Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvem vet best hvor en garasje bør stå?

#1

Hasselnøtt sa for siden:

Hvem vet best hvor en garasje skal stå - på en tomt? Er det en arkitekt eller en landskapsarkitekt?


#2

tvillingmamma83 sa for siden:

visse snekkere kan også hjelpe deg med det


#3

Donald sa for siden:

Den som skal parkere bilen. :knegg:


#4

Maverick sa for siden:

Jeg tror begge yrkesgrupper mener at de vet best.


#5

Kula sa for siden:

Jeg har dessuten inntrykk av at Teknisk Etat, plan og bygg, vil ha ett ord eller to med i laget også.


#6

Veronal sa for siden:

Reguleringsplanen, tomteutnyttelsen, plassering av huset på tomten og snømåkeren.


#7

Hasselnøtt sa for siden:

Blæh. Bare svadasvar. Jeg ville ha et seriøst ett. :gaah:

Jeg kjenner huseiere, bilparkereren og snømåkeren, og jeg tar for gitt at begge de nevnte yrkesgrupper kan sine saker mht det formelle. Jeg vil vite hvem jeg skal ringe for å få et best mulig godt råd, hvem tenker nytt, hvem ser mulighetene osv. Jeg innbiller meg at det kanskje er arkitekten, med tanke på at garasjen skal passe inn med huset. (Arkitekten må uansett tegne garasjen, men det blir siden. Først skal hagen planlegges. Da er det greit å vite hvor vi skal sette av plass).


#8

tvillingmamma83 sa for siden:

seriøst, mannen min har hjulpet mange med å finne den beste plassen for å sette opp en garasje, med tanke på str, terreng, strøm og utnytting av plass,


#9

Hasselnøtt sa for siden:

:sparke: Tenkte ikke først og fremst på ditt svar. En snekker har nok litt snøring, ja. Samtidig er jeg gift med en handyman, så han ser nok også slike ting. Jeg tenkte først og fremst på en som kunne fri seg fra de litt konvensjonelle tankebanene, og gjerne fortelle oss at vi må sprenge litt fjell et kjempelurt sted. :nemlig:


#10

Pio sa for siden:

Tror kanskje jeg ville spurt en landskapsarkitekt som tenker helhetlig med tanke på både garasje, hage og hus.



#12

Maiken38 sa for siden:

:jupp:


#13

Malus sa for siden:

Landskapsarkitekt. Punktum.

Tenker på hvordan du får utnyttet hele tomta, se rhusplassering i forhold til terreng, lysforhold, etc. Har kjeneskap til regler / reguleringsbestemmelser, etc.

Når så dispoering av tomta er bestemt, så spør du en arkitekt om å tegne selve bygget.

SElvfølgelig finns det arkitekter som kan det samme som lark, men basert på hva som ligger i de ulike utdannelsene, og mine erfaringer med de to yrkesgruppene, så har du mest bruk for en landskapsarkitekt.


#14

maribo sa for siden:

Det er snakk om garasje her ja?
Om det er skyhøye krav til garasjen, så har jo snekker og eier (vanligvis) mer enn nok kunnskap om dette.
Snakkere har jo også lassevis med ulike tegninger av garasjer. Arkitekt til en garasje?

Her bestemte jeg hvor den skulle stå, vi grov den inn i en skråning på tomta. Snekkeren kom med ulike forslag - og vi har da strøm og vann osvosv + diiiigert loft. Dette loftet kan vi isolere og innrede dersom vi vil, men vi bruker det som lagringsplass, vi...og litt leikeplass...


#15

turi sa for siden:

Vi spurte takstmann, hadde en her for å få verditakts på huset etter at vi har gjort masse, og da spurte vi han i samme slengen. Heldigvis hadde han samme oppfatning som oss!!


#16

Nooria sa for siden:

Det "korrekte" svaret er jo åpenbart en landskapsarkitekt eller en arkitekt. Når du får så mange forskjellige svar, er nok det et uttrykk for at dette er en komplisert problemstilling og at det ikke finnes noe enkelt svar. Vår garasje står nå nesten ferdig etter 4 år. Vi brukte 3 år på å finne ut hvor den skulle stå og hvordan vi skulle gjøre ting for å få den slik vi ville i forhold til terreng, behov og reguleringsplanen for området.

Min erfaring er altså at det tar tid å tenke gjennom alle mulige løsninger sett opp mot rammebetingelsene. Man må bo seg inn på eiendommen før man har fått tenkt lenge og grundig nok. Men om du vil ha en kjapp beslutning er nok en (landskaps)arkitekt det du trenger.


#17

Nebbia sa for siden:

Jeg hadde aldri nøyd meg med å bare høre på en arkitekt. Enkelte av dem lever i sin egen verden, og kaster ikke bort tiden på å dvele ved praktiske problemstillinger. Det er nok av eksempler på arkitekter som tegner inn store vindusflater overalt, og hvor de som flytter inn må gå til storinnkjøp av persienner for å begrense innsyn. Jeg ville ikke vektlagt det estetiske ved plassering av garasjen i særlig grad. Det er langt viktigere med en plassering som tar hensyn til hvor lett, og sikkert det er å få bilen inn i garasjen, om man kan kjøre ut mens det er andre biler på gårdsplassen (der det er mulig), plassering i forhold til skjerming for innsyn. Snømåking kan også være et moment å ta med seg i vurderingen. De fleste av disse spørsmålene burde man være i stand til å besvare selv, synes nå jeg.


#18

Hasselnøtt sa for siden:

Vi har vel bodd her lenge nok, snart 6 år, det er ikke det det står på. Det står på at vi har et litt vanskelig hus (kan ikke slenge opp en Grimstadgarasje, det hadde sett helt merkelig ut) og en ubrukelig tomt - på alle måter.


#19

Ulvefar sa for siden:

Støttes! :nemlig:


#20

Observatøren sa for siden:

Heldigvis finnes det gode arkitekter som ser på helheten og lager et godt program for tomten - og lytter til de som skal bo der.

Det er ikke bare å smelle opp en ferdiggarasje når man har en spesiell tomt.


#21

Maz sa for siden:

Om det er et "vanskelig hus" å bygge garasje til, ville jeg nok vurdert hvordan garasjen skulle se ut samtidig med plassering. Og jeg tror nok det burde være en itterativ prosess.


#22

Nenne sa for siden:

Jeg ville ha valgt arkitekten. Jeg er helt uenig med deg. Min erfaring er at arkitekten er best på å disponere tomta, gjøre hovedgrepene vedrørende plassering. Jeg holder på med juryarbeidet i en arkitektkonkurranse i disse dager og de to NAL-oppnevnte arkitektene gjentar om igjen og om igjen at det er disposisjonsplanen som vinner konkurransen. Små eller store vinduer, stue mot øst eller vest, det kan endres etterpå, men ved disposisjonsplanen viser arkitekten at h*n har skjønt området, skjønt behovene og ønskene.

LARK-en har en viktig rolle, bevares, men jeg ville aldri ha latt en lark gjøre hovedgrepet for meg. Detaljeringen av uteområdet derimot, da ville jeg hatt full tillitt.


#23

Malus sa for siden:

Ganske typisk at folk tror lark'er bare tegner detaljer på en liten hageflekk. I virkeligheten jobber de veldig variert, og mange er svært dyktige på helhetlig tenking for et større område, og samordning av flere fag som er vitige for at et prosjekt skal bli best.


#24

Hasselnøtt sa for siden:

Man kan vel sikkert konkludere med at det er ytterst personavhengig. Jeg har nettopp snakket med noen som brukte en lands.ark., som mer eller mindre fikk skisset opp de de selv hadde "mumlet litt" rundt på befaring, og hovedjobben som var gjort var å sette opp planteoversikt. Det er neste steg for meg (om jeg noen gang kommer så langt).


#25

Nooria sa for siden:

Nei og det trenger ikke ta fire år som hos oss heller. Vi har ikke ferdiggarasje. Store deler av vår garasje er bygd av leca og er under bakken. Bare mønevegger og tak stikker opp på tre av sidene. På en av disse sidene har vi takløft i samme stil som på huset.


#26

Nenne sa for siden:

JEg vet utmerket godt hva en lark gjør og min erfaring er at når det gjelder å se helheten, inklusive bygningene, så gjør arkitekten den beste jobben.

#27

Malus sa for siden:

Din mening, og det er greit for meg. Som Hasselnøtt sa, så er det personavhengig, og ingen har møtt alle. Kjenner mange kollegaer som er flinke med helhet :)


#28

Kirsebær sa for siden:

Om du trenger å vite hvor skapet skal stå, kan du godt spørre meg. :nemlig:


#29

kisha sa for siden:

Jeg ville spurt teknisk etat i kommunene hvor jeg bor. .:nemlig:
Det er de som vil avgjøre om jeg ville få lov.


#30

Nenne sa for siden:

De vil aldri på forhånd fortelle deg hvor du kan bygge. De vil at du sender inn et forslag og så sier de ja eller nei til det.


#31

Avelonia sa for siden:

Det vet vel dem som skal eie den?
Trenger ikke no landskapsarkitet til det altså, ring til den snekkeren som skal sette den opp han har mere nok peil på det.

Lykke til.


#32

Hasselnøtt sa for siden:

Eh - nei. Jeg er eieren. Jeg har en opplagt mulighet, men tror det finnes flere vel så gode - som bare krever litt kreativitet, litt større kostnader for å klargjøre tomta osv. Jeg hverken kan eller vil slenge opp en standardgarasje, jeg vil ha en som passer til terreng, hus og nabolag.


#33

tvillingmamma83 sa for siden:

tror ihvertfall at de fleste på teknisk etat her i landet hadde brydd seg døyten om man ba dem om hjelp til å finne ut hvor man skulle bygge garsje, det er jo såvidt de gidder å si ja eller nei til forslag man sender inn.
de bruker sånn rundt 5-7 uker :eek:


#34

Nooria sa for siden:

Good luck! :knegg: :erfaren:


#35

kokosbolle sa for siden:

Slenger bare inn at de fleste kommuner har forhåndskonferanser med tanke på byggesøknad eller melding. Da kan man sondere terrenger for å finne ut hva som vil bli godtatt.

Det forutsetter jo selvsagt at denne praksisen fungerer, og at dere har kommet så langt at dere er klare for byggesøknad (evt. melding avhengig av tiltakets størrelse)

Ellers ville jeg gått til en arkitekt først, senere landskapsarkitekt.

Hilsen byggingeniørstudenten :)


#36

Candy Darling sa for siden:

Jeg skulle innom for å si "naboen", men så skjønte jeg at du ikke ville ha fjasesvar. :lister meg ut:


#37

maggypop sa for siden:

Hvis tomten byr på en utfordring, ville jeg ha konsultert en landskapsarkitekt først. Jeg ville ha bedt denne om et par skisser, og tatt disse videre til arkitekten. En lark bør ha bedre forutsetninger for å se muligheter i buktende terreng, hvis det er utfordringen. Er tomta flat, ville jeg nok ha gått rett til arkitekten.

:halv.ark, IMNAL:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.