Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Magneter til vaskemaskin

#1

Meta sa for siden:

Jeg var på foreldremøte i barnehagen, og en av mødrene snakket om at hun ikke brukte vaskepulver lenger, kun dersom det var flekker som virket ekstra heavy. Noen som har hørt om disse magnetene? Hvor de er å få tak i?


#2

Mauser sa for siden:

Høres ut som Lurium 2000 Extra Duty™.



#4

Zip sa for siden:

Hmmm, spennende, litt skeptisk ja men hadde jo vore genialt om det fungerer bra.


#5

Esme sa for siden:

Etter hva jeg leser om hva virkemåten liksom skal være, magnetisme fra to magneter på hver sin side av trommelen, så kan man likegodt rope Hokus! Pokus! inn i vaskemaskinen og få et like godt resultat. Det virker helt ulogisk på meg at dette er noe som virker.


#6

tiddelibom sa for siden:

Må innrømme at jeg har sendt en e-post til min far, som har hovedfag i organisk kjemi. Jeg innbiller meg at han kanskje kan si noe vettugt om dette. Kanskje det er noen andre realister her som kan si noe? Jeg skal melde tilbake når jeg har hørt fra ham.

Har dere hørt om vaskenøtter, da?
www.vaskenotter.no/


#7

Ariel sa for siden:

Det står jo at mengden vaskemiddel kan reduseres, så man må vel ha i litt?



#9

Esme sa for siden:

Nå kan vel vaskemengden til de aller fleste vasker reduseres en god del.

Og jeg må jo si at de har dekket seg bra, de sier at man kan redusere vaskemidler, eventuelt ikke bruke vaskemidler i det hele tatt om vasken ikke er så skitten, samtidig som at de sier at magnetene ikke tar flekker.

Alarmbjellene går av i mitt hode ihvertfall.


#10

Ariel sa for siden:

Jeg er såpass inngrodd i gamle vaner, at det ikke ville falt meg inn å vaske uten vaskemiddel uansett. :nemlig:


#11

Esme sa for siden:

Faren din som kan organisk kjemi, er jo helt klar Rett Mann å spørre om når det gjelder vaskenøtter.

De inneholder stoffer som heter saponiner (tror det er en stor gruppe av stoffer, jeg er ikke kjemiker) som kan minsker overflatespenningen til vann (og da kan det funke), ulempen er at de visstnok (ikke sikker) kan være giftige, så de bør holdes unna småbarn, ikke bruke andre såpenøttprodukter som håndsåpe uten at man vet at man skal skylle godt etc. Men dette er ikke mitt fagfelt.


#12

Donald sa for siden:

Jeg har aldri hørt om de. Jeg bruker zalo.


#13

Esme sa for siden:

Til klesvask? Er det noe lurt da?


#14

annemede sa for siden:

Zalo på oljeflekker er supergenialt.


#15

annemede sa for siden:

Dessuten tror jeg at ungene hadde satt pris på at mor eller far brukte zalo både i vaske- og oppvaskmaskin med ujevne mellomrom. :D


#16

Donald sa for siden:

Eller jeg bruker mest Yes, som er svenske motsatsen til Zalo. Jeg begynte med det etter at noen hadde vært på et foredrag om klær og vasking, der var det snakk om det. Jeg bruker 1 ts. Mange flekker jeg har slitt med før er borte nå. Billig er det også.

#17

tvillingmamma83 sa for siden:

ja innbiller meg at de fleste barn ville hatt stor glede av det:D


#18

Esme sa for siden:

Vi har brukt Zalo på fettflekker også, det trikset har jeg lært meg. Jeg husker bare på jobb hvor noen hadde sprutet inn et par-tre spruter med zalo inn i oppvaskmaskinen for å gjøre den ren inni eller noe. Det ble noe aldeles med mengder med skum altså. :knegg:


#19

Fersken sa for siden:

Tar Zalo tranflekker også?


#20

Esme sa for siden:

Jeg er ikke noen flekkfjerningsguru altså, men har brukt zalo på tranflekker på klær til barnet. Det fjerner jo fett og derfor har jeg brukt sånn ullkur på ullklær etterpå.


#21

Vimsen sa for siden:

Hahah. Min mann er forsker innen kjemi, og han ler seg skakk av dette.


#22

Donald sa for siden:

Jeg bruker det ikke i oppvaskmaskinen. :knegg:


#23

konemor sa for siden:

Men det er ikke sikkert de voksne setter like stor pris på det. Blir jo litt ekstra jobb med slikt :knegg:


#24

Mandino sa for siden:

Det er en grunn til at Zalo ikke er miljømerket, så har sluttet med det. Gallesåpe på flekker fungerer helt utmerket. Vi har gått over til å bruke vaskenøtter i stedet for vaskepulver og vi er kjempefornøyde :D


#25

Meta sa for siden:

Har vurdert vaskenøtter, men jeg så for meg et enda bedre alternativ, sånn rent miljømessig, da jeg hørte om disse magnetene. Eli den lettlurte og litt dumme?:blond:

Eller Eli ler både sist og best? :knegg:


#26

mumrik sa for siden:

Magneter, Zalo og et realt Abrakadabra må jo gjøre underverker for tranflekker?


#27

torsk sa for siden:

Jeg har i hvert fall skjønt at banning ikke hjelper på flekker. :nemlig:


#28

mumrik sa for siden:

Ikke sånn finfølt vestlandsbanning nei, men jeg tipper nordlendingene hverken bruker såpe eller vann når de rengjør klær. :nemlig:


#29

Tertit sa for siden:

Jeg gnir blå Zalo på flekker. Lar det ligge litt. Vasker det så i vaskemaskina. Genialt!


#30

Esme sa for siden:

Vel, det er nå ikke akkurat synonymt med å være dum det at man ikke kan masse om elektromagnetisme.

Det som derimot er dumt er når man ikke vet hva man kan og ikke kan, og danner seg bastante meninger på grunnlag av informasjon til den som produserer det eller anekdoter fra anonyme folk på nettet. Man bør være ekstra nøye med kildekritikk på ting som ligger utenfor sitt eget fag. Og så må man prøve å finne objektiv informasjon. Og det synes jeg du gjorde på et vis, du spurte jo på et forum om å få innspill.

Om du derimot har studert realfag så bør du derimot få buksevann og bli tvunget til å ta Grunnkurs i Elektromagnetisme om igjen. :knegg:


#31

Skremmern sa for siden:

Jeg skriker til flekkene i stedet. Funker som bare det.


#32

Vimsen sa for siden:

:knegg:


#33

Esme sa for siden:

Eller kanskje det er fråden som tar dem? :skeptisk:


#34

Vimsen sa for siden:

Jeg er grådig god på å være bastant i realfaglige diskusjoner, så lenge jeg spør min mann først.:stolt:


#35

Vimsen sa for siden:

Ja, for selv er jeg selvsagt dum som et brød.


#36

Ru sa for siden:

[fjas]
Jeg bruker krystaller. Slike som jeg kjøper på den der messen. Og så gander jeg litt. [/fjas]

Jeg holder meg til mitt svanemerkede vaskepulver enn så lenge jeg. :glis:


#37

tiddelibom sa for siden:

Nå snakket jeg akkurat med faren min, kjemikeren. Han har, i likhet med Vimsens mann, ikke særlig tro på dette. En annen ting er at mange av oss trolig kan redusere såpemengden. Men jeg vil ikke tro at det blir mer rent av magneter i trommelen.

Så: jeg holder en knapp på at Lilleborg, UniLever og hva de nå heter alle sammen har gjort jobben sin.


#38

safran sa for siden:

Blå Zalo er bakteriedrepende? Den burde ikke vært i salg. Velg grønn neste gang.

www.gronnhverdag.no/artikkel.php?id=36


#39

Adrienne sa for siden:

Min mann, kjemikeren, lo så han fikk kaffen i halsen av denne oppfinnelsen. Enda mer lo han når jeg siterte Esme og hennes glimrende råd om å rope Hokus Pokus.


#40

Meta sa for siden:

:puh:Jeg slipper buksevann!

Mulig jeg går for krystaller og ganning, samt noe nordnorsk bainnskap ispedd fråde på de umulige flekkene. Ikke blå zalo i alle fall!


#41

pimosa sa for siden:

Hei! Vaskenotter.no her. Det er jeg som importerer vaskenøtter til Norge. Vil bare legge til noen opplysninger for å oppklare: Jeg har søkt råd hos Norsk Biologforening ([url]www.bio.no/bio/enbiolog/[/url]) både når det gjelder hvordan vaskenøttene faktisk virker, og om de er giftige. Jeg siterer:

" Saponiner virker som såpe, de minsker overflatespenningen i vann, og de danner membraner (som får det til å boble). Saponiner er glykosider som består av et steroid eller triterpen bundet til sukker (glukose er vanligst). Alle såper virker på den måten at de har en vannløslig del (her sukkeret) og en fettløslig del (her steroidet/triterpenet, som strukturmessig er veldig like). Hos vanlig såpe er den vannløslige delen et natrium- eller kalium-kation som danner salt med ei karboksylsyregruppe (med tilsvarende negativ ladning), denne karboksylsyregruppa tilhører ei fettsyre med lang karbon-hydrogen-kjede (ofte stearin- eller palmitinsyre), og denne kjeden utgjør den fettløslige delen. I fosfatvaskemidler er dert fosforsyre (eller salter av den) som danner den vannløslige delen.

Saponiner har fordel at de ikke er sterkt alkaliske, som såpe (som egentlig er salt mellom sterk base og svak syre [fettsyra] og derfor er dissosiert i retning basisk reaksjon)."

" Saponiner er ikke giftigere enn annen slags såpe. Så hvis vaskenøttene brukes til det de er beregnet til - VASK, går alt bra. Håndvask er uproblematisk. Det blir akkurat som vanlig såpe. Vaskenøtter har også faktisk vært brukt i matlaging: i Indiske rasgullas (dessert laget av hjemmelagde ost eller paneer). Vaskenøtter var knust og kokt opp (Reetha water)."


#42

Meta sa for siden:

Det var jo greit å få en oppklaring på! Heia vaskenøtter. Litt avsporing her nå, men hvor mye forurenser det å transportere vaskenøtter til landet? Går miljøregnestykket egentlig opp ved bruk av vaskenøtter?

Vaskenotter.no svarte i MIN tråd! :hyper:


#43

Mandino sa for siden:

I følge denne artikkelen bør man bruke miljømerkede produkter, altså ikke Zalo uanstt farge.


#44

safran sa for siden:

Ja, det står det også, og det er jeg selvsagt enig i. Hovedpoenget var dog at bakteriedrepende produkter forurenser MER.

Jeg kan godt klippe det ut til deg hvis det gjør det lettere.

Såkalte "bakteriedrepende" vaskemidler er ofte blant de mest miljøskadelige på markedet. Mange tradisjonelle vaskemidler, som for eksempel salmiakk og eddik, har momentan dødelig effekt på bakterier. Forskjellen er, for det første, at disse gamle traverne raskt brytes ned til ufarlige forbindelser – og for det andre, at vi vet de er sterke og kan være farlige, og derfor behandler dem med respekt. "Bakteriedrepende" produkter betyr miljøproblemer og unødig risiko for helsefarlige stoffer i innelufta. Ikke vasker de bedre heller

Noen vaskeprodukter du bør styre unna:

  • Bakteriedrepende vaskemidler og kluter. Slike produkter inneholder kjemiske stoffer som skal ta livet av forskjellige småkryp. Problemet er at de ofte skader miljøet også

#45

Honda sa for siden:

jeg bruker zalo på flekker og litt vanlig vaskepulver.
men må ha på ekstra skylling.blir av og til en skum :fnis:


#46

Tertit sa for siden:

Jeg har prøvd med grønn zalo. Det funker ikke like godt. Det er sjelden jeg har behov for zalo som flekkfjerner. Funker blå, så bruker jeg blå. Men takk for tipset. :)


#47

Tallulah sa for siden:

Oh lord, den diskusjonen på Grønn Hverdag er jo helt stappfull av konspirasjonsteoretikere jo!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.