Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Falaffel

#1

Eia sa for siden:

Er det noen som har en god oppskrift på falafler? Gjerne med tilbehør.


#2

Sitron sa for siden:

Gå til en innvandrerforretning. Kjøp. :smart:


#3

trøtt sa for siden:

Venter spent, var ikke helt fornøyd med den oppskriften jeg prøvde sist.


#4

Eia sa for siden:

Det er vel ikke noe moro... Jeg vil LAGE! :vanskelig:


#5

Tammen sa for siden:

Jeg også vil lage :D

Venter spent på oppskrift fra noen ..:vilha:


#6

Dixie Diner sa for siden:

Eller helsekosten, eller velassorterte dagligvarebutikker. :D Jeg kjøper dem nesten alltid ferdige (frosne) men skal bli flinkere til å lage selv. Det er jo såå godt! Pleier å ha tzatziki eller annen dip til.


#7

Mandarin sa for siden:

Jeg har ikke kommet på at disse kan kjøpes både her og der.
Skal prøve å lete frem noen. Det er det beste jeg vet.

Pitabrød, en syrlig dressing (youghurt) litt salat og NAM!!


#8

LilleLeo sa for siden:

Jeg elsker den fra SpisBedre-bladet mitt:

Falafel med pitabrød
4 pers

2 bokser kikerter (à 400 g)
2 egg
3 ss tacokrydder (jeg bruker en hel pose)
2 ss olivenolje
1 romanosalat
250 g cherrytomater (jeg bruker en pakke)
6 pitabrød
1 dl matyoghurt

  1. Skyll kikertene i kaldt vann. Bland med egg og tacokrydder i en kjøkkenmaskin til en jevn masse.

  2. Varm oljen i en stekepanne, form massen til små boller med hjelp av to spiseskjeer.
    Stek dem deretter ved middels varme (anbefaler at pannen er godt varm når de hives oppå).

  3. Skyll og strimle salaten, skjær tomater i båter. Varm pitabrød og server yoghurt til.

Det er knall godt! Forrige gang brukte jeg en halv boks med yoghurt, og hadde også rødløk til. Og ikke minst - utrolig enkelt!


#9

Mandarin sa for siden:

:lykkelig:

Takk for oppskrift!!


#10

turi sa for siden:

Ah, den skal prøves!! Det var der jeg fant oppskrift på hummus å!!:lykkelig:


#11

Dixie Diner sa for siden:

Mmm den må prøves ut denne uka! Hummus er også snadder!


#12

Eia sa for siden:

Tusen takk for oppskrift, LilleLeo. Men; jeg er en smule skeptisk til tacokrydderet, er det noen som vet hva det består av? :supervanskelig:


#13

Dixie Diner sa for siden:

Oj jeg så ikke tacokrydderet i oppskriften. Nå ble jeg også litt skeptisk. Jeg liker tacokrydder, men i falafel? :hmm:

Min falafelfavoritt er Nutana og Anamma sine. Nutana sine er best.


#14

Nebbia sa for siden:

Hummus - er ikke det jord? Eller er humus og hummus to forskjellige ting?


#15

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har bare sett det skrevet Hummus, skrives det egentlig Humus? Har sett det skrevet med 2 M'er på menyen på egyptiske restauranter også, så jeg trodde det ble skrevet sånn?



#17

LilleLeo sa for siden:

Jeg har ikke peiling altså, men det er knallgodt!


#18

Nebbia sa for siden:

Har sjekket litt, og det er tydeligvis to forskjellige ting. Hummus er et engelsk ord som ikke eksisterer på norsk ifølge bokmålsorboka. Humus er jord, og det heter humic acid på engelsk. Hva hummus egentlig heter på norsk lurer jeg fremdeles på.

Det er uansett godt å vte at falaffel ikke er basert på jord, selv om den falaffelen (den enseste jeg har smakt) smakte omtrent slik jeg forestiller meg at jord smaker. Det var i allefall tørt og ekkelt. Omtrent som min mormors sandkaker som jeg mistenker inneholder sand. :nemlig:


#19

Dixie Diner sa for siden:

Hummus er jo navnet på en rett da. Det er jo ikke et ord i den forstand.


#20

Nebbia sa for siden:

Det har jeg forstått, men selv om det bare er navnet på rett så pleier de jo å komme inn i bokmålsordboka i original- eller norsk form. Taco er også en rett, og det heter taco på godt norsk. Kanskje hummus er såpass sært at språkrådet ikke har hørt om det, og ikke vurdert hva det offisielt skal hete.


#21

Azi sa for siden:

Hehe Taco er jo ikke norsk ord da, ei heller norsk rett! Det heter offisielt Hummus.

Du vet spade heter spade!


#22

Nebbia sa for siden:

Ifølge bokmålsordboka:

Taco:

Hummus:



#24

Dixie Diner sa for siden:

Bokmålsordboka har sikkert ikke navnet på alle matrettene fra feks. Egypt, Afrika og lignende. ;)


#25

Nebbia sa for siden:

Sikkert ikke, men jeg lurte bare på om hummus hadde en offisiell norsk betegnelse - noe det tydeligvis ikke har. At folk da bruker den engelske varianten har jeg ingen problemer med.


#26

Dixie Diner sa for siden:

Ja, jeg tror rett og slett bare det heter Hummus på de fleste språk. Har hørt noen nordmenn kalle det kikertstappe, men synes liksom ikke det blir helt det samme. :knegg:


#27

Nebbia sa for siden:

Kikertstappe er jo genialt. Da får man jo både forklart og advart på én gang. :D



#29

Sokk sa for siden:

Etter diverse mislykkede forsøk på å lage falaffel fra bunnen av hørte jeg av en venninne at det var falaffelmix å få kjøpt på innvandrerbutikker, og at det var både godt og enkelt. Så en dag da jeg var hos tyrkeren for å kjøpe grønnsaker spurte jeg om de hadde falaffelmix. Det utløste hoderysting og følgende svar:

"Do må laga det selv! Do må ikke vara så lat!"

:snurt: Lett for han å si, som sikkert hadde en kone som var hjemme og lagde falafler hele dagen. :fordomsfull: Så måtte jeg gå hjem med uforrettet sak.


#30

Kaprifol sa for siden:

Men dere: Skal kikertene moses helt? Kan jeg bruke stavmiksern til det? Eller må man ha kjøkkenmaskin som deler opp mer skånsomt i biter?


#31

LilleLeo sa for siden:

Jeg har most alt helt.



#33

Azi sa for siden:

Jeg la NRK sitt først jeg da! :snurt:


#34

Mandarin sa for siden:

Gleder meg til rapport!

Sorry Azi :blomst:


#35

Skytte sa for siden:

Dette må prøves. Smakte falaffel for første gang i sommer på ferie hos min far. Min stesøster er vegetarianer og spiste falaffel mens vi spiste en eller annen form for kjøtt. Selv hadde jeg mest lyst til å stjele maten hennes :humre:.

Kanskje blir det dette til middag på fredag (første mulighet) ?


#36

Eia sa for siden:

Oops! Sorry - så den ikke før nå. Det var så mye hummus her at ting ble tåkete. Takk til deg først, Azi.


#37

turi sa for siden:

Tullejente..:smiler: Hummus er kjempegodt!! Dra på Sahara i Oslo og spis der, der har de både falafel og hummus. :snaddermat:


#38

Azi sa for siden:

Skulle egentlig lagt inn en dramaqueen smily istedenfor snurt ser jeg nå! :humre:


#39

Nabbe sa for siden:

I Algerie betyr hummus (eller, som de ville skrevet, hommous) bare kikert. De lager ikke denne pureen, men den pureen består vel ikke bare av kikerter, det er vel aubergine i den og? Eller?


#40

Dixie Diner sa for siden:

Det er ikke aubergine i hummus nei, iallfall ikke i den "vanlige" sorten. Den består vel sånn ca. av kikerter, tahini, krydder og sitronsaft. Men det finnes sikkert flere typer. Nam, det er jo bare SÅ godt. Kikerter er SNOP! Jeg og vesla kan sitte og snackse på en skål krydrede kikerter til tv-kvelden vi.


#41

Nabbe sa for siden:

Tahine er det ja... Det er vel en masse av sesamfrø?

Jeg elsker sånne kikerter vi får kjøpt i Algerie, de er varmet under glødelamper og "marinert" i cumin.


#42

turi sa for siden:

skriver opp den oppskriften jeg fant, som er så godt som like god som den de hadde på Al Amir...

200 g kikerter
70 g tahini
1 dl vann
2 fedd hvitløk
1/2dl kaldpresset olivenolje
saften av 1 sitron
1/2 ts fruktose
1 ts paprika
litt persille

ertene has i food processor, og kjøres til en grov masse. tilsett tahini sammen med knust hvitløk og kjør til jevn masse. Mens maskinen går tilsett olivenolje og sitronsaft. Kjør til alt er blandet til en glatt masse.

Smak til med salt, pepper, fruktose.

serveres med olivenolje over, og nanbrød. :sikle:


#43

Dixie Diner sa for siden:

Hvitløk ja, det må jo med!! :nam:
Takk for flott oppskrift, skal prøves!


#44

Dixie Diner sa for siden:

Jepp det er pasta av sesamfrø, smaker egentlig litt likt peanøttsmør synes jeg, når man feks. har det på brødskiva.
Åh de kikertene høres gode ut!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.