Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan tenne opp grillkull uten tennvæske?

#1

Observatøren sa for siden:

Mor og sønn er på hytta alene. :cool:

Etter en lang dag i solsteken skulle jeg glede Posøren med å grille pølser på terrassen. Imidlertid måtte jeg innse at enkelte nødvendige innkjøp ikke var gjort. I og med at vi primært bruker gassgrill, har jeg aldri grillet på noe annet, foruten engangsgrill på parkbesøk. Nå er vi blitt så miljøvennlige at vi har en bærbar grill som er stasjonert på hytta.

Jeg fant en pose med grillkull i boden. Det er av ukjent årgang, og stod igjen etter de gamle eierne. Kan grillkull gå ut på dato? :blånn:

Og deretter - jeg brukte en pakke fyrstikker, endel avispapir og diverse småkvist for å "fyre" opp et lite bål jeg kunne legge kullet på. Det var den sparsomme bruksanvisningen jeg leste (på tysk! :tøff: ). Men det slukket HVER gang. :mumle: Deretter lette jeg febrilsk etter tennvæske - det kunne jo stå igjen etter forrige eier? Den gang ei. Jeg har forsøkt med litt stearin, litt matolje, og gikk tilslutt løs på spriten fra barskapet. Enda mer :o.

Men ikke søren om det tente! Til slutt gav jeg opp og grillet pølsene i stekepanna. Så, kjære dere, hvordan i huleste får jeg tent på kullet i morgen? Jeg må rette opp inntrykket min sønn har fått.


#2

Veronal sa for siden:

Vi bruker opptenningsbriketter. Har aldri brukt tennvæske. :iiik: Dessuten bruker vi skorsteinsklargjøring av kullbriketter for å få det til å gå kjapt.


#3

Observatøren sa for siden:

Og mitt svar blir da:

Skorsteinsklargjøring?
:blånn:

(Bygge opp kullbriketter i en liten firkant og så tenne opp underst? Hva hvis det tyske kullet jeg fant er i "fri form"?)


#4

Vanilja sa for siden:

Har aldri prøvd. Men er det langt til nærmeste butikk? :blafre:


#5

Observatøren sa for siden:

Eh. Ja. Sånn cirka 40 min, inkludert båtreise.

Ikke si at det er håpløst, da.


#6

Veronal sa for siden:

Nei, vi bruker en sånn skorsteinssak for å klargjøre grillkullene på kort tid:

Til å fyre opp grillkull eller -briketter så bruker vi opptenningsbriketter:


#7

Vanilja sa for siden:

Kommer ikke på noe lurt. :mumle:


#8

Observatøren sa for siden:

Takk, Veronal.

Håpet er herved ute. :sukk:


#9

Vanilja sa for siden:

Sol og forstørrelsesglass! :jupp:


#10

Observatøren sa for siden:

Har prøvd det også. Omtrent. :o

Neste ut er peispuster.


#11

Zip sa for siden:

Litt meir enn berre småkvist, småved eller lignende. Få fyr på det og la det brenne litt (bli glør omtrent) også legge på kull. :jupp:


#12

Karamell sa for siden:

Grille pølser på bål i fjæra er jo kult. :jupp:


#13

Observatøren sa for siden:

Hm. Bål er jo en ny sak. Det kan jeg jo faktisk få til. Men da får jeg jo ikke brukt min fantastiske portable grill.

Må riktignok finne en eller annen skarp kniv til å lage spyd. :gruble:


#14

Karamell sa for siden:

Neste gang dere er på hytte det da.


#15

Superior sa for siden:

Hvis du skal bruke sprit eller annen væske må den trekke godt inni kullet. :forklarer:

Ellers blir det å kjøre på med papir, og bygge forsiktig på med disse gjennomvåte kullbrikkene. :værsågod:


#16

HP sa for siden:

Gassbrenner er genial til å tenne på grillkull. :jupp:


#17

Dali sa for siden:

Tenn bål med ved isteden. Grill pølse på pinne. Mye bedre :nam: Pass bare på så oppsynsmannen ikke ser deg. :knegg:


#18

Observatøren sa for siden:

Jeg klarte det! :tøff:

Men herregud, det tar jo skikkelig lang tid å få kullet ok til å grille på? En ting er sikkert, jeg skal ikke klage (så mye) på mannen når han fyrer opp grillen...

Og det passer forresten å skryte litt av grillen fra Åhlens - lett, enkel å sette opp og pakke ned, og ikke minst, 3 høyder å sette grillen, god bredde på rista! Og kun 300kr.


#19

Zip sa for siden:

Så flink!
Tid har de vel nok av på hytta..... ;)


#20

Veronal sa for siden:

Det tar ikke lang tid hvis man har sånn skorsteinsdings, så når dere kommer dere hjem fra hytta så kan det være et tips. :jupp:


#21

Tallulah sa for siden:

Sånn har vi også. Vi bruker ikke briketter, men bare litt avispapir under, da slipper man all kjemisk smak. Den er helt genial, og jeg kommer aldri til å greie å spise tennvæskesmakende grillmat ever igjen, etter at vi fikk den.


#22

Stavangerjentå sa for siden:

For å si det sånn : ikke hiv på Klorin ihvertfall. Jeg var ute for en gjeng som pøste på med klorgass for å få fart i sakene og hagen så ut som et slagområde fra første verdenskrig etterpå med all den klorstinkende gassen som seg utover hagen.


#23

Observatøren sa for siden:

Blir nok ingen klorgass i området, nei. :hehehe:

Skal gå til innkjøp av en slik skorstein, ja. Takk for tips og hjelp!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.