Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva slags diett ligner dette på?

#1

Balanse sa for siden:

Moren min har fått beskjed av legen om å legge om kostholdet, med veldig spesifikke beskjeder om hva som kan spises og hvor mye. Det ser litt krevende ut, ekstra siden hun er syk og bor langt vekke. Jeg håper å få tips til sammensatte måltider/diett ved å kikke på feks Fedon eller lavkarbo-menyer, men er foreløpig usikker på om beskjedene hun fikk passer inn i noen "diett". Noen av dere som kjenner til området?

Hun skulle spise 8 små måltid til dagen, som følger (litt kryptisk da vi ikke skjønner alt selv ennå):
Melkeprodukter= ingenting
Poteter = ingenting
Brødmat/korn = maks 1/2 sk til dagen
Grønnsaker = 56 (i uken)
Frukt = 1/2 til dessert (tror det er hver dag, men det kan være hvert måltid)
Naturlig sukker = maks 10 pr uke (Ti hva da? Tja, vi vet ikke ennå :rolleyes:)
Kunstig sukker= ingenting

"Ren mat" når det gjelder kjøtt og fisk, dvs ikke farsemat.

I tillegg har hun da cøliaki, dvs kan ikke ha gluten. Som dere skjønner litt komplisert å få til for noen som ikke har helse til å ordne noe selv, så alle tips tas i mot med stor takk!


#2

DM sa for siden:

Lag kjøtt, fisk/sjømat og egg som hovedrett i hvert måltid, og legg til grønnsaker av ulik art.

Feks. kokte egg med glutenfrie knekkebrød til frokost (de er jo så tynne).
Blandet salat med reker og avokado til lunch (med litt olje over).
Grønnsaks wook med kalkunstrimler til middag.
Og omelett med grønnsaker til kveldsmat.

Et godt alternativ er:
Frokostpannekake med 3 egg, gulrot, kanel, sesamfrø (mye kalsium i, hun må nok bruke tilskudd også siden hun ikke skal ha melk), olje og glutenfrie havregryn kjørt i mikser og stekt på platen etterpå, med usukrede (frosne) blåbær på (masse antioksidanter og c-vitamin).

Ellers, så kan det også være greit å lage middag i dobbel porsjon og spise det to ganger midt på dagen også.


#3

Balanse sa for siden:

Tusen takk, DM. Har du noen erfaringer med å fryse noe av dette? Det blir nok en utfordring å få dette til, da hun foreløpig er sengeliggende og avhengig av mye tilrettelegging på forhånd. Hadde vært kjempefint å få ordnet noen frysemåltider. (Hun bor et godt stykke unna)


#4

DM sa for siden:

Egg er greit å oppbevare ferdig i kjøleskapet, men jeg aner ikke hvordan det er med frysing.

Middagsrettene du lager er jo veldig greie å fryse i porsjonspakker. Bare sørg for at det er hvertfall 150 g kjøtt (protein) i hvert måltid. Fisk og kokte grønnskaker, wook med ulike grønnsaker og kjøtttyper og kryddertyper osv.


#5

Pebbles sa for siden:

Omeletter kan fryses. :ja:

Vet du hva du evt. kan krydre maten med?


#6

DM sa for siden:

Gode krydder å bruke er: Herbamare urtesalt, tandoori masala (hindu) og tikka masala (black boy). En rett kan bli tre ulike retter kun ved å endre kryddertypen. (Disse tre er glutenfrie ja. Rene krydder er det, men vær forsiktig med blandinger, de inneholder ofte hvetetivelse. )


#7

turi sa for siden:

Har mamma`n din vært hos Helge Oftebro? Det ser sånn ut hvertfall!


#8

Balanse sa for siden:

Takk for frysehjelp! DM hadde jo noen gode tips om krydder, men her er det ytterligere komplisert siden moren min tåler lite. Vi tør egentlig ikke salte maten engang, men jeg tror urtesaltet og kanskje noe urtekrydder kan brukes. De andre kan vi kanskje forsøke når hun eventuelt har blitt bedre?

Jepp, det vil si hun har hatt kontakt pr brev, telefon og via blodprøver tatt hos fastlegen. Har du noen erfaringer som kan deles?


#9

Pebbles sa for siden:

Supper må jo være noe?

Bruk ulike typer buljong som utgangspunkt, og lag kjøtt, kylling og fiskesupper med ulike typer grønnsaker.
Suppe er også gjerne lett å få ned om man ikke har særlig matlyst.

Norsk senter for riktig ernæring spesialiserer seg på ferdiglagde og frosne lavkarbomåltider. De holder tili østlandsområdet og har egen nettside.


#10

turi sa for siden:

Jeg har gått hos han med stoffskiftet, og mener at det er "hans skyld" at jeg faktisk klarer å fungere idag.

Eneste som er ett lite minus, er å betale!
Sender deg en prikk om hvor du kan lese mer om mannen jeg! :jupp:


#11

turi sa for siden:

[quote=Balanse;980819]
Naturlig sukker = maks 10 pr uke (Ti hva da? Tja, vi vet ikke ennå :rolleyes:)
quote]

Han regner ut enheter, mamman din har svart på ett skjema hvor mye hun får iseg, og han regner det om til "sine enheter", og mamman din får beskjed om hvor mye hun da kan få iseg i forhold. Om du skjønner.

Han regner det ut på det meste. Denne kosten skal sørge for å holde ett jevnt blodsukker. Hun kan spise brun ris da, og det er ordentlig godt!

Om det er stoffskiftet mamma`n din går der med, og hun har fått cøliaki, så er hun også ganske disponert for diabetes. Det er autoimunne sykdommer alt sammen.


#12

turi sa for siden:

Glemte det i går,men Oftebro har også kostholds-kurs! Det hadde kanskje vært no?


#13

Balanse sa for siden:

Da har jeg lest på det andre forumet til øyet ble stort og vått, samt lest en del ellers på nett. Det gjenstår fremdeles en del forvirring, f.eks ser jeg at de fleste andre spiser egg, mens moren min sier at det ikke står at hun skal spise egg så det vil hun ikke :vetikke:

Brunt ris smakte imidlertid himmelsk, mente hun, så der er dere enige. Problemet med diettoppfølging, kurs og matlaging m.m. er at hun er så dårlig at hun faktisk ikke kommer seg ut av huset. Selv telefonsamtaler og besøk er for mye for henne og må porsjoneres ut kraftig. Når vi får dette på plass og finner noen som kan lage maten for henne blir det utrolig spennende å se om det har effekt. (Sammen med endret medisinering)

Tusen takk for svar igjen alle sammen, det er flott at dere bidrar med sparring, gode råd og tips. Det betyr mye!


#14

turi sa for siden:

Har ikke sett det siste her før nå, så jeg måtte finne frem ett gammelt skjema fra Oftebro og se etter. Det står ikke noe om egg noen steder, men lurer på om dette kommer under "fugl"?

Men det er bare å ringe til han og spørre, han har litt komplisert ringetid, så lykke til med det!! Jeg tenker hvertfall at det kostholdskurset hans hadde vært noe for mamma`n din, det foregår på lørdager og koster kr 2000,- om jeg ikke husker feil.

Så flott at du står på sånn for mamma`n din!! :klem:


#15

turi sa for siden:

Og der leste jeg at hun ikke kommer seg ut av huset... Kanskje Oftebro kan sende henne det hun trenge i posten? Eller en av hennes nærmeste kan gå på kurset for henne?

Igjen, lykke til! :klem:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.