde snegler på jordoverflaten.
En behandling med Nemaslug® gir beskyttelse i ca. 6 uker. Behandlingen bør gjentas etter 6 uker for å oppnå videre beskyttelse.


#59

Ami sa for siden:

Jeg er skeptisk til disse kjemiske sneglkverkerne. Tror ikke det er lurt å tøyse for mye med moder natur på dette viset. :gruble:
Hvis det viser seg at vi får/har snegleproblem i vår kommende hage, kommer jeg til å gjøre som Hage-Tor Smaaland - plukke med pølseklype og putte dem i en bøtte med saltvann.


#60

Daisy sa for siden:

Jeg har ikke lest hele tråden, men vil tipse om dette, som jeg leste om i avisen i går. Denne skal visst ta opptil 200 snegler pr natt!

www.solfang.no/produkter/vis/330/

Og den er jo grei på det viset at man kan bruke gift hvis man vil.


#61

Observatøren sa for siden:

Så langt har vi sett to snegler. Begge ble plukket av Posøren:

"Se mamma så søøøøøt den er!" med skikkelig pipestemme. Jeg klarte ikke å drepe den foran ham, men kastet den ut i skogen. :gal:


#62

Estrella sa for siden:

:skremt:


#63

Maiken38 sa for siden:

Her har piggsvinet kommet tilbake og jeg har faktisk ikke sett en snegl. Krysser fingrene og håper at min piggete venn har kommet for å bli. :jupp:


#64

Ulvefar sa for siden:

Pinnsvin er flott! Bygg gjerne en kasse for dem eller se på www.schwegler-nature.com/Main/index.htm
..og om ikke så mye pinnsvin ble drept av biler at de er blitt en truet art i Norge ville nok Iberiasneglene hatt tyngre for å ta over hagene til folk.

Ang Nemaslug er det ikke en kjemisk bekjempelse, men rett og slett hauger av små nematoder (tenk små, små marker) som spiser sneglene under jorda.

Det kjipe med all bekjempelsen av Iberiasnegl (som er en innvaderende art så naturvernerene som ble intervjuet var neppe blant de mer opplyste av oss på dette punktet) er at det også går ut over uskyldige arter snegl (noen av dem sjeldne) som hører hjemme her, og har igjen andre arter som igjen avhenger av seg.


#65

Hjertensfryd sa for siden:

Dei liker vist ikkje skjellsand har eg hørt ( eller var det lest ? ) Det blir for skarpt og slepe seg over for dei små beista. Så eg vurderer å hella litt skjellsand rundt tomten og rundt åkeren og bed.

Har eit lite håp om at piggsvinet mitt frå i fjor framleis er i nærleiken


#66

Nooria sa for siden:

Lykke til! Jeg skal love deg at du får en tidkrevende hobby :rolleyes:.


#67

Nooria sa for siden:

Ah pinnsvin... vi fant et søtt lite et sovende i en løvhaug forrige søndag :D.


#68

SIS sa for siden:

:nemlig:

#69

Ami sa for siden:

"Boksen hindrer at barn og andre dyr kommer i kontakt med giften."

Barn og andre dyr... :knegg:


#70

Ami sa for siden:

Det gjenstår å se. Er vi heldige, så slipper vi noen som helst form for jegervirksomhet. Vi overtar 2. juni, og håper det ikke er en snegle i mils omkrets.
Men jeg ser ikke bort fra at jeg blir nødt til å spise ordene mine, nei. :rolleyes:


#71

Nooria sa for siden:

Bare ikke spis sneglene du :skremt:.

Jeg må innrømme at jeg er pessimistisk på dine vegne. Den kommer overalt... etter hvert :o.


#72

Ami sa for siden:

Vi har nå flyttet til forstadsidyllen vår, og her er det helt fantastisk. :hjerter:

MEN det kryr av snegler her. :dåne:

jakten er i gang


#73

Tallulah sa for siden:

Bare pass på å ikke kverk de sneglene som faktisk kverker iberiasneglene, det har nemlig jeg gjort. :flau:


#74

Fibi sa for siden:

Det prøvde jeg i fjor. Det ble så ekkelt at glassene fikk stå til i vår, da tok mannen dem. :knegg: Men vi hadde ekstreme mengder snegler også. Regnet det, så måtte vi se hvor vi tråkket utenfor. ugh

Her er noen blinkskudd fra i fjor. :skremt:


#75

Tallulah sa for siden:

Å herregud, Ms Lee! :skremt: Jeg er virkelig glad de ikke har inntatt de områdene vi ferdes i ennå.


#76

Maverick sa for siden:

De dukket faktisk opp fra ingenting. :skremt: Kan det ha vært ølen? :skeptisk:


#77

Fibi sa for siden:

I år er det mye tørrere, så det er ikke like mange nå. Men om det blir en like våt sommer som i fjor, så skal en ikke se bort i fra det.

Er det forresten de sorte med hvit stripe som kverker brunsneglen?


#78

Tallulah sa for siden:

Vet ikke? Den jeg så var brun, men med mønster. Boasnegle, tror jeg den heter. Den spiser nemlig opp Iberasneglene!


#79

Fibi sa for siden:

Sånne har vi ikke her.:sukk:


#80

Balanse sa for siden:

Jeg føler meg råtten som ønsker at den tørre sommeren skal fortsette evig. Dette er første året jeg har hatt glede av hagen.


#81

Skremmern sa for siden:

Den spiser eggene, stemmer ikke det?

Vi har boasnegler i hagen og de får leve.


#82

Fibi sa for siden:

Kan man kjøpe sånne? :vil ha:



#84

Kneazle sa for siden:

:gaah:
Snuppa og jeg har hatt et solsikkeprosjekt sammen i år. Sådde dem i sånt minidrivhus inne, plantet om i større potter etterhvert. Hun har vært kjempeivrig, vannet og passet på som en smed. Forrige helg plantet vi dem ut i bedet. 8 - 10 planter, ca en halvmeter høye. Men i dag var det et stusselig syn som møtte oss.:sukk: Noen har spist opp absolutt alt bladverk, det står bare noen stusselige, halvvisne stilker igjen. Jeg har ikke sett noen snegler her så langt i år, men det er vel liten tvil om hvem som er synderen. Ekle, slepie småjævler! :sur:


#85

Tante Grønn sa for siden:

Er du zoolog? nyskjerrig


#86

gajamor sa for siden:

Vi har massevis av boasnegler og løpebiller, så her er det få brunsnegler :D Til gjengjeld har liljebillene invadert de nydelige liljene. De er heldigvis enkle å bli kvitt, man trenger bare å kverke liljene så har de ingen steder å legge egg.

Jeg er litt skeptisk til Nemaslug, for jeg regner med at den tar alle snegler, ikke bare de brune? Og jeg vil jo helst beholde boasneglene mine.

At brunsneglene liker løvetann stemmer ihvertfall, for de jeg har funnet har ofte sittet under rosetten og gjemt seg.


#87

allium sa for siden:

Vi har pinnsvin i hagen nå. Jentungen har kalt det Lavendel. Kanskje det er derfor vi slipper sneglene?


#88

Ulvefar sa for siden:

Enig. Så jeg ville ikke anbefalt Nemaslug der du har flere arter og ikke vil drepe alle. Go Boasnails! :riktig:
Nemaslug må heller ikke brukes veldig nære dammer, bekker eller i vannmettet jord, ettersom Nemaslug da dreper vannsnegler (som er fredede og ikke gjør skade i hagen). Men kjemisk bekjempelse dreper også alle sneglearter, og er i tillegg skadelig for andre grupper, vaskes ut i bekker med regnet osv. så jeg mente egentlig mest å anbefale Nemaslug fremfor giftsprøyting.

Ja, formelt i alle fall. Jeg er riktignok ikke noe geni når det gjelder å feltbestemme smådyr (forferdelig dårlig med navn generellt, så systematikkeksamenene var alltid mararitt...), det jeg gjør mest er modellering for å se hvordan forskjellige prosesser henger sammen på populasjon eller økosystemnivå (mest epidemiologi og populasjonsdynamikk i forhold til klimaendringer). Liker å jobbe i felt også, men trenger hjelp av andre typer spesialister når jeg må artsbestemme snegler, forskjellig barkebiller etc.

Det hjelper nok, i alle fall. Så pass godt på Lavendel :riktig:


#89

Maiken38 sa for siden:

I år så har vi ikke sett en eneste snegle av noen slag. Men det er for di vi har flere piggsvin her.
Men annen ting med Piggsvin dem har utrolig bråkete sex det er helt sant. :o Par timer holder dem på. Men jeg skal holde ut det så lenge dem holder sneglene unna.
PS! Men husk ikke gi melk til piggsvin for da blir dem syke.


#90

allium sa for siden:

Nå hørte jeg akkurat noen rare lyder utenfra (soveromsdøren sto åpen). Kikket ut, og der lå Lavendel og kavet i plaskebassenget.

Lavendel er nå behørig reddet, og bassenget tømt. Godt jeg satt oppe litt ikveld, det hadde blitt katastrofe å finne den druknet imorgen tidlig.


#91

Ulvefar sa for siden:

Godt å høre. Godt jobbet!
Lavendel blir sikkert ekstra sulten etter et bad.


#92

Veronal sa for siden:

Ulvefar: Har iberiasneglen kommet til våre kanter?


#93

allium sa for siden:

Det får vi håpe.

Jeg tipper den var tørst. Det er jo knusktørt ute nå, og hos oss er det verken bekker eller vann i nærheten. Kanskje jeg skulle sette ut litt vann til den? I en liten skål?


#94

Ulvefar sa for siden:

Den er funnet langs kysten til Bodø, samt noen steder i innlandet som Konsgsvinger, og langs Mjøsa (Brummunddal og Hamar i alle fall). Så den er i nærheten. Men den liker ikke tørke, så særlig litt oppover rabbelandskapet er det nok kjipt å være snegle nå.

Ja, det har du nok rett i. Sett gjerne ut en litt mer egna vannbeholder... ;)


#95

Nabojenta sa for siden:

Løp rundt og fang så mange biller dere kan, og legg dem ut i hagen. de spiser nemlig disse sneglene.


#96

Mandarin sa for siden:

Jeg har funnet noen under løvetannbladene sånn dann og vann. Men det betyr vel at om litt så er hele hagen full.
Lurer på om det er slike hos Berglijot også. nabo




#99

Ami sa for siden:

:kaster opp:


#100

Ru sa for siden:

bankibordet
Jeg har fortsatt bare sett den ene jeg kjøpte på Plantasjen i år.

Jeg tror alle iberiasneglene våre har enten dødd, eller flyttet opp til Ole Brumm. De hadde en del. :nemlig:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.