Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Forslag til hekkplante

#1

Erica sa for siden:

Vi skal kjøpe noen busker/ en hekk til å ha foran terrassen, som dekker glippen mellom terrassen og bakken. Terrassen henger ca 70 cm over bakken, så buskene bør bli ca 1 - 1,5 meter.

Huset vårt er rødt med kontraster i hvitt. Brudespirea hadde sikkert passet fint, men jeg syns den blomstrer litt tidlig. KUnne tenkt meg noe som blomstrer litt senere og litt lengre kanskje. Og så må den gjerne vokse litt raskt. :utålmodig:

Vi bor i sone H5, og hekken blir stående sydvent. Noen gode forslag?


#2

Donald sa for siden:

Jeg er veldig glad i alperips.


#3

Erica sa for siden:

Må den klippes? Jeg vil ikke ha klipt hekk, er for lat til det:p.


#4

Tante Grønn sa for siden:

Blankmispel er en pen og enkel hekkeplante. Den vokser relativt kjapt også.



#6

Tertit sa for siden:

Jeg har tenkt å plante Tuja. Syns det er et poeng at hekken er eviggrønn.


#7

Malus sa for siden:

Ikke tuja. Min smak.

Den finnes veldig mange spirea å velge i, med forskjell i høyde og blomstring. ALle tåler beskjæring godt, og de er nydelig som frie (ikke klipte) hekker. Bjøkebladspirea, blærespirea, brudespirea, grefsenheimspirea... for å nevne noen. Husker ikke nå hva som blir 1-1,5m og har lengst blomstring.


#8

Tertit sa for siden:

Har spirea nå. Aner ikke hvilken sort. Hvite blomster.


#9

Erica sa for siden:

Spirea er fint, men ganske mange av dem blomstrer så tidlig. Jeg får vel ta meg en tur til hagesenteret for å få råd tenker jeg, om noen av dem blomstrer litt senere.


#10

Karamell sa for siden:

Dette lurer jeg også på. Skal plante hekk på nabogrensene i disse dager.


#11

Katinka sa for siden:

Vi har bjørkebladspirea. Blomstring i juni, heter det. Tror den kommer seinere her (klimasone H7). Men det beste er jo de vakre høstfargene.

Fra nettet:

Spiraea betulifolia
BJØRKEBLADSPIREA
Farge: Kvite blomster i runde klasar
Blomstringstid: Juni
Bladverk: Fin høstfarge
Høgde: 1 meter
Veksmåte: Tett, breivaksen busk
Bruksområde: Fin til låge hekkar, i skråningar, eller i
buskplanting
Herdigheit: H7

Min spirea i blomst:


#12

scilla sa for siden:

Liguster-hekk er veldig fint! Den blir etterhvert tett og fin. Mørke grønne blader og små hvite blomster på våren.


#13

Susse sa for siden:

Spirea er min favoritt i frittvoksende hekk. Enig at brudespirea er dumt alene, blomstrer litt for tidlig.
Jeg har fri hekk rundt verandaen og har valgt flere typer busker som blomsterer til ulik tid. Først kommer brudespirea, så blærespriea med nydelige røde blader ( bllir høy, må klippes ned) gentspeirea og liten eldkvede, så blomstrer bjørkebladspirea og japanspirea, rosa og hvite potentilla og prydperikum, tilslutt kommer rosenspirea.
Bjørkebladspireaen får dessuten nydelige høstfarger.

Høysommer rundt verandaen, urtehagen nærmest, potentilla og rosenspriea blomster i hekken.

Øverst fra verandaen sen sommer, rosenspriea i full blomst, (i urtehagen blomstrer oregano og salvie. Avblomstret spirea er bjørkeblad og japanspirea.

Nederst : prydperikum som blomstrer fra slutten av august til frosten kommer.

Hagen vår er på 1 mål og hekk rundt på alle sider. I langsidene har vi lindehekk, må klippes to ganger i året, men blir tett høy og helt nydelig.
Kortsidene er det tuja, ikke min favoritt, men sto der da vi kjøpte her. Den har blitt skikkelig høy og flott, og etter at jeg fasongklippet den i fjor er det blitt helt tett.

Fant ett bilde til, dette er av Liten eldkvede som får nydelige små gule epler på høsten. Bildet tok jeg 10.juni 07, gentspirea i knopp


#14

Erica sa for siden:

Kjempefin hekk susse, dessverre har jeg ikke plass til å ha en "bred" hekk rundt terrassen. Vi har ikke så stor plen, så derfor må det holde med en rad med hekkplanter.

Jeg tror jeg lander på en eller annen spirea. Det blir jo veldig fint med hvite blomster til vårt dyprøde hus med hvite omramminger. Det hadde vært finest med en som ikke blir altfor bred, samtidig som den er helst litt over meteren høy.


#15

Malus sa for siden:

Tror gentspirea kan være den rette.


#16

Susse sa for siden:

Det er jeg helt enig i, og den blomstrer ikke så tidlig og er mer robust i veksten. Lukter heller ikke så mye og tåles dermed bedre av allergikere her i huset i allefall. Farmor blir tett ute på verandaen når brudespireaen blomstrer.


#17

Erica sa for siden:

Takk for tips alle sammen! Gentspirea er veldig aktuell, så nå må jeg bare sjekke om en av de to hagesentrene her fører den...


#18

Susse sa for siden:

Den er veldig vanlig, mine har jeg kjøpt på 70% slag om høsten. Bjørkebladspirea er jo ganske lik den også og kanskje enda lettere å få tak i.


#19

Karamell sa for siden:

Og naboene vil ha Tuja! :eek: :stritter i mot:
Men hva gjør man? Lar flertallet tale eller gjøre seg upopulær og kranglete?


#20

Malus sa for siden:

Man planter ikke tuja bare fordi naboen vil ha det. Det finns jo en drøss av hode alternativer!


#21

Karamell sa for siden:

Man deler en grense og må bli enige. Liksom.


#22

Malus sa for siden:

Høyde? Vintergrønn eller ikke? Noe som må klippes? Hvis man blir enige om noe av dette, så har man kanskje grunnlag for å bli enige om en bestemt plante etterpå?


#23

Karamell sa for siden:

"Man" (de 4 andre) har blitt enige om Tuja...
Jeg har foreslått Barlind (som også er eviggrønn), men den ble visst for dyr.


#24

Malus sa for siden:

Tja, hvis man absolutt vil ha vintergrønn... Barlind syns jeg er finere er enn tuja, men det er nok dyrere ja. Hvis det er fare for hundepiss, så fraråder jeg tuja, for den tåler det ikke. Gran blir fort stygg, så den liker jeg ikke som hekk. Ved valg av tuja, så husk at det er flere sorter, og noen er bedre som hekk enn andre. Tror det er ocidentalis som blir best som hekk, mens brabant er mer kjegleformet og blir ofte med åpninger mellom plantene. (kanskje jeg blander disse to i farten?)

Et alternativ til vintergrønn kan være vintereik, som beholder bladene (tørre) om vinteren, og er derfor ganske tett også vinterstid.


#25

Karamell sa for siden:

Som sagt blir det Tuja, mot min vilje. "Noen" har forhørt seg hos gartner og mener det er den eneste som står godt i leire (med litt jord).



#27

Karamell sa for siden:

Ene naboen er på gli mot Barlind (uten giftige bær).


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.