Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Speltmel

#1

Blondie sa for siden:

Vi har den siste tiden brukt speltmel til bakst, i et forsøk på å bli litt sunnere. Grunnlaget var vel forsåvidt at vi hadde "hørt" at det var bedre og dermed kastet vi oss på bølgen. Ingen av oss har sjekket noe særlig rundt hva som er forskjellen.

I dag hørte så mannen på radio at speltmel er prikk likt vanlig hvetemel, bare dyrere. At det skal inneholde mer magnesium, sink, jern og kobber var visst humbug- det avhenger visst av jorden den er dyrket på.

Her er jeg på tynn is må jeg innrømme og jeg har veldig lite greie på hva jeg snakker om. Mannen vil nå droppe speltmelet (han hater å være innovativ :humre: ), mens jeg liker det godt og vil beholde det. Hva skal jeg bruke som argument? Et raskt søk på nett gjorde meg ikke stort klokere.


#2

Mauser sa for siden:

Det er bare smaken som er forskjellig. Like mye gluten, like mye allergener, og svært nær beslektet med hvete. Pluss at det gir mye lavere avling, og krever derved større jordbruksarealer. Det var i sin tid grunnen til at hvete overtok.


#3

Java sa for siden:

A-magasinet har en artikkel om speltmel i dag. De sier akkurat det du siterer. Næringsinnholdet er så og si likt, og variasjoner mellom speltmel og hvetemel er like store som variasjoner mellom ulikt dyrkningssted. Det er flere ernæringseksperter og forskere som har uttalt seg. De konkluderer med at hvis du kjøper spelt for å bli sunn er du lurt, men at smaken selvfølgelig kan være bedre (subjektivt). Noen hevder de blir bedre i magen av å spise spelt, dette kan sikkert stemme, men har man ikke problemer med magen er pengene til speltmel kastet ut vindu.

Summa summarum: Kjøp spelt om du liker smaken og bakeegenskapene bedre enn ved hvetemel. Skal du ha sunnere korn må det være grovere.


#4

Isolde sa for siden:

Jeg tåler spelt bedre. Samme med hveteallergikere. Men det er vel det eneste. Ikke er egenskapene helt lik heller synes jeg.


#5

annemede sa for siden:

Da vi skulle introdusere gluten for storesøster så fikk vi beskjed om å introdusere hvetemel og ikke spelt, da spelt visstnok inneholdt mer proteiner (gluten) enn hvetemelet. Dette var gastrospesialister og ernæringsfysiologer som uttalte.


#6

allium sa for siden:

En sånn artikkel har jeg ventet på lenge. Det virker som alle tror at så lenge det man spiser er bakt med spelt, så er det bare å hive innpå. Jeg har aldri forstått at forskjellen skulle være stor.


#7

Ulvefar sa for siden:

Nei, dyrkings og behandlingsmåte ser ut til å bety mer enn om det er spelt vs. hvete. Mulig at noen høyt spesialiserte allergier slår ut på det ene men ikke det andre, men de er så nært beslektet at det meste er rimelig likt. At spelt er bedre for glutenintolerante (cøliaki) enn hvete er i alle fall en myte!


#8

Hasselnøtt sa for siden:

Da lærte jeg noe nytt i dag også. Jeg innbiller meg imidlertid at det har en god effekt på en av husstandens veldig trøblete mager.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.